Overzicht van toegankelijkheid op Android-apparaten

U kunt uw Android-apparaat aanpassen met instellingen en apps voor toegankelijkheid.

Een schermlezer gebruiken

TalkBack: Als u uw apparaat wilt gebruiken met behulp van tikbediening en gesproken feedback, schakelt u de TalkBack-schermlezer in. TalkBack beschrijft uw acties en stelt u hardop op de hoogte van waarschuwingen en meldingen.

TalkBack-brailletoetsenbord: U kunt het TalkBack-brailletoetsenbord gebruiken om zespunts braille op uw scherm in te voeren. Alleen UEB (Unified English Braille) wordt momenteel ondersteund.

Selecteer om uitgesproken te worden: Als u alleen op bepaalde tijden gesproken feedback wilt ontvangen, kunt u de functie Selecteer om uitgesproken te worden inschakelen. Selecteer items op uw scherm om ze hardop te laten voorlezen of beschrijven, of richt de camera op iets in de echte wereld.

De weergave wijzigen

Weergavegrootte en lettergrootte: Pas de weergavegrootte of lettergrootte aan om de grootte van items op het scherm te wijzigen.

Vergroting: Gebruik vergroting om tijdelijk in te zoomen op uw scherm of het te vergroten.

Opties voor contrast en kleur: Als u het contrast of de kleuren wilt aanpassen, gebruikt u tekst met hoog contrast, donker thema, kleurinversie of kleurcorrectie.

Interactieopties

Spraaktoegang: Met de functie Spraaktoegang kunt u uw apparaat bedienen met spraakopdrachten. Gebruik uw stem om apps te openen, te navigeren en tekst te bewerken, allemaal handsfree.

Toegang via schakelaar: Met de functie Toegang via schakelaar kunt u in plaats van het touchscreen een of meer schakelaars gebruiken om uw Android-apparaat te bedienen. U kunt een schakelaar of toetsenbord gebruiken om uw apparaat te bedienen.

Action Blocks: Gebruik Action Blocks met de Google Assistent en maak routine-acties eenvoudiger met aanpasbare knoppen op uw Android-startscherm.

Tijd voor actie (time-out voor toegankelijkheid): U kunt kiezen hoelang u berichten wilt weergeven die u vragen om actie te ondernemen, maar die slechts tijdelijk zichtbaar zijn.

Een brailleleesregel gebruiken

BrailleBack: U kunt een vernieuwbare brailleleesregel via bluetooth verbinden met uw apparaat. BrailleBack werkt met TalkBack voor een gecombineerde bediening via spraak en braille, zodat u tekst kunt bewerken en uw apparaat kunt bedienen.

Audio en tekst op het scherm

Ondertiteling: U kunt voorkeuren voor ondertiteling kiezen voor uw apparaat op basis van taal, tekst en stijl.

Live ondertiteling: Op Pixel-apparaten krijgt u met Live ondertiteling automatisch een ondertiteling voor de media die u afspeelt op uw telefoon.

Live transcriptie: U kunt Live transcriptie gebruiken om spraak en geluid opnemen en als tekst op het scherm te bekijken.

Geluidsversterker: U kunt Geluidsversterker met een bedrade of bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken om de geluiden in uw omgeving of op uw Android-apparaat te filteren, te versterken en te versterken.

Ondersteuning voor gehoorapparaten: U kunt gehoorapparaten koppelen met uw Android-apparaat om het beter te horen.

Realtime tekst (RTT) tijdens gesprekken: Met RTT kunt u tekst gebruiken om te communiceren tijdens een telefoongesprek.

Apps en services voor Android-toegankelijkheid ontdekken

U kunt apps en services voor Android-toegankelijkheid op verschillende manieren ontdekken:

• Download Android Toegankelijkheidstools, waaronder het toegankelijkheidsmenu, Selecteer om uitgesproken te worden, Toegang via schakelaar en TalkBack. Android Toegankelijkheidstools is ingebouwd op veel Android-apparaten.
  • Controleer de instellingen van uw Android-apparaat voor manieren om uw apparaat aan te passen. Open de app Instellingen op uw apparaat en kies dan Toegankelijkheid.
  • Zoek op Google Play naar andere toegankelijkheidsapps en -services voor Android.

Apps ontwerpen en ontwikkelen die beter toegankelijk zijn

Als u een app ontwerpt of ontwikkelt, kunt u via Accessibility Scanner ontdekken hoe u uw app kunt verbeteren voor gebruikers. U kunt ook de Android-ontwikkelaarsbronnen over toegankelijkheid raadplegen.