Hulp voor adverteerders om te voldoen aan de CCPA in Google Ads

Bij alles wat we doen, zet Google van oudsher de gebruiker op de eerste plaats. Daarom verkopen we nooit persoonlijke informatie en bieden we onze gebruikers transparantie en controle over hun advertentiebeleving via Mijn account en verschillende andere functies waarmee ze hun account kunnen beheren. Op grond van ons beleid voor gepersonaliseerd adverteren gebruiken we nooit gevoelige informatie om advertenties te personaliseren. We investeren ook in initiatieven zoals de Coalition for Better Ads, het Google News Initiative en ads.txt om een gezond, duurzaam advertentie-ecosysteem te ondersteunen.

Google is een groot voorstander van privacywetten die consumenten beschermen. In mei 2018 hebben we verschillende updates geïntroduceerd zodat adverteerders en uitgevers beter kunnen voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in de EER.

Vandaag bouwen we voort op deze functies door beperkte gegevensverwerking aan te bieden. Hieronder wordt uitgelegd hoe dit werkt, zodat adverteerders, uitgevers en partners weten hoe ze de California Consumer Privacy Act (CCPA) kunnen naleven.

Over de California Consumer Privacy Act

De California Consumer Privacy Act (CCPA) is een nieuwe gegevensprivacywet waarin verschillende rechten zijn vastgelegd voor ingezetenen van de Amerikaanse staat Californië. De wet is van toepassing op bedrijven die zakendoen in Californië en die aan een of meer criteria voldoen met betrekking tot opbrengst, gegevensverwerking en andere factoren. De CCPA vereist dat inwoners het recht krijgen zich af te melden voor de 'verkoop' van hun 'persoonlijke informatie' (zoals de wet deze termen definieert). Voor de afmelding moet prominent de link 'Mijn persoonlijke informatie niet verkopen' worden weergegeven op de homepage van de partij die wil 'verkopen'. De CCPA erkent bepaalde uitzonderingen op de definitie van 'verkoop', waardoor niet alle overdrachten van persoonlijke informatie 'verkopen' zijn. Het overdragen van persoonlijke informatie aan een 'serviceprovider' is volgens de wet bijvoorbeeld geen 'verkoop'.

Over beperkte gegevensverwerking

Met beperkte gegevensverwerking willen we adverteerders, uitgevers en partners helpen aan de CCPA-nalevingsvereisten te voldoen. Met beperkte gegevensverwerking beperkt Google het gebruik van bepaalde unieke ID's en andere gegevens die worden verwerkt bij de levering van services aan u, zodat deze alleen worden gebruikt voor bepaalde zakelijke doeleinden. Voor gegevens waarop beperkte gegevensverwerking van toepassing is, omvatten deze zakelijke doeleinden: advertentieweergave, rapportage en meting, beveiliging en detectie van bedrog, foutopsporing, en verbetering en ontwikkeling van functies voor de producten die we aanbieden. Volgens de voorwaarden van ons addendum voor CCPA-serviceproviders treden we op als uw serviceprovider voor de gegevens die worden verwerkt terwijl beperkte gegevensverwerking is ingeschakeld.

Beperkte gegevensverwerking werkt niet in al onze producten hetzelfde. Adverteerders, uitgevers en partners moeten ervoor zorgen dat het gebruik van Google-producten en -services, waaronder beperkte gegevensverwerking, voldoet aan de CCPA-nalevingsvereisten. Voor producten waarvoor actie is vereist om beperkte gegevensverwerking in te schakelen, moeten partners zelf bepalen wanneer en hoe ze deze inschakelen. Zo kunnen ze beperkte gegevensverwerking inschakelen per gebruiker (bijvoorbeeld wanneer een gebruiker zich afmeldt door op de link 'Mijn persoonlijke informatie niet verkopen' te klikken).Of partners kunnen, voor producten die dit ondersteunen, beperkte gegevensverwerking inschakelen voor alle gebruikers in Californië.

Beperkte gegevensverwerking heeft geen betrekking op het versturen of openbaar maken van gegevens aan derden die u mogelijk heeft ingeschakeld in onze producten en services. U moet ervoor zorgen dat u alle maatregelen voor deze derden heeft genomen om te voldoen aan de CCPA-nalevingsvereisten. Als u gegevens van het ene Google-product heeft gedeeld met het andere via productintegraties of op andere manieren, vallen de gegevens onder de voorwaarden van het ontvangende product nadat ze zijn gedeeld.

Producten en functies die al werken met beperkte gegevensverwerking

Deze Google Ads-producten en -functies werken al met beperkte gegevensverwerking:

Gebruikers van deze producten en functies hoeven niets te doen.

Als u gegevens van het ene Google-product heeft gedeeld met het andere via productintegraties of op andere manieren, vallen de gegevens onder de voorwaarden van het ontvangende product nadat ze zijn gedeeld.

Producten en functies waarvoor actie is vereist om beperkte gegevensverwerking mogelijk te maken

Wanneer u beperkte gegevensverwerking inschakelt, beperkt Google hoe gegevens worden gebruikt.Bepaalde functies zijn niet beschikbaar, waaronder gebruikers toevoegen aan remarketinglijsten, gebruikers toevoegen aan remarketingseedlists van vergelijkbare doelgroepen en gerelateerde functionaliteit. Als u beperkte gegevensverwerking inschakelt en u heeft App-campagnes, kunnen gebruikers die uw app installeren na de installatie nog steeds advertenties voor die app te zien krijgen.

Zelfs wanneer u beperkte gegevensverwerking heeft ingeschakeld, worden advertenties met advertentietracking of -weergave door derden die geschikt voor weergave zijn (bijv. in het Google Display Netwerk), nog steeds weergegeven tenzij een uitgever ze heeft uitgeschakeld. De contractuele verplichtingen van Google met betrekking tot beperkte gegevensverwerking zijn niet van toepassing op dergelijke externe tracking- en weergaveleveranciers. U moet ervoor zorgen dat u alle gepaste maatregelen voor deze derden heeft genomen om te voldoen aan de CCPA-nalevingsvereisten. Voor advertenties die worden weergegeven via wederzijdse uitwisseling voor display, biedt Google niet op biedingsverzoeken waarvoor een uitgever een afmeldingsignaal heeft verstuurd.

Zelfs wanneer beperkte gegevensverwerking is ingeschakeld, blijven Conversies bijhouden en campagnemetingen normaal functioneren.
Beperkte gegevensverwerking inschakelen
Product  Beperkte gegevensverwerking inschakelen
Google Ads

Google Ads biedt u twee opties om beperkte gegevensverwerking in te schakelen:

1. Een nieuwe parameter restricted_data_processing, die kan worden ingesteld in uw algemene sitetag om beperkte gegevensverwerking mogelijk te maken voor bepaalde gebruikers op uw site.
  2. Een selectievakje in de Google Ads-interface waarmee u uw Google Ads-remarketingtag configureert om beperkte gegevensverwerking in te schakelen voor alle gebruikers in Californië.

Raadpleeg dit artikel voor meer informatie en voorbeelden.

Google Analytics, Google Analytics voor Firebase

Als u een klant van Google Analytics of Google Analytics voor Firebase bent en onder het addendum voor CCPA-serviceproviders valt, treedt Google Analytics op als serviceprovider wanneer u delen met Google-producten en -services heeft uitgeschakeld.

Als u gegevens vanuit Google Analytics of Google Analytics voor Firebase exporteert naar andere producten (zoals Google Ads) als gevolg van productintegraties, vallen die gegevens onder de servicevoorwaarden van die producten.

Google Analytics biedt een groot aantal tools waarmee u kunt bepalen hoe gegevens worden verzameld en of deze worden gebruikt voor advertentiepersonalisatie. Bekijk voor meer informatie het onderstaande gedeelte 'Doelgroeplijsten delen' of ga naar het gedeelte 'Advertentiepersonalisatie' in het Helpcentrum van Google Analytics.
App-campagnes

Als u app-conversies meet met de SDK van Google Analytics voor Firebase, heeft u twee opties:

1. U kunt functies voor gepersonaliseerd adverteren uitschakelen op gebruikersniveau, waardoor beperkte gegevensverwerking mogelijk is voor bepaalde gebruikers van uw app.
  2. U kunt functies voor gepersonaliseerd adverteren uitschakelen voor een bepaalde geografische regio (bijvoorbeeld Californië) om beperkte gegevensverwerking in te schakelen voor alle gebruikers van uw app in Californië.
Google Tag Manager Er is een nieuw veld 'Beperkte gegevensverwerking inschakelen' beschikbaar in de Google Ads-tags (voor conversie en remarketing) in Google Tag Manager. Volg deze instructies om dit in te stellen.

*Opmerking: Klanten die momenteel de parameter allow_ad_personalization_signals gebruiken om beperkte gegevensverwerking in te schakelen, kunnen dit blijven doen. Google kan in de toekomst echter het gebruik van de parameter restricted_data_processing vereisen.

Doelgroeplijsten delen

Als beperkte gegevensverwerking is ingeschakeld in Google Ads, is dit alleen van toepassing op doelgroeplijsten die zijn gemaakt met de Google Ads-tag. Als u doelgroeplijsten heeft gedeeld met Google Ads via Google Analytics, Display & Video 360 of Search Ads 360, gaat u naar die producten om beperkte gegevensverwerking in te schakelen voor de gegevens die naar Google Ads worden geëxporteerd. Bekijk de onderstaande tabel voor meer informatie:

Beperkte gegevensverwerking inschakelen voor de gegevens die naar Google Ads worden geëxporteerd

Product      Hoe u beperkte gegevensverwerking kunt inschakelen voor de gegevens die naar Google Ads worden geëxporteerd
Google Analytics

Met de volgende opties kunt u bepalen of uw Google Analytics-gegevens worden gebruikt voor advertentiepersonalisatie:

1. Deze functie per regio (eindgebruiker) of voor de hele property uitschakelen via deze property-instellingen.
  2. Specifieke gebeurtenissen of gebruikersproperty's uitsluiten via deze instellingen (alleen App & web).
Schakel dynamisch advertentiepersonalisatie uit per sessie of gebeurtenis door deze wijzigingen in de tagconfiguratie door te voeren.
Display & Video 360

Als u het delen van doelgroeplijsten met Google Ads wilt uitschakelen vanuit Display & Video 360, heeft u drie opties in Display & Video 360:

1. U kunt advertentiepersonalisatie uitschakelen via de parameter algemene sitetag.
  2. U kunt Floodlight-activiteiten uitsluiten van gepersonaliseerde advertenties.
  3. U kunt het delen van doelgroeplijsten uitschakelen.
Search Ads 360 Het is momenteel niet mogelijk om doelgroepen vanuit Search Ads 360 te exporteren naar Google Ads voor Zoeken. Bovendien worden gebruikers in Californië niet toegevoegd aan remarketinglijsten voor zoeken-naar-display en sociaal-naar-display. In dit artikel vindt u meer informatie.

Over IAB CCPA-gegevensverwerking

Google is momenteel geen ondertekenaar van het beperkte contract voor serviceproviders van IAB Privacy. We hebben wel de technische specificaties van het IAB CCPA Framework v1.0 geïntegreerd voor de remarketing- en conversietags van Google Ads, zodat deze de us_privacy-tekenreeks lezen op de websites van adverteerders.

Adverteerders die ervoor kiezen het IAB-signaal te gebruiken, moeten de technische specificaties van het IAB Tech Lab volgen om de us_privacy-tekenreeks op hun pagina's te implementeren. De Google Ads-tags hebben interactie met de pagina van adverteerders om de us_privacy-tekenreeks op te halen en passen beperkte gegevensverwerking toe als de tekenreeks aangeeft dat een gebruiker zich heeft afgemeld.

• Als de IAB-tekenreeks aangeeft dat een gebruiker zich niet heeft afgemeld, verandert het gedrag niet.
  • Als de IAB-tekenreeks aangeeft dat een gebruiker zich heeft afgemeld, schakelt Google beperkte gegevensverwerking in.