Eigenaren, gebruikers en rechten beheren

Je kunt eigenaar of gebruiker van een property zijn. Elk van deze rollen heeft verschillende rechten en mogelijkheden. Je kunt alleen rechten aan andere gebruikers verlenen wanneer je eigenaar van een property bent.

Bekijk en beheer de gebruikerslijst in (site) Instellingen Instellingen > Gebruikers en rechten in Search Console.

GEBRUIKERS EN RECHTEN BEHEREN

Rechten

Elke gebruiker voor een Search Console-property krijgt een van de volgende rechten toegewezen:

• Eigenaar: Heeft volledige controle over property's in Search Console. Eigenaren kunnen andere gebruikers toevoegen en verwijderen, instellingen configureren, alle gegevens bekijken en alle tools gebruiken. Een property moet minimaal 1 geverifieerde eigenaar hebben, anders heeft geen enkele gebruiker toegang tot de property. Er zijn 2 typen eigenaren, die beide dezelfde rechten hebben:
    • Geverifieerde eigenaar: Iemand die het eigendom van de property heeft geverifieerd met een token om het eigendom aan te tonen.
    • Gemachtigde eigenaar: Iemand die via Webmaster Central de status Eigenaar heeft gekregen van een geverifieerde eigenaar. Als een property alle geverifieerde eigenaren verliest, verliezen gemachtigde eigenaren en alle andere gebruikers de toegang tot de property. Dit eigenaarstype heeft geen verificatietoken, dus deze eigenaar kan makkelijk in Search Console door een andere eigenaar worden verwijderd.
  • Gebruiker met volledige rechten: Heeft rechten om alle gegevens te bekijken en kan bepaalde acties uitvoeren.
  • Gebruiker met beperkte rechten: Heeft eenvoudige weergaverechten voor de meeste gegevens.
  • Partner: Partners zijn mensen of accounts die bepaalde acties namens je site kunnen uitvoeren of toegang tot bepaalde gegevens hebben. In tegenstelling tot eigenaren en gebruikers van sites kunnen partners je Search Console-account of -gegevens niet rechtstreeks openen of bekijken. Ze mogen wel andere taken uitvoeren. De acties en rechten verschillen afhankelijk van het type koppeling (bijvoorbeeld Chrome Web Store).
Informatie over rechten
Functie Eigenaar Gebruiker met volledige rechten Gebruiker met beperkte rechten
Alle rapporten bekijken
Property-instellingen (geotargeting, crawlsnelheid) Alleen weergeven
URL-parameters Alleen weergeven
Adreswijziging Alleen weergeven Alleen weergeven
Gebruikersbeheer Details Details
Indexdekking Alleen weergeven
Geblokkeerde URL's
URL-inspectie Alleen fetchen
Prestaties
Links
URL's verwijderen Alleen weergeven
Statusrapporten met uitgebreide resultaten
Berichten ontvangen 1
Verzoek tot heroverweging
Links afwijzen
Google Analytics-account linken
Property-eigenaren toevoegen/verwijderen
Data Highlighter
Oplossingen controleren
Rapportlinks delen
Gebruikers toevoegen
Sitemap indienen

1 Gebruikers met beperkte rechten krijgen alleen berichten die specifiek op hen betrekking hebben.

Onze site-eigenaar is vertrokken

Als de enige geverifieerde eigenaar van je site je team verlaat of als je niet zeker weet wie de geverifieerde eigenaar is, moet jij (of iemand die je kent) het eigendom verifiëren om toegang tot de property te houden (of weer toegang te krijgen).

Als je een site van een andere eigenaar overneemt, kun je nadat je het eigendom hebt geverifieerd, de verificatie van eerdere eigenaren ongedaan maken door hun verificatietoken te verwijderen (verwijder bijvoorbeeld de HTML-tag van de site voor via een HTML-tag geverifieerde eigenaren). Bekijk Eigenaren toevoegen of verwijderen voor meer informatie.

Gebruikers toevoegen of verwijderen

Een property kan maximaal 100 gebruikers met rechten voor bewerken of alleen weergeven hebben.

Gebruikers moeten een Google-account hebben. E-mailaliassen voor groepen zijn geen geldige gebruikers.

Je moet eigenaar van een property zijn (of eigenaar van een bovenliggende property) om een gebruiker toe te voegen of te verwijderen.

Een nieuwe gebruiker toevoegen

1. Kies een property in Search Console.

2. Klik in het navigatievenster op het pictogram Instellingen Instellingen.
  3. Klik op Gebruikers en rechten.
  4. Klik op Gebruiker toevoegen en selecteer de rechten die aan de gebruiker moeten worden verleend. Typ de naam van het Google-account (e-mailadres) van de nieuwe gebruiker.
  5. Kies het rechtenniveau dat je aan de gebruiker wilt verlenen.
  6. De nieuwe gebruiker moet de property toevoegen aan zijn of haar lijst met property's om toegang tot de property te krijgen.

Een gebruiker verwijderen

1. Kies een property in Search Console.
  2. Klik in het navigatievenster op het pictogram Instellingen Instellingen.
  3. Klik op Gebruikers en rechten.
  4. Selecteer het menu More naast de gebruiker die je wilt verwijderen en klik op Toegang verwijderen. De wijziging wordt snel doorgevoerd.
Eigenaren toevoegen of verwijderen

Eigenaren (en alle gebruikers) moeten een Google-account hebben. E-mailaliassen voor groepen kunnen niet voor eigenaren worden gebruikt.

Als alle eigenaren worden verwijderd, verliezen alle gebruikers na een respijtperiode de toegang tot de property. Er worden nog steeds gegevens verzameld voor de property, maar niemand heeft toegang tot de gegevens totdat iemand het eigendom van de property verifieert.

Jezelf toevoegen als eigenaar

• Als je jezelf als geverifieerde eigenaar wilt toevoegen, volg je de verificatieprocedure om aan te tonen dat jij de eigenaar van een site bent.

Een andere gebruiker toevoegen als eigenaar

Zo voeg je een andere gebruiker toe als gemachtigde eigenaar:

Als je een eigenaar bent, kun je gemachtigde eigenaren aan de property toevoegen. De rol van gemachtigde eigenaar heeft alle eigendomsrechten, maar als een property alle geverifieerde eigenaren verliest, wordt de property ontoegankelijk voor iedereen.

1. Ga naar de pagina met de gebruikerslijst voor je property (Instellingen > Gebruikers en rechten).
  2. Klik op de optie Menu More naast een gebruikersnaam en klik daarna op Property-eigenaren beheren. Webmaster Central wordt geopend.
  3. Selecteer de Search Console-property waaraan je de nieuwe eigenaar wilt toevoegen.
  4. Klik op Een eigenaar toevoegen en geef het e-mailadres van de gebruiker op.

Een andere gebruiker als geverifieerde eigenaar toevoegen

Als je een andere persoon als geverifieerde eigenaar wilt toevoegen, moet je de verificatietoken van diegene aan de property toevoegen:

1. Vraag de andere gebruiker om het verificatieproces te starten en een persoonlijke token te genereren.
  2. Laat die gebruiker de eigen token delen met jou of iemand anders die de juiste actie kan ondernemen om diegene te verifiëren als property-eigenaar (bij HTML-bestandsverificatie kun je de gebruiker bijvoorbeeld vragen jou het eigen HTML-bestand te geven zodat je dit daarna kunt uploaden naar de website).

Een eigenaar verwijderen

Hoe je een eigenaar verwijdert, hangt af van of diegene een geverifieerde eigenaar of een gemachtigde eigenaar is. Bekijk meer informatie over hoe je het eigendomstype van een gebruiker bepaalt.

Zo verwijder je een geverifieerde eigenaar:

1. Je moet eerst alle tokens verwijderen die zijn gebruikt om het eigendom van de property te verifiëren. Dit is bijvoorbeeld het HTML-verificatiebestand voor de HTML-bestandsupload of de Google Analytics-trackingcode voor de verificatiemethode via de Analytics-code. Bekijk hoe je het verificatietype voor een eigenaar bepaalt
  2. Bekijk alle verificatiemethoden die voor die gebruiker worden vermeld. Je moet de verificatietoken verwijderen voor elke vermelde verificatiemethode. Als HTML-tag bijvoorbeeld wordt vermeld, moet je de HTML-tag <meta> voor diegene verwijderen van de site. Als HTML-bestand wordt vermeld, moet je het HTML-verificatiebestand voor diegene verwijderen van de site. Meer informatie over elke verificatiemethode Als je niet alle verificatietokens verwijdert voor een gebruiker, wordt deze gebruiker opnieuw geverifieerd als eigenaar voor de resterende tokens.
  3. Open de pagina Gebruikers en rechten nadat je de tokens van de voormalige eigenaar van de site hebt verwijderd.
  4. Klik naast de naam van de gebruiker op Verificatie intrekken om de verificatie voor de ongewenste eigenaar ongedaan te maken. De verificatietoken van de eigenaar moet verwijderd zijn, anders mislukt het verzoek om de verificatie ongedaan te maken. (Ook als je de verificatie voor de eigenaar niet ongedaan maakt via de pagina Gebruikers en rechten, merkt Search Console uiteindelijk dat de token is verwijderd, waarna die eigenaar de toegang tot de Search Console-property kwijtraakt.)

Zo verwijder je een gemachtigde eigenaar:

1. Ga naar de pagina met de gebruikerslijst in de instellingen van je property (Instellingen > Gebruikers en rechten).
  2. Klik op de optie Menu More naast een gebruikersnaam en klik daarna op Property-eigenaren beheren. Webmaster Central wordt geopend.
  3. Klik op de Search Console-property waarin je bent geïnteresseerd.
  4. Klik naast de naam van de gebruiker op Verificatie intrekken om de verificatie voor de ongewenste eigenaar ongedaan te maken.

Herken je een eigenaar niet?

Als je een eigenaar tegenkomt die je niet herkent, is je site mogelijk gehackt. Een hacker kan een token waarschijnlijk weer toevoegen nadat je deze hebt verwijderd. Ga daarom naar de site Webmasters Hacked! en probeer je website zelf te beveiligen. Je kunt ook contact opnemen met een professional op het gebied van websitebeveiliging om je te helpen bij de beveiliging van je site.

Rechten van een bestaande gebruiker wijzigen

Je moet een geverifieerde eigenaar zijn om de rechten van een andere gebruiker te kunnen wijzigen.

Je kunt de rechten voor elke niet-geverifieerde eigenaar wijzigen.

Bekijk Eigenaren toevoegen of verwijderen als je een gebruiker wilt upgraden naar eigenaar of een eigenaar wilt downgraden naar gebruiker.

Gebruikersrechten wijzigen:

1. Open de pagina 'Gebruikers en rechten' voor je property.
  2. Selecteer een ander rechtenniveau naast de gebruiker die je wilt aanpassen.
  3. De wijziging wordt snel doorgevoerd.
Eigenaarstype en gegevens vaststellen
Zo stel je vast of een bepaalde gebruiker een geverifieerde of gemachtigde eigenaar is:
Voor jezelf:

Voor een andere gebruiker (je moet eigenaar zijn om dit te kunnen doen):

1. Ga naar de pagina met de gebruikerslijst in de instellingen van je property (Instellingen > Gebruikers en rechten).
  2. Klik op de optie Menu More naast een gebruikersnaam en klik daarna op Property-eigenaren beheren. Webmaster Central wordt geopend.
  3. Klik op de Search Console-property waarin je bent geïnteresseerd.
  4. Klik naast de gebruikersnaam op Verificatiedetails voor informatie over het type eigenaar en verificatiegegevens.