Overzicht van toegankelijkheid op Android-apparaten

Je kunt je Android-apparaat aanpassen met toegankelijkheidsinstellingen en -apps.

Content

Een schermlezer gebruiken met TalkBack

De weergave wijzigen

Interactieopties

Een brailleleesregel gebruiken

Vergrootglas van de Pixel gebruiken

Ondertiteling

Audio

Toegankelijkheidsapps en -services voor Android ontdekken

Beter toegankelijke apps ontwerpen en ontwikkelen

Hulp

Een schermlezer gebruiken met TalkBack

Als je je apparaat wilt gebruiken met behulp van tikbediening en gesproken feedback, zet je de TalkBack-schermlezer aan. TalkBack beschrijft je acties en stelt je hardop op de hoogte van waarschuwingen en meldingen.

Je kunt het TalkBack-brailletoetsenbord gebruiken om 6-puntsbraille in te voeren op het scherm. Het TalkBack-brailletoetsenbord is beschikbaar in Unified English Braille, Spaans en Arabisch.

De weergave wijzigen

Interactieopties

• Lookout gebruikt computervisie om slechtzienden en mensen met een visuele beperking informatie te geven over hun omgeving.
  • Met Spraaktoegang kun je je apparaat bedienen met spraakopdrachten. Gebruik je stem om apps te openen, te navigeren en tekst te bewerken.
  • Met de functie Toegang via schakelaar kun je je Android-apparaat bedienen met een of meer schakelaars in plaats van het touchscreen. Je kunt een schakelaar of toetsenbord gebruiken om je apparaat te bedienen.
  • Met Action Blocks kun je aanpasbare knoppen gebruiken voor routineacties op je Android-startscherm.
  • Met Tijd om actie te ondernemen kun je kiezen hoelang je berichten wilt tonen die je vragen om actie te ondernemen.

Een brailleleesregel gebruiken

Belangrijk: Je hebt BrailleBack niet meer nodig om verbinding te maken met een brailleleesregel.

Met het TalkBack-brailletoetsenbord kun je 6 vingers op je scherm gebruiken om zespunts braille in te voeren. Het TalkBack-brailletoetsenbord is beschikbaar in Unified English Braille, Spaans en Arabisch.

Vergrootglas van de Pixel gebruiken

Belangrijk:

• Als je de Vergrootglas-app wilt gebruiken, download je deze via de Google Play Store.
  • De Vergrootglas-app is alleen beschikbaar op de Pixel 5 en nieuwere telefoons.

Met Vergrootglas kun je op je telefoon kleine letters lezen of hobbyprojecten van dichtbij bekijken. Ook kun je met de Vergrootglas-app foto's maken en inzoomen op objecten die ver weg zijn.

Je kunt Vergrootglas gebruiken om items op afstand te bekijken, zoals straatnaamborden of het podium tijdens een concert of evenement. Meer informatie over Vergrootglas van de Pixel

Ondertiteling voor doven en slechthorenden

Je kunt ondertitelingsvoorkeuren (taal, tekst en stijl) instellen voor je apparaat.

• Met Live ondertiteling kun je spraak automatisch laten ondertitelen op je apparaat.
  • Met Live transcriptie kun je spraak en geluid opnemen en laten weergeven als tekst op je scherm.
  • Met Geluidsmeldingen weet je wat er in huis gebeurt, bijvoorbeeld als een rookmelder afgaat of de deurbel gaat.
  • Met Realtime tekst (RTT) kun je tekst gebruiken om te communiceren tijdens een telefoongesprek.

Audio

• Met Geluidsversterker kun je het geluid in je omgeving of op je Android-apparaat filteren, verbeteren of versterken via een bedrade of bluetooth-hoofdtelefoon.
  • Android-apparaten ondersteunen hoortoestellen, zodat je hoortoestellen kunt koppelen om beter te horen.
  • De schakelaar Audiobeschrijving op Android TV en Android-telefoons speelt audiobeschrijvingen af van de beelden op het scherm voor video's die je afspeelt op Android-apparaten met Android 13 en hoger. Je vindt de schakelaar Audiobeschrijving in de toegankelijkheidsinstellingen voor je Android TV of Android-telefoon. De beschikbaarheid van audiobeschrijvingen kan verschillen per video en aanbieder.

Toegankelijkheidsapps en -services voor Android ontdekken

• Download de Android Toegankelijkheidstools. Dit pakket bevat het toegankelijkheidsmenu, Selecteer om uitgesproken te worden, TalkBack en Toegang via schakelaar. De Android Toegankelijkheidstools staan op apparaten met Android 9 en hoger.
  • Check de instellingen van je Android-apparaat voor manieren om je apparaat aan te passen. Open de app Instellingen op je apparaat en kies dan Toegankelijkheid.
  • Zoek op Google Play naar toegankelijkheidsapps en -services voor Android.

Beter toegankelijke apps ontwerpen en ontwikkelen

Als je een app ontwerpt of ontwikkelt, kun je via Accessibility Scanner bekijken hoe je de app kunt verbeteren voor gebruikers. Je kunt ook de Android-ontwikkelaarsbronnen over toegankelijkheid bekijken.

Hulp vragen

Neem contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking voor meer hulp bij toegankelijkheid in Android.