Morse gebruiken

U kunt in morse schrijven op uw mobiele apparaat.

Tania’s Story: Morse code meets machine learning

Opmerking: Morse is beschikbaar voor het Engels (Verenigde Staten) op apparaten met Android 5.0 en hoger.

Stap 1: Gboard downloaden

Installeer Gboard op uw Android-telefoon of -tablet.

Stap 2: Het morse-toetsenbord instellen

1. Open de app 'Instellingen' op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Systeem en dan Talen en invoer.
  3. Tik op Virtueel toetsenbord en dan Gboard.
  4. Tik op Talen en dan Engels (VS).
  5. Veeg naar rechts door de opties en tik vervolgens op Morse.
  6. Tik op Gereed.

Stap 3: Morse gebruiken

1. Open op uw Android-telefoon of -tablet een app waarmee u kunt typen, zoals Gmail of Keep.
  2. Tik op een plek waar u tekst kunt invoeren.
  3. Houd de spatiebalk ingedrukt.
  4. Tik op Morse.
  5. Voer tekst in met behulp van de punttoets (.) en de streepjestoets (-).

De indeling van morse werkt met toegankelijkheidsservices, zoals TalkBack, 'Toegang via schakelaar' en 'Selecteer om uitgesproken te worden'.

Tip: Als u een game wilt spelen of andere leermiddelen wilt vinden, gaat u naar g.co/morse.

Een externe schakelaar aansluiten

U kunt Toegang via Android-schakelaar gebruiken om morse in te voeren met een extern schakelapparaat.

1. Open de app 'Instellingen' op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Systeem en dan Talen en invoer en dan Fysiek toetsenbord.
  3. Schakel Virtueel toetsenbord weergeven in.

Gboard herkent automatisch de toetsen die uw schakelapparaat heeft toegewezen aan de punt- (.) en streepjestekens (-).

Tip: Als u meer dan twee schakelaars heeft, kunt u meer acties aan de andere schakelaars toewijzen.

Instellingen voor morse-indeling wijzigen

1. Open de app 'Instellingen' op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Systeem en dan Talen en invoer.
  3. Tik op Virtueel toetsenbord en dan Gboard.
  4. Tik op Talen en dan Morse.
  5. Hier kunt u instellingen inschakelen, zoals Geluid bij toetsaanslag, Time-out voor tekens en Toetsherhaling.

Feedback horen wanneer u typt

1. Volg op uw Android-telefoon of -tablet stap 1-4 van 'Instellingen voor morse-indeling wijzigen'.
  2. Schakel Geluid bij toetsaanslag in.

De time-out voor tekens wijzigen

U kunt wijzigen hoe lang Gboard wacht voordat een morsecodereeks wordt omgezet in een letter. U kunt elke letter ook handmatig verzenden.

• Wijzigen hoe lang Gboard wacht: Houd de spatiebalk ingedrukt. Tik vervolgens op Taalinstellingen en dan Morse (VS) en dan Time-out voor tekens
  • Handmatig een letter verzenden naar het tekstveld: Stel 'Time-out voor tekens' in op 'Nooit'. Druk vervolgens op de spatiebalk waar u de morsecode ziet.

Time-out voor woorden instellen

Als u deze functie inschakelt, kunt u bepalen hoe lang het duurt voordat letters in woorden veranderen als u typt.

• Deze instelling is standaard uitgeschakeld, dus er is geen time-out.
  • Als u de time-out instelt op een seconde en vervolgens 'hallo' typt, voegt uw toetsenbord na een seconde het woord en een spatie toe aan het tekstveld.

Opmerking: Wanneer u de time-out voor woorden inschakelt, corrigeert en voorspelt uw toetsenbord woorden zoals gewoonlijk. Ook worden er woordvoorspellingen gedaan.

Toetsaanslagen herhalen

Toetsaanslagen herhalen: Houd de punt (.) of het streepje (-) ingedrukt.

Wanneer toetsherhaling is ingeschakeld, kunt u het volgende doen:

• Instellen wanneer u wilt beginnen met herhalen
  • Instellen hoe snel toetsen worden herhaald