Uw hoofddomein voor Google Workspace wijzigen

Deze pagina is voor beheerders.

Als u een nieuw domein krijgt of uw bedrijf een andere naam geeft, kunt u het hoofddomein van uw Google Workspace-account wijzigen. U kunt dit nieuwe domein dan gebruiken voor e-mailadressen, delen in Drive, Google Meet en andere services.

Het is ingewikkeld om uw hoofddomein te wijzigen. We raden u aan een ander domein aan uw account toe te voegen. Vind meer informatie over alternatieven voor het wijzigen van uw hoofddomein.

Vereisten

In de volgende situaties kunt u uw hoofddomein niet wijzigen:

Neem contact op met support voor hulp bij deze services:

• Support voor Google Meet-hardware
  • Support voor Google Workspace for Nonprofits
  • Support voor zelfstandige offline Chrome Enterprise Upgrade, zelfstandige Chrome Education Upgrade, proefperioden voor Chrome Enterprise en abonnementen op Cloudbeheer voor de Chrome-browser

Uw hoofddomein wijzigen

Als u uw naam wilt wijzigen in een adres dat eindigt op @gmail.com, volgt u deze stappen.

Heeft u zich aangemeld met het verkeerde domein? U kunt uw Google Workspace-account opzeggen tijdens de proefperiode.

U voegt het nieuwe domein toe in de Google Beheerdersconsole en stelt e-mail in. Daarna updatet u de e-mailadressen van uw gebruikers en groepen (bijvoorbeeld info@example.com) zodat het nieuwe hoofddomein wordt gebruikt.

U kunt het oude domein blijven gebruiken als domeinalias zodat u e-mails kunt krijgen op uw nieuwe en oude e-mailadres.

Alles openen | Alles sluiten

Stap 1: Voorbereiden op de overstap
  1. Zorg dat u kunt inloggen bij de domeinhost van uw nieuwe hoofddomein, zoals GoDaddy of Enom. U moet de domeininstellingen updaten. Uw domeinhost kan u daarbij helpen.

2. Als u uw account heeft gekocht bij een reseller, brengt u de reseller op de hoogte van de wijziging voordat u overschakelt. De reseller kan u helpen over te schakelen.

3. Als u sites heeft die zijn gemaakt met de klassieke versie van Google Sites, zet u deze over naar de nieuwe versie van Google Sites. Als u uw oude hoofddomein verwijdert, worden sites die zijn gemaakt met de klassieke versie van Google Sites verwijderd.
  4. Breng uw gebruikers op de hoogte van de overstap en de stappen die zij moeten uitvoeren. Op deze pagina staat een voorbeeld van een melding.
Stap 2: Uw nieuwe domein toevoegen en e-mail instellen

Als u een nieuw domein toevoegt, heeft dit geen invloed op uw huidige e-mail.

Voordat u begint: Als u uw nieuwe domein al als alias heeft toegevoegd, volgt u de stappen in Een domein verwijderen. Daarna voegt u dat domein toe als secundair domein en wijzigt u het in uw hoofddomein. Het kan 24 uur duren voordat de verificatie is afgerond en u het domein kunt wijzigen in uw hoofddomein.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenDomeinenand thenDomeinen beheren.
  3. Klik op Een domein toevoegen. Vul bij Domeinnaam de naam van uw nieuwe domein in. U moet de eigenaar zijn van de domeinnaam en deze mag niet worden gebruikt met een ander Google-account. Als u een foutmelding krijgt, bekijk u de tips voor probleemoplossing.
  4. Selecteer bij Selecteer een domeintype de optie Secundair domein en klik op Domein toevoegen en verificatie starten.
  5. Volg de verificatie-instructies.
    Tip: Het is niet moeilijk om uw domeineigendom te bevestigen, maar er wordt veel technisch jargon gebruikt. Neem contact op met uw domeinhost of het bedrijf waarbij u uw domein heeft gekocht. Het supportteam van dit bedrijf kan u helpen uw domeineigendom te bevestigen en e-mail in te stellen.
  6. Klik op Doorgaan en eigendom van het domein bevestigen.
  7. Stel Gmail in door de MX-records van het nieuwe domein te updaten. Dit heeft geen invloed op uw huidige e-mail. Ga naar Gmail voor Google Workspace activeren voor de stappen.
  8. Klik op Ik heb de procedure voltooid.
  9. (Optioneel) Stel SPF en DKIM in om spoofing (spammers die berichten verzenden die van u lijken te zijn) te voorkomen. Dit duurt een paar minuten, maar zo kunt u voorkomen dat uw e-mails worden geblokkeerd als spam. Ga naar Spoofing en spam voorkomen met SPF en DKIM voor de stappen.
Stap 3: Overschakelen naar het nieuwe hoofddomein

Tip: Probeer de snelle link op de homepage. Klik op de homepage van de Beheerdersconsole op Uw hoofddomein wijzigenand thenga naar stap 3.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenDomeinenand thenDomeinen beheren.
  3. Klik op Hoofddomein wijzigen. Als u deze optie niet ziet, kan dit de volgende redenen hebben:
    • U heeft al een domeinalias. Als u wilt doorgaan, gaat u naar stap 2 op deze pagina en volgt u de informatie in Voordat u begint om het domein te verwijderen en opnieuw toe te voegen als secundair domein.
    • U kunt uw hoofddomein niet wijzigen vanwege uw type account. Ga op deze pagina naar Vereisten om dit te verifiëren.
  4. Klik in het vak Hoofddomein wijzigen op Doorgaan.
  5. Voer in het zoekvak uw nieuwe hoofddomein in of selecteer het in de lijst.
  6. Klik op Hoofddomein wijzigen.
    Belangrijk: Het kan 48 uur duren voordat uw nieuwe hoofddomein wordt gebruikt.
Stap 4: Gebruikers en groepen overzetten naar het nieuwe domein

De naam van gebruikers wijzigen zodat uw nieuwe domein wordt gebruikt

U wijzigt het e-mailadres van elke gebruiker zodat de nieuwe domeinnaam wordt gebruikt. Bekijk voordat u begint de gevolgen van het wijzigen van een gebruikersnaam.

Belangrijk: Als u de naam van uw eigen beheerdersaccount wijzigt, wordt u uitgelogd. U moet vervolgens inloggen met uw nieuwe gebruikersnaam.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Klik op een gebruiker om de accountpagina te openen.
  4. Klik op Naam gebruiker wijzigen.
  5. Klik onder Primair e-mailadres op de pijl-omlaag en selecteer uw nieuwe hoofddomein.

Kies in het gebruikersdashboard het nieuwe hoofddomein voor de gebruiker.
  6. Klik op Naam wijzigen.

Tip: Als u veel gebruikers heeft, kunt u gebruikersnamen wijzigen via een spreadsheet.

De naam van e-mailgroepen wijzigen zodat uw nieuwe domein wordt gebruikt

Update groepsadressen zodat uw nieuwe hoofddomein wordt gebruikt. Wijzig bijvoorbeeld het adres info@oud-domein.com in info@nieuw-domein.com.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGroepen.
  3. Klik op een groep waarvan u de naam wilt wijzigen om de groepspagina te openen.
  4. Klik bovenaan de groepspagina op Bewerken .
  5. Klik op de pijl-omlaag en selecteer uw nieuwe hoofddomein.
  6. Klik op Groepsinfo opslaan.
Stap 5: Het oude hoofddomein gebruiken of verwijderen

Kies hoe u uw oude domein wilt gebruiken met Google Workspace:

• E-mails krijgen in het oude en het nieuwe domein
    Gebruik uw oude domein als domeinalias. U kunt dan zonder extra kosten e-mails sturen en krijgen in uw nieuwe hoofddomein en in uw oude domein.

Gebruiker met e-mailadres in het oude en nieuwe domein

Hiervoor moet u uw oude domein verwijderen en het opnieuw toevoegen als domeinalias.Meer informatie

• Uw oude domein houden als secundair domein (standaard)
    U kunt een afzonderlijke groep gebruikers toevoegen aan het secundaire domein. Gebruikers krijgen een eigen e-mailadres in het secundaire domein en u betaalt voor elk account.
  • Het oude domein verwijderen
    Als u het oorspronkelijke hoofddomein niet meer wilt gebruiken, verwijdert u het.
Stap 6: De instellingen voor Google Workspace updaten

Update instellingen voor:

• Facturering
  • Domeinaliassen
  • Marketplace-apps
  • Logo's en aangepaste URL's

1. Zorg dat belangrijke factureringsmeldingen naar het juiste e-mailadres worden verzonden en controleer de contactgegevens van uw bedrijf.
  2. Als u domeinaliassen had, verwijdert u deze en voegt u ze opnieuw toe aan uw account.

Opmerking: De domeinaliassen zijn gekoppeld aan het oude hoofddomein. Nadat u een domeinalias heeft verwijderd, kan het 24 uur duren voordat u deze weer kunt toevoegen.

3. Als u apps heeft geïnstalleerd uit de Marketplace, vraagt u de app-ontwikkelaar of u de app opnieuw moet installeren. Als een app gegevens bewaart op basis van de domeinnaam of het e-mailadres van een gebruiker, kunnen er gegevens verloren gaan.

4. (Optioneel) Als gebruikers sites in het oude domein (die zichtbaar zijn via de oude URL) willen bewerken, moeten ze de nieuwe domeinnaam in de URL zetten. Ze wijzigen bijvoorbeeld sites.google.com/a/oud_domein.com in sites.google.com/a/nieuw_domein.com.
  5. (Optioneel) Update aangepaste logo's en aangepaste URL's die worden weergegeven in het Google Workspace-account van uw gebruikers.

Als u een Google Cloud-account heeft, gebeurt er niets met uw projecten of resources. Het kan enkele dagen duren voordat de weergavenaam van de resource Google Cloud-organisatie is geüpdatet.

(Optioneel) Uw gebruikers instructies geven

Laat uw gebruikers weten dat de domeinnaam wordt gewijzigd en welke stappen ze eventueel moeten uitvoeren. Hier ziet u een voorbeeld van een aankondiging die u kunt aanpassen. Bekijk de gevolgen van het wijzigen van een gebruikersnaam voor aanvullende stappen of tips die u kunt toevoegen.

Voorbeeld van een melding: Gebruik uw nieuwe domein

We hebben ons oude e-mailadres gewijzigd van <oude-domein.com> in <nieuwe-domein.com>. Hier leest u wat u moet doen om uw nieuwe e-mailadres te gaan gebruiken.

Nieuwe naam: Uw nieuwe adres is <uwnaam@nieuw-domein.com>. U moet met dit adres inloggen op uw Google Workspace-account (uw wachtwoord blijft hetzelfde).

Onze e-mailgroepen, zoals info@ en verkoop@, zijn overgezet naar de nieuwe naam.

Aanbevolen stappen

1. Update uw e-mailhandtekening zodat de nieuwe naam erin staat.
  2. Als u <Marketplace-apps of aangepaste apps> gebruikt, moet u uitloggen en opnieuw inloggen met het nieuwe adres.

Voorbeeld van een melding: Gebruik de e-mail van uw nieuwe en oude domein

We hebben ons oude e-mailadres gewijzigd van <oude-domein.com> in <nieuwe-domein.com>. Hier leest u wat u moet doen om uw nieuwe e-mailadres te gaan gebruiken.

Nieuwe naam: Uw nieuwe adres is <uwnaam@nieuw-domein.com>. U moet met dit adres inloggen op uw Google Workspace-account (uw wachtwoord blijft hetzelfde).

E-mail: E-mails die naar uw oude e-mailadres worden gestuurd, worden gewoon in uw inbox bezorgd. Uw oude adres is toegevoegd als alias (aanvullend adres) aan uw nieuwe adres.

Onze e-mailgroepen, zoals info@ en verkoop@, zijn overgezet naar de nieuwe naam. U krijgt nog steeds e-mails die zijn gestuurd naar de oude groepsnamen.

Aanbevolen stappen

1. Update uw e-mailhandtekening zodat de nieuwe naam erin staat.
  2. Stel Gmail in zodat u berichten kunt sturen vanaf uw oude adres.

Voer in het veld E-mailadres uw oude e-mailadres in.

3. Als u Google Workspace Marketplace-apps of aangepaste apps gebruikt, moet u uitloggen en opnieuw inloggen met het nieuwe adres.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.