Åtgärda problem med ljudet

Du kan åtgärda problem med högtalaren med hjälp av flödet för självhjälp:

Åtgärda högtalarproblem

Testa följande om ljudet på telefonen kommer stötvis eller skräller:

Ljudet från min telefon hörs inte tydligt

Om ljudet från telefonen kommer stötvis eller om det skräller i högtalaren gör du så här:

Steg 1: Kontrollera hur stark mobildataanslutning du har.

• Titta efter ikonen som visar signalstyrkan högst upp på skärmen. En fylld triangel betyder att du har stark signal Signal.
  • Om anslutningen är svag flyttar du dig någonstans där signalen är starkare. Testa att gå ut eller till ett annat rum inomhus.
    Tips! Du kan ta reda på var mobiloperatören har täckning genom att besöka deras webbplats och kolla täckningskartan.
  • Om du befinner dig någonstans där det är mycket folk, t.ex. i innerstan, kan mobildataanslutningen vara långsammare eftersom många använder samma nätverk.

Steg 2: Inaktivera Bluetooth. Läs mer om hur du inaktiverar Bluetooth

Steg 3: Höj eller sänk volymen. Ibland kan det skrälla i högtalaren om du spelar musik för högt. Läs mer om var volymknapparna sitter.

Steg 4: Aktivera eller inaktivera Wi-Fi.

• Om Wi-Fi är på inaktiverar du det och testar att ringa.
  • Om Wi-Fi är avstängt aktiverar du det och testar att ringa.

Steg 5: Inaktivera video och aktivera det igen om du deltar i ett videosamtal.

Steg 6: Om du är i rörelse, t.ex. därför att du sitter på tåget eller i bilen, väntar du med att ringa tills du har stannat.

Steg 7: Starta om telefonen.

• Tryck på telefonens strömbrytare. Tryck på Starta om Starta om på skärmen.
  • Du kan också starta om telefonen genom att trycka på strömbrytaren i cirka 30 sekunder.

Steg 8: Om du sitter i ett samtal aktiverar du högtalartelefonen och stänger sedan av den igen. Om det inte hörs något när högtalartelefonen är på eller av läser du mer om hur du kontaktar Pixels support.

Steg 9: Spela upp 2–3 olika låtar eller videor från olika appar, till exempel en video som du har spelat in på telefonen och en låt i en musikapp.

Det hörs inget alls eller det är låg volym

Testa följande om ljudet på telefonen är svagt eller om det inte hörs något alls:

Steg 1: Kontrollera att du har telefonens övre högtalare i höjd med örat när du ringer. Läs mer om var högtalaren sitter.

Steg 2: Kontrollera volyminställningen.

Steg 3: Kontrollera hur stark mobildataanslutning du har.

• Titta efter ikonen som visar signalstyrkan högst upp på skärmen. En fylld triangel betyder att du har stark signal Signal.
  • Om anslutningen är svag flyttar du dig någonstans där signalen är starkare. Testa att gå ut eller till ett annat rum inomhus.
    Tips! Du kan ta reda på var mobiloperatören har täckning genom att besöka deras webbplats och kolla täckningskartan.
  • Om du befinner dig någonstans där det är mycket folk, t.ex. i innerstan, kan mobildataanslutningen vara långsammare eftersom många använder samma nätverk.
Steg 4: Inaktivera Bluetooth. Läs mer om hur du inaktiverar Bluetooth

Steg 5: Aktivera eller inaktivera Wi-Fi.

• Om Wi-Fi är på inaktiverar du det och testar att ringa.

• Om Wi-Fi är avstängt aktiverar du det och testar att ringa.

Steg 6: Ta bort skärmskyddet eller fodralet om du använder ett sådant.

Steg 7: Stäng alla appar. Läs mer om hur du stänger appar.

Steg 8: Starta om telefonen.

• Tryck på telefonens strömbrytare. Tryck på Starta om Starta om på skärmen.
  • Du kan också starta om telefonen genom att trycka på strömbrytaren i cirka 30 sekunder.
Steg 9: Inaktivera video och aktivera det igen om du deltar i ett videosamtal.

Steg 10: Kontrollera telefonens maskinvara.

• Kontrollera högtalare och mikrofoner. Rengör dem försiktigt med en mjuk, luddfri trasa om de är smutsiga. Läs mer om var högtalarna och mikrofonerna sitter.
  • Kontrollera USB-C-porten på telefonen. Rengör den försiktigt med en mjuk, luddfri trasa om den är smutsig.
  • Om du sitter i ett samtal aktiverar du högtalartelefonen och stänger sedan av den igen. Om det inte hörs något när högtalartelefonen är på eller av läser du mer om hur du kontaktar Pixels support.
  • Om du har anslutit ett par hörlurar drar du ur kontakten eller kopplar bort dem. Koppla sedan in dem igen. Om det ändå inte hörs något testar du utan hörlurar eller med ett annat par.

Obs! Om meddelandet Vätska eller smuts i USB-porten öppnas följer du de här anvisningarna.

Avancerad felsökning

Du kan testa att återställa telefonens standardinställningar. Läs mer om hur du återställer standardinställningarna.

Jag hörs inte när jag pratar i telefon

Steg 1: Kontrollera att ljudet inte är avstängt.

• Titta på telefonen medan du ringer. Kolla om mikrofonikonen är markerad. Om den är det slår du på ljudet igen genom att trycka på ikonen.

Steg 2: Inaktivera Bluetooth. Läs mer om hur du inaktiverar Bluetooth

Steg 3: Stäng alla appar. Läs mer om hur du stänger appar.

Steg 4: Starta om telefonen.

• Tryck på telefonens strömbrytare. Tryck på Starta om Starta om på skärmen.
  • Du kan också starta om telefonen genom att trycka på strömbrytaren i cirka 30 sekunder.

Steg 5: Kontrollera telefonens tillbehör.

• Om du använder ett skärmskydd eller fodral tar du bort det. Vi rekommenderar att du använder ett telefonfodral som är avsett för Pixel, t.ex. ett från Google Store.
  • Om du använder ett tillbehör, t.ex. hörlurar, testar du att byta ut tillbehöret.

Steg 6: Kontrollera telefonens maskinvara.

• Kontrollera högtalare och mikrofoner. Rengör dem försiktigt med en mjuk, luddfri trasa om de är smutsiga. Läs mer om var högtalarna och mikrofonerna sitter.
  • Kontrollera USB-C-porten på telefonen. Rengör den försiktigt med en mjuk, luddfri trasa om den är smutsig.

Obs! Om meddelandet Vätska eller smuts i USB-porten öppnas följer du de här anvisningarna.

Steg 7: Uppdatera till den senaste versionen av Android på telefonen. Ta reda på vilken version av Android du har.

Steg 8: Kolla mikrofonerna.

• Spela in något med appen Ljudinspelare Appen Ljudinspelare.
    Om ljud spelas in fungerar den nedre mikrofonen.
  • Spela in en video med ljud med kameran Google Kamera.
    Om det blir ljud i videon fungerar den övre mikrofonen.
  • Läs mer om hur du kontaktar Pixels support om någon av mikrofonerna inte fungerar.

Avancerad felsökning

Du kan testa att återställa telefonens standardinställningar. Läs mer om hur du återställer standardinställningarna.

Jag hörs inte när jag ringer med en samtalsapp som Meet eller Skype

Steg 1: Kontrollera att ljudet inte är avstängt.

• Titta på telefonen medan du ringer. Kolla om mikrofonikonen är markerad. Om den är det slår du på ljudet igen genom att trycka på ikonen.

Steg 2: Inaktivera Bluetooth. Läs mer om hur du inaktiverar Bluetooth

Steg 3: Stäng alla appar. Läs mer om hur du stänger appar.

Steg 4: Starta om telefonen

• Tryck på telefonens strömbrytare. Tryck på Starta om Starta om på skärmen.
  • Du kan också starta om telefonen genom att trycka på strömbrytaren i cirka 30 sekunder.

Steg 5: Kontrollera att apparna är uppdaterade. Läs mer om hur du uppdaterar en app.

Steg 6: Uppdatera till den senaste versionen av Android på telefonen. Ta reda på vilken version av Android du har.

Steg 7: Kontrollera att appen du använder, t.ex. för videomeddelanden, har behörighet att använda mikrofonen. Läs mer om hur du ändrar appbehörigheter.

Steg 8: Ta bort appen och installera om den.  Läs mer om hur du tar bort appar och installerar om appar på telefonen.

Avancerad felsökning

Du kan testa att återställa telefonens standardinställningar. Läs mer om hur du återställer standardinställningarna.

Det är för mycket bakgrundsljud

Du kan minska bakgrundsljud i ett samtal med Klart samtalsljud.

Den här funktionen är tillgänglig på Pixel 7 och senare, inklusive Fold.

Viktigt! Den här funktionen beror på bandbredden för samtal och är kanske inte tillgänglig för alla samtal.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Ljud och vibration följt av Klart samtalsljud.
  3. Aktivera eller inaktivera Använd Klart samtalsljud.

Läs mer om hur högtalare och mikrofoner fungerar på Pixel

Pixel-telefoner har två högtalare och tre mikrofoner. Läs mer om var högtalarna och mikrofonerna sitter.

Olika högtalare och mikrofoner används för olika uppgifter. Musik spelas upp i båda högtalarna, men ljudet från den nedre högtalaren är starkare.

Så här används den övre högtalaren på telefonen

Den översta högtalaren är den som hör till luren. Den används främst vid telefonsamtal.

När du håller telefonen mot örat är den övre högtalaren på. Därför kan du höra den som ringer fast den nedre högtalaren är avstängd. Eftersom den övre högtalaren är mindre än den nedre blir ljudet mycket svagare när den nedre inte är inkopplad.

Så här används den nedre högtalaren på telefonen

Den nedre högtalaren är större och brukar ge starkare ljud. När du pratar i telefon hörs det inget i den, om du inte slår på högtalartelefonen.

Så här används mikrofonerna på telefonen

Telefonen har tre likadana mikrofoner, men alla kanske inte används samtidigt. Inspelningens kvalitet beror på vilken app du använder.

Har du fortfarande problem med ljudet på en Pixel-telefon?

Du kan hitta möjliga lösningar på andra problem med telefonens kamera genom att ställa frågor i våra forum i Pixel-communityn.

Du kan även kontakta en supportrepresentant om problemet. Läs mer om hur du får hjälp med Pixel-telefonen.