In dit Helpcentrum vindt u content voor zowel Merchant Center Next als de klassieke versie van Merchant Center. Kijk naar het logo bovenaan elk artikel om te controleren of u het artikel gebruikt voor uw Merchant Center-versie.

Productgroep-id [item_group_id]

Een eigen icoon voor Merchant Center Next en de klassieke versie van Merchant Center.

An example ad showing a shoe with different color variants

Gebruik het kenmerk productgroep-ID [item_group_id] om productvarianten in productgegevens te groeperen. Varianten vormen een groep van vergelijkbare producten die alleen op basis van productdetails van elkaar verschillen, zoals maat [size], kleur [color], materiaal [material], patroon [pattern], leeftijdsgroep [age_group] en gender [gender].

Als u een productgroep-ID [item_group_id] gebruikt om producten te groeperen, worden het product en de varianten ervan niet afzonderlijk, maar als groep aan klanten getoond.

In dit artikel

Wanneer te gebruiken

Required Vereist voor gratis vermeldingen voor productvarianten

Required Vereist voor Shopping-advertenties voor productvarianten die de volgende landen targeten:

• Brazilië
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Japan
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten

Indeling

Volg deze richtlijnen voor de indeling, zodat Google uw ingediende gegevens begrijpt.

Meer informatie over wanneer en hoe u uw productgegevens indient in het Engels

Type Unicode-tekens (aanbevolen: alleen ASCII): alfanumeriek, underscores en koppeltekens
Limieten 1-50 tekens
Herhaald veld Nee
Property van schema.org
(Wat is dit?)

Product.inProductGroupWithID, Type: Text
ProductGroup.productGroupId
, Type: Text

Bestandsindeling Voorbeeldwaarde
Tekstfeeds AB12345
XML-feeds <g:item_group_id>AB12345</g:item_group_id>

Gebruik de bron Content API for Shopping voor de indeling van uw gegevens voor de Content API.

Opmerking: Dien uw datafeedbestand in een ondersteunde indeling in, zodat ons systeem dit kenmerk in uw productgegevens juist herkent.

Minimumvereisten

Dit zijn de vereisten waaraan u moet voldoen om uw product te tonen. Als u niet aan de vereisten voldoet, keuren wij uw product af. Dat kunt u zien in uw Merchant Center-account op de pagina Diagnostische gegevens.

• Voer voor elk afzonderlijk product een unieke ID in. Gebruik voor alle varianten van hetzelfde product dezelfde waarde voor productgroep-ID [item_group_id]. Stel dat er 9 varianten zijn van een T-shirt: 3 maten (S, M en L) in 3 kleuren (rood, blauw en groen). Voer elke variant in als apart product (dus in totaal 9 afzonderlijke producten) en gebruik voor elk product dezelfde waarde voor het kenmerk productgroep-ID om aan te geven dat het hier om varianten van hetzelfde product gaat.
  • Elke afzonderlijke productgroep moet een unieke waarde hebben voor het kenmerk productgroep-id [item_group_id].
    • Gebruik geen hoofdletters en kleine letters om de productgroep-id uniek te maken. De waarden abc123 en ABC123 worden geïnterpreteerd als hetzelfde product.
    • Gebruik niet dezelfde waarde voor het kenmerk productgroep-id voor verschillende producten.
  • Voer een variantkenmerk in samen met het kenmerk productgroep-ID. Als u een productgroep-ID invoert, moet u ervoor zorgen dat uw varianten minstens één variantkenmerk gebruiken, zoals: kleur [color], patroon [pattern], materiaal [material], leeftijdsgroep [age_group], gender [gender] of maat [size].

• Gebruik dezelfde variantkenmerken voor alle producten met dezelfde productgroep-ID. Als u bijvoorbeeld een jurk in 2 kleuren en 2 maten invoert, moet elk ingevoerd product een waarde hebben voor de kenmerken kleur [color] en maat [size]. Voer dus niet de kleur of maat in voor één jurk terwijl u die gegevens achterwege laat voor de andere.

• Zorg dat de productdetails op uw landingspagina overeenkomen met de waarden die u invoert voor elk kenmerk, zoals titel [title], kleur [color], patroon [pattern], materiaal [material], prijs [price], beschikbaarheid [availability] en afbeeldingslink [image_link]. Meer informatie over de vereisten voor landingspagina's

Best practices

Met deze best practices kunt u uw productgegevens optimaliseren voor de beste resultaten.

• Gebruik de bovenliggende SKU als waarde voor productgroep-ID voor alle varianten van hetzelfde product. Gebruik geen bovenliggende SKU als een apart product. Als u varianten met behulp van een bovenliggende SKU wilt groeperen, gebruikt u voor alle producten in de variantgroep de bovenliggende SKU als waarde voor productgroep-ID [item_group_id].

• Verwar niet de kenmerken productgroep-ID en ID. Gebruik het kenmerk ID voor een unieke identificatie van één product en het kenmerk productgroep-ID [item_group_id] om meerdere productenvarianten te groeperen.
  • Gebruik geen waarde voor het kenmerk productgroep-id als het product geen variant is. Gebruik het kenmerk productgroep-id niet als het product lijkt op andere producten, maar niet echt een variant is. Voorbeelden van producten die geen variant zijn, zijn bijvoorbeeld een pak bestaande uit een colbert en broek of een set badaccessoires.

• Gebruik voor elke groep productvarianten een vaste waarde voor de productgroep-id. Wijzig een productgroep-id niet als u deze eenmaal aan een product heeft toegewezen. Als de productgroep-id vaak verandert, kan dat leiden tot inconsistentie in de manier waarop varianten worden gegroepeerd en getoond aan klanten.
  • Gebruik het kenmerk productgroep-id niet voor niet-ondersteunde varianten. Gebruik het kenmerk productgroep-ID niet om varianten aan te duiden als het product afhankelijk is van een niet-ondersteund kenmerk (zoals automerk of model) of als het product op maat wordt gemaakt en een groot aantal varianten (meer dan 30) heeft. Praktische tips voor het invoeren van niet-ondersteunde varianten
  • Zorg dat u voor elke variant afzonderlijke kenmerken voor de URL van de landingspagina gebruikt (bijvoorbeeld link [link] en mobiele link [mobile_link]). Daarbij moet u voor elke URL een ander padsegment en/of andere queryparameters gebruiken, bijvoorbeeld /t-shirt/green of /t-shirt?color=green&size=small.
  • In het artikel over URL-structuren op Zoeken Central vindt u instructies om uw website en URL's te structureren voor varianten.
  • Ga naar het artikel over productvarianten op Zoeken Central voor meer informatie over hoe u gestructureerde gegevens van schema.org toevoegt voor varianten.

Voorbeelden

Algemene voorbeelden

Green checkmark

Gebruik variantgegevens door middel van de variantkenmerken. Voorbeeld:

Productgegevens voor een rood T-shirt met Google-logo, maat S

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Google-T-shirt met logo, small, rood

ID [id]

12345-S-R

Kleur [color]

Rood

Maat [size]

Small

Link [link] https://example.com/shirt?color=red&size=small

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Productgegevens voor een blauw Google-T-shirt met logo, maat M

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Google-T-shirt met Google-logo, medium, blauw

id [id]

12345-M-Z

Kleur [color]

Blauw

Maat [size]

Medium

Link [link] https://example.com/shirt?color=blue&size=medium

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Red X

Gebruik geen varianten zonder variantkenmerken.

Kledingproducten

Kledingproducten hebben vaak varianten. Gebruik dezelfde productgroep-id [item_group_id] voor elke variant. Hier volgt een voorbeeld met 2 kleuren, elk in 3 maten.

Opmerking: Het kenmerk gender [gender] kan verplicht zijn, afhankelijk van het doelland, en is vereist om variantkenmerken correct weer te geven.

In dit voorbeeld zou u deze 6 varianten gebruiken:

Productgegevens voor een wit T-shirt met Google-logo, maat S

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

T-shirt met Google-logo, small, wit

ID [id]

12345-S-W

Kleur [color]

Wit

Maat [size]

Small

Link [link] https://example.com/shirt?color=white&size=small

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Productgegevens voor een zwart T-shirt met Google-logo, maat S

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

T-shirt met Google-logo, small, zwart

ID [id]

12345-S-Z

Kleur [color]

Zwart

Maat [size]

Small

Link [link] https://example.com/shirt?color=black&size=small

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Productgegevens voor een wit T-shirt met Google-logo, maat M

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

T-shirt met Google-logo, medium, wit

id [id]

12345-M-W

Kleur [color]

Wit

Maat [size]

Medium

Link [link] https://example.com/shirt?color=white&size=medium

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Productgegevens voor een zwart T-shirt met Google-logo, maat M

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

T-shirt met Google-logo, medium, zwart

ID [id]

12345-M-Z

Kleur [color]

Zwart

Maat [size]

Medium

Link [link] https://example.com/shirt?color=black&size=medium

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Productgegevens voor een wit T-shirt met Google-logo, maat L

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Google-T-shirt met logo, large, wit

ID [id]

12345-L-W

Kleur [color]

Wit

Maat [size]

Large

Link [link] https://example.com/shirt?color=white&size=large

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Productgegevens voor een zwart T-shirt met Google-logo, maat L

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

T-shirt met Google-logo, large, zwart

ID [id]

12345-L-Z

Kleur [color]

Zwart

Maat [size]

Large

Link [link] https://example.com/shirt?color=white&size=large

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Schoenen

Schoenen voert u op dezelfde manier in als andere kledingproducten. Groepeer varianten van hetzelfde product door voor elke variant dezelfde productgroep-ID [item_group_id] toe te voegen.

Productgegevens voor blauwe, oranje en groene lage schoenen, maat 39, smal

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Lage schoenen, maat 39, smal

ID [id]

12460-8b-blu

Kleur [color]

Blauw/oranje/groen

Maat [size]

39b

Link [link] https://example.com/shoes?color=bog&size=8B

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Productgegevens voor blauwe, oranje en groene lage schoenen, maat 39
Kenmerk Waarde

Titel [title]

Lage schoenen, maat 39

ID [id]

12460-8-blu

Kleur [color]

Blauw/oranje/groen

Maat [size]

39

Link [link] https://example.com/shoes?color=bog&size=8

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Productgegevens voor blauwe, oranje en groene lage schoenen, maat 39, breed
Kenmerk Waarde

Titel [title]

Lage schoenen, maat 39, breed

ID [id]

12460-8w-blu

Kleur [color]

Blauw/oranje/groen

Maat [size]

39b

Link [link] https://example.com/shoes?color=bog&size=8W

Productgroep-ID [item_group_id]

12345

Elektronica

Elektronische producten kunnen als varianten worden ingevoerd. Als een telefoon bijvoorbeeld in meerdere kleuren verkrijgbaar is, voert u elke telefoon als variant in met dezelfde waarde voor productgroep-ID [item_group_id].

An illustration with 3 different colors of one mobile phone

Productgegevens voor een blauwe Google Nexus 6, 32 GB, simlockvrij

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Google Nexus 6, 32 GB, nachtblauw, simlockvrij

ID [id]

2345-32gb-midblu

Kleur [color]

Nachtblauw

Link [link] https://example.com/phone?color=mb

Productgroep-ID [item_group_id]

2345

Productgegevens voor een witte Google Nexus 6, 32 GB

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Google Nexus 6, 32 GB, wolkenwit, met abonnement

ID [id]

2345-32gb-cldwh

Kleur [color]

Wolkenwit

Link [link] https://example.com/phone?color=cw

Productgroep-ID [item_group_id]

2345

Meubelen

Meubelen kunnen als varianten worden ingevoerd. Als een bank bijvoorbeeld met verschillende bekledingsstoffen verkrijgbaar is, voert u elke bank als variant in met dezelfde waarde voor productgroep-ID [item_group_id].

An illustration of a couch with product staging

Productgegevens voor een bank van microvezel uit de jaren 50, geel en grijs, stippenpatroon

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Jaren 50-bank microvezel, stippenpatroon, geel en grijs

ID [id]

3456-dot-yllw-gry

Kleur [color]

Geel/grijs

Materiaal [material]

Suède

Link [link] https://example.com/sofa/yellowgray?material=suede

Productgroep-ID [item_group_id]

3456

Productgegevens van een microvezelbank uit het midden van de vorige eeuw, bekleed met groen leer

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Jaren 50-bank, microvezel, leer, groen

ID [id]

3456-lth-grn

Kleur [color]

Groen

Materiaal [material]

Leer

Link [link] https://example.com/sofa/green?material=leather

Productgroep-ID [item_group_id]

3456

Productgegevens voor een fauteuil van walnootkleurig multiplex

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Fauteuil van gebogen multiplex, walnoot

ID [id]

1a2b3c-wal

Kleur [color]

Walnoot

Materiaal [material]

Multiplex

Link [link] https://example.com/chair?color=walnut&material=plywood

Productgroep-ID [item_group_id]

1a2b3c

Productgegevens van een fauteuil van grijs multiplex

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Fauteuil van gebogen multiplex, asgrijs

ID [id]

1a2b3c-ash

Kleur [color]

Asgrijs

Materiaal [material]

Multiplex

Link [link] https://example.com/chair?color=ash&material=plywood

Productgroep-ID [item_group_id]

1a2b3c

Make-up

Make-upartikelen kunnen als varianten worden ingevoerd. Als make-up bijvoorbeeld in meerdere kleuren verkrijgbaar is, voert u elke kleur als variant in met dezelfde waarde voor productgroep-ID [item_group_id].

Productgegevens voor vloeibare beige make-up

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Blend vloeibare make-up, beige

ID [id]

0987-b

kleur [color]

Beige

Link [link] https://example.com/makeup/beige

Productgroep-ID [item_group_id]

Productgegevens voor vloeibare medium-beige make-up

Kenmerk

Waarde

Titel [title]

Blend vloeibare make-up, beige-medium

ID [id]

0987-bmed

Kleur [color]

Beige-medium

Link [link] https://example.com/makeup/beige-medium

Productgroep-ID [item_group_id]