Uw hoofddomein voor Google Workspace wijzigen

Als u uw naam wilt wijzigen in een adres dat eindigt op @gmail.com, volgt u deze stappen.

Als u een nieuw domein krijgt of uw bedrijf een andere naam geeft, kunt u het hoofddomein van uw Google Workspace-account wijzigen. Vervolgens kunt u het nieuwe domein gebruiken voor e-mailadressen, agenda-uitnodigingen en delen in Drive.

Het wijzigen van uw hoofddomein is een complex proces en is niet beschikbaar voor alle versies van Google Workspace. U kunt het domein ook toevoegen aan uw account. Meer informatie over alternatieven voor het wijzigen van uw domein.

Vereisten

Voor deze typen Google Workspace- or G Suite-accounts kunt u het hoofddomein niet wijzigen:

Opmerking: Als u G Suite for Nonprofits, licenties voor Chrome-apparaatbeheer of Chromebox voor vergaderingen gebruikt, neemt u contact op met support voor opties en aanbevolen stappen.

Uw hoofddomein wijzigen

U voegt het nieuwe domein toe in de Beheerdersconsole en stelt e-mail in. Vervolgens wijzigt u uw oude hoofddomein in het nieuwe domein.

Daarna updatet u de e-mailadressen van uw gebruikers en groepen (bijvoorbeeld info@example.com) zodat het nieuwe hoofddomein wordt gebruikt.

U kunt van uw oude domein een domeinalias maken. Uw gebruikers en e-mailgroepen krijgen dan e-mails op hun oude en hun nieuwe adres. Domeinaliassen brengen geen extra kosten met zich mee. U kunt ook het oude hoofddomein uit uw account verwijderen.

Stap 1: Voorbereiden op de overstap
  1. Zorg dat u kunt inloggen bij de domeinhost (bijvoorbeeld GoDaddy® of Enom®) van uw nieuwe hoofddomein. U moet e-mailinstellingen en DNS-records kunnen updaten, en uw domeinhost kan u helpen.

2. Als u uw account heeft gekocht bij een reseller: Breng de reseller op de hoogte van de wijziging voordat u overschakelt. De reseller kan u helpen bij de overstap.

3. Als u uw oude hoofddomein verwijdert, worden sites die zijn gemaakt met de klassieke versie van Google Sites verwijderd. Voordat u uw hoofddomein wijzigt, moet u sites die zijn gemaakt met de klassieke versie van Google Sites overzetten naar de nieuwe versie van Google Sites.
  4. Breng uw gebruikers op de hoogte van de overstap en de stappen die zij moeten uitvoeren. Hieronder vindt u een voorbeeld van een aankondiging.
Stap 2: Uw nieuwe domein toevoegen en e-mail instellen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Domeinenand thenDomeinen beheren.
  3. Belangrijk: Als u uw nieuwe domein al heeft toegevoegd als alias, volgt u de stappen om de domeinalias te verwijderen. Daarna kunt u dat domein toevoegen als uw hoofddomein. Het kan 24 uur duren voordat het domein kan worden toegevoegd als uw hoofddomein.
  4. Klik op Een domein toevoegen.
  5. Voer de naam van uw nieuwe hoofddomein in. U moet de eigenaar zijn van de domeinnaam en deze mag niet worden gebruikt met een ander Google-account. Als u een foutmelding ziet, bekijkt u de tips voor probleemoplossing.
  6. Klik op Doorgaan om uw eigendom van het domein te verifiëren.
  7. Volg de verificatie-instructies.

Tip: Neem contact op met uw domeinhost om uw domein te verifiëren en e-mail in te stellen.
    Het supportteam van uw domeinhost kan u door de stappen leiden.
  8. Klik op Doorgaan en eigendom van het domein verifiëren.
  9. Als u Gmail wilt instellen, moet u de MX-records van het nieuwe domein updaten. Dit heeft geen invloed op de e-mails voor uw huidige hoofddomein.
  10. Klik op Ik heb de procedure voltooid.
  11. Stel SPF en DKIM in om spoofing (spammers die berichten verzenden die van u lijken te zijn) te voorkomen. De installatie duurt enkele minuten, maar hiermee kunt u voorkomen dat uw e-mails worden geblokkeerd als spam.
  12. Controleer of de MX-, SPF- en DKIM-records zijn ingesteld voor Google Workspace.
Stap 3: Overschakelen naar het nieuwe hoofddomein
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Domeinenand thenDomeinen beheren.
  3. Klik naast uw nieuwe hoofddomein op Primair maken.
    Opmerking: In de volgende situaties is de optie 'Primair maken' niet beschikbaar:
    • U probeert een domeinalias te gebruiken. Verwijder dat domein en voeg het opnieuw toe als aanvullend domein (stap 2 hierboven).
    • U kunt uw hoofddomein niet wijzigen vanwege uw type account (zie Vereisten hierboven).
  4. Klik op Hoofddomein wijzigen.

Belangrijk: Het kan 48 uur duren voordat uw nieuwe hoofddomein wordt gebruikt.
    Tot die tijd worden uw e-mails bezorgd bij uw oude hoofddomein. U kunt doorgaan met de volgende stappen.

Stap 4: Gebruikers en groepen overzetten naar het nieuwe domein

De naam van gebruikers wijzigen zodat uw nieuwe domein wordt gebruikt

U wijzigt het e-mailadres van elke gebruiker zodat de nieuwe domeinnaam wordt gebruikt. Belangrijk: Als u de naam van uw eigen beheerdersaccount wijzigt, wordt u automatisch uitgelogd. U moet vervolgens inloggen met uw nieuwe gebruikersnaam.

Bekijk voordat u begint de gevolgen van het wijzigen van een gebruikersnaam.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Gebruikers.
  3. Klik op een gebruiker om de accountpagina te openen.
  4. Klik links op Naam gebruiker wijzigen.
  5. Klik onder 'Primair e-mailadres' op de pijl-omlaag "" en selecteer uw nieuwe hoofddomein.

In the user panel, chose the new primary domain for the user.
  6. Klik op Naam wijzigen.

Tip: Als u veel gebruikers heeft, kunt u gebruikersnamen wijzigen via een spreadsheet.

De naam van e-mailgroepen wijzigen zodat uw nieuwe domein wordt gebruikt

Update groepsadressen zodat uw nieuwe hoofddomein wordt gebruikt. Wijzig bijvoorbeeld het adres info@oud-domein.com in info@nieuw-domein.com.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Groepen.
  3. Klik op een groep waarvan u de naam wilt wijzigen om de groepspagina te openen.
  4. Klik bovenaan de groepspagina op Bewerken "".
  5. Klik op de pijl-omlaag "" en selecteer uw nieuwe hoofddomein.
  6. Klik op Groepsinfo opslaan.
Stap 5: De instellingen voor Google Workspace updaten

Update instellingen voor:

• Facturering
  • Domeinaliassen
  • Marketplace- en Google App Engine-apps
  • Logo's en aangepaste URL's
Opmerking: Als u de domeinnaam wijzigt, kan het even duren voordat de wijziging in uw apps is doorgevoerd. Als u een Google Cloud Platform-account (GCP) heeft, hoeft u niets te doen. Dit heeft geen gevolgen voor uw GCP-projecten en -resources. Het kan enkele dagen duren voordat de weergavenaam van uw GCP-organisatieresource is geüpdatet.
  1. Zorg dat belangrijke factureringsmeldingen naar het juiste e-mailadres worden verzonden en controleer de contactgegevens van uw bedrijf.
  2. Als u domeinaliassen had, verwijdert u deze en voegt u deze opnieuw toe aan uw account.

Opmerking: De domeinaliassen zijn gekoppeld aan het oude hoofddomein. Nadat u een domeinalias heeft verwijderd, kan het 24 uur duren voordat u deze weer kunt toevoegen.

3. Als u Marketplace-apps heeft geïnstalleerd, vraagt u de app-ontwikkelaar of u deze opnieuw moet installeren. Als een app gegevens opslaat op basis van de domeinnaam of het e-mailadres van de gebruiker, gaan die gegevens mogelijk verloren.

4. (Optioneel) Gebruikers moeten sites in het oude domein (die zichtbaar zijn via de oude URL) bewerken door de nieuwe domeinnaam in de URL te zetten. Bijvoorbeeld: sites.google.com/a/oud_domein.com moet worden gewijzigd in sites.google.com/a/nieuw_domein.com.
  5. (Optioneel) Update aangepaste logo's en aangepaste URL's die worden weergegeven in het Google Workspace-account van uw gebruikers.
Het oude hoofddomein gebruiken of verwijderen

Uw oude hoofddomein wordt automatisch een secundair domein voor uw account. Opties voor het gebruik van uw oude domein:

• Uw oude domein houden als secundair domein (standaard)
    U kunt een afzonderlijke groep gebruikers toevoegen aan het secundaire domein. Elke gebruiker krijgt een eigen e-mailadres in het secundaire domein.
  • E-mails ontvangen in uw oude domein.
    Als u e-mailadressen wilt gebruiken in uw oude domein, stelt u het oude domein in als domeinalias. Vervolgens kunt u e-mails versturen en ontvangen in uw nieuwe hoofddomein en in uw oude domein. Geen aanvullende kosten. Meer informatie
  • Het oude domein gebruiken
    Als u het oorspronkelijke hoofddomein niet meer wilt gebruiken, verwijdert u het.
(Optioneel) Uw gebruikers instructies geven

Laat uw gebruikers weten dat hun gebruikersnaam wordt gewijzigd en welke stappen ze eventueel moeten uitvoeren. Hier ziet u een voorbeeld van een aankondiging die u kunt aanpassen. Bekijk de gevolgen van het wijzigen van een gebruikersnaam voor aanvullende stappen of tips om die u kunt toevoegen.

Voorbeeld van een aankondiging

Onze e-mailadressen zijn geüpdatet van <oud-domein.com> naar <nieuw-domein.com>. Hier leest u wat er is veranderd en wat u moet doen om uw nieuwe adres te gaan gebruiken:

Nieuwe naam: Uw nieuwe adres is <uwnaam@nieuw-domein.com>. U moet met dit adres inloggen op uw Google Workspace-account (uw wachtwoord blijft hetzelfde).

Onze e-mailgroepen, zoals info@ en verkoop@, zijn overgezet naar de nieuwe naam.

Aanbevolen stappen

1. Update uw e-mailhandtekening zodat de nieuwe naam erin staat.
  2. Als u <Marketplace-apps of aangepaste apps> gebruikt, moet u uitloggen en opnieuw inloggen met het nieuwe adres.

Voorbeeld van een aankondiging als u uw oude domein heeft overgezet naar een domeinalias

Onze e-mailadressen zijn geüpdatet van <oud-domein.com> naar <nieuw-domein.com>. Hier leest u wat er is veranderd en wat u moet doen om uw nieuwe adres te gaan gebruiken:

Nieuwe naam: Uw nieuwe adres is <uwnaam@nieuw-domein.com>. U moet met dit adres inloggen op uw Google Workspace-account (uw wachtwoord blijft hetzelfde).

E-mail: E-mails die naar uw oude e-mailadres worden gestuurd, worden gewoon in uw inbox bezorgd. Uw oude adres is toegevoegd als alias (aanvullend adres) aan uw nieuwe adres.

Onze e-mailgroepen, zoals info@ en verkoop@, zijn overgezet naar de nieuwe naam. U krijgt nog steeds e-mails die zijn gestuurd naar de oude groepsnamen.

Aanbevolen stappen

1. Update uw e-mailhandtekening zodat de nieuwe naam erin staat.
  2. Stel Gmail in zodat u berichten kunt verzenden vanaf uw oude adres.

Voer in het veld E-mailadres uw oude e-mailadres in.

3. Als u Google Workspace Marketplace-apps of aangepaste apps gebruikt, moet u uitloggen en opnieuw inloggen met het nieuwe adres.