Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Parallels Desktop instellen voor ChromeOS

ChromeOS-versie 85 of hoger.

Met Parallels Desktop kunnen je gebruikers Microsoft Windows-apps en -bestanden (inclusief Microsoft Office) openen en gebruiken op hun ChromeOS-apparaat.

Voordat je begint

• Je moet een Windows-schijfimage (ISO-bestand) hebben die kan worden gebruikt om Windows 10 te installeren of opnieuw te installeren, en een Windows-licentie.
  • Elke Parallels Desktop-gebruiker moet een Parallels Desktop-licentie voor ChromeOS hebben. Neem contact op met Parallels als je Parallels Desktop-licenties wilt kopen.
  • Je moet toegang hebben tot een opslagserver van het bedrijf waarvan de image kan worden gedownload naar individuele ChromeOS-apparaten in je organisatie via HTTP of HTTPS.
  • Zie Parallels Desktop voor ChromeOS voor meer informatie over de systeemvereisten voor Parallels Desktop voor ChromeOS, inclusief ondersteunde apparaten.

Opmerking: Zorg dat je eerst de toepassingen van de app in kaart brengt voordat je een configuratie selecteert. Wijs configuraties met lagere waarden bijvoorbeeld toe aan app-productietaken die niet veel geheugen of CPU gebruiken.

Parallels instellen

Bekijk de volgende video met de stappen om Parallels Desktop voor ChromeOS in te stellen:

Chrome Enterprise: How to enable Parallels Desktop for ChromeOS devices

Alles openen  |  Alles sluiten

Stap 1: Eerste installatie via de Beheerdersconsole
  1. Stel de organisatie-eenheid in voor je ChromeOS Parallels-gebruikers, inclusief de beheerder. Zie Een organisatie-eenheid toevoegen voor meer informatie.
    1. Activeer de Parallels Desktop-licentie voor de organisatie-eenheid. Zie App-licenties beheren voor meer informatie.
    2. Zet Parallels Desktop aan voor de organisatie-eenheid. Bekijk de instelling Parallels Desktop voor meer informatie.
  2. Schrijf het ChromeOS-apparaat van de beheerder in. Hierop maak je een Windows-image die wordt geïmplementeerd op de apparaten in je organisatie. Zie ChromeOS-apparaten inschrijven voor meer informatie.
Stap 2: Een virtuele machine voor Windows maken

Download de Windows ISO-image en maak een virtuele machine.

1. Ga naar Download Windows 10-schijfimage (ISO-bestand).
  2. Download de image naar de map Downloads op het apparaat van de beheerder.
  3. Open de Chrome-browser en druk op Ctrl+Alt+T om de crosh-terminal te openen.
  4. Voer de volgende opdracht uit: vmc create -p PvmDefault <bestandsnaam.iso>.
    PvmDefault is de standaardnaam van de image. <bestandsnaam.iso> is de naam van het bestand met de Windows ISO-schijfimage. Beide zijn hoofdlettergevoelig en moeten worden ingevoerd zoals weergegeven. Het ISO-schijfimagebestand moet worden opgeslagen in de map Downloads.
    Bijvoorbeeld vmc create -p PvmDefault Win10_English_x64.iso.

(Optioneel) Stap 3: Het gedeelde profiel uitzetten

Gebruik de functie voor gedeelde profielen, die standaard is ingesteld, om gebruikersmappen op een virtuele Windows-machine toe te wijzen aan ChromeOS-mappen. Je kunt Windows-mappen zoals Bureaublad of Documenten openen via de Bestanden-app in ChromeOS.

Als je Windows opnieuw start nadat je Parallels Tools hebt geïnstalleerd, maakt Parallels Desktop automatisch de mapstructuur in de Bestanden-app in ChromeOS. Elke map wordt toegewezen aan de overeenkomstige map in Windows.

Gebruikers kunnen de bestanden vervolgens gebruiken in ChromeOS-apps en back-ups maken met ChromeOS-tools, zelfs als Windows niet actief is.

Als je echter oplossingen als roaming-gebruikersprofielen of FSLogix gebruikt in Windows, kun je het gedeelde profiel uitschakelen.

1. Druk op Ctrl+Alt+T om de crosh-terminal te openen.
  2. Voer vmc adjust <vm-naam> pvm.shared-profile off in.
    <vm-naam> is de naam van de virtuele machine Gebruik de opdracht vmc list om een lijst met de bestaande virtuele machines te bekijken.
Stap 4: Windows installeren
  1. Druk op Ctrl+Alt+T om de crosh-terminal te openen.
  2. Voer vmc start <vm-naam> in, waarbij <vm-naam> de naam van de virtuele machine is die je in de vorige stap hebt opgegeven. Bijvoorbeeld: vmc start Windows.
  3. Volg de installatie-instructies van Windows om Windows te installeren.
Stap 5: Parallels Tools installeren
  1. Als Windows voor de eerste keer is opgestart, klik je op Verkenner op de Windows-taakbalk.
  2. Klik op Deze pcand thenZoek de CD-drive van Parallels Tools.
  3. Dubbelklik erop om het Parallels Tools-installatieprogramma te starten.
  4. (Optioneel) Doe het volgende als het installatieprogramma niet wordt gestart:
    1. Klik met de rechtermuisknop op Parallels Tools CD.
    2. Klik op Openen en scrol naar het bestand autorun.exe.
    3. Dubbelklik op autorun.exe.
  5. Start Windows opnieuw op om de installatie te voltooien.
    Je kunt nu de Windows-apps installeren die nodig zijn in je organisatie. Zorg dat je een volumelicentie instelt voor Windows en andere software van derden.
    Opmerking: Als je problemen ervaart bij de installatie van Parallels Tools, klik je op Meer and thenProblemen oplossen. Selecteer Parallels Tools installeren of Parallels Tools opnieuw installeren.
  6. (Optioneel) Als je de Windows-image wilt generaliseren, voer je Sysprep uit voordat je de image exporteert. Unieke informatie wordt dan verwijderd uit de image, zodat je deze veilig opnieuw kunt gebruiken op een andere computer.
Stap 6: De virtuele machine exporteren

Exporteer de virtuele machine als imagebestand en zorg dat dit kan worden gedownload door gebruikers.

1. Open de Chrome-browser en druk op Ctrl+Alt+T om de crosh-terminal te openen.
  2. Voer vmc export -d <vm-naam> <image-naam.zip> in.
    Bijvoorbeeld: vmc export -d Windows Windows.zip

<vm-naam> is de naam van de virtuele machine en <image-naam.zip> is de naam van het doel-imagebestand. Met de optie -d wordt een bestand met een SHA-256-hash (checksum) gemaakt in dezelfde map. Je hebt de SHA-256-checksum nodig als je de Windows-image activeert in de Google Beheerdersconsole.

De image wordt geëxporteerd naar de map Downloads op het apparaat. Het gedownloade bestand is een zip-bestand dat een pvm-bestand bevat. In het volgende voorbeeld heeft het bestand met de SHA-256-checksum de naam Windows.zip.sha256.txt. Het is een tekstbestand met de tekenreeks van de SHA-256-hash.

Stap 7: De Windows-image uploaden en aanzetten

Upload de Windows-image door het zip-bestand dat je in stap 6 hebt gemaakt te kopiëren naar een opslagserver met HTTP- of HTTPS-downloadtoegang. Er gelden mogelijk limieten voor gegevensoverdracht voor de opslagserver. Check of de server voldoende ruimte heeft voordat je de Windows-image kopieert. We raden je aan content delivery networks (CDN) te gebruiken voor zeer grote implementaties.

Voordat gebruikers de Windows-image kunnen downloaden naar hun apparaat, moet je de URL waar ze de image kunnen downloaden en de SHA-256-hash van het Windows-imagebestand opgeven in de Beheerdersconsole.

Opmerking: Als je de URL van de VM-image of de SHA-256-hash niet opgeeft, zien gebruikers foutcode 4. Controleer in dat geval of de URL en de checksum correct zijn.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingen. De pagina Instellingen voor gebruikers en browsers wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenInstellingen.

3. Selecteer links de organisatie-eenheid met de betreffende gebruikers.
  4. Ga naar Parallels Desktop.
  5. Klik op Windows-image voor Parallels Desktop.
  6. Voer de volgende gegevens in:
    • URL: De URL waarvandaan de Windows-image kan worden gedownload. Bijvoorbeeld http://storage.enterprise.net/VMs/Windows.zip.
      Opmerking: Het protocol HTTP of HTTPS en het zip-bestand van de virtuele machine moeten zijn toegevoegd aan de URL.
    • SHA-256 hash: De SHA-256-hash van het Windows-imagebestand. De opdracht vmc export die wordt gebruikt om een image te exporteren bevat een optie om de SHA-256-hash te maken voor de geëxporteerde image. De hash wordt geëxporteerd naar een bestand met de naam name.sha256.txt in dezelfde bestemmingsmap. Zie Stap 6: De virtuele machine exporteren.
  7. Klik op Opslaan.
(Optioneel) Stap 8: De opdrachtregel aan- of uitzetten voor gebruikers

Je kunt de opdrachtregelfunctie voor gebruikers van virtuele machines aan- of uitzetten door het Chrome-beleid voor gebruikers en browsers in te stellen. Als de opdrachtregel aanstaat, kunnen gebruikers opdrachtregeltools gebruiken om de virtuele machine te beheren, bijvoorbeeld om deze te starten of te stoppen.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingen. De pagina Instellingen voor gebruikers en browsers wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenInstellingen.

3. Selecteer links de organisatie-eenheid met de betreffende gebruikers.
  4. Scroll naar Virtuele machines (VM's) en ontwikkelaars.
  5. Klik op Opdrachtregeltoegang.
  6. Selecteer Opdrachtregeltoegang tot VM's aanzetten of Opdrachtregeltoegang tot VM's uitzetten.
  7. Klik op Opslaan.

Problemen oplossen

Ga naar Parallels-support voor meer tips voor probleemoplossing.

Checken of beleid is toegepast

Nadat je Chrome-beleid hebt toegepast, moeten gebruikers hun apparaat opnieuw opstarten voordat de instellingen van kracht worden.

Als je alle installatiestappen hebt uitgevoerd, maar het Parallels Desktop-icoon niet wordt weergegeven op een apparaat of Parallels Desktop niet wordt gestart zoals verwacht, controleer je op de apparaten van gebruikers of het beleid juist wordt toegepast.

1. Ga op een beheerd apparaat naar chrome://policy.
  2. Klik op Beleid opnieuw laden.
  3. Vink het vakje aan voor Beleid weergeven zonder waarde ingesteld.
  4. Controleer voor het beleid dat je hebt ingesteld of Status is ingesteld op OK en of de beleidswaarden overeenkomen met de waarden die je hebt ingesteld:
    • PluginVmAllowed: true. Dit beleid wordt ingesteld door Google. Als het ontbreekt of is ingesteld op false, staat Parallels Desktop uit voor de organisatie-eenheid met de apparaten. Neem contact op met support voor hulp.
    • PluginVmImage: Als dit beleid ontbreekt of geen geldige URL en checksum bevat, ontbreken de specificaties van de Windows VM-image. Zie Stap 7: De Windows-image uploaden en inschakelen voor meer informatie.
    • PluginVmUserId: Als dit beleid ontbreekt, is de licentie niet geactiveerd voor de gebruiker in deze organisatie-eenheid. Zie App-licenties beheren voor meer informatie.
    • UserPluginVmAllowed: true. Als dit beleid ontbreekt of is ingesteld op 'false' controleer je of gebruikers Parallels Desktop mogen gebruiken. Bekijk de instelling Parallels Desktop voor meer informatie.
Foutcodes

Je kunt foutcodes en -berichten zien als je Parallels instelt. In de volgende tabel zie je mogelijke fouten en suggesties voor oplossingen:

Foutmelding en -code Beschrijving/oplossing

Kan Plugin VM niet installeren. Probeer het opnieuw of neem contact op met je beheerder.

Foutcode 2

Probeer het opnieuw.

Als het probleem zich blijft voordoen, stuur je feedback door op Alt+Shift+I te klikken.

Kan Plugin VM niet installeren. Probeer het opnieuw of neem contact op met je beheerder.

Foutcode 6

Er is niet genoeg schijfruimte.

Controleer of er genoeg schijfruimte beschikbaar is voor de ongecomprimeerde VM en de gecomprimeerde image en probeer het opnieuw.

Plugin VM is niet toegestaan op dit apparaat. Neem contact op met je beheerder.

Foutcode 3

Dit zou alleen moeten gebeuren als je de toestemming voor Parallels hebt ingetrokken terwijl het installatieprogramma nog geopend was. Voer de installatie opnieuw uit.

In andere gevallen zie je Parallels niet op de plank of mislukt het openen van Parallels en zie je een dialoogvenster.

Kan Plugin VM niet instellen vanwege een configuratieprobleem. Neem contact op met je beheerder.

Foutcode 4

Je hebt een ongeldige URL ingevoerd.

Controleer of de downloadlink correct is en voer de installatie opnieuw uit.

Kan Plugin VM niet instellen vanwege een configuratieprobleem. Neem contact op met je beheerder.

Foutcode 10

Controleer of de SHA-256-checksum voor de VM-image correct is en dat de URL van de VM-image naar het juiste downloaditem gaat.

Kan Plugin VM niet instellen vanwege een configuratieprobleem. Neem contact op met je beheerder.

Foutcode 24

Controleer of je genoeg licenties hebt voor de organisatie-eenheid. Zie App-licenties beheren voor meer informatie.

Kan de virtuele machine niet installeren door een netwerkfout. Probeer het opnieuw of neem contact op met je beheerder.

Foutcode 7

Dit is waarschijnlijk een interne fout, zoals een netwerkfout of dat het apparaat in de slaapstand is gegaan.

Probeer het opnieuw. Als het probleem zich blijft voordoen, stuur je feedback door op Alt+Shift+I te klikken.

Kan de virtuele machine niet installeren door een netwerkfout. Probeer het opnieuw of neem contact op met je beheerder.

Foutcode 8

Deze foutcode wordt getriggerd als het helemaal niet lukt om verbinding te maken of als de download mislukt voordat deze klaar is.

Controleer of de URL van de Windows-image geldig is en of de gebruiker toegang heeft tot de image.

Veelgestelde vragen

Hoe deel ik mappen of bestanden tussen VM en ChromeOS?

Als je beheerder dit heeft ingeschakeld, maakt Parallels Desktop automatisch een mapstructuur met de naam 'Windows files' (Windows-bestanden) in de Bestanden-app van ChromeOS. Elke map wordt toegewezen aan de overeenkomstige map in Windows. Bestanden die in een van de mappen worden geplaatst, worden ook weergegeven in de Windows-versies van die mappen.

Je kunt de bestanden vervolgens gebruiken in ChromeOS-apps en back-ups maken met ChromeOS-tools, zelfs als Windows niet actief is.

Je kunt ook met de rechtermuisknop op een map in Bestanden klikken en op Delen met Parallels Desktop klikken. De map wordt dan weergegeven in Windows onder Netwerkand thenChromeOS.

Kan ik een USB-stick gebruiken?

Ja, je kunt bestanden vanaf een USB-drive delen door in Bestanden met de rechtermuisknop op de drive te klikken en op Delen met Parallels Desktop te klikken. De map wordt dan weergegeven in Windows onder Netwerkand thenChromeOS. Versleutelde USB wordt momenteel niet ondersteund.

Kan ik andere USB-apparaten gebruiken?

Voor apparaten met ChromeOS-versie 91 of hoger ondersteunt Parallels Desktop voor ChromeOS verschillende USB-apparaten, waaronder flashdrives en USB-hubs.

Kan ik externe monitors gebruiken?

Ja, je kunt je Parallels-VM gebruiken met een externe monitor.

Welke andere randapparatuur wordt ondersteund?

Je kunt een muis, externe monitors en een extern toetsenbord gebruiken.

Kan ik een camera of microfoon gebruiken?

Voor apparaten met ChromeOS-versie 91 of hoger ondersteunt Parallels Desktop voor ChromeOS de webcam en microfoon van het apparaat, waardoor toegang tot apps zoals Microsoft Teams mogelijk wordt.

Welke apps worden ondersteund?

Windows in Parallels Desktop ondersteunt elke Windows-app die wordt uitgevoerd in een systeemeigen Windows-omgeving. Momenteel wordt versnelling van 3D-beelden niet volledig ondersteund. Je kunt dus beperkt gebruikmaken van apps die veel beelden overzetten.

Kan ik instellen hoeveel RAM Parallels gebruikt?

Nee, de hoeveelheid RAM die beschikbaar is voor een VM wordt automatisch ingesteld, afhankelijk van de capaciteit van de host.

Worden andere apparaten in de toekomst ondersteund?

We verwachten in de toekomst meer apparaten te ondersteunen. We maken hierover meer bekend zodra dit kan.