Kanaallidmaatschappen beheren

We veranderen een paar dingen in de manier waarop we gegevens over content voor kinderen op YouTube verzamelen en gebruiken. Daardoor zijn sommige instructies in dit artikel misschien gewijzigd. Meer informatie

Meer informatie over wat je je leden kunt aanbieden en hoe lidmaatschappen werken voor je kijkers

Elk kanaal dat lidmaatschappen (inclusief de bijbehorende voordelen) aanbiedt, is zelf verantwoordelijk voor de naleving van onze voorwaarden en ons beleid. Hieronder vallen de Communityrichtlijnen van YouTube en alle toepasselijke wet- en regelgeving.

Kanaallidmaatschappen

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

In Creator Studio kun je op verschillende plekken je lidmaatschapsprogramma beheren en volgen:

Tabblad Lidmaatschappen

Als je lidmaatschappen aanbiedt, vind je dit tabblad in Studio onder Inkomsten genereren en dan Lidmaatschappen.

Hier kun je het volgende bijhouden:

1. Totaal aantal leden: Alle huidige leden die toegang hebben tot speciale voordelen. Hieronder vallen ook leden die hun lidmaatschap hebben opgezegd, maar nog tot het einde van hun factureringsperiode toegang houden tot speciale voordelen.
  2. Actieve leden: Alle leden met een actief abonnement. Het aantal actieve abonnementen wordt berekend door het aantal leden die hun lidmaatschap hebben opgezegd af te trekken van het totale aantal leden.
  3. Opbrengst: Je kunt de inkomsten voor de afgelopen factureringsperiode bijhouden en vergelijken met de factureringsperiode daarvoor.
  4. Leden per niveau: Je kunt het aantal leden (totaal of actief) per niveau en in de loop van de tijd bijhouden.
  5. Aanmeldingen en opzeggingen: Hier zie je hoeveel gebruikers in de afgelopen factureringsperiode lid zijn geworden of hun lidmaatschap hebben opgezegd. Dit kun je vergelijken met de factureringsperiode daarvoor.
  6. Feedback over opzeggingen: Sommige gebruikers die hun lidmaatschap opzeggen, geven daarbij in een meerkeuzevraag de reden aan. Als je de cursor op Opzeggingen plaatst, zie je de reacties van gebruikers die hun lidmaatschap bij je kanaal hebben opgezegd.
Opmerking: Een factureringsperiode kan afhankelijk van de kalendermaand 28, 30 of 31 dagen tellen. Een lidmaatschap dat in september is gekocht, biedt bijvoorbeeld 30 dagen toegang voordat er weer moet worden betaald.

Je leden beheren

Je kunt een lijst met al je huidige leden bekijken, met onder andere deze gegevens:

1. Totale lidmaatschapsduur (inclusief eventuele eerdere perioden waarin de gebruiker lid is geweest).
  2. Laatste update: Het aantal dagen sinds het lid (opnieuw) lid is geworden of het lidmaatschap heeft geüpgraded of gedowngraded.

Als je een momentopname van deze informatie wilt exporteren naar een csv-bestand, klik je rechtsboven op Downloaden. Het kan een paar minuten duren voordat de export klaar is. Je kunt dit venster sluiten terwijl je wacht.

Informatie over je leden verzamelen:

Je kunt deze IFTTT-integratie van derden gebruiken om een aangepast, beveiligd formulier te maken dat alleen kanaalleden kunnen invullen. Met de verzamelde informatie kun je dan beslissingen nemen over je speciale voordelen. Jij bent verantwoordelijk voor alle gegevens die je van leden verzamelt. YouTube heeft geen toegang tot deze gegevens.

Opmerking: De IFTTT-integratie van derden is op dit moment alleen beschikbaar in het Engels.

Je speciale voordelen, niveaus en prijzen beheren

Klik op de kaart Lidmaatschapsaanbod om de speciale voordelen en niveaus van je lidmaatschappen te beheren en bewerken. Hier vind je suggesties en best practices voor de speciale voordelen die je bij elk prijspunt kunt aanbieden.

Andere kaarten en tools op het tabblad Lidmaatschappen:

1. Bronnen: Een dynamische kaart met best practices, links naar andere bronnen en experimenten voor lidmaatschappen waarvoor je je kunt aan- en afmelden.
  2. Recente video's die nieuwe leden opleverden: Houd in de gaten bij welke video's de meeste kijkers lid zijn geworden.
  3. Recente reacties van leden: Vind makkelijk de nieuwste reacties van leden, zodat je deze als eerste kunt beantwoorden.
  4. Introductievideo: Upload een video die wordt getoond op het scherm met je lidmaatschapsaanbod. Kijkers zien de introductievideo als ze op LID WORDEN klikken om zich aan te melden voor lidmaatschappen.

YouTube Analytics

Je kunt ook meer gegevens over je leden bekijken in YouTube Analytics.

1. Publiek: Ga naar YouTube Analytics en dan Analytics en dan Publiek en klik op de kaart Totaal aantal leden. Hier zie je het totale aantal en de actieve leden in de loop van de tijd. Als je op Meer bekijken klikt, worden er nog meer gegevens over je leden getoond. Je kunt de tijdreeks aanpassen om te zien hoe de volgende statistieken hebben gepresteerd in een bepaalde periode:
    • Aantal leden (totaal en actief)
    • Nieuwe leden
    • Leden die hebben opgezegd
    • Verloren leden (leden die hun lidmaatschap hebben opgezegd, het einde van hun laatste factureringsperiode hebben bereikt en geen toegang meer hebben tot speciale voordelen)
  2. Opbrengst: Klik op Analytics en dan Opbrengst en klik op de kaart Opbrengst uit transacties. Hier zie je hoeveel transacties er waren in een bepaalde periode. Transacties zijn nieuwe aanmeldingen en terugkerende betalingen.
Opmerking: Zo bekijk je een gedetailleerde uitsplitsing van de opbrengstgegevens van lidmaatschappen:
  1. Ga naar YouTube Studio.
  2. Selecteer Analytics.
  3. Selecteer Opbrengst.
  4. Zoek en selecteer de kaart Hoe je geld verdient.
  5. Selecteer Lidmaatschappen voor een gedetailleerd overzicht van je opbrengst uit lidmaatschappen. Je kunt een aangepaste periode instellen of filteren op video-indeling.

Je leden bekijken

Als je een nieuw lid krijgt terwijl je offline bent, krijg je geen melding. Op het tabblad Lidmaatschappen in YouTube Studio kun je al je actieve leden en het aantal abonnees bekijken, en zien hoelang ze al lid zijn. Leden kunnen hun lidmaatschap altijd opzeggen.

Als je livestreamt wanneer een nieuwe kijker lid wordt van je kanaal, verschijnt er een felgroen welkomstbericht in de live chat. Dit bericht blijft 5 minuten bovenaan de chat staan.

Op het tabblad Publiek in YouTube Analytics zie je ook het totale aantal leden per dag. De kaart met belangrijkste statistieken toont een diagram met het aantal leden dat in de loop van de tijd is verworven of verloren.

Lidmaatschappen promoten

Voeg /join toe aan het einde van je kanaal-URL om rechtstreeks naar het venster met je lidmaatschapsaanbod te linken.
Je kunt deze link toevoegen:
  • aan je videobeschrijving,
  • aan kaarten en eindschermen in je video's.
Cadeaulidmaatschappen

Memberships Gifting

Met cadeaulidmaatschappen kunnen jij of je kanaalleden andere kijkers laten kennismaken met de speciale voordelen van een kanaallidmaatschap. Jij of je kanaalleden kunnen tijdens livestreams en premières cadeaulidmaatschappen kopen.

Als je een lidmaatschapsniveau van minder dan € 5 aanbiedt, kun je mogelijk elke maand promotionele lidmaatschappen cadeau geven aan je kijkers. Promotionele cadeaulidmaatschappen zijn kosteloos en leveren geen opbrengst op. Cadeaulidmaatschappen zijn beschikbaar op de eerste dag van elke maand en zijn niet overdraagbaar naar de volgende maand. Je moet de promotionele cadeaulidmaatschappen weggeven voordat je cadeaulidmaatschappen voor je kijkers kunt kopen. De promotionele cadeaulidmaatschappen geef je weg in sets van 5, net als cadeaulidmaatschappen die je koopt tijdens livestreams of premières. Voor je promotionele cadeaulidmaatschappen ga je naar de live chat van een livestream of première en selecteer je  en dan Lidmaatschap cadeau doen  en dan Nu 5 cadeau doen.

Opmerking: Promotionele cadeaulidmaatschappen zijn op dit moment niet beschikbaar voor merkaccounts. We rollen deze mogelijkheid in de komende maanden steeds verder uit, dus blijf het in de gaten houden.

Als jij of een kanaallid een cadeaulidmaatschap koopt, geeft een aftelticker je aankoop tijdelijk aan in de live chat. Hoelang dat duurt, hangt af van je aankoopbedrag. Als de live chat of livestream eindigt voordat het cadeau kan worden gemeld, wordt de aankoop alsnog aan kijkers weergegeven.

Kijkers moeten cadeaulidmaatschappen toestaan om deze te kunnen krijgen. Zodra kijkers de optie cadeaus toestaan voor je kanaal aanzetten, komen ze in aanmerking voor cadeaulidmaatschappen op je kanaal.

Je kunt kijkers aanmoedigen cadeaus toe te staan door je unieke aanmeldings-URL te delen op je kanaal en in je content:

• www.youtube.com/channel/{external_channel_id}/allow_gifts, OF
  • www.youtube.com/channel/{channel_name}/allow_gifts

Je kunt de unieke externe kanaal-ID hier vinden.

Je aankoop van cadeaulidmaatschappen wordt beschouwd als geleverd als YouTube het eerste cadeaulidmaatschap aan een kijker heeft gegeven. Je vindt rapporten over cadeaulidmaatschappen in YouTube Analytics. Selecteer Type lidmaatschap om te zien hoeveel cadeaulidmaatschappen er in de geselecteerde periode zijn gekocht en ingewisseld.

Reacties van leden blokkeren
Je kunt leden die zich aanmelden niet verwijderen, maar je kunt wel reacties blokkeren. Als je reacties van specifieke kijkers wilt blokkeren, kun je filters voor reacties en live chats instellen.

Je introductievideo instellen en beheren

Een introductievideo instellen voor potentiële leden
Iedereen die op de knop Lid worden klikt, ziet je introductievideo.

Goed om te weten voordat je een introductievideo toevoegt

• Bij introductievideo's worden geen advertenties getoond.
  • Je introductievideo moet voldoen aan de Communityrichtlijnen van YouTube.
  • Je introductievideo mag geen auteursrechtclaims van derden hebben.
  • Je introductievideo mag geen muziekclaims hebben.
  • Je introductievideo mag niet zijn ingesteld als gemaakt voor kinderen.
  • Als je specifieke prijzen voor je lidmaatschapsniveaus wilt vermelden, houd er dan rekening mee dat de prijzen per platform en land kunnen verschillen.

Een introductievideo toevoegen of bewerken

1. Maak je introductievideo en publiceer deze als Verborgen.
  2. Ga naar studio.youtube.com.
  3. Selecteer Inkomsten genereren in het linkermenu en dan klik op Lidmaatschappen.
  4. Klik op Introductievideo toevoegen op je kaart Je lidmaatschapsaanbod.
  5. Als je een bestaande introductievideo wilt bewerken of verwijderen, klik je op Bewerken  naast de introductievideo op de kaart Je lidmaatschapsaanbod.

Opbrengst, prijzen en terugbetalingen voor kanaallidmaatschappen

Opbrengstenaandeel

Creators krijgen 70% van de lidmaatschapsopbrengst na aftrek van de toepasselijke belastingen en toeslagen. Alle transactiekosten (inclusief creditcardkosten) worden op dit moment door YouTube gedekt.
Opbrengstenaandeel voor creators in MCN's
Als je deel uitmaakt van een MCN, moet je contact opnemen met je netwerk. Sommige MCN's vragen een extra opbrengstenaandeel, wat betekent dat je opbrengst uit lidmaatschappen lager dan 70% kan zijn als je deel uitmaakt van een MCN.
Jij en je MCN (indien van toepassing) zijn verantwoordelijk voor de naleving van alle belastingwetgeving die op je lidmaatschapsopbrengst van toepassing is.

Opbrengstrapporten

Je kunt opbrengstrapporten bekijken via YouTube Analytics > Rapport Transactieopbrengst. Je ontvangt de lidmaatschapsopbrengst op dezelfde manier als je advertentieopbrengst uit AdSense voor YouTube.

Opzeggingen, beëindigingen en terugbetalingen

Leden kunnen hun lidmaatschap altijd opzeggen.
Als een lid een terugbetaling aanvraagt, beoordeelt YouTube de geldigheid van de claim naar eigen goeddunken. Het kanaalaandeel van de terug te betalen opbrengst kan van de kanaalopbrengst worden afgetrokken. Hier vind je meer informatie over het teruggavebeleid van YouTube voor betaalde lidmaatschappen.

Als de lidmaatschapsfunctie door het kanaal wordt beëindigd, krijgen alle actieve betalende leden hun laatste betaling terug. Terugbetaling is ook mogelijk als het kanaal uit het YouTube-partnerprogramma wordt verwijderd, als er sprake is van misbruik of bedrog, of als onze voorwaarden of beleidsregels zijn geschonden. Het kanaalaandeel van de terug te betalen opbrengst wordt ingehouden op de kanaalopbrengst.

Veelgestelde vragen

Dit kan een aantal redenen hebben, zoals:
  • De functie is nog niet op je kanaal geïntroduceerd.
  • De functie is niet in alle landen gelanceerd.
  • Je video is ingesteld als gemaakt voor kinderen.
  • De knop Lid worden is nog niet op alle platforms gelanceerd. Kijkers kunnen wel lid worden op een desktop. Als je lid wordt op een desktop, krijg je nog steeds op alle beschikbare platforms speciale voordelen.
  • De knop Lid worden verschijnt alleen op in aanmerking komende videoweergavepagina's van deelnemende kanalen. Weergavepagina's van video's die door bepaalde muziekpartners zijn geclaimd, komen bijvoorbeeld niet in aanmerking.
  • De knop Lid worden verschijnt niet voor niet-geabonneerde kijkers op mobiele apparaten. Deze wordt pas getoond nadat ze zich op je kanaal hebben geabonneerd.

Als je kijkers de knop Lid worden niet zien, kun je ze altijd wijzen op deze andere manieren om lid te worden:

• Herinner kijkers eraan dat ze lid kunnen worden door op de knop Lid worden te klikken op de homepage van je kanaal.
  • Kijkers kunnen /join toevoegen aan het einde van je kanaal-URL om rechtstreeks naar het venster met je lidmaatschapsaanbod te gaan.
  • Je kunt de link met /join ook in je videobeschrijvingen zetten.
Hoe kan ik meer gegevens over mijn leden krijgen?
Onze Members API geeft je toegang tot de volgende informatie over je leden. Als je een extern bedrijf gebruikt om speciale voordelen aan je leden te bieden, kun je deze informatie over je leden met dit bedrijf delen om de ledenvoordelen te kunnen leveren.
  • De URL van het kanaal van het lid
  • De naam van het kanaal van het lid
  • Een link naar de profielfoto van het lid
  • Wanneer de persoon lid is geworden van je kanaal
Opmerking: De Members API biedt op dit moment geen informatie over het niveau van een lid.