Vertrouwelijke e-mails verzenden en openen

Je kunt berichten en bijlagen verzenden via de vertrouwelijke modus om gevoelige informatie te beschermen. Stel limieten in voor wat ontvangers met je e-mail kunnen doen. Zo kun je een vervaldatum instellen, om een toegangscode vragen of opties verwijderen om e-mail door te sturen. Wanneer je de e-mail stuurt, ontvangt de ontvanger een melding over de door jou geselecteerde limieten.

Opmerking: Via deze beperkingen kun je voorkomen dat ontvangers je e-mail per ongeluk delen. Kwaadwillende ontvangers die schadelijke programma's gebruiken, kunnen je berichten of bijlagen echter mogelijk nog steeds kopiëren.

Zie hoe vertrouwelijke e-mails werken

How locker works
Opmerking: De inhoud van deze animatie is momenteel alleen beschikbaar in het Engels.

Vertrouwelijke berichten en bijlagen sturen

Opmerking: Als je Gmail gebruikt met je werk- of schoolaccount, neem je contact op met je beheerder om ervoor te zorgen dat je de vertrouwelijke modus kunt gebruiken.

1. Ga op je computer naar Gmail.
  2. Klik op Opstellen.
  3. Klik rechtsonder in het venster op De vertrouwelijke modus inschakelen De vertrouwelijke modus inschakelen.
    Tip: Als je de vertrouwelijke modus al hebt ingeschakeld voor een e-mail, klik je onderaan de e-mail op Bewerken.
  4. Stel een vervaldatum en toegangscode in. Deze instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen.
    • Als je 'Geen sms-toegangscode' kiest, kunnen ontvangers die de Gmail-app gebruiken het bericht rechtstreeks openen. Ontvangers die geen Gmail gebruiken, krijgen een toegangscode via e-mail.
    • Als je 'Sms-toegangscode' kiest, krijgen ontvangers een toegangscode via sms. Zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de ontvanger invoert, niet je eigen telefoonnummer.
  5. Klik op Opslaan.

De toegang vroegtijdig intrekken

Je kunt voorkomen dat een ontvanger de e-mail vóór de vervaldatum bekijkt.

1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik links op Verzonden.
  3. Open de vertrouwelijke e-mail.
  4. Klik op Toegang intrekken.

Een e-mail openen die met de vertrouwelijke modus is verzonden

Als de afzender de vertrouwelijke modus heeft gebruikt om de e-mail te verzenden:

• Je kunt het bericht en de bijlagen bekijken tot uiterlijk de vervaldatum of tot de afzender de toegang ertoe verwijdert.
  • Opties om de tekst en bijlagen te kopiëren, te plakken, af te drukken en door te sturen zijn uitgeschakeld.
  • Je moet mogelijk een toegangscode invoeren om de e-mail te openen.

Ik gebruik een Gmail-account

1. Open de e-mail.
  2. Als de verzender geen sms-toegangscode vereist:
    • Als je de nieuwste Gmail-apps (web of mobiel) gebruikt, zie je de e-mail direct wanneer je deze opent.
    • Als je een andere e-mailclient gebruikt, open je de e-mail, klik je op de link E-mail bekijken en log je in met je Google-inloggegevens om het bericht te bekijken.
  3. Als de verzender een sms-toegangscode vereist:
    • Klik op Toegangscode verzenden.
    • Controleer je sms-berichten voor de toegangscode.
    • Voer de toegangscode in en klik daarna op Verzenden.

Ik gebruik een ander e-mailaccount

1. Open de e-mail. Klik op de link E-mail bekijken.
  2. Er wordt een nieuwe pagina geopend. Klik op Toegangscode verzenden.
    • Controleer je sms-berichten of e-mails voor de toegangscode.
    • Voer de toegangscode in en klik vervolgens op Verzenden.

Berichten zoeken in de vertrouwelijke modus van Gmail

• Als je in de vertrouwelijke modus wilt zoeken naar berichten die je hebt verzonden, geef je I:^irm_outbound op in het zoekvak van Gmail.
  • Als je in de vertrouwelijke modus wilt zoeken naar berichten die je hebt ontvangen, geef je I^irm_inbound op in het zoekvak van Gmail.

Ik krijg een foutmelding

E-mail is verlopen

De afzender heeft mogelijk de e-mail of je toegang verwijderd vóór de vervaldatum. Neem contact op met de afzender om je langer de tijd te geven of om de e-mail opnieuw te ontvangen.

Het opgegeven nummer is voor een niet-ondersteund land

Je kunt alleen sms-toegangscodes toevoegen voor telefoonnummers uit de volgende regio's:

• Noord-Amerika
  • Zuid-Amerika
  • Europa
  • Azië: India en Japan