Lookout gebruiken om je omgeving te verkennen

Lookout werkt zo:

• Computervisie geeft je informatie over je omgeving.
  • De camera en sensoren herkennen objecten en tekst op je Android-apparaat.

Stap 1: Check de vereisten

Als je Lookout wilt downloaden en gebruiken, moet je apparaat het volgende hebben:

• Android-versie 6.0 of hoger. Vind meer informatie over hoe je checkt welke Android-versie je hebt.
  • Een van de volgende talen: Bengaals, Chinees (vereenvoudigd), Deens, Duits, Engels, Filipijns, Fins, Frans, Grieks, Gujarati, Hindi, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Kannada, Koreaans, Nederlands, Noors, Oekraïens, Pools, Portugees (Brazilië), Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans, Tamil, Telugu, Thai, Tsjechisch, Turks, Vietnamees en Zweeds.

Stap 2: Installeer Lookout en zet Lookout aan

1. Open Google Play op je Android-telefoon.
  2. Download Lookout.
  3. Gebruik een van deze opties om Lookout te starten:
    • Zeg 'Hey Google, start Lookout'.
    • Tik in het gedeelte Apps op je telefoon op Lookout Lookout.
  4. Volg de prompts op het scherm om het volgende te doen:
    • Meer informatie checken over hoe Lookout je gegevens gebruikt.
    • Tips openen om alles uit Lookout te halen.
  5. Tik op Toestaan zodat Lookout foto's en video's kan maken.
  6. Houd je apparaat vast om de camera van je af te richten.

Lookout-standen gebruiken

Je kunt 6 modi van Lookout gebruiken voor verschillende activiteiten.

Wisselen tussen Lookout-standen

1. Als je wilt schakelen naar een andere modus, tik je linksboven op de knop Modus selecteren Menu.
  2. Tik op de modus die je wilt gebruiken.
    • Als je TalkBack gebruikt, dubbeltik je op het scherm.
  3. Kies een modus:
    • Tekst: Richt je camera op een tekst om die te lezen. Doe het volgende als de tekst niet duidelijk wordt gelezen:
      • Draai je apparaat naar de liggende en dan weer naar de staande positie.
      • Houd de tekst dichterbij of verder weg.
    • Verkennen (bèta): Richt je camera om je heen om te horen wat daar is, zoals mensen, voorwerpen en tekst.
      • De modus Verkennen bevindt zich nog in de bètafase en is minder nauwkeurig dan andere modi.
    • Voedingslabels: Als je streepjescodes wilt scannen of de voorkant van een voedingsmiddel wilt herkennen, houd je het label van het product voor de camera en draai je het langzaam.
      • De modus Voedingslabels is niet in alle landen beschikbaar. De eerste keer dat je de modus Voedingslabels selecteert, volg je de prompt om meer gegevens te downloaden. Met deze gegevens kan de modus Voedingslabels labels herkennen, sneller resultaten krijgen en offline werken.
    • Documenten: Lees hele pagina's tekst.
      • Houd je apparaat in de staande positie en beweeg het langzaam naar beneden.
      • Als je een foto wilt nemen van het hele document, luister je naar de realtime begeleiding in Lookout.
      • Als je de tekst in beeld wilt lezen, kun je de knop Momentopname maken gebruiken. Soms kan Lookout een momentopname beter lezen dan een live camerabeeld.
    • Valuta: Als je valuta wilt herkennen, richt je de camera op één biljet tegelijk.
      • Deze modus werkt alleen voor Amerikaanse dollars, euro's en Indiase roepies. De modus herkent geen munten.
    • Afbeeldingen (bèta): Upload een afbeelding en krijg een beschrijving.
      • Een slechte belichting, vervaging, lage resolutie en occlusie kunnen de resultaten negatief beïnvloeden. De inhoud en compositie van de afbeelding kunnen de resultaten ook beïnvloeden.
      • Mensen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada kunnen in het Engels opvolgvragen stellen en AI-gestuurde antwoorden krijgen. Dit kan via het toetsenbord of spraakgestuurd typen.

Lookout gebruiken

De camera aan- en uitzetten

Als je de camera wilt aan- of uitzetten, tik je op Camera aan- of uitzetten .

• Als je TalkBack gebruikt, dubbeltik je op het scherm.

Tip: De telefoon trilt als je de camera aanzet.

Tekst lezen met leestools

Leestools zijn beschikbaar in:

• Modus Documenten
  • Modus Afbeeldingen
  • Recent

In deze tools kun je de leessnelheid en weergaveopties aanpassen, zoals:

• Lettertype
  • Lettergrootte en -uiterlijk
  • Contrast van achtergrond of tekstkleur
  • Letterspatiëring
  • Regelhoogte

Als je leestools wilt aanzetten in de modus Documenten, tik je rechtsonder op Leesinstellingen .

Je kunt leestools ook op deze manier aanzetten in de modus Documenten:

1. Ga naar Instellingen.
  2. Tik op Instellingen voor leestools om deze functie te gebruiken.

Taal, valuta en land kiezen

Lookout gebruikt standaard dezelfde instellingen als je Android-telefoon. Je kunt wel de taal veranderen voor de modi Tekst, Document en Verkennen, de valuta veranderen voor de modus Valuta en het land veranderen voor de modus Voedingslabels. Zo kun je Lookout gebruiken in meertalige omgevingen.

1. Selecteer de modus die je wilt gebruiken.
  2. Tik bovenaan op de knop Taal, Valuta of Land.
  3. Selecteer de taal, de valuta of het land dat je wilt gebruiken in het menu.
  4. Klik op Terug om terug te gaan naar de actieve modus.
  • Als je het land verandert voor de modus Voedingslabels of de valuta voor de modus Valuta, wordt je gevraagd nieuwe gegevens voor dat land te downloaden.

Recente resultaten bekijken of delen

In de lijst Recent staat de geschiedenis van items die Lookout heeft gevonden. Hier kun je resultaten delen met anderen.

1. Selecteer Recent.
  2. Check de resultaten.
  3. Selecteer een item voor meer informatie.
  4. Als je een item wilt delen, tik je op Delen Delen.
  5. Selecteer de app waarin je het resultaat wilt delen of opslaan.

Tip: Als je Lookout sluit, worden recente items automatisch verwijderd.

Lookout-instellingen veranderen

1. Tik in het gedeelte Apps op je Android-telefoon op Lookout Lookout.
  2. Tik op je profiel of afbeelding met je initialen en dan Instellingen.
  3. Check of verander de volgende instellingen:
    • Betere gebruikerservaring met afbeeldingen: Zorg voor een betere gebruikerservaring in alle modi van Lookout door verwerking aan de serverzijde aan te zetten. Hiervoor is wifi of mobiele data nodig.
    • Automatische zaklamp: Gebruik automatisch je zaklamp om beeldherkenning te verbeteren.
    • Tips voor documenten scannen: Krijg begeleiding als je documenten scant.
    • Haptische feedback: Gebruik trillingen om acties te bevestigen.
    • Instellingen voor leestools: Beheer instellingen voor lettertype en tekst-naar-spraak.
    • Markering bij karaoke: Markeer elk woord wanneer het wordt uitgesproken.
    • Instellingen voor tekst-naar-spraak: Kies de instellingen voor tekst-naar-spraak speciaal voor Lookout. Deze instellingen staan los van de instellingen voor tekst-naar-spraak in je systeem. Pas de spreeksnelheid en toonhoogte aan, speel een voorbeeld af of reset de systeemstandaard.

Hulp en feedback

Feedback sturen:

1. Tik in het gedeelte Apps op je Android-telefoon op Lookout Lookout.
  2. Selecteer je profiel of afbeelding met je initialen en dan Hulp en feedback.

Neem voor meer hulp contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking.