Een AdSense-account instellen om betalingen te ontvangen op YouTube

Als je geld verdient op YouTube of een Shorts-bonus wilt claimen, moet je een goedgekeurd AdSense-account koppelen om betalingen te ontvangen.

Belangrijk: Volgens de Algemene Voorwaarden van AdSense mag je maar 1 AdSense-account per begunstigde hebben. Dubbele AdSense-accounts die via YouTube zijn gemaakt, worden niet goedgekeurd en inkomsten genereren wordt dan uitgezet voor het gekoppelde YouTube-kanaal. Maak je nieuwe AdSense-account via YouTube Studio. Als je een andere website gebruikt (zoals de homepage van AdSense), werkt het niet.

Een AdSense-account maken en koppelen

Je moet een AdSense-account maken en aan je kanaal koppelen om betalingen te kunnen ontvangen op YouTube. Als je al deelneemt aan het YouTube-partnerprogramma, kun je zo nodig je gekoppelde AdSense-account wijzigen. Je kunt ook inkomsten genereren met meerdere YouTube-kanalen via hetzelfde AdSense-account.

Probeer je een Shorts-bonus te claimen? Bekijk dan deze AdSense-instructies voor Shorts-bonussen.

Volg deze stappen om een nieuw AdSense-account te maken en aan je kanaal te koppelen:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer in het linkermenu het tabblad Inkomsten genereren.
  3. Klik op STARTEN op de kaart Meld je aan voor Google AdSense.
  4. Geef je YouTube-accountwachtwoord op als dit wordt gevraagd en verifieer zo nodig je account opnieuw.
  5. Kies welk Google-account je wilt gebruiken voor AdSense.
    1. Opmerking: Als je AdSense al voor inkomsten buiten YouTube gebruikt, log je in met het Google-account dat je voor je bestaande AdSense-account gebruikt.
  6. Je bent nu in AdSense. Check bovenaan de pagina of het e-mailadres klopt. Als het niet klopt, wissel je van account door op Ander account gebruiken te klikken.
  7. Stel je account verder in. Geef je contactgegevens op en dien je AdSense-accountaanvraag in.

Nadat je deze stappen hebt doorlopen, keer je terug naar YouTube Studio. Daar zie je een ontvangstbevestiging voor je AdSense-accountaanvraag. AdSense stuurt je een e-mail zodra je account is goedgekeurd. Dit gebeurt binnen een paar dagen. Zodra je AdSense-account goedgekeurd en actief is, zie je in YouTube Studio een bevestiging op de kaart Meld je aan voor Google AdSense.

Ik weet niet of ik een AdSense-account heb

Zoek in je inbox naar e-mails van 'AdSense' of 'adsense-noreply@gmail.com'.
Volgens de algemene voorwaarden van AdSense kun je maar 1 AdSense-account per begunstigde hebben. Als we vaststellen dat je een dubbel account hebt, wordt je AdSense-account afgekeurd en moet je andere gerelateerde accounts sluiten.
Ik heb al een goedgekeurd AdSense-account
  1. Log in op je YouTube-account en ga naar https://studio.youtube.com/channel/UC/monetization.
  2. Klik op Starten op de kaart Meld je aan voor Google AdSense.
  3. Geef het wachtwoord van je YouTube-account op en verifieer je account. Ontdek hoe je je YouTube-account opnieuw verifieert.
  4. Kies het Google-account waarmee je wilt inloggen bij AdSense. Als je al AdSense-uitgever bent, moet je inloggen met het Google-account dat je gebruikt om toegang te krijgen tot je bestaande AdSense-account. Deze inloggegevens kunnen anders zijn dan de gegevens waarmee je inlogt bij YouTube.
  5. Je wordt naar een aanmeldpagina van AdSense geleid. Controleer of het e-mailadres bovenaan de pagina juist is. Als je het verkeerde account ziet, klik je op 'Ander account gebruiken' om van account te wisselen.
  6. Klik op Koppeling accepteren.
  7. Je wordt omgeleid naar de pagina Inkomsten genereren in YouTube Studio.
  8. Als je je AdSense-account hebt gekoppeld, markeren we deze stap met een groene Klaar op de kaart Meld je aan voor Google AdSense.

AdSense instellen via een Content Manager-account

Als je beheerrechten hebt gekregen voor een Content Manager-account, kun je daar een AdSense-account aan koppelen.
  1. Log in op je Content Manager-account.
  2. Ga naar Instellingen.
  3. In het gedeelte Overzicht zie je AdSense (het kan zijn dat je wel even moet scrollen).
  4. Klik op Bewerken.
  5. Klik op Doorgaan naar AdSense.
  6. Geef het wachtwoord van je YouTube-account op en verifieer je account.Ontdek hoe je je YouTube-account opnieuw verifieert.
  7. Kies het Google-account waarmee je wilt inloggen bij AdSense. Als je al AdSense-uitgever bent, moet je inloggen met het Google-account dat je gebruikt om toegang te krijgen tot je bestaande AdSense-account.
  8. Geef het wachtwoord voor je AdSense-account op als hierom wordt gevraagd. Deze inloggegevens kunnen anders zijn dan de gegevens waarmee je inlogt bij YouTube.
  9. Bevestig het YouTube-kanaal dat je koppelt aan het AdSense-account en kies de primaire taal voor het kanaal. Je selecteert maar 1 YouTube-kanaal om de AdSense-koppeling af te ronden, maar YouTube laat advertenties zien bij alle kanalen die zijn gekoppeld aan je Content Manager.
  10. Klik op Koppeling accepteren. Geef je factureringsgegevens op als hierom wordt gevraagd.
Nadat je dit proces hebt afgerond, word je teruggeleid naar YouTube. Meer informatie over wachttijden voor de beoordeling van AdSense-aanvragen.

Veelvoorkomende problemen

Met de onderstaande informatie kun je problemen oplossen die kunnen voorkomen als je een AdSense-account aan je kanaal wilt koppelen.

Ik heb een nieuw AdSense-account gemaakt, maar dat is afgekeurd omdat ik al een account heb

Volgens de Algemene Voorwaarden van AdSense kun je maar 1 AdSense-account per begunstigde hebben. Als blijkt dat je een dubbel account hebt, wordt het recentst gemaakte account afgekeurd.

Zoek in je e-mail naar een bericht van AdSense met het onderwerp 'Je hebt al een AdSense-account'. Hierin staat informatie over je bestaande AdSense-account. Met deze informatie kun je het probleem op 2 manieren oplossen:

Het bestaande (oudere) account gebruiken

1. Log in bij YouTube Studio en klik op Koppeling wijzigen.
  2. Selecteer in het accountkeuzemenu het Google-account dat je bestaande (oudere) AdSense-account gebruikt.
  3. Klik op Koppeling accepteren.

Je wordt teruggeleid naar YouTube Studio, waar je het AdSense-account ziet dat aan je kanaal is gekoppeld.

Het nieuwe account gebruiken dat je net hebt gemaakt

Je moet eerst het bestaande (oudere) account sluiten

1. Log in bij je bestaande AdSense-account.
  2. Volg hier de stappen om je account te sluiten.

Nadat je dat hebt gedaan, log je in bij je nieuwe AdSense-account om te bevestigen dat je het oudere account hebt gesloten.

Opmerking: Het kan een paar dagen duren voordat je nieuwe AdSense-account is goedgekeurd en aan je YouTube-kanaal is gekoppeld.

Problemen met adresverificatie (pincode)

Je moet je adres met een pincode verifiëren in AdSense om inkomsten met je kanaal te blijven genereren en betalingen te ontvangen.

Als je een nieuw AdSense-account aan je kanaal hebt gekoppeld, krijg je een kaart voor pincodeverificatie thuisgestuurd zodra je een saldo van € 10 hebt bereikt. Op deze kaart voor pincodeverificatie staat een pincode die je in AdSense moet opgeven om je adres te verifiëren.

Als je een bestaand AdSense-account aan je kanaal hebt gekoppeld, kan het minstens 3 weken duren voordat de kaart voor pincodeverificatie in je brievenbus valt. Als je de kaart voor pincodeverificatie na 3 weken nog niet hebt ontvangen, kun je een vervangend exemplaar aanvragen.

Zorg dat het adres in AdSense overeenkomt met het adres dat bij je plaatselijke postkantoor bekend is (zodat zij de kaart kunnen bezorgen). Zijn deze adressen verschillend, dan moet je het betalingsadres in je AdSense-account wijzigen zodat ze wel overeenkomen.

Als je hulp nodig hebt bij de adresverificatie met de pincode, raadpleeg dan de volgende hulpbronnen:

Wat gebeurt er als ik mijn adres niet verifieer?

Als je je adres niet binnen 4 maanden verifieert, kun je tijdelijk geen inkomsten genereren met je kanaal. Je hebt dan ook tijdelijk geen toegang tot functies zoals kanaallidmaatschappen, Super Chat en meer. Je kunt weer inkomsten genereren met je kanaal nadat je je adres hebt geverifieerd.

Andere problemen

Ik krijg de melding 'Er is iets misgegaan' in YouTube Studio

Deze foutmelding verschijnt als je wijzigingen probeert door te voeren met een e-mailadres dat niet door YouTube Studio wordt herkend. Probeer deze problemen als volgt op te lossen:

• Als je een AdSense-account wilt koppelen, vraagt YouTube Studio je om te verifiëren dat jij het bent. Gebruik hiervoor het e-mailadres waarmee je bij YouTube inlogt.

Hierna wordt je gevraagd om een Google-account te selecteren waarmee je AdSense wilt gebruiken. Hier kun je een ander e-mailadres selecteren dan het adres waarmee je bij YouTube Studio inlogt.

• Als je kanaal aan een merkaccount is gekoppeld, moet je inloggen met het e-mailadres waarmee het kanaal oorspronkelijk is gemaakt. Als je niet met dat e-mailadres kunt inloggen, kun je met onze tips voor accountherstel je account herstellen.

AdSense vraagt om een website-URL om me aan te melden

Als je een nieuw AdSense-account aan je YouTube-kanaal koppelt, maak hiervoor dangeen account op google.com/adsense of adsense.com. Als je dit doet, wordt je account afgekeurd en wordt inkomsten genereren uitgezet voor je kanaal. Maak in plaats daarvan rechtstreeks vanuit YouTube Studio een AdSense-account.

Andere fouten

Als je andere technische fouten tegenkomt die niet op deze pagina worden besproken, probeer dan het volgende:

• Sluit alle tabbladen van je browser.
  • Wis het cachegeheugen van je browser en verwijder de cookies.
  • Gebruik een privé- of incognitovenster (zodat je zeker weet dat je niet bij een ander Google-account bent ingelogd).