Integritetsinställningar i Google Analytics

Den här artikeln vänder sig till webbplats- och/eller appägare som använder Google Analytics och Google Analytics för Firebase (”kunder”), särskilt om de utgörs av företag som påverkas av den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller andra liknande förordningar.

Mer information finns i Skydda din data.

Innehåll i artikeln:

Inaktivera datainsamling med Analytics (app)

Du kan programmatiskt inaktivera datainsamling från Android- och iOS-appar som använder

Läs mer om vilken data Google Analytics och Google Analytics för Firebase samlar in.

Inaktivera datainsamling med Analytics (webb)

Du kan programmatiskt inaktivera datainsamling från

• Google Analytics 4-egendomar med gtag.js (anvisningar)

• Universal Analytics-egendomar med gtag.js (anvisningar)

• Universal Analytics-egendomar med analytics.js (anvisningar)

• Universal Analytics-egendomar med ga.js (anvisningar)

Besökare på din webbplats kan även välja bort datainsamling med webbläsartillägget Google Analytics Opt-out.

Inaktivera insamling av detaljerad plats- och enhetsdata

Du kan välja att aktivera/inaktivera insamling av detaljerad plats- och enhetsdata på regionnivå. Analytics samlar in denna data som standard. Om du inaktiverar denna datainsamling samlar Analytics inte in följande data:

• ort
  • latitud (ort)
  • longitud (ort)
  • webbläsarens delversion
  • webbläsarens User-Agent-sträng
  • enhetens varumärke
  • enhetens modell
  • enhetens namn
  • operativsystemets delversion
  • plattformens delversion
  • skärmupplösning

Om du ändrar inställningarna och inaktiverar insamling för en region behåller Analytics all tidigare data som du har samlat in, men ingen ytterligare data samlas in efter tidpunkten för ändringen.

Läs mer

Om du inaktiverar insamling av detaljerad plats- och enhetsdata för en region minskar modelleringsvolymen för konverteringar avsevärt för den regionen. Modellering och rapportering av konverteringar nedströms i länkade Google Ads- och Search Ads 360-konton påverkas också.

Anonymisera e-postadresser och användardefinierade frågeparametrar i webbadresser

Du kan konfigurera dina webbdataflöden så att anonymisering av e-postadresser och användardefinierade frågeparametrar i webbadresser utförs på klientsidan.

Läs mer om anonymisering av data.

Inaktivera insamling av data från Google-signaler

När du aktiverar Google-signaler kan du välja att aktivera eller inaktivera insamling av dessa signaler på regionnivå. Om du ändrar inställningarna för Google-signaler och inaktiverar insamling för en region, behåller Analytics all tidigare data som du har samlat in, men ingen ytterligare data samlas in efter tidpunkten för ändringen. Om du inaktiverar insamling av data från Google-signaler har du inte längre åtkomst till remarketinglistor som baseras på Analytics-data, annonsrapportfunktioner och information om demografier och intressen.

Läs mer

Om du inaktiverar Google-signaler kan du inte tillämpa remarketing på berörda regioner. Konverteringsmodellering och rapporter längre fram i länkade Google Ads-konton påverkas också.

Inaktivera annonseringsfunktioner (app)

Du kan programmatiskt inaktivera datainsamling för annonseringsfunktioner från Android- och iOS-appar som använder

Läs mer om vilken data Google Analytics och Google Analytics för Firebase samlar in.

Inaktivera annonseringsfunktioner (webb)

Du kan programmatiskt inaktivera insamling av data för annonseringsfunktioner från

• Google Analytics 4-egendomar med gtag.js (anvisningar)
  • Universal Analytics-egendomar med gtag.js (anvisningar)
  • Universal Analytics-egendomar med analytics.js (anvisningar)

Inaktivera annonsanpassning (app)

Du kan programmatiskt inaktivera annonsanpassning för data från Android- och iOS-appar som använder Google Analytics för Firebase SDK (anvisningar).

Läs mer om vilken data Google Analytics och Google Analytics för Firebase samlar in.

Inaktivera annonsanpassning (webb)

Du kan programmatiskt inaktivera annonsanpassning för data från

• Google Analytics 4-egendomar med gtag.js (anvisningar)
  • Universal Analytics-egendomar med gtag.js (anvisningar)
  • Universal Analytics-egendomar med analytics.js (anvisningar)

IP-maskering

IP-maskering är tillgänglig i Google Analytics för både webb och appar. Läs mer om hur IP-maskering fungerar.

Universal Analytics-egendomar

Du kan maskera IP-adresser för Universal Analytics-egendomar med

Google Analytics 4-egendomar

I Google Analytics 4 är IP-maskering inte nödvändig eftersom IP-adresser inte registreras eller lagras.

Ange lagringstiden för Analytics-data som du samlar in

Du kan ställa in lagringstiden för data som du samlar in från

Dataåtkomst och dataportabilitet på användarnivå

För Universal Analytics-egendomar kan du hämta händelseinformation om en given användaridentifierare via rapporten Användarutforskaren eller User Activity API. Med dessa funktioner kan du analysera och exportera data på händelsenivå för en enskild användaridentifierare. 360-kunder kan dessutom integrera med BigQuery för att skapa en fullständig export av all händelsedata som är kopplad till deras användare till en enda sökbar lagringsplats.

För Google Analytics 4-egendomar finns samma funktioner i Utforskningar. Du kan hämta händelseinformation för en användaridentifierare via rapporten Användarutforskaren eller användaraktivitetsrapporten. Med dessa funktioner kan du analysera och exportera data på händelsenivå för en enskild användaridentifierare. Du kan också använda användaraktivitetsrapporten för att radera enskilda användarposter. Dessutom kan du integrera med BigQuery för att skapa en fullständig export av all händelsedata som är kopplad till användare till en enda sökbar lagringsplats.

Ta bort slutanvändardata som lagras på en mobil enhet

Med Google Analytics för Firebase SDK kan du lägga till kontroller i din app så att användarna kan radera Analytics-data som lagras lokalt på deras mobila enheter och samtidigt återställa appinstans-id:t. Läs mer om hur du använder resetAnalyticsDataAndroid och iOS.

Med detta SDK kan du också kontrollera om Analytics-data samlas in från appen på en viss enhet. Läs mer om hur du använder setAnalyticsCollectionEnabledAndroid och iOS.

Ta bort slutanvändardata som lagras på Analytics-servrar

Du kan använda Google Analytics-API för att tillgodose förfrågningar från användare om att radera uppgifter om dem från Analytics-servrar per app och enhet. Läs mer om User Deletion API.

Tillåta/inaktivera annonsanpassning för en egendom

Du kan bestämma om data som samlas in från slutanvändare för en egendom får användas för annonsanpassning via avancerade inställningar för personliga annonspreferenser.

Använda Google Analytics för Firebase iOS SDK för att registrera attribution med SKAdNetwork

Om inte apputvecklare väljer bort denna funktion via en statisk konfigurationsflagga (anvisningar) anropar Google Analytics för Firebase (GA4F) iOS SDK automatiskt Apples SKAdNetwork registerAppForAdNetworkAttribution-API vid den första öppningen. API:et tillhandahåller information om appinstallationsverifiering till annonsnätverk som är registrerade hos Apple.

SKAdNetwork-API:et har uppdaterats för iOS 14 och kommer att användas i högre grad för attribution av appinstallationer till följd av Apples nya integritets- och säkerhetsfunktioner som presenterades på WWDC 2020. Apputvecklare måste nu inhämta samtycke via ett popup-fönster med ett integritetsmeddelande innan IDFA (annonsörsidentifieraren) används för att spåra iOS-användare.