Routebeschrijvingen

Dit artikel gaat over de klassieke versie van Google Maps. Als u zich heeft aangemeld voor de nieuwe versie van Google Maps, leest u dit artikel.

Afhankelijk van uw locatie kunt u een routebeschrijving tussen verschillende locaties genereren. Voer hiervoor een van de volgende handelingen uit:

• Voer in het zoekveld een tekst met 'van' en 'naar' in (bijvoorbeeld: van Groningen naar Maastricht) en klik op de knop Zoeken met het vergrootglas.
  • Klik op Routebeschrijving, voer een begin- en eindlocatie in en klik daaronder op Routebeschrijving.
  • Klik met de rechtermuisknop op de kaart voor een routebeschrijving naar of vanuit die locatie
  • Routebeschrijvingen op basis van zoekresultaten:
    1. Zoek in Google Maps.
    2. Voer een van de volgende handelingen uit:
      • Klik op een markering op de kaart.
      • Klik op een zoekresultaat in het linkerdeelvenster.
    3. In het info-venster, klikt u op Routebeschrijving.

De routebeschrijving wordt als een paarse lijn weergegeven op de kaart. Als er meerdere resultaten zijn voor een van de opgegeven routepunten, wordt automatisch de route geselecteerd die volgens Google Maps de juiste is. Als we een verkeerde locatie hebben gekozen, klikt u op de link na 'Bedoelde u..:' onder het vermelde begin- en eindpunt.

De routebeschrijving wordt in het linkerdeelvenster in Google Maps weergegeven in de vorm van genummerde secties. Bovendien wordt een geschatte reistijd aangegeven. U kunt op elke genummerde sectie klikken om naar die plek op de kaart te gaan.

Indien beschikbaar worden de nummers van afritten op snelwegen gemarkeerd met een bijbehorend pictogram. Bijvoorbeeld:  In bepaalde gebieden kunt u beelden op straatniveau van de routebeschrijving weergeven. Bekijk beelden op straatniveau door eerst op een sectie van de route te klikken en vervolgens op het Pegman-pictogram van Street View te klikken.

U kunt uw manier van reizen wijzigen door op de pictogrammen te klikken die staan voor met de auto, openbaar vervoer, lopen of fietsen. Lees hoe u routebeschrijvingen kunt krijgen voor lopen, fietsen en openbaar vervoer.

Wanneer u de routebeschrijving heeft ontvangen, leest u hier hoe u de  routebeschrijving kunt afdrukken.

Andere tips en trucs:

• U kunt meerdere stopplaatsen aan een route toevoegen door op Bestemming toevoegen te klikken in het linkervenster. U kunt ook met de rechtermuisknop op een gebied op de kaart klikken en een bestemming toevoegen.
  • Als u een reis met meerdere bestemmingen maakt, kunt u deze opnieuw rangschikken door boven aan het linkerdeelvenster op de groene labels voor de adressen te klikken en deze te slepen.
  • U kunt ook uw route aanpassen door op een punt op de blauwe lijn te klikken en het naar de gewenste locatie op de kaart te slepen. Google Maps werkt de routebeschrijving onmiddellijk bij op de kaart en in het linkerdeelvenster, en werkt ook de geschatte reistijd en afstand bij.
  • U kunt snelwegen of tolwegen vermijden door in het linkerdeelvenster op Opties weergeven te klikken en het gewenste selectievakje aan te vinken.
  • Als u een andere eenheid wilt gebruiken voor de afstanden in uw routebeschrijving, klikt u op Opties weergeven en vervolgens op km (kilometer) of mijl. De geselecteerde eenheid wordt zwart en vet weergegeven.

Als u een bedrijf heeft, kunt u de gadget 'Routebeschrijving' toevoegen aan uw website. Daarmee kunt u uw klanten snel en eenvoudig een aangepaste routebeschrijving naar uw bedrijfsvestiging geven. Meer informatie.