[GA4] Konfigurera din GA4-egendom med hjälp av konfigurationsassistenten

Använd konfigurationsassistenten för att slutföra konfigureringen av din GA4-egendom

Gå till konfigurationsassistenten från din GA4-egendom. Här finns alla inställningar du behöver för att slutföra konfigurationen av din Google Analytics 4-egendom.

1. Klicka på Konfigurationsassistent till vänster på skärmen.

Inställningar

Alla användare har åtkomst till konfigurationsassistenten, men du måste ha rollen Redigerare för egendomen för att kunna göra ändringar.

Om du migrerar från en Universal Analytics-egendom hittar du också ytterligare migreringsverktyg i menyn > för vissa inställningar. Du kan även klicka på statusen på en rad för att jämföra din Universal Analytics-status med din Google Analytics 4-status. Observera dock att konfigurationsassistenten inte fyller din nya Google Analytics 4-egendom med tidigare Universal Analytics-data. Den nya GA4-egendomen samlar bara in data framåt i tiden.

Datainsamling

Samla in webbplats- och appdata
Du kan börja samla in data genom att lägga till mätkod på din webbplats eller i din app. Mätkoden samlar in användaruppgifter från din webbplats eller app.

För webbplatser

Gör så här när du har skapat ett konto och en egendom:
  1. Lägg till ett webbdataflöde i din Google Analytics 4-egendom.
  2. Ställ in mätkoden på din webbplats.

För appar

Gör så här när du har skapat ett konto och en egendom:
  1. Lägg till ett appdataflöde i din Google Analytics 4-egendom.
  2. Lägg till Firebase SDK i din app.
  3. Lägg till Google Analytics för Firebase-SDK i din app.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Egendomsinställningar

Aktivera Google-signaler
Genom att aktivera Google-signaler kan du samla in ytterligare data om användare som har aktiverat annonsanpassning och är inloggade på sina Google-konton. Läs mer om Google-signaler

Aktivera Google-signaler

1. Klicka på åtgärdsmenyn Framåtpil till höger om raden i konfigurationsassistenten.
  2. Klicka på Hantera Google-signaler.
  3. Aktivera Insamling av data från Google-signaler i Datainsamling.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Ställa in viktiga händelser

En viktig händelse är en Google Analytics-händelse på din webbplats eller i din app som är viktig för verksamheten. Dina viktiga händelser är en utvald grupp av de automatiskt insamlade, rekommenderade och anpassade händelserna som är viktigast för ditt företag. Exempel på vanliga viktiga händelser är användare som köper produkter i din butik eller prenumererar på ditt nyhetsbrev.

Som Google Analytics-administratör kan du märka en händelse som en viktig händelse. När en användare utlöser händelsen på din webbplats eller i din app registreras den som en viktig händelse i Google Analytics och visas i Google Analytics-rapporterna.

Märka en händelse som en viktig händelse

1. Klicka på åtgärdsmenyn Framåtpil till höger om raden i konfigurationsassistenten.
  2. Klicka på Hantera viktiga händelser.
  3. Klicka på Händelser högst upp till vänster.
  4. Klicka på reglaget nedanför Märk som viktig händelse i tabellen Befintliga händelser.

Om du nyligen har skapat en händelse eller inte har skapat den ännu kan du läsa om hur du märker en ny händelse som en viktig händelse.

Migrera mål från Universal Analytics

Läs om hur du återskapar kvalificerade mål från din kopplade Universal Analytics-egendom som viktiga händelser i din Google Analytics 4-egendom via verktyget för målmigrering.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Definiera målgrupper
Målgrupper är grupper av användare med gemensamma attribut. Du kan dela målgrupper med de annonseringsprodukter du använder, till exempel Google Ads, så att du kan inrikta dig på särskilda användargrupper. Läs om hur du definierar en målgrupp i Skapa, redigera och arkivera målgrupper.

Migrera målgrupper från Universal Analytics

Använd Google Kalkylark-tillägget GA4-migrering för Google Analytics för att migrera målgrupper från en Universal Analytics-egendom till en Google Analytics 4-egendom. Läs mer

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.
Verifiera samtyckesinställningar
Konfigurera din egendom att registrera samtycke från slutanvändare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) så att deras personuppgifter delas med Google i annonseringssyfte. För att säkerställa att din annonsanpassning och mätning inte påverkas av detta bör du verifiera dina samtyckesinställningar för Google-taggen och andra datakällor. Läs om hur du verifierar och uppdaterar samtyckesinställningar i Google Analytics.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Google Ads

Länka till Google Ads

När du länkar ditt Google Ads-konto tillåter du att data flödar mellan Google Analytics och Google Ads. Du kan till exempel skapa konverteringar i Google Ads utifrån viktiga händelser i Google Analytics, se dina Google Ads-kampanjer och Google Ads-dimensioner i Analytics och göra dina Analytics-målgrupper tillgängliga i Google Ads så att du kan använda dem som remarketinglistor. Läs mer om hur du länkar till Google Ads Läs mer om hur du länkar till Ads

Länka ditt Google Ads-konto

1. Klicka på åtgärdsmenyn Framåtpil till höger om raden i konfigurationsassistenten.
  2. Klicka på Hantera Google Ads-länkar.
  3. Klicka på Länka.
  4. Klicka på Välj Google Ads-konton.
  5. Välj Google Ads-kontona du vill länka.
  6. Klicka på Bekräfta.
  7. Klicka på Nästa.
  8. (Rekommenderas) Låt standardinställningarna vara aktiverade och klicka sedan på Nästa.
  9. Granska inställningarna och klicka på Skicka.

Migrera Google Ads-länkar från Universal Analytics

Läs om hur du importerar dina Google Ads-länkar från din Universal Analytics-egendom till din kopplade Google Analytics 4-egendom i verktyget för migrering av Google Ads-länkar.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Lägga bud på GA4-konverteringar
Efter att du har ställt in viktiga händelser kan du skapa Google Ads-konverteringar utifrån dina viktiga händelser i Google Analytics. Då kan du få rapporter om kampanjresultat och fatta beslut om manuell budgivning eller Smart Bidding för att optimera dina kampanjer.
Läs om hur du lägger bud på Google Ads-konverteringar som är baserade på viktiga händelser genom att följa anvisningarna i Skapa konverteringar i Google Ads baserat på viktiga händelser i Google Analytics.

Migrera från Universal Analytics: byta budgivning i Google Ads

Om du lägger bud på Universal Analytics-konverteringar i Google Ads måste du göra vissa uppdateringar i ditt Google Ads-konto. Så här slutar du lägga bud på Universal Analytics-konverteringar och börjar lägga bud på de Google Ads-konverteringar som baseras på dina viktiga GA4-händelser:

1. Gå till raden Lägg bud på GA4-konverteringar i konfigurationsassistenten och håll muspekaren över statuskolumnen. Då ser du antalet Universal Analytics-konverteringar som du lägger bud på i Google Ads jämfört med antalet Google Analytics 4-konverteringar.
  2. Öppna ett eller flera länkade Google Ads-konton.
    Om du har flera länkade konton måste du upprepa följande steg för varje konto. Du kan se en lista över länkade Google Ads-konton i Google Analytics.
  3. Klicka på Verktyg och inställningar högst upp till höger och välj Konverteringar i avsnittet Mätning.
  4. Leta reda på kolumnen Konverteringskälla och leta sedan reda på konverteringar som har inställningen Webbplats (Google Analytics (UA)).
  5. Se till att du för var och en av dessa konverteringar har skapat en motsvarande GA4-konvertering och att du har importerat dessa till Google Ads.
  6. Jämför antalet UA-konverteringar med motsvarande Google Ads-konverteringar som baseras på viktiga GA4-händelser i din Google Analytics-egendom. Tänk på att du inte kan förvänta dig att antalet viktiga händelser i Google Analytics 4 ska matcha konverteringsantalet i Universal Analytics exakt, eftersom det finns många faktorer som förhindrar att siffrorna stämmer överens exakt.

För att vara säker på att du har tillräckligt med data för att göra en korrekt jämförelse bör du vänta upp till två veckor efter att du har implementerat de viktiga Google Analytics 4-händelserna innan du jämför dem med dina Universal Analytics-konverteringar.

7. När du har validerat konverteringarna öppnar du Google Ads-kontot och ändrar åtgärdsoptimeringen för UA-konverteringen till Sekundär åtgärd (endast observation). Ändra under samma session konverteringarna baserat på viktiga GA4-händelser till Primär åtgärd:
    1. Välj Verktyg och inställningar > Mätning > Konverteringar i ditt Google Ads-konto.
    2. Leta reda på målet som innehåller konverteringsåtgärden du vill redigera.
    3. Klicka på Redigera mål.
    4. Klicka på rullgardinsmenyn vid konverteringsåtgärden du vill uppdatera och välj antingen Sekundär åtgärd (endast observation) eller Primär åtgärd.
    5. Klicka på Spara ändringar.
  8. Om antalet konverteringar från Universal Analytics och Google Analytics 4 skiljer sig åt markant kan du överväga ändringar i din Analytics-konfiguration så att du ser rätt antal.

Större annonsörer bör använda Google Ads API och Google Analytics API eller Google Ads Editor för att göra ändringar i stor skala.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Inrikta annonser på GA4-målgrupper
Om du vill göra dina målgrupper tillgängliga för remarketing i Google Ads måste du länka till Google Ads, behålla standardalternativet Aktivera anpassade annonser och aktivera Google-signaler. Du kan exportera dina målgrupper till Google Ads även om du inaktiverar anpassade annonser, men då kan du inte använda dem för anpassade annonser.

Migrera från Universal Analytics: byta målgrupper i Google Ads

Om du använder Universal Analytics-målgrupper i Google Ads måste du göra vissa uppdateringar i ditt Google Ads-konto. Så här slutar du använda Universal Analytics-målgrupper och börjar använda Google Analytics 4-målgrupper:

1. Gå till raden Inrikta annonser på GA4-målgrupper i konfigurationsassistenten och håll muspekaren över statuskolumnen. Då ser du antalet Universal Analytics-målgrupper som du använder i Google Ads jämfört med antalet Google Analytics 4-målgrupper.
  2. Öppna ett eller flera länkade Google Ads-konton.
    Om du har flera länkade konton måste du upprepa följande steg för varje konto. Du kan se en lista över länkade Google Ads-konton i Google Analytics.
  3. Klicka på Verktyg och inställningar och välj Målgruppshantering i avsnittet Delat bibliotek högst upp till höger.
  4. Håll muspekaren över varje målgrupp och leta reda på de målgrupper som är märkta Besökare på en sida med Google Analytics-taggar. Om du har många målgrupper kan du lägga till ett filter med Källa inställt på Google Analytics (UA) för att identifiera UA-målgrupper.
  5. För varje sådan målgrupp måste du ha skapat en motsvarande GA4-målgrupp (antingen manuellt eller med verktyget för målgruppsmigrering) och du måste ha ställt in din Analytics-egendom för att skicka målgrupper till Google Ads.
  6. Kontrollera att GA4-målgruppsstorleken ser ut att vara korrekt.

För att vara säker på att du har tillräckligt med data för att göra en korrekt jämförelse bör du vänta upp till två veckor efter att du har konfigurerat Google Analytics 4-målgrupperna innan du jämför dem med dina Universal Analytics-målgrupper.

7. När du är redo att byta till en GA4-målgrupp kan du tillämpa den på alla kampanjer/annonsgrupper där motsvarande UA-målgrupp har tillämpats.

Större annonsörer bör använda Google Ads API och Google Analytics API eller Google Ads Editor för att göra ändringar i stor skala.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

(Valfritt) Avancerade inställningar

Hantera användare
Som administratör kan du lägga till, ta bort och ändra användare i din Google Analytics 4-egendom. Du kan även skapa, ta bort och ändra grupper av användare för att förenkla anpassningen av användare, organisationsstrukturer och behörigheter. Läs mer om hur du hanterar användare och användargrupper

Lägga till användare i en egendom

1. Klicka på åtgärdsmenyn Framåtpil till höger om raden i konfigurationsassistenten.
  2. Klicka på Hantera användare.
  3. Klicka på + och sedan på Lägg till användare i Åtkomsthantering för egendomar.
  4. Ange e-postadressen för användarens Google-konto eller Google Workspace-konto.
  5. Välj Meddela nya användare via e-post för att skicka ett meddelande till användaren.
  6. Välj önskade behörigheter. Läs mer om behörigheter
  7. Klicka på Lägg till.

E-postadressen som du använder för att lägga till användare och lösenordet som är kopplat till den adressen används som inloggningsuppgifter i Analytics för användaren.

Migrera användare från Universal Analytics

Läs om hur du importerar användare från en Universal Analytics-egendom i verktyget för användarmigrering.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Importera data
Du kan importera kostnads-, varu-, användar- och offlinehändelsedata från externa källor och slå ihop den här datan med data i din Google Analytics-egendom. Mer information om hur du importerar data till Google Analytics finns i Om dataimport.
Data som importeras från Universal Analytics kan inte föras över direkt till GA4, eftersom datamodellerna för GA4 och Universal Analytics inte matchar varandra. Du måste börja med att konfigurera dataimporten för GA4.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.
Länka till BigQuery
BigQuery är ett molndatalager som gör det möjligt att utföra avancerade sökningar i stora dataset.

Du kan exportera all rådata om händelser från Google Analytics 4-egendomar till BigQuery och sedan analysera informationen med SQL-liknande syntax. I BigQuery kan du exportera data till extern lagring eller importera extern data för att kunna kombinera den med Analytics-data.

Anvisningar om hur du länkar till BigQuery finns i Konfigurera BigQuery Export.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Konfigurera användar-id:n
Med funktionen User-ID kan du koppla dina egna identifierare till individuella användare så att du kan koppla samman deras beteende under olika sessioner och på olika enheter och plattformar.
Analytics tolkar varje användar-id som en separat användare. Genom att koppla ett användar-id till en enskild användare kan du få en mer exakt beräkning av antalet användare och en mer heltäckande bild av en användares relation till din verksamhet.
Anvisningar om hur du ställer in användar-id:n finns i Skicka användar-id:n.

Nästa steg

Once you complete the steps, click the Actions menu Framåtpil to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.
Använda Measurement Protocol
Med Google Analytics Measurement Protocol för Google Analytics 4 kan utvecklare förbättra webb- och appflöden genom att skicka händelser direkt till Google Analytics-servrar via HTTP-förfrågningar. Det gör det lättare att mäta interaktioner som sker mellan servrar och som sker offline.
Anvisningar om hur du ställer in och använder Measurement Protocol finns i Measurement Protocol (Google Analytics 4).
Measurement Protocol-data från Universal Analytics kan inte föras över direkt till GA4. Du måste börja med att konfigurera mätningsprotokollet för GA4.

Nästa steg

När du är klar med allt klickar du på menyn Åtgärder Framåtpil för att märka raden som slutförd. När du har märkt raden som slutförd ser alla egendomens användare samma status.