Rensa företagsdata från en enhet

Om du vill rensa din egen enhet som du använder på jobbet eller i skolan besöker du den här sidan i stället.

Utgåvor som stöds för dessa funktioner (förutom det som anges): Frontline Starter och Frontline Standard, Business Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Essentials, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business, Cloud Identity-gratisversion och Cloud Identity-premiumversion.  Jämför utgåvor

Om en hanterad enhet saknas eller en användare lämnar organisationen kan du använda Googles administratörskonsol för att rensa jobb- eller skoldata från enheten. Beroende på enhetsplattform kan du rensa en användares jobbkonto, hans eller hennes jobbprofil eller all data. Användare kan fortfarande komma åt sin jobbdata från en dator, webbläsare eller annan godkänd mobil enhet.

Viktigt (Android):
  • Om du använder skydd mot återställning av standardinställningarna ska du kontrollera att du har åtkomst till ett kopplat administratörskonto innan du rensar en enhet och återställer den. Kontot måste vara aktivt och får aldrig ha raderats eller stängts av och sedan återställts.
  • Om du aktiverar OEM-upplåsning aktiveras inte skyddet mot återställning av standardinställningarna.

Systemkrav

Så här rensar du ett konto från en enhet

• Mobila enheter måste hanteras (grundläggande eller avancerad mobilhantering)

Obs! För Android-enheter som uppfyller följande villkor kan du bara rensa enheten (inte kontot):

• För närvarande gäller grundläggande mobilhantering men tidigare under avancerad mobilhantering
    • I läget för enhetsägare (företagsägda enheter och personliga enheter som är konfigurerade som ”enbart för jobb”)
    • Hanteras med Android Device Policy
  • Ändpunkter måste hanteras med Drive för datorn

Så här rensar du en enhet

• Mobila enheter (Kräver avancerad mobilhantering):
    • Android-enheter med Android Device Policy
    • Enhetsregistrerade iOS-enheter med en enhetspolicyprofil
    • Google Sync (Google Workspace)
  • Microsoft Windows 10- eller 11-enheter måste vara registrerade i Windows-enhetshantering

Steg 1: Bestäm vad du vill rensa från enheten

Du kan rensa alla appar och all data från en enhet eller enbart från ett jobbkonto. I allmänhet bör du göra följande:

• Rensa en enhet – när en privat eller företagsägd enhet tappas bort eller blir stulen. Med det här alternativet tas all jobbdata och alla appar bort från enheten. För Android-enheter som inte har en jobbprofil och enhetsregistrerade iOS-enheter tas även personuppgifter och appar bort.
  • Rensa ett konto – om det är en personlig enhet och användaren lämnar organisationen.

Så här fungerar rensning per plattform eller hanteringstyp

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

Android

Vilken data som tas bort från en enhet beror på enhetstypen:

Enhetstyp

Rensa enhet Rensa konto

En personlig enhet med en jobbprofil

Användarens jobbprofil tas bort, vilket omfattar jobbkontot och all data som är kopplad till det.

Personliga uppgifter och appar finns kvar på enheten.

Samma som Rensa enhet

Företagsägd enhet (eller en personlig enhet som användarna anger som enbart för jobb)

Enheten återställs till fabriksinställningarna.

All jobbdata och personlig data tas bort.

Enheten återställs till fabriksinställningarna. All jobbdata och personlig data tas bort.

Obs! Om enheten för närvarande omfattas av grundläggande mobilhantering men tidigare omfattades av avancerad mobilhantering går det inte att rensa kontot och det enda alternativet är att rensa enheten.

iOS

Vilken data som tas bort från en enhet beror på hur användarens data på jobbet eller i skolan synkroniseras till enheten och vem som äger enheten:

Enhetstyp Rensa enhet Rensa konto
iOS-enhet som har registrerats av användare Inte tillgängligt

Jobbkontot, konfigurationsprofilen för hantering av mobila enheter och hanterade appar tas bort.

Personliga uppgifter och appar finns kvar på enheten.

Enhetsregistrerad iOS-enhet

Enheten återställs till fabriksinställningarna.

All jobbdata och personlig data och alla appar tas bort.

Jobbkontot, konfigurationsprofilen för hantering av mobila enheter och hanterade appar tas bort.

Personliga uppgifter och appar finns kvar på enheten.

iOS-enhet med iOS-synkronisering för Google Workspace

Enheten återställs till fabriksinställningarna.

All jobbdata och personlig data och alla appar tas bort.

Jobbkontot tas bort.

För enheter med avancerad mobilhantering tas även konfigurationsprofilen för hantering av mobila enheter och hanterade appar bort.

Personliga uppgifter och appar finns kvar på enheten.

Företagsägd iOS-enhet (kontrollerad)

Enheten återställs till fabriksinställningarna.

All jobbdata och personlig data och alla appar tas bort.

Samma som Rensa enhet
iOS-enhet med Google Sync för Google Workspace

Enheten återställs till fabriksinställningarna.

All jobbdata och personlig data och alla appar tas bort.

Ej tillgängligt.
Google Synk
Endast Google Workspace
Det enda alternativet är Rensa enhet. Enheten återställs till fabriksinställningarna. All jobbdata och personlig data och alla appar tas bort.
Windows 10 har registrerats i Windows-enhetshantering
Enhetstyp Rensa enhet Rensa konto
Microsoft Windows 10 eller 11 enhet har registrerats i Windows-enhetshantering

Enheten återställs till fabriksinställningarna.

All jobbdata och personlig data tas bort.

Ej tillgängligt.

Men om enheten har registrerats i Windows-enhetshantering kan du ta bort alla inställningar som överförts till enheten genom att avregistrera enheten. Mer information finns i Avregistrera en enhet från Windows-enhetshantering.

Drive för datorn

Det enda alternativet är Rensa konto. Lokal Drive-data tas bort från enheten och användaren loggas ut från Drive för datorn. Data tas vanligtvis bort direkt från enheter som är anslutna till internet när Drive för datorn körs.

Begränsningar för kontorensning:

• Om enheten inte är ansluten till internet kan användaren fortfarande få åtkomst till innehållet som Drive för datorn gör tillgängligt offline tills enheten synkroniseras och får instruktionen om kontorensning.
  • Endast direktuppspelat innehåll tas bort när du rensar kontot (eller blockerar enheten). Speglat innehåll finns kvar på enheten. Tips! Som administratör kan du styra om användarna kan spegla filer.
  • På macOS-enheter kan filer med osynkroniserade ändringar finnas kvar på enheten efter en kontorensning.
  • Användarna kan fortfarande logga in igen om deras konto är aktivt och kan ange giltiga användaruppgifter. Om du vill blockera användningen av Drive för datorn på enheten blockerar du enheten.

Steg 2: Hantera konton om du har åtkomst till enheten

Om enheten inte försvinner eller blir stulen och du har åtkomst till den:

1. Se till att användaren har åtkomst till sitt jobbkonto:
    • Om användaren inte känner till sitt lösenord måste du återställa det. Återställ lösenordet innan du rensar enheten. Om du inte gör det kan användaren behöva vänta minst 24 timmar innan han eller hon kan logga in på enheten igen.
    • Om kontot är avstängt måste du återställa det. Mer information finns i Återställ en avstängd användare.
  2. Kontrollera att alla administratörer som har tillgång till Android-enheter med skydd mot återställning av standardinställningarna kan logga in. Kontona måste vara aktiva för att administratören ska få åtkomst till enheten efter att den har rensats.
  3. Logga ut och ta bort jobbkontot innan du rensar enheten eller kontot.

Steg 3: Rensa en enhet eller ett jobbkonto från en enhet

Du hittar de enheter du vill rensa genom att öppna användarens kontosida eller enhetslistan.

Viktigt! Support för Google Cloud kan inte låsa upp eller återställa en enhet åt dig. Om du har problem med att låsa upp en återställd enhet kontaktar du tillverkaren.

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

På användarens kontosida
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Leta reda på användaren i listan Användare. Läs Söka efter ett användarkonto om du behöver hjälp.
  4. Öppna kontosidan genom att klicka på användarens namn.
  5. Klicka på Hanterade enheter.
    Pekar på länken Hanterade enheter.
  6. Om du vill rensa en enda enhet pekar du på den och klickar på Merföljt avRensa konto eller Rensa enhet.

Om du vill rensa flera enheter samtidigt markerar du dem och klickar på Mer följt avRensa konto eller Rensa enhet.

Om du inte är säker på vilket alternativ du ska välja läser du Välj vad du vill rensa från enheten. Alla alternativ är kanske inte tillgängliga.

7. (Valfritt) För enheter som använder Android Device Policy: Om du rensar ett konto och vill ta bort skyddet mot återställning till standardinställningarna markerar du rutan Ta även bort skyddet mot återställning till standardinställningarna.

Enheten kräver inte längre att ägaren eller administratören loggar in efter att den har återställts.

8. Klicka på Rensa konto eller Rensa enhet för att bekräfta.

Vid nästa synkronisering raderas data och i relevanta fall återställs enheten. Det tar vanligtvis några minuter innan data har raderats, men det kan ta upp till tre timmar för vissa enheter. När rensningen är klar visar administratörskonsolen enhetens status som Rensad eller Kontot rensat.

Om enheten inte är online visar administratörskonsolen enhetens status som Godkänd eller Rensas. När enheten är online igen och rensningen är klar uppdateras statusen till Rensad eller Kontot rensat.

Mer information om processen för återställning till standardinställningarna finns i dokumentationen för enheten.

9. (Valfritt) Om du vill avbryta rensningen klickar du på Merföljt avAvbryt enhetsrensning.
  10. (För Android-enheter) Om enheten finns med två gånger på enhetslistan upprepar du processen för respektive post. En enhet kan listas två gånger om användaren lägger till fler än ett konto på enheten eller om han eller hon lägger till samma jobbkonto i jobbprofilen och det privata utrymmet.

I listan Enheter
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avEnheter.
  3. Om du vill rensa en enda enhet pekar du på den och klickar på Merföljt avRensa konto eller Rensa enhet.

Om du vill rensa flera enheter samtidigt markerar du dem och klickar på Mer följt avRensa konto eller Rensa enhet.

Om du inte är säker på vilket alternativ du ska välja läser du Välj vad du vill rensa från enheten. Alla alternativ är kanske inte tillgängliga.

4. (Valfritt) För enheter som använder Android Device Policy: Om du rensar ett konto och vill ta bort skyddet mot återställning till standardinställningarna markerar du rutan Ta även bort skyddet mot återställning till standardinställningarna.

Enheten kräver inte längre att ägaren eller administratören loggar in efter att den har återställts.

5. Klicka på Rensa konto eller Rensa enhet för att bekräfta.

Vid nästa synkronisering raderas data och i relevanta fall återställs enheten. Det tar vanligtvis några minuter innan data har raderats, men det kan ta upp till tre timmar för vissa enheter. När rensningen är klar visar administratörskonsolen enhetens status som Rensad eller Kontot rensat.

Om enheten inte är online visar administratörskonsolen enhetens status som Godkänd eller Rensas. När enheten är online igen och rensningen är klar uppdateras statusen till Rensad eller Kontot rensat.

Mer information om processen för återställning till standardinställningarna finns i dokumentationen för enheten.

6. (Valfritt) Om du vill avbryta rensningen klickar du på Merföljt avAvbryt enhetsrensning.
  7. (För Android-enheter) Om enheten finns med två gånger på enhetslistan upprepar du processen för respektive post. En enhet kan listas två gånger om användaren lägger till fler än ett konto på enheten eller om han eller hon lägger till samma jobbkonto i jobbprofilen och det privata utrymmet.

Tillåt Android-användare att rensa sina egna enheter

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Starter och Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor

Kräver avancerad mobilhantering

Du kan tillåta att användarna fjärrensar sina egna enheter. När de rensar sin enhet tas samma data bort som när en administratör gör det. Mer information finns i Välja vad du vill rensa från enheten.

Innan du börjar: Om du vill tillämpa inställningen på vissa användare placerar du deras konton i en organisationsenhet.
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. I administratörskonsolen öppnar du Meny följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avInställningarföljt avAndroid.
  3. Klicka på Allmäntföljt avRensning av användarenhet.
  4. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  5. Markera rutan Tillåt användarna att rensa sina enheter från Mina enheter .
  6. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en underordnad organisationsenhet kan du eventuellt ärva eller åsidosätta inställningarna för en överordnad organisationsenhet.

Om du vill ge användarna information om att fjärrensa enheten läser du Fjärrhantera enheter som har kommit bort eller blivit stulna.

Relaterade ämnen

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.