Ändra primär domän för Google Workspace

Den här sidan är till för administratörer.

Om du skaffar en ny domän eller byter namn på företaget vill du kanske ändra domänen för Google Workspace-kontot. Sedan kan du använda den nya domänen för e-postadresser, Drive-delning, Google Meet och andra tjänster.

Att byta primär process är en komplicerad process. Du kan överväga att lägga till en annan domän på kontot i stället. Läs mer om alternativ till att byta primär domän.

Krav

Du kan inte ändra din primära domän i följande fall:

Kontakta support om du behöver hjälp med de här tjänsterna:

• Support för Google Meet-maskinvara
  • Support för Google Workspace for Nonprofits
  • Support för en fristående Chrome Enterprise Upgrade offline, en fristående Chrome Education Upgrade, en Chrome Enterprise-provperiod och för en Chrome Browser Cloud Management-prenumeration

Ändra din primära domän

Följ de här stegenom du vill ändra ditt namn för en adress som slutar på @gmail.com.

Har du registrerat dig med fel domän? Du kan avsluta för Google Workspace-kontot under provperioden.

Du lägger till den nya domänen på Googles administratörskonsol och konfigurerar e-posten. Sedan uppdaterar du e-postadresserna för dina användare och grupper (till exempel info@exempel.com) för att använda din nya primära domän.

Du kan behålla din gamla domän som ett domänalias så att användarna får e-post på både sina och gamla e-postadresser.

Öppna alla | Stäng alla

Steg 1: Förbered dig för bytet
  1. Du behöver vara säker på att du kan logga in på domänvärden (till exempel GoDaddy eller Enom) för din nya primära domän. Du måste uppdatera domäninställningarna och domänvärden kan hjälpa dig.

2. Om du har köpt kontot från en återförsäljare: Meddela återförsäljaren innan du byter. De kan hjälpa till med övergången.

3. Om du har webbplatser i klassiska Google Sites flyttar du över dem till nya Google Sites. När du tar bort din gamla primära domän tas klassiska Google Sites bort.
  4. Meddela dina användare om bytet och vad de behöver göra. På den här sidan finns ett exempelmeddelande.
Steg 2: Lägg till din nya domän och ställ in e-post

Din e-postadress påverkas inte av att du lägger till en ny domän.

Innan du börjar: Om du redan har lagt till din nya domän som ett alias fortsätter du till och följer stegen i Ta bort en domän. Du kan komma tillbaka och lägga till domänen som en sekundär domän och sedan ändra den till din primära domän. Du kan behöva vänta upp till 24 timmar för verifieringen innan du kan ändra domänen till din primära domän.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ett konto som har behörighet som avancerad administratör (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen går du till menyn följt av Kontoföljt avDomänerföljt avHantera domäner.
  3. Klicka på Lägg till en domän. För Domännamn anger du namnet på din nya domän. Du måste äga domännamnet och det får inte användas med något annat Google-konto. Om du får ett felmeddelande läser du felsökningstipsen.
  4. För Välj en domäntyp väljer du Sekundär domän och klickar på Lägg till domän och starta verifiering
  5. Följ verifieringsanvisningarna.
    Tips! Det är inte svårt att verifiera, men det involverar en hel del teknisk jargong. Kontakta domänvärden eller företaget där du köpte domänen. Deras supportteam kan hjälpa dig verifiera domänen och konfigurera e-posten.
  6. Klicka på Fortsätt och verifiera domänägarskap.
  7. Konfigurera Gmail genom att uppdatera den nya domänens MX-poster. Konfigurationen påverkar eller ändrar inte din nuvarande e-postadress. Anvisningar finns i Aktivera Gmail för Google Workspace.
  8. Klicka på Jag har slutfört de här stegen.
  9. (Valfritt) Konfigurera SPF och DKIM för att förhindra förfalskning (spammare som skickar meddelanden som verkar komma från dig). Konfigurationen tar några minuter men bidrar verkligen till förhindra att din e-post blockeras som skräppost. Anvisningar finns i Bidra till att förhindra identitetsförfalskning och skräppost med SPF och DKIM.
Steg 3: Byt till den nya primära domänen

Tips! Testa snabblänken på startsidan. På administratörskonsolens startsida klickar du på Ändra din primära domänföljt av gå till steg 3.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ett konto som har behörighet som avancerad administratör (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen går du till menyn följt av Kontoföljt avDomänerföljt avHantera domäner.
  3. Klicka på Ändra primär domän. Om du inte har det här alternativet:
    • Du har ett domänalias. Fortsätt genom att fortsätta till steg 2 på den här sidan och följa anvisningarna i avsnittet Innan du börjar för att ta bort domänen och lägga till den som en sekundär domän igen.
    • Ditt konto har inte stöd för byte av primär domän. Läs igenom kraven på den här sidan för att verifiera dig.
  4. Klicka på Fortsätt i rutan Ändra primär domän.
  5. Ange din nya primära domän eller välj den i listan i sökrutan.
  6. Klicka på Ändra primär domän.
    Viktigt! Det kan ta upp till 48 timmar innan den nya primära domänen träder i kraft. Fram till dess levereras din e-post som vanligt till din gamla primära domän. Du kan fortsätta till nästa steg.

.

Steg 4: Byt användare och grupper till din nya domän

Byt namn på användare med din nya domän

Ändra alla användares e-postadress så att de använder det nya domännamnet. Läs igenom följderna av att ändra ett användarnamn innan du börjar.

Viktigt: När du byter namn på ditt eget administratörskonto loggas du automatiskt ut. Sedan kan du logga in med ditt nya användarnamn.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ett konto som har behörighet som avancerad administratör (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Klicka på en användare för att öppna personens kontosida.
  4. Klicka på Byt namn på användare.
  5. Klicka på nedåtpilen under Primär e-postadress och välj den nya primära domänen.

Välj den nya primära domänen för användaren på användarpanelen.
  6. Klicka på Byt namn.

Tips! Om du har många användare kan du använda ett kalkylark för att ändra användarnamn.

Byt namn på e-postgrupper med din nya domän

Uppdatera gruppadresserna så att det nya primära domännamnet används. Ändra till exempel adressen, info@gammal-domän.se till info@ny-domän.se.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ett konto som har behörighet som avancerad administratör (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avGrupper.
  3. Öppna sidan för en grupp som du vill byta namn på genom att klicka på gruppen.
  4. Klicka på Redigera högst upp på gruppens sida.
  5. Klicka på nedåtpilen och välj den nya primära domänen.
  6. Klicka på Spara gruppinformation.
Steg 5: Använda eller ta bort den gamla primära domänen

Välj hur du vill använda din gamla domän med Google Workspace:

• Ta emot e-post på din gamla och nya domän
    Använd din gamla domän som ett domänalias. Sedan kan du skicka och ta emot e-post på din nya primära domän och din gamla domän utan extra kostnad.

Användare med e-postadress på gammal och ny domän

Du tar bort den gamla domänen och lägger till den som ett domänaliasLäs mer

• Behåll den gamla domänen som sekundär domän (standard)
    Du kan lägga till en separat uppsättning användare på den sekundära domänen. Användarna har sin e-postadress på den sekundära domänen och du betalar för varje konto.
  • Ta bort den gamla domänen
    Om du inte vill använda den ursprungliga primära domänen tar du bort den.
Steg 6: Uppdatera inställningarna för Google Workspace

Uppdatera inställningar för:

• Fakturering
  • Domänalias
  • Marketplace-appar
  • Logotyper och anpassade webbadresser

1. Kontrollera att kontaktinformationen till ditt företag stämmer så att viktig faktureringsinformation skickas till rätt e-postadress.
  2. Om du hade domänalias: ta bort dem och lägg sedan till dem igen i kontot.

Obs! Dina domänalias är kopplade till den gamla primära domänen. När du har tagit bort ett domänalias kan det ta 24 timmar innan du kan lägga till det igen.

3. Om du har installerat appar från Marketplace: kontakta apputvecklaren och ta reda på om du behöver installeraom appen. Om en app sparar data baserat på domännamnet eller en användares e-postadress kan viss data gå förlorad.

4. (Valfritt) Redigera webbplatser på den gamla domänen (som visas med den gamla webbadressen) genom att be användarna ange det nya domännamnet i webbadressen. Exempel: I stället för sites.google.com/a/gammal_domän.com öppnar du sites.google.com/a/ny_domän.com.
  5. (Valfritt) Uppdatera anpassade logotyper och anpassade webbadresser som visas på användarnas Google Workspace-konto.

Om du har ett Google Cloud-konto påverkas inte dina projekt eller resurser. Det kan ta flera dagar att uppdatera visningsnamnet för Google Cloud-organisationsresursen.

(Valfritt) Ge anvisningar till dina användare

Informera användarna om ändringen och vad de ska göra. Här är ett exempelmeddelande som du kan anpassa. Läs igenom följderna av att ändra ett användarnamn för ytterligare steg eller tips som du kan ta med.

Exempelavisering – använd din nya domän

Vi har ändrat vår e-post från <gammal-domän.com> till <ny-domän.com>. Så här använder du din nya e-postadress:

Nytt namn – din nya adress blir <dittnamn@nydomän.com>. Du använder den här adressen för att logga in på ditt Google Workspace-konto (ditt lösenord ändras inte).

Våra e-postgrupper, till exempel info@ och forsaljning@ har ändrats till vårt nya namn.

Rekommenderade steg

1. Uppdatera din e-postsignatur med vårt nya namn.
  2. Om du använder <någon marknadsplats eller anpassade appar> ska du logga ut och sedan logga in med din nya adress.

Exempelavisering – använd e-post för din nya och gamla domän

Vi har ändrat vår e-post från <gammal-domän.com> till <ny-domän.com>. Så här använder du din nya e-postadress:

Nytt namn – din nya adress blir <dittnamn@nydoman.se>. Du använder den adressen för att logga in på ditt Google Workspace-konto (ditt lösenord ändras inte).

E-post – All e-post som skickas till din gamla adress kommer till inkorgen som vanligt. Din gamla adress är ett alias (ytterligare adress) till din nya adress.

Våra e-postgrupper, till exempel info@ och forsaljning@ har ändrats till vårt nya namn. Du får fortfarande e-post som skickas till våra gamla gruppnamn.

Rekommenderade steg

1. Uppdatera din e-postsignatur med vårt nya namn.
  2. Ställ in Gmail så att meddelanden från din gamla adress skickas.

Ange din gamla e-postadress i fältet E-postadress.

3. Om du använder Google Workspace Marketplace eller anpassade appar ska du logga ut och sedan logga in med din nya adress.

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.