Uw Google-tag instellen

De Google-tag levert gegevens aan de Google-producten die u gebruikt, zodat de effectiviteit van uw website en advertenties kan worden gemeten. De Google-tag stuurt gegevens naar gekoppelde bestemmingen, zoals Google Ads en Google Analytics 4.

Websitetechnologieën zoals cookies worden voortdurend verder ontwikkeld vanwege veranderende privacyvereisten, wijzigingen in browsers en nieuwe regelgeving. Hoogwaardige tagging voor uw hele site is dan ook van groot belang. Alleen zo bent u verzekerd van nauwkeurige metingen.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Een conceptillustratie die laat zien hoe u uw Google-tag instelt.

Opmerking: Alle algemene sitetags zijn geconverteerd naar Google-tags. Als uw website een algemene sitetag bevat, hoeft u uw site niet aan te passen om de Google-tag te kunnen gebruiken.

Videotutorial over het gebruik van de Google-tag

Deze video toont u hoe u de Google-tag instelt als Google Ads-gebruiker. U kunt de Google-tag ook instellen via Google Analytics 4 en Google Tag Manager.

Zet YouTube-ondertiteling aan voor ondertiteling in uw eigen taal. Selecteer het icoon Instellingen Afbeelding van icoon voor YouTube-instellingen onderaan de videospeler, selecteer Ondertiteling en kies dan uw taal.

Wat is een tag-ID en waar vindt u deze?

Wat is een Google-tag-ID?

Tag-ID: Een tag-ID is een ID die op uw pagina staat om een bepaalde tag te laden. Eén tag kan meerdere tag-ID's hebben. U vindt een hoofd-ID.

Als u uw tags combineert of splitst, kan de hoofdtag-ID die in het fragment voor taginstructies staat, hierdoor veranderen. U hoeft uw pagina niet opnieuw te taggen als dit gebeurt. Zolang de pagina een van de tag-ID's bevat, wordt dezelfde tag geladen. Als u een bestemming verwijdert, worden de bestaande tag-ID's niet gewijzigd.

Opmerking: Als uw CMS-integratie (ook wel 'websitebouwer' genoemd) geen GT--tag-ID accepteert, kunt u een alias, zoals AW-XXXXX of G-XXXXX, gebruiken die wel wordt ondersteund door de CMS-integratie.

Waar is mijn Google-tag-ID?

U kunt de instellingen voor uw Google-tag vinden in Google Ads, Google Analytics en Google Tag Manager. Log in bij een product en volg de instructies om uw tag-ID te bekijken:

Instructies voor Google Ads

Instructies voor Google Analytics

1. Selecteer in Beheerder onder Verzameling en wijziging van gegevens de optie Gegevensstreams.
  2. Klik op een stream voor meer informatie.
  3. Resultaat: Op het scherm worden de Google Analytics-instellingen en de Google-taginstellingen getoond.Screenshot van de instellingen voor de gegevensstream van Google Analytics 4. De instellingen voor de Google-tag staan in de instellingen voor de gegevensstream

Instructies voor Google Tag Manager

Opmerking: Als u Google-tag-ID's wilt bekijken in Google Tag Manager, moet u een Google Ads-, Analytics- of Google-tag in een container beheren.

1. Open Google Tag Manager.
  2. Klik op het tabblad Google-tags om Google-tags te bekijken die u eerder heeft ingesteld.
    Overzicht van de Google-tag in Google Tag Manager
  3. Klik op de tagnaam om de instellingen van de Google-tag te bewerken.

Wat is een bestemming en wat is een bestemmings-ID?

Wat is een bestemming?

Een bestemming is een account voor een Google-meetproduct dat de instelling deelt met en gegevens krijgt van een Google-tag. U kunt bestemmingen toevoegen aan uw Google-tag om de instelling en voetafdruk van uw Google-tag opnieuw te gebruiken op uw site.

Momenteel kunnen alleen Google Ads-accounts en webgegevensstreams in Google Analytics 4-property's bestemmingen zijn.

Wat is een bestemmings-ID?

Een bestemmings-ID is een ID die de bestemming aangeeft, d.w.z. het gekoppelde Google-product zoals Google Ads of Google Analytics. De Google-tag gebruikt bestemmings-ID's om bestemmingsspecifieke instellingen te laden en gebeurtenissen door te sturen.

In Google Ads is de bestemmings-ID gelijk aan de ID voor conversies bijhouden, bijvoorbeeld AW-98765.

In Google Analytics is de bestemmings-ID gelijk aan de metings-ID van uw webgegevensstream, bijvoorbeeld G-12345.

De Google-tag op uw website installeren

Als u de prestaties van uw website en advertenties wilt meten, moet u aan elke pagina van uw website de Google-tag toevoegen.

Kies een product dat u gebruikt om de Google-tag in te stellen.

Tip: Als u zowel Google Ads als Google Analytics gebruikt, stelt u de Google-tag in op maar één platform. U kunt het andere product later toevoegen als bestemming in de instellingen van uw Google-tag.

Als u complexere meetbehoeften heeft en u tags van derden wilt beheren, gebruikt u Google Tag Manager om uw Google-tag in te stellen.

Instructies om uw Google-tag in te stellen vanuit Google Ads

Voordat u de Google-tag instelt, zorgt u ervoor dat u conversies bijhouden heeft ingesteld voor uw website. Selecteer op de pagina Een Google-tag instellen de optie die het best met uw situatie overeenkomt en volg de instructies om de tag te installeren:
  1. De Google-tag gebruiken die op uw website is gevonden (aanbevolen)
  2. Een Google-tag gebruiken die u al heeft
  3. Een Google-tag installeren

De Google-tag gebruiken die op uw website is gevonden (aanbevolen)

Gebruik de tag die op uw website is gevonden om de instelling af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in de code van uw site. Gebruikers voor uw account worden toegevoegd als gebruikers voor de tag. Meer informatie over het beheer van uw Google-tag

1. Klik op Details om de taggegevens te bekijken.
  2. Klik op Afronden.

Opmerking: We raden u aan niet meer dan één instantie van uw Google-tag toe te voegen aan elke pagina van uw website.

Een Google-tag gebruiken die u al heeft

Deze optie geeft aan of de tag is gevonden op de site die u heeft opgegeven. Kies een tag met de naam Op site om de instelling af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in de code van uw site.

Als uw site weinig verkeer oplevert, wordt uw tag misschien getoond als Niet gevonden. Als u een tag kiest met het label Niet gevonden, moet u de tag misschien installeren. Gebruikers voor uw account worden toegevoegd als gebruikers voor de tag. Meer informatie over het beheer van uw Google-tag

Als u beheerderstoegang heeft tot de vermelde tags, kunt u ze vinden. Als u de tag die u zoekt niet kunt vinden, heeft u misschien niet de juiste gebruikersrechten om wijzigingen aan te brengen in de Google-tag.

1. Klik op Een tag kiezen om het volgende te vinden:
    1. De lijst van tags waartoe u beheerderstoegang heeft.
    2. Tag-ID's.
    3. Waar de tag is gevonden.
      • Als de tag is gevonden op de site die u heeft opgegeven, kunt u een tag kiezen met het label Op site om de instelling af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in de code van uw site. Als u een tag kiest met het label Niet gevonden, moet u de tag misschien installeren.
  2. Selecteer de Google-tag die u wilt gebruiken en klik op Bevestigen.

Een Google-tag installeren

U kunt de Google-tag op 2 manieren installeren:

Een websitebouwer gebruiken

U kunt een websitebouwer of contentmanagementsysteem (CMS) zoals Wix of Duda gebruiken om de Google-tag te implementeren. Selecteer uw websitebouwer en volg de instructies om de instelling van de Google-tag af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in uw code. Als u een tag probeert te implementeren via een CMS- of websitebouwerintegratie, maar de CMS-integratie geen GT-tag-ID accepteert, kunt u een alias (AW-XXXXX of G-XXXXX) gebruiken die wordt ondersteund door de CMS-integratie.

Als u uw site op een van deze platforms beheert, kunt u de instelling van de Google-tag afronden zonder wijzigingen aan te brengen in uw code:

Meer informatie over hoe u uw Google-tag installeert met een websitebouwer

Als u klaar bent met de installatie, doet u het volgende:

1. Klik op Klaar. Google scant nu uw website.
  2. Klik op Klaar om de instelling van de Google-tag af te ronden.

Handmatig installeren

Kies deze optie als u voor het eerst de tag voor een conversieactie instelt in uw account en u de Google-tag niet heeft geïnstalleerd.

1. U installeert de tag door deze in de code van elke pagina van uw website te plakken, direct na het <head>-element. Voeg niet meer dan één Google-tag toe aan elke pagina. Een animatie die laat zien hoe u de Google-tag installeert om conversies bij te houden in Google Ads Hier is een voorbeeld van een Google-tag, waarbij TAG_ID staat voor de unieke tag-ID in uw Google Ads-account:

<script async
    src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>
    <script>
    window.dataLayer = window.dataLayer || [];
    function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
    gtag('js', new Date());
    gtag('config', 'TAG_ID');
    </script>
  2. (Optioneel) Pas de Google-tag naar wens aan:
    1. Als u niet wilt dat de Google-tag websitebezoekers toevoegt aan uw remarketinglijsten als de pagina voor het eerst wordt geladen, voegt u het gemarkeerde gedeelte hieronder toe aan de config-opdracht van uw Google-tag:
      gtag('config',' TAG_ID',{'send_page_view': false});
    2. Als u niet wilt dat de Google-tag first-party cookies instelt op het domein van uw site, voegt u het gemarkeerde gedeelte hieronder toe aan de 'config'-opdracht van de Google-tag:
      gtag('config',' TAG_ID',{'conversion_linker': false});
      • Opmerking: We raden dit af omdat het leidt tot minder nauwkeurige conversiemeting. Als u de verzameling van remarketinggegevens wilt uitzetten, voegt u de gemarkeerde opdracht gtag('set') toe aan uw Google-tag boven de opdracht gtag('js'). Hiermee wordt verzameling van remarketinggegevens voor alle ingestelde Google Ads-accounts uitgezet.
        <script async
        src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>
        <script>
        window.dataLayer = window.dataLayer || [];
        function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
        gtag('set', 'allow_ad_personalization_signals', false);
        gtag('js', new Date());
        gtag('config', 'TAG_ID');
        </script>
  3. Kopieer de Google-tag en voeg deze toe aan uw website.
  4. Open de HTML voor de pagina op uw website die uw klanten bereiken nadat ze zijn geconverteerd, bijvoorbeeld de pagina Bedankt voor uw bestelling. Dit wordt de conversiepagina genoemd.
  5. Plak uw algemene sitetag tussen de head-tags (<head></head>) van de pagina. Plak daarna eventuele gebeurtenisfragmenten die van toepassing zijn op de pagina.
  6. Sla de wijzigingen aan uw webpagina op.
  7. Klik op Klaar.
  8. Klik op Gebeurtenistag installeren.
  9. Selecteer naast Gebeurtenisfragment of u conversies wilt bijhouden op basis van geladen pagina's of op basis van klikken.
    • Pagina laden: Tel conversies als klanten de conversiepagina bezoeken, zoals een bevestigingspagina na een aankoop of aanmelding. Dit is de standaardoptie, die ook het meest wordt gebruikt. Meer informatie over de beveiligingsnormen van Google
    • Klikken: Tel conversies wanneer klanten op een knop of link klikken (zoals de knop Nu kopen). Een geanimeerde gif die laat zien hoe u voorkeuren voor gebeurtenisfragmenten bewerkt.
  10. Kopieer het gebeurtenisfragment en volg de instructies om het aan uw website toe te voegen of klik op Fragment downloaden om het later toe te voegen.
    • Als u conversies bijhoudt op basis van het aantal keren dat een pagina is geladen, voegt u het gebeurtenisfragment toe aan de pagina die u bijhoudt.
    • Als u conversies per klik bijhoudt, voegt u het gebeurtenisfragment toe aan de pagina met de knop of de link waarvoor u klikken wilt bijhouden.
  11. Klik op Volgende.
  12. Klik op Klaar. Een geanimeerde gif die de optie laat zien om een gebeurtenisfragment te kopiëren of te downloaden in de UI van Google Ads.
  13. Klik op Afronden. Als u klikken op uw website bijhoudt als conversies, volgt u de instructies in Klikken op uw website bijhouden als conversies om extra code toe te voegen aan de knop of link die u wilt bijhouden. Deze stappen zijn vereist om conversies bijhouden te laten werken.
Opmerking: We raden u aan niet meer dan één instantie van uw Google-tag toe te voegen aan elke pagina van uw website.

Nadat u de tag heeft ingesteld, moet u controleren of uw Google-tag werkt.

Instructies om uw Google-tag in te stellen vanuit Google Analytics

Hoe u de Google-tag instelt vanuit Google Analytics, is afhankelijk van of u Analytics voor het eerst instelt op uw site, of een Google Analytics 4-property toevoegt aan een site die al Universal Analytics heeft.

Als u Google Analytics voor het eerst instelt

1. Log in op uw Google Analytics-account.
  2. Klik op Beheer.
  3. Gebruik het dropdownmenu bovenaan de kolom Property om de property te selecteren met de gegevensstream waarvoor u de Google-tag wilt instellen.
  4. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams.
  5. Klik op de gegevensstream die u wilt bewerken.
  6. Klik onder Google-tag op Taginstellingen instellen.
  1. Klik in het gedeelte Uw Google-tag op Installatie-instructies.
  2. Selecteer op de pagina Installatie-instructies de optie Installeren met een websitebouwer of Handmatig installeren:
    • Gebruik Installeren met een websitebouwer als u uw site beheert met een websitebouwer (of CMS-platform, zoals Wix of WordPress). Selecteer uw websitebouwer en volg de instructies om de instelling van de Google-tag af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in uw code.
    • Als u liever handmatig installeert, gaat u naar het gedeelte Handmatig installeren. Op het scherm vindt u het JavaScript-fragment voor de Google-tag van uw account. U kunt een verbinding tussen uw website en Google Analytics tot stand brengen door het hele Google-tagfragment te kopiëren en te plakken in de code van elke pagina van uw website, onmiddellijk na het <head>-element. Uw Google-tag is het hele codefragment dat begint met:

<!-- Global tag (gtag.js) -->

en eindigt met

</script>
Opmerking: We raden u aan niet meer dan één instantie van uw Google-tag toe te voegen aan elke pagina van uw website.

Het kan tot 30 minuten duren voordat de gegevensverzameling start. U kunt dan in het Realtime-rapport controleren of u gegevens krijgt.

Nadat u de tag heeft ingesteld, controleert u of uw Google-tag werkt.

Als u een Google Analytics 4-property toevoegt aan een site die Universal Analytics al heeft

Als u een Google Analytics 4-property wilt toevoegen aan een site die al Universal Analytics gebruikt, kunt u de Installatieassistent voor GA4 gebruiken. U heeft voor het Analytics-account de rol Bewerker nodig. Volg de onderstaande instructies om een GA4-property te maken. U kunt deze wizard gebruiken ongeacht of uw websitepagina's een Google Analytics-tag (gtag.js of analytics.js), een Google Ads-tag (gtag.js) of een Google Tag Manager-container hebben.

1. Klik in Google Analytics op Instellingen Beheerder (linksonder).
  2. Zorg ervoor dat in de kolom Account het gewenste account is geselecteerd. (Als u maar één Google Analytics-account heeft, is dat al geselecteerd.)
  3. Selecteer in de kolom Property de Universal Analytics-property die momenteel gegevens verzamelt voor uw website.
  4. Klik in de kolom Property op Installatieassistent voor GA4. Dat is de 1e optie in de kolom Property.
  5. Klik onder Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken op Aan de slag.
  6. In het pop-upvenster Een nieuwe Google Analytics 4-property maken heeft u een van de volgende opties, afhankelijk van hoe uw site momenteel is getagd:
  7. Selecteer op de pagina Een Google-tag instellen de optie die het meest geschikt is voor u en volg de instructies om uw nieuwe GA4-property te maken:

De Google-tag gebruiken die op uw website is gevonden (aanbevolen)

Selecteer deze optie om de instelling af te ronden met de Google-tag die op uw website is gevonden zonder wijzigingen aan te brengen in uw sitecode.

Klik zo nodig op Details om uw taggegevens te bekijken.

Klik op Bevestigen om het maken van uw nieuwe GA4-property af te ronden.

Gebruikers in uw property worden als gebruikers in de Google-tag toegevoegd. Meer informatie over het beheer van uw Google-tag

Een Google-tag gebruiken die u al heeft

Selecteer deze optie om een Google-tag waartoe u al beheerderstoegang heeft, opnieuw te gebruiken.

Klik op Een tag kiezen. U ziet:

• Een lijst van tags waartoe u beheerderstoegang heeft. (Als u de gezochte tag niet ziet, heeft u misschien niet de juiste gebruikerstoestemming om wijzigingen in die Google-tag aan te brengen.)
    • Tag-ID's.
    • Of de tag op uw website is gevonden. Kies een tag met de naam Op site om de instelling af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in de code van uw site. Als u een tag kiest met het label Niet gevonden, moet u de tag misschien installeren. (Als uw site weinig verkeer oplevert, wordt uw tag misschien getoond als Niet gevonden.)
    • De bestemmingen die aan de tag zijn gekoppeld.

Selecteer de Google-tag die u wilt gebruiken en klik op Bevestigen om het maken van uw nieuwe GA4-property af te ronden.

Gebruikers in uw property worden als gebruikers in de tag toegevoegd. Meer informatie over het beheer van uw Google-tag

Een Google-tag installeren

Selecteer deze optie als u de Google-tag niet op uw website heeft geïnstalleerd.

1. Klik op Volgende om een nieuwe Google-tag op uw website te installeren.
    2. Op de pagina Installatie-instructies heeft u 2 opties:
      • Installeren met een websitebouwer: Als u uw site beheert met bepaalde websitebouwers (of CMS-platforms zoals Wix of Duda), kunt u de instelling van de Google-tag afronden zonder wijzigingen aan te brengen in uw code.
      • Handmatig installeren: Kies deze optie in een van de volgende gevallen:
        • Uw websitebouwer/CMS ondersteunt de Google-tag (gtag.js) nog niet
        • U of uw webontwikkelaar tagt uw website handmatig
        • Uw website is getagd met analytics.js
        • U gebruikt Google Tag Manager

Optie 1: Installeren met een websitebouwer of CMS

Als u uw site beheert met een van de volgende platforms, selecteert u uw platform en volgt u de instructies om de instelling van de Google-tag af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in uw code.

Als u de Google-tag heeft geïnstalleerd, klikt u op Klaar om de nieuwe GA4-property te maken.

Als de Google-tag nog niet wordt ondersteund op uw platform, kunt u de onderstaande optie voor handmatige installatie gebruiken.

We updaten onze CMS-instructies voortdurend om het u zo makkelijk mogelijk te maken om uw Google-tag in te stellen. Als u uw platform niet op de pagina Installatie-instructies ziet, kunt u de Google-tag-ID misschien toch in uw websitebouwer of CMS plakken. Voordat u handmatig installeert, zoekt u uw platform in deze lijst

Meer informatie over hoe u uw Google-tag installeert met een websitebouwer

Optie 2: Handmatig installeren

Kies deze optie in een van de volgende gevallen:

• Uw websitebouwer/CMS ondersteunt de Google-tag (gtag.js) nog niet. Opmerking: U moet de aangepaste HTML-functie van uw platform gebruiken.
    • U of uw webontwikkelaar tagt uw website handmatig
    • Uw website is getagd met analytics.js

De Google-tag handmatig installeren

Op het tabblad Handmatig installeren ziet u het JavaScript-fragment voor uw Google-tag. U kunt een verbinding tussen uw website en Google Analytics tot stand brengen door de hele Google-tag te kopiëren en te plakken in de code van elke pagina van uw website, meteen na het <head>-element. Voeg niet meer dan één Google-tag aan elke pagina toe.

Als u een websitebouwer/CMS gebruikt die de Google-tag nog niet ondersteunt, kopieert en plakt u de hele Google-tag via het aangepaste HTML-veld van uw platform.

Uw Google-tag is het hele codefragment dat begint met:

<!-- Google-tag (gtag.js) -->

en eindigt met

</script>

Als u de Google-tag op uw website heeft geïnstalleerd, klikt u op Klaar om de nieuwe GA4-property te maken.

Nadat u de tag heeft ingesteld, moet u de instellingen voor de Google-tag opgeven.

Als uw website is getagd met analytics.js, hetzij handmatig of met een CMS

Als uw website handmatig is getagd met analytics.js, moet u de oude analytics.js-tag niet verwijderen als u de Google-tag toevoegt (hierboven). De analytics.js-tag blijft gegevens verzamelen voor uw Universal Analytics-property. De Google-tag (gtag.js) die u toevoegt, verzamelt gegevens voor uw nieuwe GA4-property.

Als u een websitebouwer/CMS gebruikt waarmee de analytics.js-tag op uw pagina's wordt geplaatst, kunt u de aangepaste HTML-functie gebruiken om de Google-tag aan uw pagina's toe te voegen. Laat de analytics.js-tag staan, zodat Analytics nog steeds gegevens naar uw Universal Analytics-property stuurt.

In de volgende tabel staan websitebouwers/CMS'en die gebruikmaken van analytics.js en vereisen dat u de Google-tag als aangepaste HTML toevoegt, zodat u beide tags op uw site kunt plaatsen.

Kopieer en plak uw Google-tag in uw website met de aangepaste HTML-functie van uw CMS.

Controleer in het Realtime-rapport of u gegevens binnenkrijgt.

Websitebouwer/CMS Opties voor het toevoegen van aangepaste HTML
    Blogger Instructies
    Cart.com Neem contact op met Cart.com-support voor instructies
    Salesforce (Demandware) Neem contact op met Salesforce-support voor instructies
    VTEX Neem contact op met VTEX-support voor instructies
    Weebly Instructies

Uw Google-tag instellen in Google Tag Manager

U kunt uw Google-tag implementeren met Google Tag Manager om deze samen met al uw andere tags te beheren.

Voordat u begint

Als u een Google-tag wilt instellen in Tag Manager, heeft u een Google-tag-ID nodig. Als u niet zeker weet waar u uw tag kunt vinden, bekijkt u Waar is mijn Google-tag-ID?.

Als u al een Google-tagfragment op uw site heeft en wilt upgraden naar alleen Tag Manager, volgt u de stappen in de migratiehandleiding.

Stap 1: Maak een Google-tag

Maak eerst een Google-tag om uw meting in te stellen.

1. Open Google Tag Manager
  2. Selecteer de container die u wilt instellen. Open het menu Tags.
  3. Maak een nieuwe tag. Geef bovenaan een naam op voor de tag (bijv. Google-tagconfiguratie - example.com).
  4. Selecteer in het vak Tagconfiguratie de optie Google-tag.
  5. Stel de tag in. Geef in het veld Tag-ID de ID van uw Google-tag op.

Waar is mijn Google-tag-ID?

U kunt de instellingen voor uw Google-tag vinden in Google Ads, Google Analytics en Google Tag Manager. Log in bij een product en volg de instructies om uw tag-ID te bekijken:

Instructies voor Google Ads

Instructies voor Google Analytics

1. Selecteer in Beheerder onder Verzameling en wijziging van gegevens de optie Gegevensstreams.
    2. Klik op een stream voor meer informatie.
    3. Resultaat: Op het scherm worden de Google Analytics-instellingen en de Google-taginstellingen getoond.Screenshot van de instellingen voor de gegevensstream van Google Analytics 4. De instellingen voor de Google-tag staan in de instellingen voor de gegevensstream

Instructies voor Google Tag Manager

Opmerking: Als u Google-tag-ID's wilt bekijken in Google Tag Manager, moet u een Google Ads-, Analytics- of Google-tag in een container beheren.

1. Open Google Tag Manager.
    2. Klik op het tabblad Google-tags om Google-tags te bekijken die u eerder heeft ingesteld.
      Overzicht van de Google-tag in Google Tag Manager
    3. Klik op de tagnaam om de instellingen van de Google-tag te bewerken.
  6. Optioneel: U kunt aanvullende configuratieopties instellen om te beheren hoe uw Google-tag communiceert met de bijbehorende bestemmingen. Als u de Google-tag heeft ingesteld en alle standaardinstellingen wilt behouden, kunt u nu doorgaan naar Stap 2: Maak een trigger.

Optionele instellingen

Instellingen voor algemene parameters

Als u algemene context voor verschillende Google-tags moet vaststellen, kunt u met gtag.js rechtstreeks op uw website algemene parameters definiëren.

Algemene parameters worden gelezen door alle Google-tags op uw website. Gebruik deze optie alleen voor niet-gevoelige gegevens.

In de documentatie voor ontwikkelaars wordt uitgelegd hoe u parameters opnieuw gebruikt voor meerdere tags.

Configuratie-instellingen

U kunt aanvullende configuratieparameters definiëren die van invloed zijn op de instellingen van de Google-tag.

Als u de configuratie opnieuw wilt gebruiken voor meerdere Google-tags, maakt u een variabele voor configuratie-instellingen.

Instellingen voor gedeelde gebeurtenissen

U kunt aanvullende parameters opgeven die met elke gebeurtenis worden verstuurd, bijvoorbeeld de currency van een prijs. Gebeurtenisparameters zijn alleen geldig voor de tag waaraan u ze toevoegt.

Als u gebeurtenisinstellingen opnieuw wilt gebruiken voor meerdere Google-tags, maakt u een variabele voor gebeurtenisinstellingen. Gebruik aanbevolen namen voor gebeurtenisparameters zodat Google Analytics dimensies en statistische gegevens voor u kan invoeren.

Gegevens sturen naar een tagserver

Met taggen vanaf de server kunt u bepaalde tags van uw website of app naar een server verplaatsen en zo de prestaties verbeteren. Ontdek meer informatie over taggen vanaf de server.

Gebruik de volgende parameter als u alle gebeurtenissen naar een Tag Manager-servercontainer wilt sturen in plaats van naar Google Analytics:

1. Open het menu Configuratie-instellingen.
  2. Stel de servercontainer-URL in door een nieuwe configuratieparameter toe te voegen:
    • Naam: server_container_url
    • Waarde: Stel in op de servercontainer-URL van uw Tag Manager-servercontainer

Resultaat: Uw configuratieparameters moeten er zo uitzien:Screenshot van een tagimplementatie vanaf de server in de Google-tag.

Gebruikersproperty's instellen

Gebruikersproperty's zijn kenmerken die groepen in uw gebruikersbestand beschrijven, bijvoorbeeld op basis van taalvoorkeuren of geografische locaties. Met gebruikersproperty's kunt u doelgroepen definiëren.

U kunt bijvoorbeeld een gebruikersproperty instellen met de naam favorite_food. Deze kunt u gebruiken om het favoriete gerecht van elke gebruiker te registreren. Aan de hand van de gegevens kunt u gebruikers segmenteren op hun favoriete gerecht.

Analytics verzamelt automatisch bepaalde gebruikersdimensies. U hoeft dus geen gebruikersproperty's voor ze te definiëren. U kunt maximaal 25 extra gebruikersproperty's instellen per Google Analytics 4-property.

Als u aangepaste gebruikersproperty's wilt meten, maakt u een nieuwe variabele voor gebeurtenisinstellingen en wijst u deze toe aan de Google-tag.

7. Sla uw Google-tag op.

Stap 2: Maak een trigger

Stel daarna een trigger in om de Google-tag te laden als iemand uw website laadt.

1. Als u wilt zorgen dat de Google-tag vóór andere triggers wordt geactiveerd, klikt u op Triggers en gebruikt u de trigger Initialisatie - Alle pagina's. Meer informatie over paginatriggers
  2. Geef de tag een naam en sla de tagconfiguratie op.

Resultaat

Uw tagconfiguratie moet er zo uitzien:

Screenshot van de afgeronde instelling van de Google-tag

Stap 3: Publiceer de container

Klik rechtsboven op de knop Sturen om uw website te updaten met de nieuwste wijzigingen.

Resultaat

Nadat u de tag heeft ingesteld, controleert u of uw Google-tag werkt.

Als u meer tags wilt instellen in Tag Manager, bekijkt u de handleiding voor Google Tag Manager.

Controleren of uw tag gegevens stuurt

1. Open Google Tag Assistant.
  2. Geef de URL van uw site op.
  3. Tag Assistant toont alle gevonden tags bovenaan. Controleer of uw Google-tag wordt getoond.
  4. Controleer op het tabblad Overzicht of de tag gebeurtenissen heeft gestuurd.
    • ✅ Uw Google-tag is juist ingesteld als deze gebeurtenissen registreert en verstuurt.
    • ❌ Als u uw Google-tag niet ziet of deze geen verzoeken verzamelt, bekijkt u de onderstaande gedeelten voor meer hulp.

Vergeet niet de Google-tag in te stellen op elke website die gegevens moet sturen. Als u wilt nagaan waar uw Google-tag is gevonden, gaat u naar het overzicht van de tagdekking.

Geen tag gevonden

Als Tag Assistant uw Google-tag niet heeft gevonden, zorgt u voor het volgende:

• U voegt de juiste metings-ID toe.
  • Uw code is live. U kunt de tools voor ontwikkelaars in uw browser gebruiken om te bekijken welke code is geladen.

Bestemming krijgt geen gegevens

Als Tag Assistant aangeeft dat uw Google-tag op uw pagina staat, maar u nog steeds geen gegevens ziet, is uw Google-tag misschien niet aan een bestemming gekoppeld.

Als uw bestemming niet aan een tag is gekoppeld, krijgt u een melding als u de Google-tagpagina opent. U kunt de bestemming koppelen aan een bestaande Google-tag of een nieuwe Google-tag maken.

Volgende stappen

Nadat u de Google-tag heeft ingesteld, zorgt u ervoor dat u deze zo instelt dat de benodigde gegevens worden verstuurd.

De instellingen voor uw Google-tag opgeven