Over Manufacturer Center-inzichten en -analyses

U kunt inzichten in concurrerende merken, productanalyses, varianten en groepsanalyses rechtstreeks in uw Manufacturer Center-account bekijken. In dit artikel wordt beschreven hoe u informatie over de interesse van consumenten in uw merk en de prestaties van uw producten kunt bekijken, downloaden en analyseren.

Inzichten in concurrerende merken

Een afbeelding van de gebruikersinterface van de pagina Concurrerende merken in Manufacturer Center.

Houd rekening met het volgende: Inzichten in concurrerende merken zijn zichtbaar voor accounts met ten minste 1 goedgekeurd merk met veel verkeer. U hoeft geen productfeed te uploaden om inzichten in concurrerende merken te bekijken.

Met inzichten in concurrerende merken kunt u zien in welke andere merken mensen zijn geïnteresseerd, zodat u zichzelf beter kunt positioneren in het commerce-ecosysteem. Met deze inzichten kunt u weloverwogen wijzigingen aanbrengen om uw productmarketing te verbeteren, u aanpassen aan veranderingen in de concurrentieverhoudingen en inspelen op de interesses van uw doelgroep.

Deze inzichten zijn beschikbaar als u 'Concurrerende merken' in het menu Inzichten selecteert.

Beste concurrerende merken

Het diagram en de tabel met concurrerende merken tonen u het percentage mensen dat op een product van uw merk en op een product van een concurrerend merk heeft geklikt. Hierdoor krijgt u inzichten in het gedrag van consumenten.

Met de filters boven de tabel kunt u het diagram en de tabel aanpassen en bekijken hoe het consumentengedrag voor uw merken verandert in verschillende landen en voor verschillende productcategorieën:

• Uw merk: Selecteer uit een lijst met alle geverifieerde merken.
  • Categorie: Meest gedetailleerde productcategorie.
  • Land: Alle landen met voldoende verkeer in de geselecteerde productcategorie.
  • Periode: Betreft de gegevens van afgelopen maand. Updates zijn beschikbaar na de eerste week van de huidige maand. De gegevens voor november zijn bijvoorbeeld pas beschikbaar na de 1e week van december.

Meer informatie over hoe u uw productgegevens beheert in Manufacturer Center

Productanalyses

Een afbeelding van de pagina Productanalyses in het gedeelte Insights in Google Manufacturer Center.

Houd rekening met het volgende: Omdat we de privacy van verkopers willen beschermen, zijn diagrammen met analytische gegevens van producten alleen beschikbaar voor goedgekeurde producten die minimaal 5 verkopers hebben en van een geverifieerd merk zijn. Google biedt inzichten en analytische gegevens voor geschikte producten die u heeft gemaakt of naar uw account heeft geüpload.

In Manufacturer Center kunt u de impact van uw merkproducten op Google bekijken en vergelijken. Ook kunt u de prestaties van uw producten in de loop van de tijd bijhouden en vergelijken. Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste statistische gegevens die we voor uw producten bijhouden, voordat we dieper ingaan op de verschillende diagrammen en tabellen die Manufacturer Center te bieden heeft. U kunt deze statistische gegevens gebruiken om uw investeringen te baseren op de impact en om de positionering van verschillende producten aan te passen.

• Vertoningen: Het aantal keren dat een aanbieding voor uw product is weergegeven als iemand zoekt op Google.
  • Klikken: Het aantal keren dat er op een aanbieding voor uw product is geklikt.
  • Klikfrequentie (CTR): Een verhouding die aangeeft hoe vaak mensen klikken op een aanbieding die ze voor uw product zien.

Vertoningen, klikken en CTR worden berekend voor alle aanbiedingen die uw producten promoten op Google. Deze aanbiedingen kunnen door u of een verkoper van uw producten zijn gemaakt. De aanbiedingen kunnen betaald zijn (Shopping-advertenties) of onbetaald (gratis vermeldingen).

Vereiste productgegevens voor productanalyses

U moet specifieke kenmerken in uw productgegevens opnemen om bepaalde analytische gegevens te kunnen bekijken:

Meer informatie over productspecificaties

Productanalysediagrammen

De volgende diagrammen zijn beschikbaar als u Productanalyses selecteert in het menu Inzichten.

• Tijdreeks van groepen met de beste KPI's: Een overzichtsdiagram met trends in prestatiestatistieken (vertoningen, klikken of CTR) voor goed presterende groepen
  • Groepen met de beste prestaties: De groepen met de meeste vertoningen of klikken tijdens de geselecteerde periode. (Hiervoor is het kenmerk productgroep-id [item_group_id] vereist.)
  • Groepen met de sterkste trends: De groepen met de grootste wijziging in het aantal vertoningen of klikken tussen de 2 vergeleken perioden. (Hiervoor is het kenmerk productgroep-id [item_group_id] vereist.)
  • Belangrijkste prijswijzigingen: Deze tabel toont de producten met de grootste procentuele wijziging in de gemiddelde prijs (op basis van het aantal vertoningen of klikken) tussen de 2 vergeleken perioden.
  • Grootste verschillen met adviesprijs: De producten met het grootste procentuele verschil tussen de voorgestelde verkoopprijs van de fabrikant en de marktprijs, op basis van het aantal vertoningen of klikken. (Hiervoor is het kenmerk voorgestelde verkoopprijs [suggested_retail_price] vereist.)

Standaard worden inzichten voor alle aanbiedingen weergegeven. U kunt het dropdownmenu 'Prestaties bekijken van' gebruiken om alleen inzichten voor Shopping-advertenties of gratis vermeldingen weer te geven. Dit menu is beschikbaar voor alle analytische gegevens in Manufacturer Center.

Tijdreeks van groepen met de beste KPI's

Beschrijving:

• In dit diagram worden de vertoningen, klikken en CTR van maximaal 4 productgroepen vergeleken gedurende de geselecteerde periode. Standaard worden de 4 groepen vergeleken die de meeste vertoningen hebben.

Waarde en actiegerichte stappen:

• Bekijk de relaties tussen uw best presterende groepen met betrekking tot vertoningen en klikken.
  • Zoek naar interessante trends en pieken die onlangs van invloed zijn geweest op uw producten. Hiermee kunt u bepalen of recente gebeurtenissen of marketingcampagnes hebben geleid tot meer interesse in sommige van uw producten.

Groepen met de beste prestaties

Beschrijving:

• In dit diagram wordt aangegeven welke groepen de meeste vertoningen en de meeste klikken opleveren.

Waarde en actiegerichte stappen:

• Bekijk de relatie tussen uw best presterende groepen op het gebied van vertoningen en klikken.
  • Als u een verschil ziet (de groep met de beste prestaties qua vertoningen is bijvoorbeeld niet de groep met de beste prestaties qua klikken): Als de groepen met de meeste vertoningen niet dezelfde zijn als de groepen met de meeste klikken, zijn uw groepen met de meeste vertoningen mogelijk niet optimaal vertegenwoordigd. Dit betekent dat er voor klanten te weinig interessante informatie is of dat deze informatie van slechte kwaliteit is. Neem contact op met uw gegevenspartner of zorg er zelf voor dat Google voor deze producten over afbeeldingen beschikt van de hoogste kwaliteit. Dat kunt u doen door uw feed te verbeteren of door de producten te bewerken in Manufacturer Center. Bekijk ook de producttitels en -beschrijvingen voor de betreffende producten in de groep en controleer de Google Shopping-pagina, die toegankelijk is via Manufacturer Center. Laat het ons weten als u fouten aantreft in de gegevens die worden weergegeven op de Google Shopping-pagina. Voeg het kenmerk kenmerkbeschrijving [feature_description] of uitgebreide productcontent [rich_product_content] toe om deze topproducten beter te laten opvallen.
    • Bekijk ook het diagram voor producten met gedeelde vertoningen. Hiermee kunt u bepalen of de lage CTR te wijten is aan de kwaliteit van uw eigen content, of dat klanten eerder op een ander product klikken.

Groepen met de sterkste trends

Beschrijving:

• Dit diagram geeft aan wat de groepen zijn met de grootste verandering in populariteit.

Waarde en actiegerichte stappen:

• Zorg dat deze artikelen goed zijn vertegenwoordigd. Controleer de CTR voor de artikelen met toenemende populariteit door naar Groepsinsights te gaan. Als deze overeenkomt met de CTR van uw artikelen met de sterkste trends, hoeft u niets te doen.
  • Als u vaststelt dat de CTR van deze groepen lager is dan de CTR van uw andere goed presterende groepen, moet u er samen met uw gegevenspartner of bureau voor zorgen dat de productcontent die u voor deze artikelen levert van hoge kwaliteit is. Lever ons de beste afbeeldingen die u voor deze producten kunt vinden, controleer de titels en beschrijvingen en bekijk enkele producten in de groep op de Google Shopping-pagina. Als u op de Google Shopping-pagina onjuiste productcontent of productcontent van lage kwaliteit vindt, kunt u Google feedback sturen. Voeg het kenmerk kenmerkbeschrijving [feature_description] of uitgebreide productcontent [rich_product_content] toe om deze topproducten beter te laten opvallen.
    • Bekijk ook het diagram voor producten met gedeelde vertoningen. Hiermee kunt u bepalen of de lage CTR te wijten is aan de kwaliteit van uw eigen content, of dat klanten eerder op een ander product klikken.

Belangrijkste prijswijzigingen en grootste verschillen met adviesprijs

Beschrijving:

• Deze diagrammen zijn indicatoren van de prijsstabiliteit. De wijzigingen worden gewogen op basis van het aantal vertoningen of klikken dat de artikelen krijgen. Grote wijzigingen kunnen duiden op een probleem met het prijsconcurrentievermogen van uw artikel, wat leidt tot een daling van de gemiddelde marktprijs voor een bepaald product. Een verlaagd aanbod of een grotere populariteit van het product in een bepaalde markt kan leiden tot prijsstijgingen.

Waarde en actiegerichte stappen:

• In deze diagrammen kunt u signalen vinden die erop duiden dat:
    • Uw productprijzen instabiel zijn. Verkopers kunnen moeilijk tot een prijs komen die uw product beter doet verkopen dan het product van de concurrentie. Neem contact op met uw topverkopers en check de prijzen op Google om te zien of deze overeenkomen met uw eigen prijzen. In dit diagram kunnen afwijkingen voorkomen als gevolg van cross-selling tussen verschillende valuta's.
      • Bekijk deze diagrammen altijd in detail en controleer ze op de varianten in de instabiele groep.
      • Zoek op de pagina met varianten naar artikelen met de productgroep-id [item_group_id] van de groep en kijk of de prijs voor deze artikelen bijzonder instabiel is.
      • Elke variant moet minimaal 5 verkopers hebben om deze informatie weer te geven.

Productvariant en groepsanalyse

Deze diagrammen zijn beschikbaar als u Varianten of Groepen selecteert in het gedeelte Producten en op een variant of groep uit de lijst klikt.

Hiermee kunt u een reeks analytische gegevens bekijken voor afzonderlijke productvarianten en productgroepen. Met deze gegevens kunt u de prestaties bekijken van uw merkproducten op Google. Bepaalde statistieken zijn alleen beschikbaar voor afzonderlijke productvarianten en andere zijn alleen beschikbaar voor productgroepen. Als u statistieken voor productgroepen wilt weergeven, moet u voor deze producten een productgroep-id [item_group_id] opgeven.

U kunt uw analysegegevens voor variant- of groepsinsights downloaden als csv-bestand door aan de rechterkant van het scherm op het downloadicoon Download te klikken.

Standaard worden inzichten voor alle aanbiedingen weergegeven. U kunt het dropdownmenu 'Prestaties bekijken van' gebruiken om alleen inzichten voor Shopping-advertenties of gratis vermeldingen weer te geven. Dit menu is beschikbaar voor alle analytische gegevens in Manufacturer Center.

Vereiste productgegevens voor variant- en groepsanalyse

U moet specifieke kenmerken in uw productgegevens opnemen om bepaalde analytische gegevens te kunnen bekijken:

Variantdiagrammen

Een gif-animatie waarin uw producten te zien zijn op de pagina Varianten, in het gedeelte Producten in Google Manufacturer Center.

De volgende diagrammen zijn beschikbaar als u Varianten selecteert in het gedeelte Producten en op een specifieke variant uit de lijst klikt.

• Tijdreeks van KPI's: De algehele prestaties van producten met één variant, uitgedrukt in vertoningen, klikken en klikfrequentie (CTR).
  • Meest gezochte termen: De zoektermen die het vaakst resulteren in een klik op of een vertoning van uw product. In de kolom Aandeel zijn de zoektermen gerangschikt als een percentage van alle zoekopdrachten die hebben geresulteerd in een klik op of een vertoning van uw product. In de kolom Uw CTR wordt de klikfrequentie (CTR) van de zoekopdracht voor uw product weergegeven. De meest gezochte termen kunnen inzicht verschaffen in hoe consumenten over uw producten denken.
  • Prijstrend: Hoe de marktprijs van uw product is veranderd gedurende de geselecteerde periode. U kunt de gemiddelde of mediaanprijs zien op basis van vertoningen en klikken, evenals de meest recente adviesprijs van de fabrikant.

Tijdreeks van KPI's: Trends in variantprestaties

Beschrijving:

• In dit diagram worden vertoningen, klikken en de klikfrequentie (CTR) voor uw producten weergegeven.
    • De vertoningen en klikken hebben hetzelfde doel op variantniveau, maar zijn mogelijk niet altijd beschikbaar. De aanbevolen acties zijn hier hetzelfde als bij andere KPI-diagrammen: Controleer de verschillen in CTR, bepaal of u content moet toevoegen en controleer op producten die naast die van u worden weergegeven.

Waarde en actiegerichte stappen:

• Als u vaststelt dat sommige varianten in het diagram ontbreken, is het mogelijk dat niet genoeg verkopers die variant hebben, dat verkopers de variant niet markeren of dat sommige varianten minder populair zijn dan andere (naar sommige schoenmaten wordt bijvoorbeeld vaker gezocht dan naar andere). U kunt dat zien als een hint, maar het is ook mogelijk dat u hiervan al op de hoogte bent.

Meest gezochte termen

Beschrijving:

• Dit zijn de zoektermen die klanten waarschijnlijk hebben opgegeven en die ertoe hebben geleid dat uw product werd weergegeven en/of dat erop werd geklikt.

Waarde en actiegerichte stappen:

• Met dit diagram kunt u de perceptie van uw product beter begrijpen. Kijk of er producten zijn die een stijgende of een dalende lijn hebben. Als u het samen met de trendgrafiek gebruikt, kunt u zien of een wijziging in de perceptie verantwoordelijk is voor een toename of afname van de prestaties, waarna u passende maatregelen kunt nemen.

Prijstrend

Beschrijving:

• In dit diagram kunt u zien in hoeverre de prijs van uw product verandert en wat de gemiddelde of mediaanprijs is waarvoor uw product kan worden verkocht.

Waarde en actiegerichte stappen:

• Gebruik de inzichten uit dit diagram in combinatie met informatie over vertoningen en CTR om onverwachte verschillen en trends te ontdekken, en licht uw verkopers daarover in.

Groepdiagrammen

Een gif-animatie waarin uw producten te zien zijn op de pagina Groepen, in het gedeelte Producten in Google Manufacturer Center.

De volgende diagrammen zijn beschikbaar als u Groepen selecteert in het gedeelte Producten (vereist productgroep-id [item_group_id]) en op een specifieke groep uit de lijst klikt:

• Tijdreeks van KPI's: De algehele prestaties van alle producten die dezelfde geldige productgroep-id [item_group_id] hebben, uitgedrukt in vertoningen, klikken en klikfrequentie (CTR). Voor de gerelateerde productcategorie kunnen dezelfde diagrammen worden geselecteerd, zodat u de prestaties van uw eigen producten kunt vergelijken met die van andere producten.
  • Topproducten met gedeelde vertoningen: De concurrerende producten die vaak worden geactiveerd bij een bepaald product in zoekopdrachten. De gegevens kunnen worden gegroepeerd op alle merken of concurrerende merken. (Hiervoor is het kenmerk productgroep-id [item_group_id] vereist.)
  • Meest gezochte termen: De zoektermen die het vaakst resulteren in een klik op of een vertoning van uw product. In de kolom Aandeel zijn de zoektermen gerangschikt als een percentage van alle zoekopdrachten die hebben geresulteerd in een klik op of een vertoning van uw product. In de kolom Uw CTR wordt de klikfrequentie (CTR) van de zoekopdracht voor uw product weergegeven. De meest gezochte termen kunnen inzicht verschaffen in hoe consumenten over uw producten denken.

Tijdreeks van KPI's: Prestatiegegevens van groep

Beschrijving:

• In dit diagram worden vertoningen, klikken en klikfrequenties van uw productgroepen weergegeven. U kunt deze waarden ook vergelijken met de categoriebenchmarks (door Bench.-impr., Bench.-klikken of Benchmark- CTR te selecteren).

Waarde en actiegerichte stappen:

Populairste producten met gedeelde vertoningen

Beschrijving:

• Dit diagram geeft aan of uw eigen producten vaak in dezelfde zoekresultaten worden weergegeven of dat er voor die zoekopdrachten concurrerende producten naast uw producten kunnen worden weergegeven.

Waarde en actiegerichte stappen:

• Houd deze tabellen in de gaten, met name voor uw groepen met de sterkste trends. Als het product van een concurrent naast uw product wordt weergegeven in een context die niet logisch is, kan dat een indicatie zijn dat iemand probeert te optimaliseren voor uw zoekopdrachten. Als u vermoedt dat dit het geval is, neemt u contact met ons op.
Opmerking: In veel gevallen is het logisch dat er concurrerende producten naast die van u worden weergegeven. Gebruik dit diagram in combinatie met de meest gezochte termen om resultaten te vinden die niet logisch zijn.

Meest gezochte termen

Beschrijving:

• Dit zijn de zoektermen die klanten waarschijnlijk hebben opgegeven en die ertoe hebben geleid dat uw product werd weergegeven en/of dat erop werd geklikt.

Waarde en actiegerichte stappen:

• Als u dit diagram gebruikt in combinatie met 'Populairste producten met gedeelde vertoningen' ziet u mogelijk informatie waarmee u uw marketingstrategie kunt aanpassen om de perceptie van uw product te veranderen. U kunt hier ook feedback bekijken als deze functie in uw regio werkt. Als u hier termen ziet die niet van toepassing zijn op een product dat samen met uw product wordt weergegeven in 'Populairste producten met gedeelde vertoningen', kunt u contact met ons opnemen voor support.