Hakukoneiden hallinta

Google Chromen avulla voit tehdä verkkohakuja suoraan selainikkunan yllä olevasta osoitekentästä (kutsutaan myös omniboxiksi). Kun kirjoitat hakutermit kenttään, se palauttaa hakutulokset automaattisesti hakukoneelta, kuten Googlelta. Voit määrittää hakukoneen, jota osoitepalkki käyttää oletuksena.

Jos sinulla on vaikeuksia ponnahdusikkunoiden estämisessä, etusivun tallentamisessa tai oletushakukoneen määrittämisessä, ylimääräinen ohjelma on ehkä vallannut asetuksesi. Yritä ratkaista ongelmasi vianetsintävaiheiden avulla tai kokeile selaimen asetusten nollaamista.

Oletushakukoneen määrittäminen

Osoitepalkki palauttaa hakutuloksia oletuksena Googlen avulla, mutta voit vaihtaa myös toiseen hakukoneeseen.

1. Klikkaa selaimen yläpalkin Chrome-valikkoa Chrome menu.
  2. Valitse Asetukset ja etsi Haku-osio.
  3. Valitse valikosta hakukone, jota haluat käyttää. Jos haluamaasi hakukonetta ei näy valikossa, valitse Hallinnoi hakukoneita.
  4. Valitse näkyviin tulevan Hakukoneet-valintaikkunan luettelosta hakukone, jota haluat käyttää.
  5. Klikkaa rivin päässä näkyvää Aseta oletukseksi -painiketta. Eikö painiketta näy? Saatat joutua muokkaamaan hakukoneen URL-osoitetta. Katso alta lisätietoja hakukoneen määrittämisestä.

Jos haluamaasi hakukonetta ei näy luettelossa, voit lisätä sen uutena hakukoneena noudattamalla alla olevia ohjeita.

Hakukoneiden lisääminen, muokkaaminen ja poistaminen

Google Chrome tallentaa automaattisesti luettelon hakukoneista, jotka olet löytänyt internetiä selatessasi. Jos esimerkiksi käyt osoitteessa http://www.youtube.com, selain tunnistaa YouTuben hakukoneen automaattisesti ja lisää sen käytettävien hakukoneiden luetteloon. Voit tehdä YouTube-hakuja suoraan osoitekentän kautta käymättä sivustolla.

Näillä ohjeilla voit lisätä, muokata ja poistaa hakukoneita selaimesta manuaalisesti.

1. Klikkaa selaimen yläpalkin Chrome-valikkoa Chrome menu.
  2. Valitse Asetukset ja etsi Haku-osio.
  3. Klikkaa Hallinnoi hakukoneita.
    • Hakukoneen lisääminen: lisää hakukone vierittämällä valintaikkunan alaosaan ja täyttämällä kentät.
    • Hakukoneen muokkaaminen: valitse hakukone luettelosta ja klikkaa muokattavaa kenttää.
    • Hakukoneen poistaminen: Valitse hakukone ja klikkaa rivin päätyyn ilmestyvää rastia.

Lisätietoja hakukoneen asettamisesta

Tässä on joitakin vinkkejä kullekin hakukoneelle annettavista tiedoista:

• Lisää uusi hakukone: Anna hakukoneelle tunniste.
  • Avainsana: Anna tekstitunniste, jolla haluat käyttää hakukonetta. Avainsanan avulla voit käyttää hakukonetta nopeasti osoitekentän kautta.
  • URL-osoite: Anna hakukoneen verkko-osoite. Löydät verkko-osoitteen seuraavasti:
    1. Avaa hakukone, jonka haluat lisätä.
    2. Tee haku.
    3. Kopioi ja liitä hakutulossivun verkko-osoite URL-osoite-kenttään. Muista, että hakutulossivun URL-osoite ei ole sama kuin sivuston URL-osoite. Jos esimerkiksi käytät Googlea osoitteesta http://www.google.com, sinun tulee liittää tähän hakusanalla xyz luodun hakutulossivun osoite http://www.google.com/search?q=XYZ.
    4. Kirjoita URL-osoitteen hakusanan tilalle %s. Saman Google-hakukone-esimerkin mukaan lopulliseksi hakukoneen URL-osoitteeksi tulee siis http://www.google.com/search?q=%s Kun kirjoitat haun osoitepalkkiin, %s korvataan hakutermilläsi automaattisesti.

Varmista, että lisäät URL-osoitteeseen merkit %s. Muutoin et voi asettaa tätä hakukonetta oletushakukoneeksesi.

Seuraavat vaiheet

Nyt kun olet määrittänyt hakukoneen asetukset, katso tavat, joilla voit tehdä nopeasti verkkohakuja Google Chromessa.

Käytätkö Chrome-laitetta töissä tai koulussa? Verkon järjestelmänvalvojasi voi valita oletushakukoneen tai hallinnoida hakukoneitasi puolestasi. Tietoja järjestelmänvalvojan hallinnoiman Chrome-laitteen käytöstä