G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

Hantera användare och behörigheter

Hantera åtkomstkontroll för dina behållare.
Om en teammedlem som är den enda administratören av ditt Taggstyrning-konto får en annan roll kan det hända att du inte får tillgång till ditt konto. Planera vilka åtgärder som ska vidtas om en medlem i ditt team får en annan roll och se till att det finns minst två aktiva administratörskonton. Läs mer.

Med Google Taggstyrning kan du delegera åtkomsten till andra användare på konto- och behållarnivå.

På kontonivå kan användare ges behörighet att se eller administrera kontot. På behållarnivå kan användare ges behörighet att läsa, redigera, godkänna eller publicera.

Du får bara delegera åtkomst till Google-konton. Detta kan vara Gmail-konton, konton som hanteras via organisationer som använder Google Workspace eller andra konton som har skapas på accounts.google.com.

Lägga till användare i ett konto

Så här lägger du till användare i ett Taggstyrning-konto:

1. Klicka på Administratör.
  2. Välj Användarhantering i kolumnen Konto.
  3. Klicka på Add.
  4. Välj Lägg till nya användare.
  5. Ange en eller flera e-postadresser.
  6. Ange kontobehörigheter. Användare är valt som standard. På denna nivå kan användaren se grundläggande kontouppgifter. Välj Administratör om användaren ska kunna skapa nya behållare och ändra användarbehörigheter för konton och behållare.
  7. Valfritt: Ange Behållarbehörigheter för varje behållare som du vill att användaren ska ha åtkomst till.
  8. Klicka på Bjud in. Inbjudna användare får en inbjudan att använda behållaren.

Redigera användare i ett konto

Så här redigerar du en befintlig användare i ett Taggstyrning-konto:

1. Klicka på Administratör.
  2. Välj Användarhantering i kolumnen Konto.
  3. Välj en post på listan Kontobehörigheter. Du kan begränsa resultaten med hjälp av sök- och filterverktygen överst på sidan.
  4. Ändra kontobehörigheter efter behov.
  5. Klicka på Redigera och välj önskade alternativ för att ändra enskilda behållarbehörigheter. Klicka på Spara för att fortsätta.
  6. Om du vill ta bort användarens åtkomst till den aktuella behållaren kan du klicka på Ta bort.
  7. Spara ändringarna genom att klicka på Spara.

Lägga till användare i en behållare

Så här lägger du till användarbehörigheter till en specifik behållare:

1. Klicka på Administratör.
  2. Välj Användarhantering i kolumnen Behållare.
  3. Klicka på Add.
  4. Välj Lägg till nya användare.
  5. Ange en eller flera e-postadresser.
  6. Tilldela behållarbehörigheter.
  7. Klicka på Bjud in. Inbjudna användare får en inbjudan att använda behållaren.

Redigera användaråtkomst till en behållare

Så här redigerar du användarbehörigheter till en specifik behållare:

1. Klicka på Administratör.
  2. Välj Användarhantering i kolumnen Behållare.
  3. Välj en post på listan Behållarbehörigheter.
  4. Ändra användarens e-postadress vid behov.
  5. Ändra behållarbehörigheter vid behov.
  6. Om du vill ta bort användarens åtkomst till den aktuella behållaren kan du klicka på Ta bort.
  7. Spara ändringarna genom att klicka på Spara.

Inbjudningar

Om en Taggstyrning-administratör har lagt till en användare i ett konto i Taggstyrning får användaren en inbjudan till kontoåtkomst. Användaren meddelas via e-post och kortet Inbjudningar visas på skärmen Konton i Taggstyrning. Klicka på kortet Inbjudningar för att se listan över inbjudningar. Utöka en inbjudan för att se mer information om den. Klicka på Godkänn för att acceptera inbjudan eller på Avvisa för att avbryta den.

Kontobehörigheter

Kontobehörigheter på kontonivå kan anges som antingen Administratör eller Användare. Du kan även finjustera behörigheter till specifika behållare i tabellen Behållarbehörigheter.

Behållarbehörigheter

Åtkomst kan tilldelas per behållare. En användare kan ha någon av följande typer av åtkomst till en viss behållare:

• Ingen åtkomst: Användaren kan inte se behållaren i kontot.
  • Läsa: Användaren kan se behållaren och bläddra bland taggar, utlösare och variabler i behållaren, men kan inte göra några ändringar.
  • Redigera: Användaren har behörighet att skapa arbetsytor och göra ändringar, men kan inte skapa versioner eller publicera.
  • Godkännande: Användaren har behörighet att skapa versioner och arbetsytor samt göra ändringar, men kan inte publicera.
  • Publicera: Användaren har fullständig behörighet att skapa versioner och arbetsytor, göra ändringar och publicera.
Obs! En behörighetsnivå betraktas som ärvd om den tas emot indirekt från en annan plats, som en användargrupp eller organisationsroll. En behörighet räknas som direkt om den tilldelas användaren specifikt. Direkta behörigheter finns kvar även om användaren förlorar en ärvd behörighet.

Återställa ett Google Taggstyrning-konto

Google Taggstyrning tillämpar en strikt policy mot att kringgå behörigheterna i produkten. Du kan hamna i en situation där ingen i din organisation har åtkomst till Taggstyrning eftersom du inte kan skicka en begäran till vårt supportteam om att lägga till användare.

Taggstyrning tillåter inte att alla administratörer tas bort. Om du försöker göra det visas ett fel. Om ett Taggstyrning-konto har en enda administratör och administratörens Google-användarkonto raderas någon annanstans kan Taggstyrning inte förhindra att kontot lämnas utan en administratör.

Så här undviker du att bli utlåst:

• Ställ in flera administratörer och faktiska användarkonton i stället för att använda delade inloggningar. Se anvisningarna ovan.
  • Se till att dina Google-konton hanteras av någon inom organisationen i stället för av en extern byrå eller konsult.
  • Om du använder Google Marketing Platform: Länka Taggstyrning-kontot till din organisation för att få bättre funktioner för användarhantering, till exempel för att se vilka användare som har åtkomst och ställa in användarpolicyer.

Om ditt konto inte har någon administratör

När ett konto eller en behållare inte har en administratör raderas det automatiskt. Övriga användare med läsbehörighet har 30 dagar på sig att exportera sin information från papperskorgen. Om ingen som använder kontot har läsbehörighet måste du börja om från början och tagga om webbplatsen.

Så här återställer du Taggstyrning-behållaren:

1. Information om hur du exporterar behållaren från papperskorgen finns i Exportera information från papperskorgen.
  2. Importera behållaren till ett nytt Google Taggstyrning-konto där personer i din organisation har administratörsbehörighet. Läs Importera en behållare.
  3. Ge tillräckligt många personer administratörsstatus enligt rekommendationerna ovan.

Användare som hanteras av Google Marketing Platform

Denna funktion är endast tillgänglig i Google Tag Manager 360, som ingår i  Google Marketing Platform.

I Google Marketing Platform finns ett centralt system för användarhantering för Google Analytics-, Taggstyrning- och Optimize-konton. Du kan tilldela behörighet till användargrupper för en organisation och för enskilda produktkonton inom organisationen.

I Google Marketing Platform ärver medlemmar i en användargrupp denna grupps behörigheter. För Google Marketing Platform-konton som använder Google Taggstyrning:

• Användare med administratörsbehörighet på kontonivå ärver läsbehörighet till alla behållare i detta konto och kan tilldela sig själva ytterligare behörigheter vid behov.
  • Användare som har användarbehörighet på kontonivå ärver inte några behållarbehörigheter. Behörigheter måste tilldelas av en administratör för varje behållare.

Läs mer om användarroller och behörigheter för Google Marketing Platform.