Action Blocks gebruiken

Met Action Blocks kunnen mensen met een cognitieve beperking makkelijker Android-telefoons en -tablets gebruiken. Met Action Blocks kun je veelgebruikte acties met een naam of afbeelding toevoegen aan je startscherm. Dan kun je het Action Block, een foto bijvoorbeeld, activeren om de overeenkomende actie te starten, zoals bellen naar een dierbare.

Stap 1: De vereisten checken

Belangrijk: De app Action Blocks is momenteel beschikbaar voor Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Braziliaans-Portugees en Japans.

Voordat je Action Blocks gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je telefoon of tablet aan de volgende vereisten voldoet:

Tip: De app Action Blocks is nog niet beschikbaar voor Google-accounts van kinderen.

Stap 2: Action Blocks downloaden

Download Action Blocks op Google Play.

Stap 3: Je eerste Action Block instellen

Je kunt een Action Block instellen om in één stap een taak uit te voeren: een dierbare bellen, je favoriete serie bekijken, de lampen bedienen, een zin uitspreken en meer. Je kunt zelf bepalen welke Action Blocks je wilt maken, afhankelijk van jouw behoeften of die van je dierbaren.

Een Action Block instellen voor een algemene actie

Je kunt Action Blocks maken waarmee de Google Assistent veelvoorkomende acties kan uitvoeren. Meer informatie over wat je de Google Assistent kunt vragen.

1. Open de app Action Blocks .
  2. Selecteer Create Action Block (Action Block maken).
  3. Kies een van de veelvoorkomende acties in de lijst, zoals Make phone call (Bellen).
  4. Als je wilt dat het apparaat de opdracht hardop uitspreekt wanneer het Action Block wordt ingedrukt, selecteer je Speak action out loud (Actie hardop voorlezen). Als de actie gevoelige informatie bevat, kun je overwegen het selectievakje leeg te laten.
  5. Als je wilt dat het apparaat trilt wanneer je op het Action Block drukt, selecteer je Vibrate (Trillen).
  6. Als je het Action Block wilt proberen, selecteer je Test action (Actie testen) en vervolgens Next (Volgende).
  7. Voeg een afbeelding, naam of beide toe:
    • Afbeelding: Als je een afbeelding uit je fotobibliotheek, camera of symbolenbibliotheek (waaronder pictogrammen) wilt kiezen, tik je op Select (Selecteren) . Als je een afbeelding uit je fotobibliotheek of camera kiest, kun je deze bijsnijden of selecteer Always show whole image (Altijd hele afbeelding weergeven) om ervoor te zorgen dat de afbeelding altijd in het startscherm wordt weergegeven. Als je een Action Block met alleen tekst wilt maken, selecteer je No image (Geen afbeelding).
    • Action Block name (Naam Action Block): Geef een naam op voor het Action Block. Als je een Action Block met alleen afbeeldingen wilt maken, laat je de naam leeg.
  8. Selecteer Save Action Block (Action Block opslaan).
  9. Volg de aanwijzingen op het scherm om het Action Block toe te voegen aan je startscherm.

Tip: In sommige gevallen moet je de Google Assistent toestemming geven om te werken met andere services op je apparaat. Selecteer in de app Instellingen van je apparaat Apps en meldingen en dan Assistent en dan Assistent-instellingen bekijken en dan Services. Selecteer de services die je met Action Blocks wilt gebruiken. Meer informatie over hoe je kiest wat je met de Google Assistent wilt delen

Stel een Action Block in om iets hardop te zeggen

Je kunt Action Blocks maken om iets hardop te zeggen, zoals 'Hallo, mijn naam is'. Je tekst wordt naar Google verzonden om naar een spraakbestand te converteren.

1. Open de app Action Blocks .
  2. Selecteer Create Action Block (Action Block maken).
  3. Selecteer Say something out loud (Zeg iets hardop) en kies een van de veelvoorkomende woordgroepen in de lijst. Als je je eigen zin wilt opgeven, selecteer je Create custom phrase (Aangepaste zin maken).
  4. Kies in het menu Voice (Stem) een stem om de zin uit te spreken.
  5. Als je de stem wilt horen, selecteer je Test speech (Spraak testen) en daarna Next (Volgende).
  6. Voeg een afbeelding, naam of beide toe:
    • Afbeelding: Als je een afbeelding uit je fotobibliotheek, camera of symbolenbibliotheek (waaronder pictogrammen) wilt kiezen, tik je op Select (Selecteren) . Als je een afbeelding uit je fotobibliotheek of camera kiest, kun je deze bijsnijden of selecteer Always show whole image (Altijd hele afbeelding weergeven) om ervoor te zorgen dat de afbeelding altijd in het startscherm wordt weergegeven. Als je een Action Block met alleen tekst wilt maken, selecteer je No image (Geen afbeelding).
    • Action Block name (Naam Action Block): Geef een naam op voor het Action Block. Als je een Action Block met alleen afbeeldingen wilt maken, laat je de naam leeg.
  7. Selecteer Save Action Block (Action Block opslaan).
  8. Volg de aanwijzingen op het scherm om het Action Block toe te voegen aan je startscherm.

Een URL delen met Action Blocks

Je kunt een Action Block maken waarmee een URL wordt geopend wanneer erop wordt getikt.

1. Open op je apparaat de app waarmee je een URL wilt delen, zoals Chrome of YouTube.
  2. Selecteer Delen en dan Action Blocks.
  3. Bevestig de details van het Action Block, zoals naam en afbeelding.
  4. Plaats het Action Block op je startscherm.

Stap 4: Action Blocks gebruiken

Nadat je een Action Block hebt gemaakt en op je startscherm hebt geplaatst, selecteer je het Action Block om de actie uit te voeren.

Action Blocks beheren

Nadat je Action Blocks hebt ingesteld, kun je aanpassingen doorvoeren zodat de configuratie beter werkt voor jou of je dierbare.

Een adaptieve schakelaar toewijzen aan een Action Block

Dit kan handig zijn voor mensen met een motorische beperking die liever aanpasbare schakelaars gebruiken.

1. Sluit een schakelaar aan op je telefoon via USB of bluetooth. Zorg dat de schakelaar nog niet is toegewezen aan een ander Action Block of een andere app.
  2. Open de app Action Blocks .
  3. Selecteer het Action Block dat je met een schakelaar wilt gebruiken en selecteer vervolgens Edit (Bewerken).
  4. Selecteer Assign to an external switch (Toewijzen aan een externe schakelaar). Je wordt mogelijk gevraagd de toegankelijkheidsservice voor Action Blocks in te schakelen. Selecteer OK.
  5. Druk op de schakelaar die je wilt gebruiken voor het Action Block.
  6. Selecteer Save (Opslaan) om de schakelaartoewijzing op te slaan.
  7. Ga naar de app Instellingen Instellingen-app Systeem en dan Talen en invoer en dan Fysiek toetsenbord als je het schermtoetsenbord wilt inschakelen. Schakel Virtueel toetsenbord weergeven in.
  8. Druk op de schakelaar om je Action Block te gebruiken.

Action Blocks bewerken of verwijderen

1. Open de app Action Blocks .
  2. Selecteer een Action Block om opties te bekijken, waaronder Edit (Bewerken), Delete (Verwijderen) en meer.

Tip: Als een Action Block het label 'Not placed' (Niet geplaatst) heeft, is het inactief. Als je een Action Block actief wilt maken, voeg je het toe aan het startscherm volgens de instructies in het volgende gedeelte.

Een Action Block toevoegen aan het startscherm

Je kunt op twee manieren Action Blocks toevoegen aan het startscherm:

• Tik op het startscherm en houd vast totdat een menu wordt weergegeven. Selecteer Widgets en zoek vervolgens Action Blocks in de lijst met widgets.
  • Selecteer het Action Block in de app Action Blocks. Selecteer Place on Home screen (Op startscherm plaatsen) in het menu. (Deze optie is niet op alle apparaten beschikbaar.)

Een Action Block op je startscherm verplaatsen

1. Tik op het Action Block op je startscherm en houd dit vast.
  2. Sleep het Action Block naar de gewenste positie. Haal je vinger van het scherm.

Het formaat van een Action Block op je startscherm aanpassen

1. Tik op het Action Block op je startscherm en houd dit vast.
  2. Haal je vinger van het scherm. Je ziet een contour met stippen aan de zijkanten.
  3. Versleep de stippen om het formaat van het Action Block te wijzigen.
  4. Tik buiten het Action Block als je klaar bent.

Problemen oplossen

Als je een van deze foutmeldingen ziet, volg je de onderstaande stappen.

'Kan geen verbinding maken met de Google Assistent'

1. Controleer of de Google-app is geïnstalleerd.
  2. Controleer of de Google Assistent is ingeschakeld, met een account dat is ingelogd.
  3. Tik nogmaals op het Action Block.
  4. Als de fout opnieuw wordt weergegeven, start je de Google-app opnieuw of start je je telefoon opnieuw op.

'Actie niet beschikbaar' of 'Kan deze actie niet voltooien'

1. Controleer of de Google Assistent is ingeschakeld, met een account dat is ingelogd.
  2. Tik nogmaals op het Action Block.

Feedback sturen

Neem voor hulp met het gebruik van Action Blocks contact op met het supportteam voor gebruikers met een beperking via g.co/disabilitysupport.

Feedback over Action Blocks verzenden:

1. Open de app Action Blocks .
  2. Selecteer rechtsboven Help Help.
  3. Selecteer Send feedback (Feedback sturen) onderaan de pagina.

Activiteit voor Action Blocks

Google verzamelt bepaalde gegevens met betrekking tot je gebruik van Action Blocks om de service te kunnen leveren en verbeteren. Hoewel deze gegevens niet worden weergegeven in 'Mijn activiteit', worden ze verwijderd nadat je Action Blocks hebt verwijderd of niet meer gebruikt.