Problemen met facturering, rapportage en annulering van bestellingen

U vindt antwoorden op veel vragen over facturering, rapportage en annulering van bestellingen in het Helpcentrum van Play Console. Ons ondersteuningsteam kan u helpen met de rest.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

App-statistieken en financiële rapporten bekijken

In uw Play Console vindt u gedetailleerde statistieken en financiële rapporten die u meer informatie kunnen geven over de prestaties van uw app.

Op de volgende pagina's vindt u meer informatie over hoe u deze rapporten kunt openen:

Bestellingen worden geannuleerd

In sommige gevallen kunnen bestellingen door een gebruiker worden geannuleerd of door Google worden terugbetaald. Terugbetalingen worden uitgevoerd als servicecorrectie voor uw gebruikers of indien wettelijk vereist. De terugbetalingen maken deel uit van onze distributieovereenkomst voor ontwikkelaars. Wanneer een bestelling is geannuleerd, kan deze niet meer worden hersteld.

Hier volgen een aantal voorbeelden van redenen waarom een terugbetaling kan worden uitgevoerd:

• De gebruiker retourneert een betaalde app: Na aankoop van een betaalde app heeft een gebruiker maximaal twee uur om de app te retourneren voor een volledige terugbetaling. Gebruikers kunnen een app slechts één keer retourneren. Als een gebruiker dezelfde app opnieuw koopt, kan deze niet nogmaals worden geretourneerd.
  • De gebruiker vraagt een terugbetaling aan: Gebruikers kunnen een terugbetaling aanvragen op Google Play.
  • Ongeautoriseerde of onbedoelde aankopen: In sommige gevallen kan ons ondersteuningsteam een terugbetaling uitvoeren voor aankopen die per vergissing of zonder toestemming van de gebruiker zijn gedaan.

Als Google vindt dat een bestelling een hoog risico heeft of niet voldoet aan ons beleid, kan de bestelling voor uw veiligheid worden geannuleerd. Ga naar Fraudebestrijding voor verkopers voor meer informatie over hoe Google fraude detecteert en helpt voorkomen.

Onvolledige in-app-aankooptransacties

Als gebruikers problemen ondervinden met in-app-aankopen in uw app, kunnen ze contact met u opnemen voor hulp. Als u ze zelf niet kunt helpen, vindt u aanvullende stappen voor probleemoplossing voor in-app-aankopen en betalingsproblemen in het Helpcentrum van Google Play.

Als gebruikers nog steeds geen in-app-aankopen in uw app kunnen voltooien, kunt u contact opnemen met ons ondersteuningsteam. Vermeld de volgende gegevens zodat we het probleem kunnen onderzoeken:

• Screenshot van het probleem
  • Voorbeeldbestellings-ID's waarop het probleem van toepassing is
  • Betrokken SKU's
  • Welke API-aanroep voor in-app-facturering mislukt?
  • Welke foutcodes ziet u?
  • Beschrijving van uw gebruik van in-app-facturering: Gebruikt u validatie aan de serverzijde? Welk type item is het?
  • Bugrapport geproduceerd met Android Debug Bridge
Valuta wijzigen in een Play Console-account

Als u uw Play Console-account wilt instellen op een andere valuta, moet u een nieuw Play Console-account maken met een ander e-mailadres. Als u een nieuw Google-account wilt maken, kunt u dat op elk gewenst moment hier doen.

Wanneer u uw account maakt, kunt u een ander land selecteren om de valuta te wijzigen die voor uw account wordt gebruikt. Nadat u een nieuw account heeft gemaakt, kan ons ondersteuningsteam uw apps overzetten naar uw nieuwe account en vervolgens uw oorspronkelijke registratiekosten terugbetalen.

Ik kan afzonderlijke bestellingen niet bekijken of terugbetalen

Als u accounteigenaar bent, heeft u toegang tot verkopersfuncties in uw Play Console.

Als u andere gebruikers toegang wilt geven tot deze functies, moeten accounteigenaren gebruikers rechten verlenen voor 'Financiële gegevens bekijken' en 'Bestellingen beheren'.

Als u over de vereiste rechten beschikt, kunt u bestellingen in uw Play Console vinden. Op die manier kunt u bestelgegevens controleren of terugbetalingen uitvoeren. Als u een melding ziet waarin wordt aangegeven dat u bent geblokkeerd voor de verstrekking van terugbetalingen of opzegging van abonnementen, heeft u de limiet voor uw account bereikt.

De bestemming van uw betalingen updaten

Als u een betaalde app heeft of in-app-aankopen biedt, kunt u de bestemming van betalingen updaten. Volg de volgende instructies om uw account te updaten in het Google-betalingscentrum:

1. Voeg een nieuwe bankrekening toe.
  2. Verifieer uw account.
  3. Stel het nieuwe account in als uw primaire account voor betalingen.

Opmerking: Als u slechts één geverifieerde bankrekening aan uw betalingsprofiel heeft toegevoegd, kunt u deze niet uit uw account verwijderen voordat u eerst een nieuwe bankrekening heeft toegevoegd.

Btw-facturen aanvragen

Als u normaal gesproken btw betaalt voor Google Play-aankopen, kunt u een btw-factuur aanvragen in het Google-betalingscentrum.

Uw Play Console-registratiebewijs bekijken

Nadat u zich heeft geregistreerd voor een Play Console-account, ontvangt u een bewijs via e-mail.

Als u het bewijs wilt bekijken, moet u ervoor zorgen dat u bent ingelogd op Gmail met hetzelfde account als waarmee u de registratie voor het account heeft uitgevoerd. Zoek vervolgens naar 'Developer Registration Fee'.

Opmerking: Als u het bewijs niet kunt vinden en de transactie-ID nodig heeft om een app over te zetten, kunt u uw transacties ook bekijken in het Google-betalingscentrum.