[UA→GA4] Migreringsguide för nybörjare

Följ stegen i den här guiden för att migrera till GA4. Du kommer att skapa en ny GA4-egendom och migrera dina mål till GA4.
Om du redan har slutfört migreringen och är osäker på varför du fortfarande ser migreringsmeddelanden kan du följa de här stegen.

Följ stegen i en webbläsare på datorn, inte i Analytics-appen. Det är enklast om migreringen slutförs under en och samma session.

Du kan även titta på den här videon om grunderna i migreringen om du föredrar det:

Not yet migrated to the new Google Analytics? Simple steps to get started.

Leta reda på ditt Analytics-konto och kontrollera vilka egendomar du behöver migrera.

Följ de här stegen om du är osäker på om du har en Universal Analytics-egendom som du behöver migrera eller vilka egendomar du behöver migrera.

ELLER om du är redo att migrera kan du gå direkt till nästa avsnitt: Köra Konfigurationsassistent för GA4.

Hitta ditt Google Analytics-konto
  1. Gå till https://analytics.google.com/.
  2. Om du redan är inloggad på Google leds du direkt till Analytics. I annat fall blir du ombedd att ange ditt Google-konto och lösenord.

Läs Det går inte att logga in på kontot om du inte kan logga in på kontot.

Kontrollera om du har en Universal Analytics-egendom
  1. Logga in på Google Analytics.
  2. Leta reda på Analytics-logotypen högst upp till vänster på skärmen. Klicka på nedåtpilen vid namnet på din egendom till höger om logotypen.

3. Leta reda på din egendom under Egendomar och appar.
  4. Id:n för Universal Analytics-egendomar börjar med ”UA” och slutar med ett nummer (UA-XXXXXXXXX-1).

Egendomsväljare

Kontrollera om du behöver migrera din Universal Analytics-egendom
  1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Inställningar Administratör längst ned till vänster i Google Analytics.
  3. Kontrollera att rätt konto är valt i kolumnen Konto. (Om du bara har ett Google Analytics-konto är det redan förvalt.)

4. Välj Universal Analytics-egendomen som du vill kontrollera i kolumnen Egendom.

5. Leta reda på kolumnen Egendom och klicka på Konfigurationsassistent för GA4. Det är det första alternativet i kolumnen Egendom.

Ser du inte Konfigurationsassistent för GA4? Om Egendomsinställningar är nedtonade i kolumnen Egendom har du behörigheter till vyn men inte till egendomen eller kontot. Kontakta personen i din organisation med rollen Administratör för ditt Google Analytics-konto och be hen kontrollera om du behöver migrera.
  6. Leta efter ett rött eller grönt meddelande med texten ”Inte ansluten” eller ”Ansluten” i Konfigurationsassistent för Google Analytics 4.
    • Om meddelandet är rött och visar ”Inte ansluten” måste du migrera.

• Om meddelandet är rött och visar ”Inte ansluten” och du även ser meddelandet ”Du har inte behörighet som redigerare. Kontakta kontoadministratören.” måste du migrera, men du har inte nödvändig behörighet. Kontoadministratören är en person i din organisation som har rollen Administratör för ditt Google Analytics-konto. Berätta för hen att din egendom behöver migreras.

• Om meddelandet är grönt och visar ”Ansluten” har migreringen redan påbörjats. Fortsätt till nästa steg.

Skapa en GA4-egendom

För att kunna använda Konfigurationsassistent för GA4 måste du ha rollen Redigerare eller Administratör för kontot. Du kan använda verktyget oavsett om dina webbplatssidor innehåller en Google Analytics-tagg (gtag.js eller analytics.js), en Google Ads-tagg (gtag.js) eller en Google Taggstyrning-behållare.

1. Klicka på Inställningar Administratör längst ned till vänster i Google Analytics.
  2. Kontrollera att rätt konto är valt i kolumnen Konto. (Om du bara har ett Google Analytics-konto är det redan förvalt.)
  3. Gå till kolumnen Egendom och välj den UA-egendom som för närvarande samlar in data till din webbplats.
  4. Klicka på Konfigurationsassistent för GA4 i kolumnen Egendom. Det är det första alternativet i kolumnen Egendom.
    Ser du inte Konfigurationsassistent för GA4? Om du bara ser egendomsinställningar som nedtonade i kolumnen Egendom har du behörigheter i vyn men inte i egendomen eller kontot. Du måste ha rollen Redigerare eller Administratör för att kunna använda verktyget.
  5. Välj hur du vill migrera din Universal Analytics-egendom. Tänk på att de tillgängliga alternativen kan variera:
    • Jag vill skapa en ny Google Analytics 4-egendom:
      Flytta över dina grundläggande inställningar, vilket innefattar att migrera taggar, aktivera Google-signaler och ange remarketinginställningar. Med detta alternativ migreras inte mål, målgrupper, länkar och budgivning i Google Ads.

Använd det här alternativet genom att klicka på Kom igång. (Fortsätt till steg 6.)

• Jag vill att en ny Google Analytics 4-egendom ska konfigureras så mycket som möjligt i enlighet med inställningarna för denna egendom:
      Flytta över dina grundläggande inställningar och ytterligare konfigurationer, som mål, målgrupper, länkar och budgivning i Google Ads. (Detta alternativ följer samma process som automatiskt skapade GA4-egendomar. Läs om hur det fungerar.)

Använd det här alternativet genom att klicka på Skapa och konfigurera en ny egendom. På sidan Skapa en ny Google Analytics 4-egendom kan du välja Aktivera datainsamling med dina befintliga taggar för att inkludera dina befintliga taggar i migreringen. Klicka sedan på Skapa egendom.
      Obs! Det tar upp till fem arbetsdagar att slutföra den fullständiga migreringen. Vi skickar e-postaviseringar för att informera användare om att nya GA4-egendomar skapas.
  6. (Om du valde Jag vill skapa en ny Google Analytics 4-egendom i steg 5) På sidan Skapa en ny Google Analytics 4-egendom visas ett av följande alternativ beroende på hur din webbplats är taggad:
  7. (Om du valde Skapa och fortsätt i steg 6) Installera Google-taggen manuellt (det första alternativet nedan) på sidan Skapa en Google-tagg eller välj det alternativ som bäst beskriver din situation och följ anvisningarna för att skapa din nya GA4-egendom.

Du ser några av följande alternativ beroende på hur webbplatsen är konfigurerad.

Installera manuellt

Välj det här alternativet om något av följande gäller:

• Webbplatsverktyget/CMS-systemet har inte stöd för Google-taggen (gtag.js) ännu.
    • Du eller webbutvecklaren taggar din webbplats manuellt.
    • Din webbplats har taggats med analytics.js.
    • Du använder Google Taggstyrning.

Installera Google-taggen manuellt

När du väljer Installera manuellt visas JavaScript-kodavsnittet för Google-taggen.

Koppla din webbplats till Google Analytics genom att kopiera hela Google-taggen och klistra in den omedelbart efter <head>-elementet på varje sida på din webbplats. Lägg inte till fler än en Google-tagg på varje sida.

Google-taggen är hela det kodavsnitt som visas och som börjar med

<!-- Google tag (gtag.js) -->

och slutar med

</script>

Om du använder ett byggverktyg för webbplatser eller ett innehållshanteringssystem (CMS) som inte har stöd för Google-taggen ännu kan du kopiera hela Google-taggen och klistra in den i fältet för anpassad HTML på plattformen.

Klicka på Klart för att slutföra den nya GA4-egendomen.

Efter att du har installerat taggen måste du ange Google-taggens inställningar.

Om din webbplats är taggad med analytics.js, antingen manuellt eller med ett CMS-system

Om din webbplats är taggad manuellt med analytics.js ska du inte ta bort den gamla analytics.js-taggen när du lägger till Google-taggen (se ovan). analytics.js-taggen fortsätter samla in data för din UA-egendom. Google-taggen (gtag.js) som du lägger till samlar in data för din nya GA4-egendom.

Om du använder ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system som taggar dina sidor med analytics.js kan du använda funktionen för anpassad HTML för att lägga till Google-taggen på dina sidor. Lämna kvar analytics.js-taggen så att Analytics fortfarande skickar data till din UA-egendom.

Följande tabell visar byggverktyg för webbplatser och CMS-system som använder analytics.js. Dessa kräver att du lägger till Google-taggen som anpassad HTML för att inkludera båda taggarna på din webbplats.

Kopiera och klistra in Google-taggen på din webbplats via funktionen för anpassad HTML i CMS-systemet.

Använd realtidsrapporten för att kontrollera att du tar emot data.

Byggverktyg för webbplatser/CMS-system Alternativ för att lägga till anpassad HTML
    Blogger Anvisningar
    Cart.com Kontakta supporten för Cart.com för anvisningar.
    Salesforce (Demandware) Kontakta supporten för Salesforce för anvisningar.
    VTEX Kontakta supporten för VTEX för anvisningar.
    Weebly Anvisningar
    Om du lägger till taggen med hjälp av Google Taggstyrning

För grundläggande datainsamling kan du följa anvisningarna i hjälpcentret för Google Taggstyrning för att lägga till taggen Google Analytics: GA4-konfiguration med ditt Google Taggstyrning-konto.

När du är klar klickar du på Klart i Konfigurationsassistent för GA4 för att skapa den länkade GA4-egendomen.

Installera med hjälp av ett CMS-verktyg eller ett byggverktyg för webbplatser

Om du hanterar din webbplats med hjälp av särskilda byggverktyg för webbplatser eller CMS-system, som Wix eller Duda, kan du slutföra konfigureringen av Google-taggen utan att göra ändringar i koden.

Om du hanterar din webbplats med hjälp av en av plattformarna på sidan Installationsanvisningar ska du välja din plattform och följa anvisningarna för att slutföra konfigureringen av Google-taggen utan att göra ändringar i koden.

Klicka på Klart för att slutföra den nya GA4-egendomen.

Om plattformen inte har stöd för Google-taggen ännu kan du använda det tidigare alternativet Installera manuellt.

Vi uppdaterar kontinuerligt CMS-anvisningarna för att göra det så enkelt som möjligt att ställa in Google-taggen. Om du inte ser din plattform på sidan Installationsanvisningar kanske du ändå kan klistra in ditt Google-tagg-id i byggverktyget för webbplatser eller CMS-systemet.Innan du installerar manuellt ska du kontrollera om din plattform finns med på den här listan.

Läs mer om hur du installerar Google-taggen med ett byggverktyg för webbplatser.

Installera med {CMS}

Det här alternativet visas eftersom Google har identifierat en integrering mellan din webbplats och ett specifikt innehållshanteringssystem (CMS). Med det här alternativet kan du slutföra konfigurationen av Google-taggen med hjälp av den befintliga CMS-integreringen utan att göra ändringar i koden.

Följ anvisningarna för att slutföra konfigurationen av Google-taggen utan att göra ändringar i koden. Klicka sedan på Bekräfta för att slutföra den nya GA4-egendomen.

Om plattformen inte har stöd för Google-taggen ännu kan du använda det tidigare alternativet Installera manuellt.

Vi uppdaterar kontinuerligt CMS-anvisningarna för att göra det så enkelt som möjligt att ställa in Google-taggen. Om du inte ser din plattform på sidan Installationsanvisningar kanske du ändå kan klistra in ditt Google-tagg-id i byggverktyget för webbplatser eller CMS-systemet.Innan du installerar manuellt ska du kontrollera om din plattform finns med på den här listan.

Läs mer om hur du installerar Google-taggen med ett byggverktyg för webbplatser.

Använd en befintlig Google-tagg

Välj det här alternativet om du vill återanvända en befintlig Google-tagg som du har administratörsåtkomst till.

Klicka på Välj en tagg . Då ser du följande:

• en lista över taggar som du har administratörsåtkomst till. Om du inte ser taggen du letar efter kanske du inte har rätt användarbehörighet för att göra ändringar i den Google-taggen.
    • tagg-id:n
    • huruvida taggen identifierades på din webbplats eller inte. Välj en tagg med etiketten På webbplatsen för att slutföra konfigureringen utan att göra några ändringar i webbplatskoden. Om du väljer en tagg med etiketten Ingen hittades kan du behöva installera den. (Tänk på att taggen kan visas som Ingen hittades om webbplatsens trafikvolym är låg.)
    • destinationerna som är kopplade till taggen.

Välj Google-taggen du vill använda och klicka på Bekräfta för att slutföra den nya GA4-egendomen.

Användare i din egendom läggs till som användare i taggen. Läs mer om hur du hanterar Google-taggen.

Använd Google-taggen som finns på din webbplats

Använd taggen som hittades på din webbplats för att slutföra konfigurationen utan att göra några ytterligare ändringar i webbplatskoden. Google lägger till Google Analytics-egendomen i taggen på din webbplats.

Använd en annan Google-tagg

Välj det här alternativet om Google har hittat en tagg på din webbplats men du vill använda en annan tagg än den som hittades av Google.

Skapa en ny Google-tagg

Välj det här alternativet om Google har hittat en tagg på din webbplats men du i stället vill installera en ny Google-tagg manuellt på webbplatsen.

Installera Google-taggen manuellt

När du väljer det här alternativet ser du JavaScript-kodavsnittet för Google-taggen.

Koppla din webbplats till Google Analytics genom att kopiera hela Google-taggen och klistra in den omedelbart efter <head>-elementet på varje sida på din webbplats. Lägg inte till fler än en Google-tagg på varje sida.

Google-taggen är hela det kodavsnitt som visas och som börjar med:

<!-- Google tag (gtag.js) -->

och slutar med

</script>

Om du använder ett byggverktyg för webbplatser eller ett innehållshanteringssystem (CMS) som inte har stöd för Google-taggen ännu kan du kopiera hela Google-taggen och klistra in den i fältet för anpassad HTML på plattformen.

Klicka på Klart för att slutföra den nya GA4-egendomen.

Efter att du har installerat taggen måste du ange Google-taggens inställningar.

Slutföra inställningen av din nya GA4-egendom

När du är klar ser du meddelandet ”Du har kopplat dina egendomar” högst upp på sidan Konfigurationsassistent för Google Analytics 4-egendomar.

Anteckna namnet på GA4-egendomen så att du kan hitta den senare. Om namnet på din Universal Analytics-egendom är ”Exempelegendom” blir namnet på GA4-egendomen ”Exempelegendom – GA4”.

Klicka på Se din GA4-egendom för att öppna Konfigurationsassistent i din nya GA4-egendom. Konfigurationsassistent för Google Analytics 4-egendomar vägleder dig genom rekommenderade funktioner och inställningar och hjälper dig att slutföra konfigureringen av din GA4-egendom.

Det kan ta upp till 30 minuter innan data börjar visas i din nya GA4-egendom.

Kontrollera att data samlas in genom att gå till din webbplats och välja Realtid i rapportnavigeringen. Du bör se aktivitet i realtidsrapporten. Du kan även läsa [UA→GA4] Jämför rapporter mellan Google Analytics 4 och Universal Analytics för att jämföra de rapporter du känner till i Universal Analytics med motsvarande rapporter i din nya Google Analytics 4-egendom.

Om du har ett befintligt Firebase-projekt kan du länka GA4-egendomen till det. Detta måste dock göras från Firebase. Läs mer.

Grattis! Du har nu slutfört den viktigaste delen av migreringen till GA4. Vi rekommenderar två ytterligare steg för annonsörer, men de är inte nödvändiga för alla.

1. Aktivera Google-signaler. Det är mycket snabbt och enkelt. Följ stegen nedan.
  2. Migrera dina Universal Analytics-mål till GA4. Det här är mer komplicerat, men inte nödvändigt om du inte vill återanvända målen du hade i Universal Analytics som viktiga händelser i GA4. Detta kan vara viktigt för dig, särskilt om du lägger bud på dina UA-mål i Google Ads. Följ stegen nedan. (Om du inte vet vad Universal Analytics-mål är, behöver du inte göra något mer och GA4-migreringen klar.)

Ta bort meddelanden om GA4-migrering

Om du har slutfört GA4-migreringen men ser ett eller båda av följande meddelanden kan du följa de här anvisningarna för att sluta se dem.

• ”Konfigureringen av den här egendomen är inte klar.” Inställningarna kan slutföras automatiskt åt dig utifrån din ursprungliga Universal Analytics-egendom (UA) om du inte väljer bort detta i den kopplade UA-egendomen.
  • ”Vissa inställningar från din ursprungliga Universal Analytics-egendom (UA) kan läggas till automatiskt i den här Google Analytics 4-egendomen.” Om du inte vill att inställningarna ska läggas till automatiskt kan du gå till konfigurationsassistenten i den kopplade UA-egendomen.
  1. Gå till Administratör. Klicka på Konfigurationsassistent till vänster på skärmen.
  2. Om du ser meddelandet ”Detta är din GA4-egendom. Din kopplade Universal Analytics-egendom har inte ändrats. klickar du på Öppna den anslutna egendomen.
  3. Det visas en nedräkningstimer med meddelandet Nästan klart – slutför migreringen till Google Analytics 4 (GA4). Klicka på Nej tack.
  4. Inaktivera Skapa automatiskt en grundläggande Google Analytics 4-egendom.
  5. Klicka på Gå till din GA4-egendom för att gå tillbaka till GA4-egendomen.
  6. Märk alla uppgifter som slutförda för att sluta se meddelandet Konfigureringen av den här egendomen är inte klar. Gå igenom den rekommenderade checklistan i konfigurationsassistenten.
    1. Klicka på pilen längst till höger för varje uppgift.
    2. Välj Markera som slutförd.

Meddelandena visas inte längre nästa gång du öppnar GA4-egendomen. (Meddelandena försvinner inte direkt efter att du har slutfört de här stegen.)

Eftersom GA4-migreringen nu är klar kan du hoppa över resten av den här artikeln.

Aktivera Google-signaler

Genom att aktivera Google-signaler kan du samla in ytterligare data om användare som har aktiverat annonsanpassning och loggat in på sina Google-konton.
  1. Leta efter Aktivera Google-signaler i konfigurationsassistenten och klicka på menyn Åtgärder Framåtpil till höger om raden.
  2. Klicka på Hantera Google-signaler.
  3. Klicka på Kom igång på sidan Insamling av data från Google-signaler.
  4. Klicka på Fortsätt på sidan Aktivera Google-signaler.
  5. Klicka på Aktivera.

Migrera dina mål

1. Gå tillbaka till sidan Konfigurationsassistent.
  2. Leta reda på Konfigurera viktiga händelser och klicka på menyn Åtgärder till höger om raden.
  3. Klicka på Importera från Universal Analytics.
  4. Välj målen som du vill återskapa som viktiga händelser i den nya Google Analytics 4-egendomen. (Som standard visas en bockmarkering vid alla mål. Avmarkera alla mål som du inte vill återskapa i GA4-egendomen.)
  5. Klicka på Importera valda viktiga händelser högst upp till höger.

När de valda målen har återskapats som viktiga händelser i Google Analytics 4-egendomen visas ett bekräftelsemeddelande längst ned till vänster på skärmen.