[GA4] Uw GA4-property instellen met de Installatieassistent

Gebruik de Installatieassistent om de instellingen van uw GA4-property af te ronden

Open de Installatieassistent vanuit uw GA4-property. De pagina bevat alle instellingen die u nodig heeft om de instellingen van uw Google Analytics 4-property af te ronden.

1. Klik links in het scherm op Installatieassistent.

Instellingen

Alle gebruikers kunnen de Installatieassistent bekijken, maar u heeft de rol Bewerker voor de property nodig om wijzigingen aan te brengen.

Als u migreert vanuit een Universal Analytics-property, ziet u voor sommige instellingen ook aanvullende migratietools in het menu >. U kunt ook op de status in een rij klikken om uw Universal Analytics-status te vergelijken met uw Google Analytics 4-status. De Installatieassistent vult uw nieuwe Google Analytics 4-property niet aan met uw historische gegevens van Universal Analytics. Uw nieuwe GA4-property verzamelt alleen nieuwe gegevens.

Gegevensverzameling

Website- en app-gegevens verzamelen
U kunt gegevens verzamelen door meetcode toe te voegen aan uw website of app. De meetcode verzamelt gebruikersgegevens van uw site of app.

Voor websites

Nadat u een account en property heeft gemaakt, doet u dit:
  1. Voeg een webgegevensstream toe aan uw Google Analytics 4-property.
  2. Stel de meetcode in op uw website.

Voor apps

Nadat u een account en property heeft gemaakt, doet u dit:
  1. Voeg een app-gegevensstream toe aan uw Google Analytics 4-property.
  2. Voeg de Firebase SDK toe aan uw app.
  3. Voeg de Google Analytics voor Firebase SDK toe aan uw app.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Property-instellingen

Google-signalen aanzetten
Als u Google-signalen aanzet, kunt u aanvullende gegevens verzamelen over gebruikers die advertentiepersonalisatie hebben aangezet en die zijn ingelogd op hun Google-accounts. Meer informatie over Google-signalen

Google-signalen aanzetten

1. Klik in de installatieassistent op het menu Acties Pijl vooruit rechts van de rij.
  2. Klik op Google-signalen beheren.
  3. Zet in Gegevensverzameling de optie Gegevensverzameling door Google-signalen aan.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Belangrijke gebeurtenissen instellen

Een belangrijke gebeurtenis is een Google Analytics-gebeurtenis op uw website of in uw app die belangrijk is voor het succes van uw bedrijf. Uw belangrijke gebeurtenissen vormen een selecte groep van de automatisch verzamelde, aanbevolen en aangepaste gebeurtenissen die het belangrijkst zijn voor uw bedrijf. Een gebruiker die iets koopt in uw winkel of een gebruiker die zich abonneert op uw nieuwsbrief zijn enkele voorbeelden van een veelvoorkomende belangrijke gebeurtenis.

Als beheerder van Google Analytics kunt u elke gebeurtenis markeren als belangrijke gebeurtenis. Als een gebruiker de gebeurtenis op uw website of in uw app activeert, wordt de gebeurtenis geregistreerd als een belangrijke gebeurtenis in Google Analytics en getoond in Google Analytics-rapporten.

Een gebeurtenis markeren als belangrijke gebeurtenis

1. Klik in de installatieassistent op het menu Acties Pijl vooruit rechts van de rij.
  2. Klik op Belangrijke gebeurtenissen beheren.
  3. Klik linksboven op Gebeurtenissen.
  4. Selecteer in de tabel Bestaande gebeurtenissen de schakelaar onder Markeren als belangrijke gebeurtenis.

Als u recent een gebeurtenis heeft gemaakt of de gebeurtenis nog niet heeft gemaakt, gaat u naar Een nieuwe gebeurtenis markeren als belangrijke gebeurtenis om te achterhalen hoe u nieuwe gebeurtenissen kunt markeren als belangrijke gebeurtenissen.

Doelen overzetten vanuit Universal Analytics

Ga naar de tool voor doelenmigratie voor meer informatie over hoe u in aanmerking komende doelen van uw gekoppelde Universal Analytics-property opnieuw kunt maken als belangrijke gebeurtenissen in uw Google Analytics 4-property.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Doelgroepen bepalen
Doelgroepen zijn groepen gebruikers die kenmerken delen. U kunt doelgroepen delen met de advertentieproducten die u gebruikt, zoals Google Ads, zodat u kunt adverteren voor specifieke groepen gebruikers. Bekijk Doelgroepen maken, bewerken en archiveren voor meer informatie over hoe u een doelgroep definieert.

Doelgroepen migreren vanuit Universal Analytics

Gebruik de Google Spreadsheets-add-on GA4 Migrator for Google Analytics om doelgroepen te migreren van een Universal Analytics-property naar een Google Analytics 4-property. Meer informatie

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.
Instellingen voor toestemming laten verifiëren
Stel uw property in om toestemming van eindgebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER) vast te leggen, zodat hun persoonsgegevens met Google kunnen worden gedeeld voor advertentiedoeleinden. Laat uw instellingen voor toestemming voor de Google-tag en andere gegevensbronnen verifiëren. Zo voorkomt u dat er gevolgen zijn voor de personalisatie en meting van uw advertenties. Ontdek hoe u instellingen voor toestemming in Google Analytics updatet en laat verifiëren.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Google Ads

Koppelen aan Google Ads

Als u uw Google Ads-account koppelt, kunnen er gegevens worden uitgewisseld tussen Google Analytics en Google Ads. U kunt bijvoorbeeld conversies maken in Google Ads op basis van belangrijke Google Analytics-gebeurtenissen, uw Google Ads-campagnes en Google Ads-dimensies bekijken in Analytics en uw Analytics-doelgroepen beschikbaar maken in Google Ads voor gebruik als remarketinglijsten. Meer informatie over koppelen aan Google Ads

Uw Google Ads-account koppelen

1. Klik in de installatieassistent op het menu Acties Pijl vooruit rechts van de rij.
  2. Klik op Google Ads-koppelingen beheren.
  3. Klik op Koppelen.
  4. Klik op Kies Google Ads-accounts.
  5. Selecteer de Google Ads-accounts die u wilt koppelen.
  6. Klik op Bevestigen.
  7. Klik op Volgende.
  8. (Aanbevolen) Laat de standaardinstellingen aanstaan en klik op Volgende.
  9. Loop de instellingen na en klik op Sturen.

Google Ads-koppelingen migreren vanuit Universal Analytics

Bekijk de migratietool voor Google Ads-koppelingen voor meer informatie over hoe u uw Google Ads-koppelingen vanuit uw Universal Analytics-property kunt importeren in uw gekoppelde Google Analytics 4-property.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Bieden op GA4-conversies
Nadat u belangrijke gebeurtenissen heeft ingesteld, kunt u Google Ads-conversies maken op basis van uw belangrijke Google Analytics-gebeurtenissen om te rapporteren over campagneprestaties en handmatige of Slim bieden-beslissingen te stimuleren om uw campagnes te optimaliseren.
Als u wilt weten hoe u biedt op Google Ads-conversies die zijn gebaseerd op belangrijke gebeurtenissen, volgt u de stappen in Conversies maken in Google Ads op basis van belangrijke Google Analytics-gebeurtenissen.

Migreren vanuit Universal Analytics: schakelen tussen biedingen in Google Ads

Als u biedt op Universal Analytics-conversies in Google Ads, moet u enkele updates doorvoeren in uw Google Ads-account. Volg deze stappen om te bieden op Universal Analytics-conversies en te bieden op de Google Ads-conversies die zijn gebaseerd op uw belangrijke GA4-gebeurtenissen:

1. Ga in de Installatieassistent naar de rij Bieden op GA4-conversies en plaats de muisaanwijzer op de statuskolom. Hier ziet u op hoeveel Universal Analytics-conversies u in Google Ads biedt in vergelijking met het aantal Google Analytics 4-conversies dat u heeft.
  2. Ga naar uw gekoppelde Google Ads-account(s).
    Als er meerdere accounts zijn gekoppeld, herhaalt u voor elk account de volgende stappen. U kunt in Google Analytics een lijst met gekoppelde Google Ads-accounts bekijken.
  3. Klik rechtsboven op Tools en instellingen en selecteer daarna Conversies in het gedeelte Meting.
  4. Zoek in de kolom Conversiebron naar conversies die zijn ingesteld op Website (Google Analytics (UA)).
  5. Zorg dat u voor elke conversie een vergelijkbare GA4-conversie heeft en dat deze is geïmporteerd in Google Ads.
  6. Vergelijk in uw Google Analytics-property de volumes van de UA-conversie met de equivalente Google Ads-conversies die zijn gebaseerd op belangrijke GA4-gebeurtenissen. Verwacht niet dat de Google Analytics 4-volumes voor belangrijke gebeurtenissen exact overeenkomen met de Universal Analytics-conversievolumes. Er zijn namelijk veel factoren die dit voorkomen.

Als u zeker wilt weten dat u voldoende gegevens heeft voor een nauwkeurige vergelijking, wacht u maximaal 2 weken nadat u uw belangrijke Google Analytics 4-gebeurtenissen heeft geïmplementeerd om ze te vergelijken met uw Universal Analytics-conversies.

7. Nadat u de conversies heeft gevalideerd, gaat u naar uw Google Ads-account. Schakel hier de actieoptimalisatie van de UA-conversie over op Secundaire actie (alleen observeren). Zet in dezelfde werksessie de conversies op basis van belangrijke GA4-gebeurtenissen over naar Primaire actie:
    1. Ga in uw Google Ads-account naar Tools en instellingen > Meting > Conversies.
    2. Zoek het doel dat de conversieactie bevat die u wilt bewerken.
    3. Klik op Doel bewerken.
    4. Klik naast de conversieactie die u wilt updaten op het dropdownmenu en selecteer Secundaire actie (alleen observeren) of Primaire actie.
    5. Klik op Wijzigingen opslaan.
  8. Als de aantallen voor conversies van Universal Analytics en Google Analytics 4 aanzienlijk verschillen, kunt u wijzigingen in uw Analytics-configuratie aanbrengen om de juiste aantallen te zien.

Grotere adverteerders moeten de Google Ads API en de Google Analytics API of de Google Ads Editor gebruiken om op grote schaal wijzigingen aan te brengen.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Advertenties targeten op GA4-doelgroepen
Als u uw doelgroepen beschikbaar wilt maken in Google Ads voor remarketing, maakt u een koppeling met Google Ads, houdt u de standaardoptie ingesteld op Gepersonaliseerd adverteren aanzetten en zet u Google-signalen aan. Als u gepersonaliseerd adverteren uitzet, kunt u uw doelgroepen nog steeds exporteren naar Google Ads, maar niet voor gepersonaliseerde advertenties.

Migreren vanuit Universal Analytics: schakelen tussen doelgroepen in Google Ads

Als u Universal Analytics-doelgroepen gebruikt in Google Ads, moet u enkele updates doorvoeren in uw Google Ads-account. Volg deze stappen om Google Analytics 4-doelgroepen te gebruiken in plaats van Universal Analytics-doelgroepen:

1. Ga in de Installatieassistent naar de rij Advertenties targeten op GA4-doelgroepen en plaats de muisaanwijzer op de statuskolom. Hier ziet u hoeveel Universal Analytics-doelgroepen u in Google Ads gebruikt in vergelijking met het aantal Google Analytics 4-doelgroepen dat u heeft.
  2. Ga naar uw gekoppelde Google Ads-account(s).
    Als er meerdere accounts zijn gekoppeld, herhaalt u voor elk account de volgende stappen. U kunt in Google Analytics een lijst met gekoppelde Google Ads-accounts bekijken.
  3. Klik rechtsboven op Tools en instellingen en selecteer Doelgroepbeheer in het gedeelte Gedeelde bibliotheek.
  4. Plaats de muisaanwijzer op elke doelgroep en zoek naar doelgroepen met de tekst Bezoekers van een pagina met Google Analytics-tags. Als u veel doelgroepen heeft, voegt u een filter toe met de bron ingesteld op Google Analytics (UA) om vast te stellen wat de UA-doelgroepen zijn.
  5. Voor elke dergelijke doelgroep moet u een gelijkwaardige GA4-doelgroep hebben (handmatig gemaakt of met de tool voor doelgroepmigratie) en uw Analytics-property hebben geconfigureerd om doelgroepen naar Google Ads te sturen.
  6. Controleer of de GA4-doelgroepgrootte er goed uitziet.

Als u zeker wilt weten dat u voldoende gegevens heeft voor een nauwkeurige vergelijking, wacht u maximaal 2 weken nadat u uw Google Analytics 4-doelgroepen heeft ingesteld om ze te vergelijken met uw Universal Analytics-doelgroepen.

7. Als u klaar bent om over te stappen naar een GA4-doelgroep, past u deze toe op alle campagnes/advertentiegroepen waarop de vergelijkbare UA-doelgroep is toegepast.

Grotere adverteerders moeten de Google Ads API en de Google Analytics API of de Google Ads Editor gebruiken om op grote schaal wijzigingen aan te brengen.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

(Optioneel) Geavanceerde instellingen

Gebruikers beheren
Als beheerder kunt u gebruikers toevoegen aan, verwijderen uit en aanpassen voor uw Google Analytics 4-property. U kunt ook gebruikersgroepen maken, verwijderen en aanpassen om het proces om gebruikers, organisatiestructuren en rechten uit te lijnen, te vereenvoudigen. Bekijk meer informatie over het beheer van gebruikers en gebruikersgroepen.

Gebruikers toevoegen aan een property

1. Klik in de installatieassistent op het menu Acties Pijl vooruit rechts van de rij.
  2. Klik op Gebruikers beheren.
  3. Klik in Toegangsbeheer voor property op + en dan op Gebruikers toevoegen.
  4. Geef het e-mailadres op voor het Google-account of Google Workspace-account van de gebruiker.
  5. Selecteer Nieuwe gebruikers via e-mail op de hoogte brengen om een bericht naar de gebruiker te sturen.
  6. Selecteer de gewenste rechten. Meer informatie over rechten
  7. Klik op Toevoegen.

De nieuwe gebruiker kan bij Analytics inloggen met het e-mailadres dat u heeft opgegeven en het bijbehorende wachtwoord.

Gebruikers migreren vanuit Universal Analytics

Bekijk de tool voor gebruikersmigratie voor meer informatie over hoe u gebruikers importeert uit een Universal Analytics-property.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Gegevens importeren
U kunt gegevens over kosten, items, gebruikers en offline gebeurtenissen importeren vanuit externe bronnen en deze gegevens samenvoegen met uw Google Analytics-property. Zie Over Gegevens importeren voor meer informatie over hoe u gegevens in Google Analytics kunt importeren.
Uw geïmporteerde gegevens uit Universal Analytics kunnen niet worden overgezet naar GA4, omdat de GA4- en Universal Analytics-gegevensmodellen niet overeenkomen. U moet gegevensimport voor GA4 vanaf het begin instellen.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.
Koppelen aan BigQuery
BigQuery is een datawarehouse in de cloud waarmee u zeer goed presterende query's van grote datasets kunt uitvoeren.

U kunt al uw onbewerkte gebeurtenissen uit Google Analytics 4-property's exporteren naar BigQuery en een op SQL lijkende syntaxis gebruiken om die gegevens te doorzoeken. In BigQuery kunt u uw gegevens naar externe opslag exporteren of externe gegevens importeren om deze met uw Analytics-gegevens te combineren.

Zie BigQuery Export instellen voor instructies hoe u kunt koppelen met BigQuery.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.

Gebruikers-ID's instellen
Met de functie Gebruikers-ID kunt u uw eigen ID's koppelen aan individuele gebruikers, zodat u een link kunt leggen tussen hun gedrag in verschillende sessies en op verschillende apparaten en platforms.
Analytics interpreteert elke gebruikers-ID als een afzonderlijke gebruiker. Door een gebruikers-ID aan een individuele gebruiker te koppelen, kunt u nauwkeurigere telling van gebruikers en een breder beeld krijgen van de relatie van een gebruiker met uw bedrijf.
Zie Gebruikers-ID's sturen voor instructies over hoe u de functie Gebruikers-ID instelt.

Volgende stap

Once you complete the steps, click the Actions menu Pijl vooruit to mark the row as complete. When you mark the row as complete, all users of the property will see the same status.
Measurement Protocol gebruiken
Met het Measurement Protocol voor Google Analytics 4 kunnen ontwikkelaars web- en app-streams verbeteren door gebeurtenissen rechtstreeks naar Google Analytics-servers te sturen via HTTP-verzoeken. Dat maakt het makkelijk om interacties te meten die server-naar-server en offline plaatsvinden.
Zie Measurement Protocol (Google Analytics 4) voor instructies hoe u Measurement Protocol instelt en gebruikt.
Uw Measurement Protocol-gegevens uit Universal Analytics kunnen niet worden overgezet naar GA4. U moet Measurement Protocol voor GA4 vanaf het begin instellen.

Volgende stap

Als u helemaal klaar bent, klikt u op het menu Acties Pijl vooruit om de rij als afgerond te markeren. Daarna zien alle gebruikers van de property dezelfde status.