Veelgestelde vragen over Drive voor beheerders

Hieronder ziet u veelgestelde vragen over het beheer van Google Drive voor een organisatie of team.

Zoekt u in plaats daarvan een functieoverzicht van Drive?

Alles uitvouwen  |  Alles samenvouwen

Overzicht

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Is Google Drive anders dan Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties?

Ja. Drive is een plek waar u al uw bestanden kunt opslaan en openen, en Documenten, Spreadsheets en Presentaties zijn verschillende typen online documenten, net als Formulieren en Tekeningen. De webgebaseerde editors van Google worden samen Editors van Google Documenten genoemd.

Google My Maps bestaat ook uit online documenten die u kunt maken of delen in Drive. Net als Editors van Documenten kan My Maps met of zonder Drive worden gebruikt.

Zijn de bestanden die ik opsla in Drive veilig?

Met Drive worden uw gegevens altijd opgeslagen in de cloud of wordt er in de cloud een back-up van gemaakt. Uw bestanden zijn beveiligd, wat er ook met uw apparaten gebeurt. U krijgt dezelfde zakelijke gegevensbescherming en beveiligingsvoordelen die u met Google Workspace krijgt, zoals beschreven in Beveiliging en privacy in Google Workspace.

Drive-bestanden openen

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Als ik Drive voor desktop gebruik, worden documenten, spreadsheets, presentaties, formulieren en kaarten dan opgeslagen op mijn computer?

Nee. De documenten, spreadsheets, presentaties, formulieren en kaarten die u op uw computer ziet, wijzen naar webdocumenten. Deze kleine 'wijzerbestanden' hebben een Google-extensie (zoals gdoc, gsheet en gslides). Als u deze bestanden op een computer opent, worden ze geopend in de browser, waar u ze online kunt bewerken zoals u dat normaal ook doet.

Zijn Drive-bestanden offline beschikbaar?

Voor documenten, spreadsheets, presentaties en formulieren in de cloud kunt u offline toegang tot Editors van Google Documenten aanzetten. Kaarten zijn niet offline beschikbaar.

Met Google Drive voor desktop kunt u geselecteerde Drive-bestanden beschikbaar maken voor offline gebruik.

Waar bevindt zich het cachegeheugen van Drive voor desktop?

Als u het cachegeheugen van Drive voor desktop wilt uitsluiten van antivirussoftware of back-upsoftware, sluit u de volgende directory uit:

• Windows: %LOCALAPPDATA%\Google\DriveFS
  • Mac: ~/Library/Application Support/Google/DriveFS

U kunt optioneel de locatie van het cachegeheugen aanpassen.

Waarschuwing: Wees voorzichtig als u het cachegeheugen van Google Drive voor desktop wist om algemene problemen op te lossen. Bestanden worden in het cachegeheugen geplaatst voordat ze worden geüpload. Als u het cachegeheugen wist voordat een upload is voltooid, gaat het bestand verloren.
Wat gebeurt er met mijn Drive-bestanden als ik geen toegang meer heb tot mijn Google-account?

Met Drive voor desktop heeft u een geldig Google-account nodig om toegang te krijgen tot alle Drive-bestanden.

Kan ik Drive uitzetten, maar Documenten, Spreadsheets en Presentaties blijven gebruiken?

Als u de Drive-service uitzet, worden Editors van Documenten en alle onderdelen van Drive (Drive op het web, mobiele Drive-apps en Drive-synchronisatie-apps) ook uitgezet.

Welke delen van bestanden in Drive kunnen worden doorzocht?

Met zoeken in Drive wordt gezocht in de volledige inhoud van bestanden, naast de operators die u hier vindt.

Limieten voor bestanden en mappen in Google Drive

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Hoeveel items kan ik in Drive hebben?

Elke gebruiker kan maximaal 500 miljoen items hebben die door dat account zijn gemaakt. Als de limiet is bereikt, kunnen gebruikers geen items meer maken of uploaden in Drive. Gebruikers kunnen nog wel bestaande items weergeven en bewerken. Als ze weer bestanden willen maken, moeten ze items definitief verwijderen of een ander account gebruiken.

Wat meetelt voor de limiet:

• Items die door de gebruiker zijn gemaakt of geüpload in Drive
  • Items die zijn gemaakt door de gebruiker, maar nu eigendom zijn van iemand anders
  • Items in de prullenbak
  • Snelkoppelingen

Wat niet meetelt voor de limiet:

• Definitief verwijderde bestanden
  • Items die zijn gedeeld met de gebruiker, maar eigendom zijn van iemand anders
  • Items die eigendom zijn van de gebruiker, maar zijn gemaakt door iemand anders
Hoeveel items kunnen er rechtstreeks in een map staan?

Een Drive-map die niet in een gedeelde Drive staat, kan maximaal 500.000 items bevatten. Deze limiet geldt niet voor de hoofdmap van Mijn Drive.

De volgende items tellen mee voor deze limiet:

• Mappen, maar niet het aantal items in die mappen
  • Bestanden
    • Bestanden die u kunt opslaan in Drive, tellen mee voor de limiet.
    • Het maakt niet uit wie de eigenaar van het bestand is.
  • Snelkoppelingen
    • Een snelkoppeling telt als één item in een map, ook als het item waarnaar het verwijst niet in die map staat.

Voorbeeld 1

Het volgende voorbeeld toont hoe bestanden en mappen worden geteld. Map A bevat 4 items en Map B bevat 2 items:

• Mijn Drive (hoofdmap)
    • Map A (4 items rechtstreeks in deze map: Document 1, Document 2, Document 3, Map B)
      • Document 1
      • Document 2
      • Document 3
      • Map B (2 items rechtstreeks in deze map: Document 4, Document 5)
        • Document 4
        • Document 5

Voorbeeld 2

Het volgende voorbeeld geeft aan dat items in een map meetellen voor de limiet van 500.000 items, maar items in onderliggende mappen niet.

• Mijn Drive (hoofdmap)
    • Map C bevat 300.000 items die er rechtstreeks in zijn geplaatst
      • Map D bevat 400.000 items die er rechtstreeks in zijn geplaatst
      • Map E bevat 200.000 items die er rechtstreeks in zijn geplaatst

Map C bevat hier 300.000 items, waaronder Map D en Map E. De inhoud van Map D en Map E telt niet mee voor de itemlimiet voor Map C.

Hoe diep kan ik mappen nesten in Mijn Drive?

Mijn Drive-mappen ondersteunen tot 100 niveaus aan geneste mappen, inclusief de bovenliggende map. Een map (de bovenliggende map) kan een map (een geneste map) bevatten die weer een map bevat. Dit kan doorgaan tot 100 niveaus. In de diepste map kunnen gebruikers bestanden en snelkoppelingen toevoegen, maar niet nog meer mappen. De limiet geldt niet voor items die zijn hersteld of gemigreerd naar een ander account.

In het volgende diagram kan bijvoorbeeld een nieuwe map worden genest in map 99, maar niet in map 100. In map 100 kunt u wel bestanden opslaan zoals in elke andere Drive-map:

Bestanden synchroniseren

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Hoe synchroniseert Google Drive bestanden?

Ga naar Google Drive voor desktop gebruiken voor meer informatie over hoe Google Drive voor desktop bestanden synchroniseert.

Worden gesynchroniseerde bestanden verwijderd van mijn computer en alleen online opgeslagen?

Als u Drive voor desktop gebruikt, worden uw Drive-bestanden verplaatst naar de cloud. Zo wordt er minder schijfruimte gebruikt en verbruikt u minder bandbreedte, doordat de bestanden niet meer hoeven te worden gesynchroniseerd tussen uw computer en de cloud. U kunt Drive-bestanden on demand streamen of ze beschikbaar maken voor offline toegang.

Wordt er veel internetbandbreedte gebruikt om bestanden te synchroniseren?

Met Drive voor desktop worden bestanden opgeslagen in de cloud. Ze hoeven niet te synchroniseren met online versies, waardoor minder netwerkbandbreedte wordt gebruikt. Bestanden die in het cachegeheugen worden geplaatst voor offline toegang, worden gesynchroniseerd met de cloud als u weer online bent.

Wat gebeurt er als ik een bestand verwijder in Drive voor desktop?

Bestanden die u uit Drive voor desktop verwijdert, worden na 30 dagen definitief uit de systeemprullenbak verwijderd.

Welke bestandssystemen worden ondersteund door Drive voor desktop?

Het contentcachegeheugen van Drive voor desktop ondersteunt gekoppelde APFS- en HFS+ bestandssystemen op macOS of NTFS-bestandssystemen in Windows. Drive voor desktop ondersteunt momenteel geen netwerkvolumes (bijvoorbeeld SMB of NFS).

Drive voor desktop maakt een virtuele Drive, die wordt weergegeven als een FAT-bestandssysteem.

Opmerking: Er gelden beperkingen voor de bestandsgrootte van FAT-systemen. Het grootst mogelijke bestand voor een FAT32-schijf is bijvoorbeeld 4 GB (min 2 bytes).

Wat zijn de beperkingen voor het cachegeheugen voor Drive voor desktop?
  • U kunt geen mappen uploaden die groter zijn dan de beschikbare opslag op de partitie waarop de map met het cachegeheugen staat.
  • Drive voor desktop toont een beperkt Drive-quotum (zelfs voor accounts met onbeperkte opslag), afhankelijk van de beschikbare ruimte op de lokale schijf waarop het cachegeheugen zich bevindt.
Waarom kan ik Google-documenten en -spreadsheets niet rechtstreeks uploaden naar gedeelde Drives of synchroniseren met andere back-upclients?
Als u Drive voor desktop gebruikt, staan er gdoc- en gsheet-bestanden op uw lokale computer. Hiervan kan geen back-up worden gemaakt in andere clients, zoals Dropbox of OneDrive, omdat dit snelkoppelingsbestanden zijn die verwijzen naar specifieke bestanden gehost in de cloud van Google. Deze snelkoppelingsbestanden kunnen niet worden geüpload of gekopieerd met andere synchronisatietools.

Als u daarnaast een .gdoc- of .gsheet-bestand van uw bureaublad naar een gedeelde Drive in de browser probeert te slepen, ziet u de foutmelding Bestand bestandsnaam.gdoc kan niet worden gedupliceerd. Als u een bestand aan een gedeelde Drive wilt toevoegen, moet u een webbrowser gebruiken. Volg hiervoor deze instructies.

Opslag

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Wat zijn de opslag- en uploadlimieten van Google Workspace?

Google Workspace-opslag wordt gedeeld tussen Google Drive, Gmail en Google Foto's.Ontdek hoe opslaggebruik wordt berekend.

Hoeveel opslag elke gebruiker heeft, hangt af van je Google Workspace-versie. De meeste Google Workspace-versies hebben gecombineerde opslag. In de volgende tabellen wordt gecombineerde opslag aangegeven als de totale opslag of een hoeveelheid opslag keer het aantal eindgebruikerslicenties.

Google biedt incrementele opslag tot aan de gekochte limiet voor in aanmerking komende opslagruimte.

Google Workspace-versie of -abonnement Opslaglimieten

G Suite Basic

Niet meer beschikbaar voor nieuwe klanten

30 GB per eindgebruiker

G Suite Business

G Suite Business - Gearchiveerde gebruikers

Niet meer beschikbaar voor nieuwe klanten

Onbeperkte opslag

1 TB per gearchiveerde gebruiker

Google Workspace Business Starter 30 GB keer het aantal eindgebruikers, inclusief gearchiveerde gebruikers
Google Workspace Business Standard 2 TB keer het aantal eindgebruikers, inclusief gearchiveerde gebruikers
Google Workspace Business Plus 5 TB keer het aantal eindgebruikers, inclusief gearchiveerde gebruikers
Google Workspace Enterprise Starter 1 TB keer het aantal eindgebruikers

Google Workspace Enterprise Standard

Google Workspace Enterprise Plus

5 TB keer het aantal eindgebruikers, inclusief gearchiveerde gebruikers

Voor klanten met 5 of meer eindgebruikers kan Google naar eigen goeddunken na een redelijk verzoek meer opslag beschikbaar stellen. Meer informatie over hoe u opslag aanvraagt

Google Workspace for Education

Google Workspace-versie of -abonnement Opslaglimieten

Google Workspace for Education Fundamentals

Google Workspace for Education Standard

100 TB in totaal voor alle eindgebruikers
Google Workspace for Education: Teaching and Learning Upgrade 100 GB extra keer het aantal eindgebruikerslicenties
Google Workspace for Education Plus 20 GB extra keer het aantal eindgebruikerslicenties

Ga naar Over de beschikbaarheid en het gebruik van opslag voor meer informatie over Google Workspace for Education-opslag.

Google Workspace Essentials

Gmail is niet inbegrepen bij Google Workspace Essentials-versies.

Google Workspace-versie of -abonnement Opslaglimieten

Google Workspace Essentials Starter

15 GB per eindgebruiker

Google Workspace Essentials

Niet meer beschikbaar voor nieuwe klanten

100 GB keer het aantal eindgebruikers, met een maximum van 2 TB
Google Workspace Enterprise Essentials 1 TB keer het aantal eindgebruikers
Google Workspace Enterprise Essentials Plus 5 TB keer het aantal eindgebruikers

Google Workspace Frontline

Google Workspace-versie of -abonnement Opslaglimieten

Google Workspace Frontline Starter

Google Workspace Frontline Standard

5 GB per eindgebruiker*

*Deze opslaglimiet geldt voor alle eindgebruikers die een Google Workspace Frontline-versie gebruiken, zelfs als de klant een ander Google Workspace-abonnement heeft gekocht met andere opslaglimieten.

Google Workspace for Nonprofits

Google Workspace-versie of -abonnement Opslaglimieten

Google Workspace for Nonprofits

100 TB voor alle eindgebruikers

Ga naar de opslagopties voor algemene Google Workspace-versies of opslagopties voor Education-versies als u meer opslag nodig heeft.

Uploadlimieten

Elke gebruiker kan binnen 24 uur 750 GB uploaden en kopiëren naar Drive. Gebruikers die de limiet van 750 GB hebben bereikt, kunnen pas weer bestanden uploaden of kopiëren als de limiet is vernieuwd. De limiet wordt binnen 24 uur vernieuwd.

• U kunt bestanden van maximaal 5 TB uploaden en synchroniseren. Alleen het eerste bestand dat de limiet overschrijdt, wordt geüpload.
  • Bestanden die groter zijn dan 750 GB kunnen niet worden gekopieerd. In plaats daarvan moet u het bestand downloaden en dan uploaden.
Hoe werkt gecombineerde opslag?
Gecombineerde opslag is gedeelde opslag voor al uw gebruikers. Dit is inclusief, maar niet beperkt tot, bestanden in Google Drive, Gmail en Google Foto's.
De licenties van alle gebruikers worden toegevoegd aan de gecombineerde opslag van uw organisatie. Omdat de opslag wordt gecombineerd, kunnen gebruikers meer gebruiken dan de opslag in hun licentie. We raden u aan opslaglimieten in te stellen om de opslag eerlijk te verdelen tussen gebruikers en gedeelde Drives.
Wat telt mee voor de opslag? En wat niet?

De volgende bestanden tellen mee voor de opslag:

Google Drive

• Items in Google Drive, waaronder pdf's, afbeeldingen, video's, Meet-opnamen en Sites-projectbestanden.
  • Bestanden die na 2 mei 2022 zijn gemaakt of bewerkt in apps om samen te werken aan content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren, Recorder en Jamboard.
  • Content in gedeelde Drives.
  • Content in de prullenbak tot deze definitief is verwijderd.

Gmail

• Berichten en bijlagen, waaronder items in de mappen Spam en Prullenbak.

Google Foto's

De volgende content telt niet mee voor uw opslag:

• Drive-snelkoppelingen
  • Google Chat-berichten en -bijlagen
  • Content gemaakt met My Maps
  • Bestanden die zijn gedeeld met gebruikers. Gedeelde bestanden tellen alleen voor de opslag van de bestandseigenaar, niet voor die van de gebruikers met wie het bestand wordt gedeeld.
  • Versiegeschiedenis voor bestanden die zijn gemaakt in Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties, tenzij de gebruiker expliciet besluit oudere versies te bewaren.
  • Back-ups van WhatsApp-gegevens op Android-apparaten
Hoe kan ik zien hoeveel opslag mijn organisatie gebruikt?

U vindt het opslaggebruik van uw organisatie in de Beheerdersconsole. Hier staat onder andere welke gebruikers en gedeelde Drives de meeste opslag gebruiken. Zie Het opslaggebruik in uw organisatie controleren voor meer informatie.

Als u geen toegang heeft tot de gegevens op de pagina Opslag, kunt u het mogelijk wel naar het rapport Accounts gaan:

1. Ga naar het artikel App-rapporten in uw organisatie bekijken.
  2. Volg de stappen om naar het Rapport Accounts > Totale gebruikte opslag te gaan.

De opslagstatus van één gebruiker controleren

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Klik op een gebruiker om de accountpagina te openen.
    Boven aan de pagina ziet u het percentage e-mail- en Drive-opslag dat de gebruiker in gebruik heeft.
Wat gebeurt er als een gebruiker of organisatie de opslaglimiet overschrijdt?

Als gebruikers de opslaglimiet overschrijden die is ingesteld door de beheerder of gebruiker met een licentie, heeft dit meteen gevolgen voor hun Google-services.

Als uw organisatie de opslaglimiet heeft overschreden, kunnen gebruikers geen foto's meer toevoegen aan of een back-up van foto's maken in Google Foto's.

Zodra de opslaglimiet van uw organisatie met 25% of langer dan 14 dagen wordt overschreden (afhankelijk van wat eerder is), heeft dit gevolgen voor de volgende services:

• De gebruiker kan geen nieuwe bestanden of afbeeldingen toevoegen aan Google Drive.
  • De gebruiker kan geen nieuwe bestanden maken in apps om samen te werken aan content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen en Formulieren. Totdat het opslaggebruik weer wordt verminderd, kan niemand de betreffende bestanden bewerken of kopiëren, of formulieren indienen waarvan de gebruiker de eigenaar is.
  • De gebruiker kan geen nieuwe vergaderingen opnemen in Google Meet.

Als de limiet van uw organisatie wordt overschreden, kunnen gebruikers nog steeds inloggen op hun Google Workspace-account, e-mails sturen en krijgen, en bestanden bekijken en downloaden.

Ga naar de opslagopties voor algemene Google Workspace-versies of opslagopties voor Education-versies als u meer opslag nodig heeft.

Uiteindelijk geldt de opslaglimiet die in de Servicevoorwaarden staat. We behouden ons het recht voor om de mogelijkheid bestanden te uploaden naar Drive uit te zetten als u de limiet overschrijdt.

Hoe krijgt mijn organisatie meer opslag?

Hoe u meer opslag creëert voor e-mails, bestanden en foto's van uw organisatie, hangt af van uw versie:

Wat is het verschil tussen Google Drive-opslag en Google Cloud Storage?

Google Workspace-opslag is het meest geschikt voor bestanden die gebruikers vaak openen en bewerken of waarmee ze samenwerken via Drive, Gmail en Foto's. Cloud Storage is het meest geschikt voor bestanden die gebruikers indirect openen via een website of een ander systeem dat door ontwikkelaars van uw organisatie is ingesteld.

Wordt mijn opslag berekend in metrische of binaire eenheden (GB of GiB)?

Google Workspace-opslag wordt verkocht en berekend in binaire eenheden. Met elke Enterprise Standard-gebruikerslicentie wordt bijvoorbeeld 5 TiB toegevoegd aan de gecombineerde opslag, wat gelijk is aan ~5,5 TB.

Wat is er gebeurd met verouderde abonnementen voor persoonlijke opslag?

Abonnementen voor persoonlijke opslag kunnen niet meer worden gekocht Als u upgradet naar een versie met gecombineerde opslag of als uw versie wordt geüpdatet naar gecombineerde opslag, geldt het volgende:

• De oude opslag wordt niet toegevoegd aan de gecombineerde opslag van uw organisatie.
  • Eventuele oude opslagabonnementen worden automatisch opgezegd.

Door gebruikers gekochte opslag

Als gebruikers meer opslag hebben gekocht, raden we u aan de overstap voor te bereiden zodat uw organisatie genoeg gecombineerde opslag heeft voor iedereen. Zo achterhaalt u welke gebruikers mogelijk een verouderd abonnement hebben dat ze zelf hebben gekocht:

1. Ga na hoeveel opslag is inbegrepen bij uw huidige Google Workspace-abonnement. Ga naar Wat zijn de opslag- en uploadlimieten van Google Workspace? op deze pagina.
  2. Gebruik de tools voor opslagbeheer in de Beheerdersconsole om gebruikers met veel opslag te identificeren. Als hun opslaggebruik groter is dan wat is inbegrepen in hun licentie, hebben ze mogelijk een oud opslagabonnement gekocht. Een gebruiker met een Business Starter heeft naar verwachting 30 GB opslagruimte, maar als deze 50 GB gebruikt, is er mogelijk extra opslag gekocht.

Gebruikers kunnen hun abonnement ook vóór de overstap opzeggen. Als een gebruiker een abonnement voor persoonlijke opslag wil opzeggen:

1. Open https://play.google.com/store/account/subscriptions met het account dat u voor werk of school gebruikt.
  2. Hiermee wordt het Google One -abonnement gevonden (door gebruikers beheerde persoonlijke opslagabonnementen worden nu vermeld als Google One-abonnementen).
  3. Klik op Beheren and then Abonnement opzeggen en volg de instructies op het scherm.

Door beheerders gekochte opslag

Als u extra opslag heeft gekocht voor uw gebruikers met het oude, door de beheerder beheerde opslagabonnement, kunt u in de Beheerdersconsole zien hoeveel opslag er is toegevoegd (ga naar Factureringand then Abonnementen).Op die pagina kunt u het abonnement opzeggen als u het niet meer nodig heeft. Het abonnement wordt automatisch opgezegd na de overstap naar gecombineerde opslag.

Volgende stappen: Drive instellen voor uw team