Miksi sivustoni liikenne on laskenut?

Sivuston sijoituksen ja impressioiden laskun diagnosointi

Miksi sivusi tai sivustosi impressiot, klikkaukset tai sijoitus Google Haussa ovat laskeneet? Saat neuvoja tästä vianetsintäoppaasta (sinun on oltava sivuston omistaja tai käyttäjä Search Consolessa).

Laskujen yleisimmät syyt

Alla ovat tavallisimmat syyt impressioiden, klikkausten ja Google Haun sijoituksen laskuun:

1. Omaisuutesi määritelmä ei vastaa sivustosi URL-osoitetta Search Consolessa

Vastaako Search Console ‑omaisuutesi määritelmä sivuston URL-osoitetta? Jos sivustosi on esimerkiksi http://example.com, onko Search Console ‑omaisuutesi osoite http://example.com vai https://example.com? Jos hakuliikennettä näyttää puuttuvan, tavallinen syy on http:n ja https:n sekoittaminen: hakuliikenteen vähenemisen sijaan voi olla, että katsot väärän Search Console ‑omaisuuden tietoja.

2. Google ei ole vielä indeksoinut sivustoa (tai indeksoinut sitä uudelleen)

Lähetit tai korjasit sivusi ja pyysit sen indeksointia (tai uudelleenindeksointia) äskettäin, mutta Google ei ole vielä indeksoinut sitä. Monet odottavat Googlen indeksoivan tai uudelleenindeksoivan sivun välittömästi. Indeksoinnissa voi kuitenkin kulua viikko tai kauemmin, sillä siihen vaikuttaa monia tekijöitä. Näet sivustosi indeksointihistorian Indeksointitilastot-raportista.

Odota kärsivällisesti sivustokartan lähettämisen tai URL-osoitteen uudelleenindeksoinnin pyytämisen jälkeen. Sivun löytämisessä voi kulua vielä kauemmin, jos et ole kertonut sen julkaisusta meille, joten suosittelemme pyytämään sen indeksointia.

3. Sivustosi puuttuu, siihen on kohdistettu manuaalinen toimenpide tai se on poistettu

1. Tarkista, onko sivustosi saatavilla Google Haussa: Hae Googlesta sivustosi sivuja tällaisella haulla (korvaa www.example.com sivustosi etusivun URL-osoitteella): site:www.example.com
  2. Jos sivustosi puuttuu:
  3. Jos löydät manuaalisen toimenpiteen tai tietoturvaongelman, korjaa se asianmukaisessa raportissa kuvatulla tavalla.
  4. Katso, onko joku lähettänyt onnistuneen sivustoasi koskevan URL-osoitteen poistopyynnön. Jos näin on, sinun on peruutettava tai kiistautettava pyyntö, ennen kuin URL-osoite voidaan palauttaa hakutuloksiin.

4. Sivusto on siirretty äskettäin

• Oletko vaihtanut sivuston isäntänimen äskettäin (esimerkiksi nimestä www.example.com nimeen www.uusiexample.com)?
  • Oletko siirtänyt sivuja uusiin URL-osoitteisiin saman sivuston sisällä (esim. osoitteesta example.com/omasivu osoitteeseen example.com/toinensivu)?
  • Oletko siirtynyt http:stä https:ään?

Jos vastasit johonkin kysymykseen kyllä, lue sivuston siirtoa koskevat vianetsintäohjeet.

5. Kausittaiset laskut

Suuressa osassa verkkoliikennettä on kausittaisia ja jopa viikoittaisia nousuja ja laskuja. Ihmiset hakevat lahjoja ennen joulun pyhiä tai lomakohteita ennen kesälomaa. Kun kyseinen ajanjakso loppuu, näiden hakujen liikenne vähenee. Onko sivustollasi kausiluonteista sisältöä? Tutustu impressioiden ja klikkausprosentin laskua käsittelevään artikkeliin.

Jos yllä olevat syyt eivät selitä tilannettasi:

Jatka tämän vianetsintäoppaan lukemista.

Seuraavat vaiheet

1. Katso, mihin sivuihin ongelma vaikuttaa

Muista, että tässä on kyse Google Haun liikenteen seuraamisesta, ei käyttäjien kokonaisliikenteestä, joka sisältää vierailuja muista lähteistä.

Sivusto vai sivu?

Tarkista, koskeeko lasku yhtä sivua, muutamia sivuja vai koko sivustoa.

1. Avaa kehitysraportti ja valitse Sivut.
  2. Etsi lasku ja sen karkeat alkamis- ja päättymispäivät.
  3. Klikkaa päivämääräsuodatinta ja valitse jakso, jolla tulosten lasku on tapahtunut.
  4. Klikkaa päivämääräsuodattimessa Vertaa-välilehteä ja suodata tulos aiempaan jaksoon verrattuna. Oma-vaihtoehto valitsee vastaavan ajanjakson ennen valitsemaasi ajanjaksoa (tämä voi olla hyvä valinta).
  5. Tallenna uusi päivämäärä ja vertailuvalinnat klikkaamalla Tallenna.

Tulokset lasketaan laskukohtaisesti, ja näet vertailun edelliseen jaksoon. Etsi taulukosta rivejä, joissa on merkittävä ero klikkausten tai impressioiden välillä.

Jos ongelma koskee yhtä lailla useimpia sivustosi sivuja, ongelma koskee koko sivustoa.

Jos suurin osa laskuista on peräisin vain muutamalta sivustosi sivulta, yritä miettiä, mistä tämä johtuu. Mahdollisia syitä:

Tiettyjen syiden etsiminen

Suodata hakuliikennettä kyselyjen, maiden ja laitteiden mukaan nähdäksesi, rajoittuuko lasku tiettyyn luokkaan. Tarkista seuraavat asiat:

Kausittainen lasku
Tarkista, tapahtuuko lasku säännöllisesti viikoittain, kuukausittain tai vuosittain. Jos havaitset toistuvan kuvion, arvioi, liittyykö vaihtelu jollakin tavalla sivuston sisältöön. Jos esimerkiksi myyt jäätelöä, hakuliikenteesi määrä todennäköisesti vaihtelee vuoden aikana. Mikäli tarjoat eri vuodenaikoihin sopivia palveluja (myyt esimerkiksi sekä jäätelöä että kuumaa kaakaota), varmista, että ne kaikki saavat näkyvyyttä sivustollasi.
Klikkausprosentin lasku ilman vastaavaa impressioiden vähenemistä

Jos käyttäjät näkevät sivustosi, mutta eivät klikkaa sitä, muut hakutulokset todennäköisesti kiinnostavat heitä enemmän. Syynä tähän voi olla, että muiden sivustojen otsikot, katkelmat tai hakuominaisuudet ovat hyödyllisempiä. Muita sivustoja voidaan myös pitää luotettavampina tai vakuuttavampina kuin sinun sivustoasi.

1. Selvitä sivustohakujen avulla, millaisia muita hakutuloksia sivustosi kanssa näkyy. Ovatko ne hyödyllisempiä kuin oma sivustosi? Tarjoavatko ne enemmän tietoja? Käyttävätkö ne hakuominaisuuksia, jotka tekevät niistä houkuttelevampia?
  2. Lue ohjeita otsikoiden ja katkelmien parantamiseen ja rich-tulosten käyttöönottoon.
Impressioiden ja klikkausprosentin lasku

Jos sivustosi impressiot ja klikkausprosentti ovat molemmat laskeneet, tarkista seuraavat asiat:

• Onko sijoituksesi laskenut ensimmäisen hakutulosnäkymän alapuolelle? Vaikka ei ole helppoa todeta, sijoittuuko sivusto ensimmäiselle hakutulossivulle, voit tarkistaa, onko sijoituksessa tapahtunut impressioiden laskun kanssa täsmäävää muutosta. Jos sijoitus on muuttunut, siirry kohtaan Sijoituksen heikkeneminen.
  • Näkyykö sivu odottamiesi kyselyiden yhteydessä? Avaa kehitysraportti ja katso, miten impressiosi ovat muuttuneet ajan kuluessa. Jos huomaat niiden määrän laskeneen:
    • Tarkista, onko sivustosi lisätty hakemistoon oikein. Jos Google ei löydä sivujasi tai ne poistuvat hakemistosta, niitä ei näytetä hakulausekkeiden yhteydessä.
    • Katso, saavatko muut sivustot parempia tuloksia samoilla kyselyillä. Näet muut hakutulokset tekemällä incognito-hakuja Google Haussa. Onko korkeammalle sijoittuvilla sivustoilla enemmän, parempaa tai uudempaa sisältöä kuin sinun sivustollasi?
  • Onko sivustosi kohdistettu väärälle kielelle tai alueelle? Tarkista, kärsivätkö tulokset tietyillä alueilla ja miksi. Jos olet äskettäin lisännyt tai muuttanut kielikohdistustageja tai ‐komentoja, tarkista, onko ne otettu käyttöön oikein.
  • Onko sivu ensisijainen? Vain ensisijaiset sivut näkyvät hakutuloksissa. Sivusi ei näy hakutuloksissa, jos Google on valinnut toisen sivun ensisijaiseksi. Jos tietyn sivun impressiot ovat laskeneet, tarkista URL-tarkastustyökalulla, onko kyseinen sivu ensisijainen ja indeksoitavissa. Jos ensisijainen sivu kuuluu omaisuuteen, jonka joku muu omistaa, et näe liikennettä etkä ensisijaista URL-osoitetta.

Joskus ongelmia aiheuttavat sivustot, jotka kasvattavat liikennettään kopioimalla suuria määriä sisältöä muilta sivustoilta. Jos huomaat toisen sivuston kopioineen sisältöäsi, voit lähettää meille poistopyynnön. Jos sivustostasi on tehty asiaton poistopyyntö sisällön kopioinnin jälkeen, voit tehdä vastailmoituksen.

Sijoituksen heikkeneminen

Yleisesti ottaen sivuston tarkkaa sijoitusta tai sen pieniä muutoksia ei kannata seurata liian tarkasti. Impressiot, klikkaukset ja vierailijoiden kokonaismäärä ovat varmin keino mitata sivustosi menestymistä. Jos kuitenkin huomaat, että sivustosi sijoitus on heikentynyt merkittävästi ja pysyvästi, voit yrittää korjata tilanteen. Sijoituksen laskun taustalla on usein jokin seuraavista syistä:

• Toinen sivusto on parantanut laatuaan tai relevanssiaan sivustoasi enemmän. Tee hakuja incognito-tilassa, jotta näet, mitkä sivustot sijoittuvat sivustoasi paremmin. Arvioi sen jälkeen, mistä erot johtuvat – ovatko muut hakutulokset hyödyllisempiä, kattavampia tai tuoreempia kuin omasi?
  • Sivustosi sisältö on vanhentunutta, virheellistä tai vähemmän hyödyllistä kuin aiemmin. Pyri pitämään sisältö paikkansapitävänä, hyödyllisenä ja ajan tasalla.
  • Googlella on ongelmia sivustosi löytämisessä tai lukemisessa. Tämä ilmenee indeksointivirheiden määrän kasvuna sivun hakemistoraportissa. Jos olet tehnyt äskettäin muutoksia sivustoosi, odota hakemistomme päivittymistä muutama viikko. Voit seurata päivityksen etenemistä sivun hakemistoraportin kautta.
  • Aiemmin sivustosi täytti haun ulkoasuominaisuuksien (jotka yleensä parantavat sijoitusta) ehdot, mutta ei täytä niitä enää. Varmista sivustosi rich-tulosraportin ja AMP-raportin avulla, että sivustolla ei ole uusia virheitä.
  • Sivustollesi linkittävien sivustojen laatu tai määrä on laskenut. Voit tarkistaa sivustollesi linkittävät sivut täältä.
  • Olemme muuttaneet sijoitus- tai raportointialgoritmejamme. Katso, mainitaanko muutoksia Googlen Hakukeskuksen blogissa ja datapoikkeamien sivulla. Muussa tapauksessa seuraa Google Haun perusteiden ja Google Haun laadunarviointiohjeiden parhaita käytäntöjä.

Tarkista sivustosi liikennedata ja arvioi, onko lasku kytköksissä tiettyyn muuttujaan (kysely, sivu, maa tai laite). Jos on, yritä selvittää ongelman taustalla oleva ensisijainen syy.

Seuraa hakukoneoptimoinnin aloitusoppaan suosituksia – erityisesti sisällön optimointiin liittyviä ehdotuksia.

AMP-sivun impressioiden, klikkausten tai sijoituksen lasku

AMP-sivun sijoitus ja klikkausprosentti voivat laskea, jos AMP-tuloksiisi ei liity rich-tuloksia. Varmista, että AMP-sivusi on lisätty hakemistoon ja että ne täyttävät rich-tulosten ehdot.

Voit tutkia sivustoasi kokonaisuutena avaamalla sen AMP-raportin ja tarkistamalla, ovatko sivujen indeksoinnin epäonnistumiseen liittyvät virheet lisääntyneet.

1. Käy joitakin URL-osoitteita tarkemmin läpi ja korjaa niihin liittyvät virheet.
  2. Jos olet lisännyt AMP-sivuillesi strukturoitua dataa, jotta niitä voidaan näyttää rich-tuloksina, testaa sivut käyttämällä rich-tulosten testiä. Älä kopioi työkaluun sivun koodia, vaan syötä siihen verkossa julkaistuna olevan sivun URL-osoite.

Voit tarkistaa yksittäisen sivun syöttämällä AMP-URL-osoitteen URL-tarkastustyökaluun ja testaamalla sivun rich-tulosten testillä.

2. Tarkista hakemiston kattavuus

Jos Google ei onnistu löytämään sivustoasi ja lisäämään sitä hakemistoon, lukusi laskevat kaikilla mittareilla. Aloita siis tarkistamalla Google-hakemiston kattavuus sivustosi osalta:

1. Avaa sivustosi sivun hakemistoraportti.
  2. Aseta näkyviin kelvolliset sivut ja tarkista kaaviosta, onko hakemistoon lisättyjen sivujen määrä laskenut. Jos näin on, aseta näkyviin indeksointivirheet, varoitukset ja ohitetut URL-osoitteet ja katso, näkyykö niiden kohdalla äkillisiä nousuja, jotka vastaavat pienentyneitä indeksointilukuja. Perehdy sitten tietoihin tarkemmin. Tämä voi auttaa sinua selvittämään, miksi aiemmin lisäämiskelpoisia sivuja ei voi enää lisätä hakemistoon. Virheen dokumentaatiossa pitäisi olla ohjeita ongelman korjaamiseen. Tässä on tavallisimpia syitä:
    • Malliongelmat – Uudet mallit voivat aiheuttaa ongelmia, jotka vaikuttavat samanaikaisesti suureen osaan sivustoa.
    • Sivuston siirrot – Seuraa sivuston siirron ohjeitamme huolellisesti ja tutustu vianetsintäoppaaseemme.
    • Lupa-, pääsy- tai muut indeksointiongelmat – Nämä mainitaan ja kuvaillaan ongelmien yhteenvetotaulukossa. Useimmiten näiden ongelmien syynä ovat noindex-säännöt, robots.txt-ohitukset tai sivustolla olevat kirjautumissivut.
    Jos löysit ja korjasit indeksointiongelmia, pyydä korjausten vahvistamista. Vahvistuksessa ja uudelleenindeksoinnissa voi kestää kaksi viikkoa, joten tarkista jonkin ajan kuluttua, onko liikenne palannut normaalille tasolle.
  3. Jos hakemistoon lisäämisen virheet eivät näytä olevan ongelman syynä, jatka seuraavaan vaiheeseen ja tarkista hakuliikenteesi tilanne.

Lisää vinkkejä

Lisää vinkkejä on tarkemmassa liikenteen määrän laskua koskevassa dokumentaatiossa.