Vanliga frågor om Drive för administratörer

Nedan följer vanliga frågor om att hantera Google Drive för en organisation eller ett team.

Letar du efter en översikt över Drive-funktioner?

Utöka alla  |  Komprimera alla

Översikt

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Skiljer sig Google Drive från Google Dokument, Kalkylark och Presentationer?

Ja. På Drive kan du lagra och komma åt till alla dina filer. Dokument, Kalkylark och Presentationer är däremot olika typer av webbaserade dokument, liksom Formulär och Teckningar. Googles webbaserade redigeringsprogram heter Google Dokumentredigerare.

På liknande sätt är Google Mina kartor också webbaserade dokument som du kan skapa eller dela på Drive. Både Dokumentredigerare och Mina kartor kan användas med eller utan Drive.

Är filerna jag lagrar på Drive säkra?

Med Drive säkerhetskopieras din data alltid i molnet. Filerna är alltså säkra oavsett vad som händer med enheterna. Du får samma dataskydd och säkerhetsfördelar i företagsklass som du får med Google Workspace, enligt beskrivningen i Säkerhet och integritet för Google Workspace.

Åtkomst till Drive-filer

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Lagras Dokument, Kalkylark, Presentationer, Formulär och Mina kartor på datorn med Drive för datorn?

Nej. Filerna på datorn för Dokument, Kalkylark, Presentationer, Formulär och Mina kartor är filer som i princip bara hänvisar till webbdokument. Dessa små hänvisningsfiler har Google-filtillägg (till exempel .gdoc, .gsheet och .gslides). Om du öppnar filerna på datorn öppnas de i webbläsaren. Sedan kan du redigera dem online som vanligt.

Är Drive-filer tillgängliga offline?

Du kan aktivera offlineåtkomst till Dokumentredigerare för molnbaserade Dokument, Kalkylark och Formulär. Mina kartor är inte tillgängligt offline.

Med Google Drive för datorn kan du göra utvalda Drive-filer tillgängliga för användning offline.

Var finns cacheminnet för Drive för datorn?

Om du behöver utesluta Drive för datorn-cachen från antivirus- eller säkerhetskopieringsprogram kan du utesluta följande katalog:

• Windows: %LOCALAPPDATA%\Google\DriveFS
  • Mac: ~/Library/Application Support/Google/DriveFS

Du kan anpassa cacheplatsen om du vill.

Varning: Var försiktig när du rensar cacheminnet för Google Drive för datorn för att försöka lösa generella problem. Filerna flyttas hit innan de laddas upp. Om du rensar chacheminnet innan en uppladdning är klar försvinner filen.
Vad händer med mina Drive-filer om jag förlorar åtkomsten till Google-kontot?

Med Drive för datorn måste du ha ett giltigt Google-konto för att få åtkomst till alla Drive-filer.

Kan jag inaktivera Drive men behålla Dokument, Kalkylark och Presentationer?

Nej. Om du inaktiverar tjänsten Drive inaktiveras alla tjänstens Drive-komponenter (Drive på webben, Drive-mobilappar och Drive-synkroniseringsappar) inklusive Dokumentredigerare.

Vilka delar av filer på Drive är sökbara?

Drive-sökningen omfattar en fullständig sökning i allt filinnehåll och de operatorer som anges här.

Fil- och mappgränser på Google Drive

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Hur många objekt kan jag ha på Drive?

Varje användare kan ha skapat upp till 500 miljoner objekt i det kontot. När gränsen har nåtts kan användaren inte längre skapa eller ladda upp objekt på Drive. Hen kan fortfarande se och redigera befintliga objekt. Om de ska kunna skapa filer igen måste de radera objekt permanent eller använda ett annat konto.

Följande räknas in i gränsen:

• Objekt som har skapats eller laddats upp av användaren på Drive
  • Objekt som har skapats av användaren men ägs nu av någon annan
  • Objekt i papperskorgen
  • Genvägar

Följande räknas inte in i gränsen:

• Raderade filer permanent
  • Objekt som har delats med användaren men ägs av någon annan
  • Objekt som ägs av användaren men har skapats av någon annan
Hur många objekt kan jag ha direkt i en mapp?

En mapp på Drive som inte finns på en delad enhet kan innehålla högst 500 000 objekt. Den här begränsningen gäller inte rotmappen i Min enhet.

Följande objekt räknas in i gränsen

• Mappar, men inte antal objekt i mapparna
  • Filer
    • Alla filer som du kan lagra i Drive räknas in i gränsen.
    • Äganderätten till filen spelar ingen roll.
  • Genvägar
    • En genväg räknas som ett objekt i en mapp, även om objektet den pekar på inte finns i mappen.

Exempel 1

Följande exempel visar hur filer och mappar räknas. Mapp A har fyra objekt och Mapp B har två objekt:

• Min enhet (rot)
    • Mapp A (fyra objekt direkt i den här mappen: Dokument 1, Dokument 2, Dokument 3, Mapp B)
      • Dok 1
      • Dok 2
      • Dok 3
      • Mapp B (två objekt direkt i den här mappen: Dokument 4, Dokument 5)
        • Dok 4
        • Dok 5

Exempel 2

I följande exempel visas att objekt i en mapp räknas in i gränsen på 500 000 objekt, men inte objekt i underordnade mappar.

• Min enhet (rot)
    • Mapp C har 300 000 direkt placerade objekt
      • Mapp D har 400 000 direkt placerade objekt
      • Mapp E har 200 000 direkt placerade objekt

Här innehåller Mapp C 300 000 objekt, inklusive Mapp D och Mapp E. Innehållet i Mapp D och Mapp E räknas inte in i objektgränsen för Mapp C.

Hur djupt kan jag kapsla mappar på Min enhet?

Min enhet-mappar kan kapslas upp till 100 mappar, inklusive den överordnade mappen. En mapp (den överordnade mappen) kan innehålla en mapp (en kapslad mapp) som innehåller en mapp, som innehåller en mapp och så vidare tills mapparna är kapslade 100 gånger. I den djupaste mappen kan användaren lägga till filer och genvägar, men inte mappar. Begränsningen gäller inte för objekt som återställs eller migreras till ett annat konto.

I följande diagram kan till exempel en ny mapp kapslas inuti mappnummer 99 men inte i mappnummer 100. Mapp nummer 100 kan dock lagra filer som alla andra Drive-mappar:

Synkronisera filer

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Hur synkroniseras filer på Google Drive?

Du kan läsa mer om hur Google Drive för datorn synkroniserar filer i Använda Google Drive för datorn.

Tas synkroniserade filer bort från datorn och lagras enbart online?

Om du använder Drive för datorn flyttas Drive-filerna till molnet. På så sätt frigörs utrymme på hårddisken och den bandbredd som krävs för att kontinuerligt synkronisera filerna från datorn till molnet. Du kan streama Drive-filer på begäran eller göra dem tillgängliga för offlineåtkomst.

Används mycket bandbredd vid synkronisering av filer?

Med Drive för datorn lagras filer i molnet och behöver inte synkroniseras med onlineversioner. Det innebär att du sparar bandbredd. Filer som har cachelagrats för offlineåtkomst synkroniseras med molnet när du är online.

Vad händer när jag raderar en fil i Drive för datorn?

Filer som raderas från Drive för datorn raderas permanent från systemets papperskorg efter 30 dagar.

Vilka filsystem stöds av Drive för datorn?

Innehållscachen för Drive för datorn har stöd för anslutna filsystem av typen APFS, HFS+ i macOS eller NTFS i Windows. Drive för datorn har för närvarande inte stöd för nätverksvolymer (till exempel SMB eller NFS).

Drive för datorn skapar en virtuell enhet som visas som ett FAT-filsystem.

Obs! FAT har vissa begränsningar för filstorlek. Den största möjliga filen för en FAT32-enhet är till exempel 4 GB (minus 2 byte).

Vilka cachegränser gäller för Drive för datorn?
  • Du kan inte ladda upp en mapp som är större än det tillgängliga lagringsutrymmet i partitionen där cachemappen finns.
  • I Drive för datorn visas en begränsad Drive-kvot (även för obegränsade konton) enligt det tillgängliga utrymmet på den lokala enhet där cacheminnet finns.
Varför kan jag inte överföra filer i Google Dokument och Kalkylark direkt till delade enheter eller synkronisera med andra funktioner för säkerhetskopiering?
När du använder Drive för datorn hittar du .gdoc- och .gsheet-filer på din lokala dator. Dessa kan inte säkerhetskopieras av andra klienter, till exempel Dropbox eller OneDrive, eftersom de är genvägsfiler som pekar på specifika filer som finns i Googles moln. Dessa genvägsfiler är inte tillgängliga för överföring eller kopiering med andra synkroniseringsverktyg.

Om du dessutom försöker dra en .gdoc- eller .gsheet-fil från skrivbordet till en delad enhet i webbläsaren visas felmeddelandet Det går inte att duplicera filnamn.gdoc. Om du istället vill lägga till en fil på en delad enhet använder du en webbläsare och följer de här anvisningarna.

Lagring

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Vilka gränser gäller för lagringsutrymme och uppladdning i Google Workspace?

Lagringsutrymmet i Google Workspace delas mellan Google Drive, Gmail och Google Foto. Läs om hur användning av lagringsutrymmet beräknas.

Hur mycket lagringsutrymme varje användare får beror på din Google Workspace-utgåva. De flesta Google Workspace-utgåvor har gemensamt lagringsutrymme. Gemensamt lagringsutrymme anges i följande tabeller som totalt lagringsutrymme eller ett lagringsutrymme multiplicerat med antalet slutanvändarlicenser.

Gemensamt lagringsutrymme beviljas i steg:

• Du får en del av lagringsutrymmet vid köpet.
  • När du gör tidiga betalningar för prenumerationen ökar lagringsutrymmet till den totala gränsen för lagringsutrymme.
Google Workspace-utgåva eller Google Workspace-prenumeration Lagringsgränser

G Suite Basic

Inte längre tillgängligt för nya kunder

30 GB per slutanvändare

G Suite Business

G Suite Business – arkiverade användare

Inte längre tillgängligt för nya kunder

Obegränsat lagringsutrymme

1 TB per arkiverad användare

Google Workspace Business Starter 30 GB gånger antalet slutanvändare, inklusive arkiverade användare
Google Workspace Business Standard 2 TB gånger antalet slutanvändare, inklusive arkiverade användare
Google Workspace Business Plus 5 TB gånger antalet slutanvändare, inklusive arkiverade användare
Google Workspace Enterprise Starter 1 TB gånger antalet slutanvändare

Google Workspace Enterprise Standard

Google Workspace Enterprise Plus

5 TB gånger antalet slutanvändare, inklusive arkiverade användare

För kunder med fem eller fler slutanvändare kan mer lagringsutrymme vara tillgängligt efter Googles eget gottfinnande per rimlig begäran. Läs mer om att begära lagringsutrymme.

Google Workspace for Education

Google Workspace-utgåva eller Google Workspace-prenumeration Lagringsgränser

Google Workspace for Education Fundamentals

Google Workspace for Education Standard

100 TB totalt för alla slutanvändare
Google Workspace for Education Teaching and Learning Upgrade Ytterligare 100 GB gånger antalet användarlicenser
Google Workspace for Education Plus Ytterligare 20 GB gånger antalet användarlicenser

Mer information om lagringsutrymme för Google Workspace for Education finns i Förstå tillgänglighet och användning av lagringsutrymme.

Google Workspace Essentials

Google Workspace Essentials-utgåvor inkluderar inte Gmail.

Google Workspace-utgåva eller Google Workspace-prenumeration Lagringsgränser

Google Workspace Essentials Starter

15 GB per slutanvändare

Google Workspace Essentials

Inte längre tillgängligt för nya kunder

100 GB gånger antalet slutanvändare, upp till maximalt 2 TB
Google Workspace Enterprise Essentials 1 TB gånger antalet slutanvändare
Google Workspace Enterprise Essentials Plus 5 TB gånger antalet slutanvändare

Google Workspace Frontline

Google Workspace-utgåva eller Google Workspace-prenumeration Lagringsgränser

Google Workspace Frontline Starter

Google Workspace Frontline Standard

5 GB per slutanvändare*

*Denna lagringsgräns gäller för alla slutanvändare som använder en Google Workspace Frontline-utgåva, även om Kunden har köpt ett annat Google Workspace-erbjudande med andra lagringsgränser.

Google Workspace for Nonprofits

Google Workspace-utgåva eller Google Workspace-prenumeration Lagringsgränser

Google Workspace for Nonprofits

100 TB för alla slutanvändare

Om du behöver mer lagringsutrymme kan du gå igenom lagringsalternativen för andra Google Workspace-utgåvor än Education eller lagringsalternativen för Education-utgåvor.

Uppladdningsgränser

Varje användare kan ladda upp och kopiera 750 GB till Drive inom 24 timmar. Användare som når gränsen på 750 GB kan inte ladda upp eller kopiera fler filer förrän gränsen har uppdaterats. Gränsen uppdateras inom 24 timmar.

• Du kan ladda upp och synkronisera filer på upp till 5 TB. Uppladdningen slutförs bara med den första filen som bryter mot gränsen.
  • Det går inte att kopiera filer som är större än 750 GB. Ladda i stället ned filen och ladda upp den.
Hur fungerar delat lagringsutrymme?
Gemensamt lagringsutrymme är det gemensamma lagringsutrymmet för alla dina användare. Detta lagringsutrymme inkluderar, men är inte begränsat till, filer från Google Drive, Gmail och Google Foto.
Varje användares licens läggs till i organisationens pool. Eftersom lagringsutrymmet är gemensamt kan användarna använda mer än det lagringsutrymme som ingår i licensen. Vi rekommenderar att du anger lagringsgränser för att dela lagringsutrymme mellan användare och delade enheter på ett rättvist sätt.
Vad räknas in i lagringsutrymmet? Vad räknas inte in?

Följande filer räknas in i lagringsutrymmet:

Google Drive

• Objekt på Google Drive, vilket omfattar PDF-filer, bilder, videor, Meet-inspelningar och Sites-projektfiler
  • Filer som har skapats eller redigerats efter den 2 maj 2022 i samarbetsappar som Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär, Ljudinspelare och Jamboard.
  • Innehåll på delade enheter.
  • Innehållet ligger i papperskorgen tills det tas bort permanent.

Gmail

• Meddelanden och bilagor, inklusive objekt i skräpposten och papperskorgen.

Google Foto

Följande innehåll räknas inte in i lagringsutrymmet:

• Kortkommandon för Drive
  • Meddelanden och bilagor i Google Chat
  • Innehåll som skapats med Mina kartor
  • Filer som delas med användare. Delade filer räknas bara för filägarens lagringsutrymme, inte för användarna som filen delas med.
  • Versionshistorik för filer som har skapats i Google Dokument, Kalkylark och Presentationer, om inte användaren uttryckligen väljer att behålla äldre versioner.
  • WhatsApp-säkerhetskopior från Android-enheter
Hur ser jag hur mycket lagringsutrymme min organisation använder?

Du kan se organisationens användning av lagringsutrymme på administratörskonsolen, inklusive vilka användare och delade enheter som använder mest lagringsutrymme. Mer information finns i Granska användning av lagringsutrymme i organisationen.

Om du inte har åtkomst till uppgifterna på sidan Lagring kan du kanske granska kontorapporten:

1. Läs artikeln Visa apprapporter för organisationen.
  2. Följ stegen för att gå till Kontorapport > Totalt lagringsutrymme som används.

Granska lagringsstatus för en användare

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Klicka på en användare för att öppna personens kontosida.
    Högst upp på sidan kan du se procentsatserna för e-post och Drive-lagring för användaren.
Vad händer om en användare eller organisation överskrider sin lagringsgräns?

Om en användare överskrider lagringsgränsen som angetts av administratören eller av användarens licens berörs användarens Google-tjänster omedelbart.

När en organisation överskrider lagringsgränsen kan användarna inte lägga till foton i eller säkerhetskopiera foton till Google Foto.

Om organisationen överskrider lagringsgränsen med 25% eller i 14 dagar (beroende på vilket som inträffar först) berörs följande tjänster:

• Användarna kan inte ladda upp nya filer eller bilder till Google Drive.
  • Användarna kan inte skapa nya filer i appar där innehåll skapas gemensamt, som Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar och Formulär. Innan hen minskar användningen av lagringsutrymme kan ingen redigera eller kopiera sina berörda filer eller skicka in formulär som ägs av användaren.
  • Användarna kan inte spela in nya möten i Google Meet.

När organisationens gräns överskrids kan användarna fortfarande logga in på sitt Google Workspace-konto, skicka och ta emot e-postmeddelanden samt visa och ladda ned filer.

Om du behöver mer lagringsutrymme kan du gå igenom lagringsalternativen för andra Google Workspace-utgåvor än Education eller lagringsalternativen för Education-utgåvor.

Du är begränsad till den mängd lagringsutrymme som beskrivs i våra användarvillkor och vi förbehåller oss rätten att inaktivera uppladdningar till Drive om du överskrider gränsen.

Hur får jag mer lagringsutrymme för min organisation?

Hur du kan skaffa mer lagringsutrymme för organisationens e-post, filer och foton beror på din utgåva:

Vad är skillnaden mellan Google Drive Lagring och Google Cloud Storage?

Google Workspace-lagring passar bäst för filer som användarna öppnar och redigerar ofta eller som de samarbetar i via Drive, Gmail eller Foto. Molnlagring är bäst för filer som användarna får åtkomst till indirekt via en webbplats eller ett annat system som organisationens utvecklare har konfigurerat.

Beräknas mitt lagringsutrymme i metriska eller binära enheter (GB eller GiB)?

Lagringsutrymmet i Google Workspace säljs och beräknas i binära enheter. Varje användarlicens för Enterprise Standard lägger till exempel till 5 TiB i det gemensamma lagringsutrymmet, vilket motsvarar ~5,5 TB.

Vad hände med äldre prenumerationer på individuellt lagringsutrymme?

Det går inte längre att köpa prenumerationer på individuellt lagringsutrymme När du uppgraderar till en utgåva med gemensamt lagringsutrymme eller när utgåvan uppdateras för att ha gemensamt lagringsutrymme:

• Det äldre lagringsutrymmet läggs inte till i organisationens gemensamma lagringsutrymme.
  • Äldre prenumerationer på lagringsutrymme avslutas automatiskt.

Lagringsutrymme som användaren köpt

Om användarna har köpt ytterligare lagringsutrymme kan du förbereda dig inför övergången och se till att organisationen har tillräckligt med gemensamt lagringsutrymme för alla. Så här identifierar du vilka användare som kan ha en äldre prenumeration på lagringsutrymme som användarna köpt:

1. Kontrollera mängden lagringsutrymme som ingår i din nuvarande Google Workspace-prenumeration. På den här sidan öppnar du Vad är gränser för lagringsutrymme och uppladdning i Google Workspace?
  2. På administratörskonsolen använder du verktygen för lagringshantering för att identifiera användare som utnyttjar mycket lagringsutrymme. Om deras användning av lagringsutrymme är större än vad som ingår i licensen kan personen ha köpt en äldre prenumeration på lagringsutrymme. Exempelvis förväntas en användare med Business Starter ha 30 GB lagringsutrymme, men om hen använder 50 GB kan hen ha köpt ytterligare lagringsutrymme.

Alternativt kan användare säga upp sin prenumeration i förväg. Så här säger användaren upp en prenumeration på individuellt lagringsutrymme:

1. Öppnar https://play.google.com/store/account/subscriptions med det konto hen använder på jobbet eller i skolan.
  2. Söker efter Google One -prenumerationen (prenumerationer på användarhanterade individuellt lagringsutrymme visas nu som Google One-prenumerationer).
  3. Klickar på Hanteraföljt avSäg upp prenumerationen och följer anvisningarna på skärmen.

Lagringsutrymme som köpts av administratören

Om du har köpt ytterligare lagringsutrymme för användarna med den äldre administratörshanterade prenumerationen kan du kontrollera hur mycket lagringsutrymme som lagts till i administratörskonsolen (gå till Faktureringföljt avPrenumerationer). På den sidan kan du säga upp prenumerationen om du inte längre behöver den. Det sägs upp automatiskt efter övergången till gemensamt lagringsutrymme.

Nästa steg: Konfigurera Drive för ditt team