G Suite on nyt Google Workspace: se sisältää kaiken, mitä yrityksesi tarvitsee tehokkaaseen työntekoon.

[GA4] Google Analytics 4 ‐tapahtumien käyttöönotto Tag Managerin avulla

Tämä artikkeli on tarkoitettu Google Analytics 4:n käyttäjille, jotka ylläpitävät tageja Google Tag Managerilla. Artikkelissa kerrotaan, miten voit saada GA4:ssä lisävinkkejä luomalla suositeltuja ja omia tapahtumia.

Google Analytics 4:n tapahtumatagi

Tapahtuman avulla voit mitata tiettyä interaktiota tai esiintymää verkkosivustolla tai sovelluksessa. Voit esimerkiksi mitata, milloin joku lataa sivun, klikkaa linkkiä tai tekee ostoksen, tai järjestelmän käyttäytymistä, esimerkiksi sovelluksen kaatumista tai impression näkymistä.

Tapahtumatyypit

Google Analytics 4 ‐tapahtumat voidaan jakaa automaattisesti kerättyihin ja manuaalisesti käyttöön otettaviin tapahtumiin.

Seuraavantyyppiset tapahtumat kerätään automaattisesti:

• Automaattisesti kerätyt tapahtumat ovat tapahtumia, jotka Google Analytics kerää oletuksena, kun lisäät sivustollesi Google-tagin tai Tag Managerin koodinpätkän tai sovellukseesi Google Analytics for Firebase SDK:n. Lue lisää
  • Tehostetun mittauksen tapahtumat Google Analytics kerää verkkosivustoilta, kun tehostettu mittaus on käytössä Google Analyticsissa. Lue lisää

Seuraavantyyppiset tapahtumat on otettava käyttöön erikseen, jotta ne näkyvät Analyticsissa:

• Suositellut tapahtumat täytyy ottaa käyttöön itse, mutta niillä on tietyt ennalta määritetyt nimet ja parametrit. Suositeltujen tapahtumien avulla voit hyödyntää jo saatavilla olevia ja tulevia raportointiominaisuuksia.
  • Omat tapahtumat ovat itse määrittelemiäsi tapahtumia. Luo niitä vain siinä tapauksessa, etteivät muut tapahtumat sovellu tarpeisiisi. Omat tapahtumat eivät näy useimmissa GA4:n vakioraporteissa, joten sinun on luotava omia raportteja tai kartoituksia, jotta voit tehdä niiden pohjalta analyyseja.

Measure user activity with recommended events in Google Analytics

Tässä oppaassa kerrotaan, miten voit ottaa suositeltuja ja omia tapahtumia käyttöön sivustollasi Google Tag Managerin avulla. Sinun ei tarvitse tehdä mitään automaattisesti kerättävien ja tehostetun mittauksen tapahtumien käyttöön ottamiseksi.

Ennen kuin aloitat

Oppaassa oletetaan, että olet tehnyt seuraavat asiat:

Oletuksena on myös, että sinulla on seuraavat:

• Pääsy verkkosivuston Tag Manager ‐säilöön
  • Vähintään muokkaajan rooli Google Analytics ‐tilillä

Tapahtumien käyttöönotto

Jos haluat ottaa tapahtuman käyttöön Google Tag Managerin avulla, sinun tulee ensin määrittää Google Analytics: GA4-tapahtuma ‐tagi ja luoda sitten triggeri, joka määrää, milloin tapahtuma lähetetään.

Alla olevista ohjeista näet, miten voit lähettää oman tapahtuman Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuteen, kun käyttäjä klikkaa painiketta tilatakseen uutiskirjeen. Ohjeissa kerrotaan, miten otat tapahtuman käyttöön Tag Managerin avulla (ei edellytä datakerros-objektin käyttöönottoa).

Vaihe 1: Luo GA4-tapahtumatagi

Aloita luomalla Google Analytics: GA4-tapahtuma ‑tagi uudelle omalle tapahtumalle.

1. Klikkaa Google Tag Managerista Tagit > Uusi.
  2. Lisää yläreunaan tagin nimi (esim. "GA4-tapahtuma – Uutiskirjeen tilaus").
  3. Valitse Google Analytics: GA4-tapahtuma ja määritä seuraavat:

Parametrit

Parametri on avain-arvo-pari (esim. 'currency': 'USD'), joka sisältää lisätietoa sivusi tapahtumista tai määritysasetuksista. Google-tagi lähettää tapahtumaparametreja, jotka sisältävät automaattisesti kerättäviä ja suositeltuja tapahtumia.

Jos haluat lisätietoa jostakin tapahtumasta, voit lisätä parametreja. Tällöin voit joko hyödyntää ennalta määritettyjä parametreja tai luoda omia parametreja.

Kun joku esimerkiksi lisää tuotteen ostoskoriin, Google-tagi lähettää add_to_cart-tapahtuman. Saat tarkempaa dataa tuotteesta koodaamalla kyseiselle tapahtumalle parametreja, kuten tuotteen nimen ja hinnan.

Parametrien jakaminen tagien kesken

Voit varmistaa datan yhdenmukaisuuden kaikkien tagiesi välillä määrittämällä jaettuja parametreja, joissa käytät määritys- ja tapahtuma-asetusmuuttujia. Google-tagi voi periä asetusmuuttujalta parametreja, kuten mittaus- ja käyttäjätunnuksia.

GA4-tapahtumatagit perivät Google-tagin parametrit. Google-tagin asettamat parametrit pysyvät samoina sivun kaikissa tapahtumissa. Parametrit päivitetään vain, kun Google-tagi käynnistyy uudelleen. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun sivu ladataan uudelleen.

Jos GA4-tapahtumatagilla on parametri, jolla on sama nimi kuin Google-tagin parametrilla, GA4-tapahtumatagin parametrin arvo ohittaa Google-tagin parametrin arvon, mutta vain kyseisen tapahtuman osalta. Kaikissa muissa GA4-tapahtumatageissa, joilla ei ole samaa parametrin nimeä, käytetään edelleen Google-tagin asettamaa alkuperäistä parametriarvoa.

Vaihe 2: Luo triggeri

Luo seuraavaksi triggeri, jotta tapahtuma lähetetään, kun joku klikkaa painiketta.

1. Klikkaa GA4-tapahtumatagin kohdalta Triggerit-ruutua.
  2. Klikkaa oikeasta yläkulmasta +.
  3. Nimeä triggeri (esim. "Triggeri – Uutiskirjeen tilaaminen").

Voit valita tapahtuman lähettämiselle ehdot. Seuraavassa esimerkissä tapahtuma lähetetään painikkeen tunnisteen perusteella:

1. Klikkaa luomasi triggerin kohdalta Triggerin määritys ‐kenttää.
  2. Valitse Kaikki elementit.
  3. Valitse Jotkin klikkaukset.
  4. Aseta triggerille seuraava ehto: "Klikkausteksti sisältää Tilaa uutiskirje".
  5. Tallenna muutokset.

Jos haluat tapahtuman käynnistyvän, kun joku katselee sivua (esim. vahvistussivua), voit käyttää katselukertatriggeriä.

Vaihe 3: Esikatsele muutokset

Ennen kuin julkaiset uuden tapahtuman Tag Managerissa, klikkaa Esikatsele nähdäksesi datan, joka tallennetaan Tilaa uutiskirje ‑painiketta klikattaessa.

Esikatselutilassa voit testata säilöön tehtyjä muutoksia ennen kuin julkaiset ne sivustollasi. Lue lisää esikatselutilasta.

Tapahtumien katsominen Analyticsissa

Tapahtumat ja niiden parametrit näkyvät reaaliaikaisessa raportissa ja DebugView-raportissa. Huomioithan, että DebugView-raportin käyttäminen edellyttää lisämäärityksiä. Näistä raporteista näet käyttäjien sivustollasi käynnistämät tapahtumat niiden käynnistyessä.

Seuraavat vaiheet