Arbeta med administratörsinställningar för Gmail i Google Workspace

Inställningar för skräppost, efterlevnad och dirigering

Du som administratör kan konfigurera avancerade Gmail-inställningar för organisationen. Du kan till exempel göra följande:

• ställa in avancerade filter och godkänna IP-adresser där du förväntar dig att ta emot legitim e-post
  • ange vart inkommande meddelanden ska levereras
  • dirigera meddelanden till en catch-all-adress eller till en annan server för arkivering, filtrering och övervakning
  • tillåta användarna att skicka utgående meddelanden med en annan från-adress.

Du kan även skapa villkorsbaserade inställningar. Du kan till exempel avvisa meddelanden eller bilagor som överstiger 20 MB. Du kan även dirigera om meddelanden som innehåller vissa ord eller skickas från en viss adress.

Vem gäller inställningarna för?

Vissa inställningar, till exempel ändring av adressen där användarna får åtkomst till Gmail, tillämpas alltid för alla. Andra inställningar kan tillämpas på specifika användargrupper. Tillämpa en inställning på en grupp användare genom att lägga till dem i en organisationsenhet.

Läs mer om organisationsstrukturen och hur du anpassar inställningar för användargrupper.

Metodtips för snabbare testning av regler

När du skapar avancerade inställningar och regler måste du normalt ändra och testa dem flera gånger för att se till att de fungerar som förväntat. Minimera tiden som krävs för att testa inställningar och regler genom att följa våra rekommendationer i Metodtips för snabbare regeltestning.

Så här gör du det

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

Ändra en inställning
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolens startsida går du till någon av de här sidorna:

• Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avEfterlevnad

• Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avDirigering

• Apparföljt avGoogle WorkspaceGmailföljt avSpam, nätfiske och skadlig programvara

3. (Valfritt) Till vänster väljer du en organisation.

4. Konfigurera önskade inställningar.

5. Klicka på Spara längst ned.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Kontroller för inställningar

Dessa kontroller är tillgängliga för inställningar:

• Konfigurera – använd den här kontrollen om du inte har konfigurerat inställningen ännu.
  • Visa – använd den här kontrollen för att kontrollera konfigurationen av en ärvd inställning. Om du vill ändra konfigurationen för en ärvd inställning klickar du på Lägg till ytterligare en.
  • Redigera – använd den här kontrollen om du vill ändra inställningens konfiguration. Enbart tillgängligt för lokala inställningar.
  • Inaktivera eller Aktivera – använd den här kontrollen för att aktivera eller inaktivera en inställning. Om du inaktiverar en inställning påverkas inte de alternativ har ställt in. Du kan till exempel tillfälligt inaktivera en inställning om resultaten inte är som förväntat. Du kan sedan ändra inställningen och aktivera den igen. Du kan även kopiera en inställning, inaktivera den, ändra den och sedan jämföra de resultaten. Finns för ärvda och lokalt tillämpade inställningar.
  • Ta bort – använd den här kontrollen om du vill ta bort inställningens konfiguration. Om du vill aktivera den igen klickar du på Konfigurera. Till exempel kan du rensa listan med blockerade avsändare och börja om från början. Enbart tillgängligt för lokala inställningar.
  • Lägg till ytterligare en — använd den här kontrollen för att lägga till fler alternativ för en inställning. Du kan till exempel lägga till en regel för att utlösa en aktivitet när ett visst villkor är uppfyllt. Finns för ärvda och lokalt tillämpade inställningar.
Villkorsbaserade åtgärder

Med vissa inställningar kan du konfigurera villkorsbaserade åtgärder. Dessa inställningar inkluderar följande:

• Lägg till fler mottagare – meddelandet levereras även till dessa mottagare.
  • Lägg till rubriken X-Gm-Original-To, Lägg till rubriken X-Gm-Spam och rubriken X-Gm-Phishy samt Lägg till anpassade rubriker – lägg till anpassade meddelanderubriker som kan vara till hjälp. Om din e-post exempelvis skickas till en nedströmsserver kan du konfigurera servern för att bearbeta meddelanden baserat på rubrikerna. Detta används vanligtvis för att dirigera skräppostmärkta meddelanden till skräpposten.
  • Kringgå skräppostfilter för detta meddelande – meddelanden som matchar villkoren för inställningen och som identifieras som skräppost levereras ändå till mottagaren.
  • Ändra kuvertmottagaren – ändra vart meddelandet levereras. När det används med Lägg till fler mottagare används funktionen Hemlig kopia. I annat fall vidarebefordras meddelandet.
  • Ändra rutt – ändra vart meddelandet dirigeras. Exempelvis kan användare med e-postkonton från tredje part få sina meddelanden dirigerade till en lokal e-postserver.
  • Infoga anpassat ämne först – ändra ämneshuvudet så att prefixtext inkluderas.
  • Avvisa meddelande – meddelandet har inte levererats.
  • Ta bort bilagor från meddelande — bilagor tas bort innan meddelandet levereras till den avsedda mottagaren.
  • Kräv säker transport för vidare leverans – utgående meddelanden kräver säker leverans.

Läs mer om varje inställning

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

Konfiguera inställningarna

Dessa inställningar gäller för alla organisationer och kan enbart konfigureras och redigeras i toppnivåorganisationen.

• Webbadress – byt webbadress för användarnas inloggningssida i Gmail.
  • MX-poster – visa MX-posterna och använd konfigurationsguiden i Gmail.
  • Användares e-post – tillåt användare att importera e-post och kontakter från andra webbmail- eller POP3-konton.
  • Avinstallera tjänsten – inaktivera Gmail för din organisation. Mer information finns i Aktivera och inaktivera Gmail för användarna.
Inställningar för slutanvändaråtkomst

Dessa inställningar finns i Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avSlutanvändaråtkomst.

• POP- och IMAP-åtkomst – aktivera eller inaktivera POP- och IMAP-åtkomst för användarna.
  • Synka Google Workspace — aktivera Google Calendar Sync för Microsoft Outlook.
  • Automatisk vidarebefordran – förhindra användarna att automatiskt vidarebefordra inkommande meddelanden till en annan adress.
  • Godkännandelista för webbadressproxy för bild — skapa och underhåll en godkännandelista över interna webbadresser som hoppar över proxyskydd. Kan enbart konfigureras i toppnivåorganisationen och gäller för alla organisationer.
  • Chrome-plugin för Gmail Offline — aktivera Gmail Offline för användarna.
  • Tillåt utgående gateways per användare – tillåt användarna att skicka e-post via en extern SMTP-server.
  • Varning för oavsiktligt externt svar — varna användarna när de svarar på ett meddelande med externa mottagare som inte finns i deras kontakter.
Skräppostinställningar
  • Godkännandelista för e-post — skapa en lista över IP-adresser som skickar legitim e-post. E-post som skickas från dessa IP-adresser ska inte markeras som skräppost. Kan enbart konfigureras i toppnivåorganisationen och gäller för alla organisationer.
  • Inkommande gatewayange IP-adresserna för e-postservrar som vidarebefordrar e-post till Gmail. Kan enbart konfigureras i toppnivåorganisationen och gäller för alla organisationer.
  • Skräppostskapa en lista över godkända e-postadresser eller domäner som skickar legitim e-post. Du kan också dirigera skräppost till en administrativ karantän.
  • Blockerade avsändareblockera avsändare baserat på e-postadress eller domän.
Inställningar för efterlevnad
  • Automatisk radering av e-post – hantera mängden e-post som lagras för varje användare. Gäller enbart toppnivåorganisationen.
  • Infoga sidfot – använd sidfotstext i meddelanden för regelefterlevnad eller andra krav.
  • Innehållsefterlevnad – ange hur meddelanden hanteras baserat på fördefinierade ord, fraser, textmönster eller numeriska mönster.
  • Omfattande e-postlagring — säkerställ att alla meddelanden lagras i användarnas Gmail-postlådor. Detta inkluderar meddelanden som skickas eller tas emot av postlådor utanför Gmail och SMTP-relä. Konfigurera denna inställning när du använder Arkiv med en postlåda utanför Gmail. Du kan även använda denna inställning för att fånga upp alla skickade meddelanden, inklusive kalenderinbjudningar och delningsaviseringar.
  • Begränsa leveransbegränsa de e-postadresser eller domäner som användarna kan skicka e-post till och ta emot e-post från.
  • Stötande innehåll – ange hur meddelanden hanteras baserat på ordlistor som du skapar.
  • Bilagans efterlevnad – ange hur meddelanden med bilagor ska hanteras.
  • TLS-efterlevnad – kräv att e-post skickas via en säker anslutning för specifika domäner och e-postinställningar.
Ruttinställningar

Innan du konfigurerar kontroller ska du läsa våra riktlinjer och metodtips för dirigering och leverans av e-post. Läs mer om ruttalternativen nedan.

Hur flera inställningar påverkar meddelandets beteende

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

Du kan skapa konfigurationer med flera inställningar. Detta kan påverka meddelandebeteenden och hur inställningarna tillämpas.

Inställningar kan ibland orsaka en leveranskonflikt. Ska ett meddelande till exempel avvisas eller levereras två gånger? Vad som händer beror på villkoren du anger och vilken inställning som har företräde.

Generellt beteende

När du skapar flera konfigurationer eller inställningar påverkas normalt inte beteendet för ett meddelande. Gmail tillämpar helt enkelt alla inställningar på meddelandet. En inställning gäller normalt inte framför en annan.

Det finns till exempel ingen konflikt om:

• Du skapar en inställning för att bifoga sidfot och en inställning för innehållsefterlevnad. Gmail tillämpa båda åtgärderna på meddelandet.

• Du ställer in två konfigurationer med konsekvensen Lägg till fler mottagare. Alla mottagare läggs till i Gmail.

Det finns dock undantag från hur meddelanden beter sig när olika inställningar har flera konsekvenser. Detta kan orsaka konflikt mellan inställningar.

Konfigurera riktlinjer för beteende

Konsekvenser som orsakar konflikt

Vid konflikt mellan två konsekvenser tillämpar Gmail enbart en av konsekvenserna. Konsekvenser som inte orsakar konflikt tillämpas alltid.

Exempel:

• En inställning för innehållsefterlevnad som tillämpar konsekvensen ”ändra rutt" och dirigerar om meddelanden till host1.com och lägger till ett X-GM-spam-huvud.
  • En inställning för stötande innehåll tillämpar konsekvensen ”ändra rutt" som omdirigerar meddelanden till host2.com och även infogar ett anpassat ämne.

I detta exempel orsakar konsekvenserna ”ändra rutt” en konflikt eftersom Gmail bara kan välja en rutt. Enbart ett alternativ för ”ändra rutt” kommer att väljas och de återstående konsekvenserna som inte orsakar konflikter tillämpas: huvud för X-gm-spam och anpassat ämne.

I allmänhet utvärderas alla inställningar oberoende av varandra. Konsekvenserna sammanställs och eventuella konflikter blir lösta. Konsekvensen av en inställning kan inte användas för att aktivera en annan inställning.

Flera omdirigeringar eller ändringar av mottagare

En konflikt uppstår när två inställningar försöker ändra den primära rutten eller ändra den primära kuvertmottagaren. Vid en konflikt avgör Gmail vilken åtgärd som ska tillämpas med följande kriterier:

• Specificitet – de mer specifika inställningarna tillämpas. Exempelvis gäller lokalt tillämpade inställningar framför ärvda. Alla organisationsspecifika inställningar gäller framför standardrutter.
  • Genereringsdatum – om alla inställningar har samma specificitet gäller äldre inställningar framför nyare.

Avvisa meddelande

Om en aktiverad regel orsakar en avvisning, avvisas meddelandet och inga andra regler tillämpas. När flera inställningar aktiverar avvisningar med olika avvisningssvar används enbart ett svar.

Avsändarlistor

Alla inställningar kan ange en lista över godkända avsändare som ska åsidosätta aktiviteterna vid en matchning. Avsändarlistorna kan delas mellan inställningar. Till exempel kan du med inställningen Skräppost skapa en lista över godkända avsändare för att kringgå skräppostmappen. Samma lista över godkända avsändare kan användas för att åsidosätta inställningen Innehållsefterlevnad.

SMTP-relä

SMTP-reläinställningen anger vilka e-post- och IP-adresser som kan använda Google SMTP-relätjänsten. Den anger även om SMTP-autentisering krävs. Om flera SMTP-reläinställningar har konfigurerats, gäller följande för SMTP-förmedlingstjänsten:

• Godkänner meddelandet om någon av inställningarna tillåter det.
  • Avvisar meddelandet om ingen av inställningarna tillåter det.
Företrädesundantag

Det finns några tillfällen där Gmail prioriterar en inställning framför en annan. I det här fallet tillämpar Gmail båda inställningarna, men en tillämpas först.

Ordningen beror på var inställningen finns i organisationsenhetens struktur. Åtgärder i en underordnad organisation gäller framför åtgärder i en överordnad organisation.

Lägg till sidfot

Om två inställningar har olika åtgärder för att lägga till sidfot läggs båda sidfötterna till. Ordningen för sidfötterna beror på inställningens plats i organisationsstrukturen. Inställningar i en underordnad organisation gäller framför inställningar i en överordnad organisation.

Infoga ämne först

Om två inställningar leder till olika åtgärder för att infoga ämne först läggs båda prefixen till. Ordningen för de infogade ämnena beror på inställningens placering i organisationsstrukturen. Inställningar i en underordnad organisation gäller framför inställningar i en överordnad organisation.

Ordning för utvärdering och konsekvens

I Gmail utvärderas meddelanden och konsekvenser bestäms i följande ordning:

1. Gmail utvärderar meddelandet mot alla policyer oberoende och sammanställer alla matchande konsekvenser i en konsekvenslista.

2. Konsekvenslistan utvärderas i Gmail. Om det finns konsekvenser som innebär avvisning, avvisar Gmail meddelandet och ignorerar de övriga konsekvenserna.

3. Om meddelandet inte avvisas, kontrollerar Gmail konsekvenslistan med avseende på eventuella konflikter. Matchande konflikter sammanställs i en konfliktlista. Konflikter uppstår enbart om:

• Flera konsekvenser ändrar den primära rutten. Det finns en konsekvens för ändringsrutt som inte är en följd av inställningen Lägg till fler mottagare.

• Flera konsekvenser ändrar den primära kuvertmottagaren. Det finns en konsekvens för ändra kuvertmottagare som inte är en följd av inställningen Lägg till fler mottagare.

4. I Gmail utvärderas konfliktlistan med avseende på vilken av de konfliktkonsekvenserna som ska tillämpas. Inställningar tillämpas med följande kriterier:

• Specificitet – lokalt tillämpade inställningar gäller framför ärvda. Organisationsspecifika inställningar gäller framför standardrutten.

• Genereringsdatum – äldre inställningar gäller framför nyare.  Inställningar som visas högre upp på inställningssidan har högre prioritet vid konflikter.  Denna ordning gäller enbart på regler inom ett inställningsavsnitt, exempelvis inom Rutt. Det finns ingen strikt definierad sorteringsordning av motstridiga regler mellan olika avsnitt.

Obs! Vi rekommenderar inte att du använder datumet för regelgenerering för att lösa konflikter mellan regler. Regler ska i idealfallet skapas så att de fungerar separat utan en specifik sorteringsordning.

5. Gmail tillämpar konsekvenserna på meddelandet och tillämpar konsekvenser som inte medför konflikt från alla inställningar.

Relaterade ämnen

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.