Over aangepaste doelgroepen

Met aangepaste doelgroepen kunt u uw ideale doelgroep bereiken door relevante zoekwoorden, URL's en apps op te geven.

U kunt een aangepaste doelgroep instellen in uw display-, Discovery-, Gmail- en videocampagnes door specifieke zoekwoorden, URL's en apps toe te voegen die zijn gerelateerd aan uw product of service. Google Ads beoordeelt deze toevoegingen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan het Advertentiebeleid en geeft vervolgens advertenties weer aan mensen met deze interesses of koopintenties op pagina's, in apps en in video's. Meer informatie over doelgroeptargeting

U had eerder de keuze om aangepaste intentiedoelgroepen of aangepaste affiniteitsdoelgroepen te maken. Met de nieuwe aangepaste doelgroepen is deze keuze niet meer nodig: Op basis van uw campagnedoelen en zoekwoorden interpreteren de nieuwe aangepaste doelgroepen al deze signalen achter de schermen om het bereik, de overweging of de prestaties aan te passen en zo uw accountbeheer te vereenvoudigen. Als u eerder doelgroepen heeft geselecteerd om doelgroepen te targeten op basis van aangepaste intentie en aangepaste affiniteit, hoeft u niets te doen. Die doelgroepen worden automatisch overgezet naar aangepaste doelgroepen (NB: de overzetting naar aangepaste doelgroepen heeft geen invloed op de prestaties en de functionaliteit van bestaande lijsten).

Opmerking:

Voor alle campagnetypen, talen en locaties gelden standaard dezelfde instellingen voor schattingen. Nadat u Doelgroepinzichten voor de aangepaste doelgroepen heeft bewerkt en opgeslagen, worden de oude instellingen mogelijk toch weer weergegeven als u de lijst opnieuw opent. Deze instellingen worden echter niet opgeslagen en hebben geen invloed op de prestaties van de doelgroep.

Hoe aangepaste doelgroepen werken

Aangepaste doelgroepen kiezen automatisch de juiste doelgroep die het best past bij de behoeften voor uw campagne. Op basis van uw campagnedoelen en biedstrategie interpreteert het systeem al deze signalen en kiest het een doelgroep die is gericht op een van de volgende:

• Bereik
  • Overweging
  • Prestaties

Voorbeeld:

Zo wil een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt, waarschijnlijk eerder enthousiaste marathonlopers bereiken dan de affiniteitsdoelgroep 'sportfans'. Met aangepaste affiniteitsdoelgroepen kan de schoenenwinkel deze doelgroep definiëren door zoekwoorden, URL's en/of apps op te geven:

• Interesses opgeven, zoals 'marathon van Rotterdam', 'triatleet' of 'langeafstandsloper'.
  • URL's gebruiken van websites met content over hardlopen, trainingsschema's, marathonvoeding en andere marathononderwerpen.
  • Apps in de categorie Gezondheid en fitness opgeven waar een enthousiaste marathonloper waarschijnlijk in geïnteresseerd is, zoals Google Fit

Invoer voor aangepaste doelgroep

Mensen bereiken op basis van Invoer Doelgroeptype
Interesse of gedrag Zoekwoorden

Voer interesses in die uw ideale klant vertegenwoordigen. Doe dit met behulp van zoekwoorden of woordgroepen. Uw advertenties bereiken dan mensen die, op basis van hun gedrag en activiteiten, waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in uw producten of deze willen kopen. Denk aan apps die ze gebruiken of het type content dat ze online zoeken.

Als u interesses of gedrag opgeeft, kunt u kiezen hoe Google de invoer moet interpreteren.

• Mensen met een of meer van deze interesses of koopintenties (dit is de standaardinstelling).
  • Mensen die naar een van deze termen hebben gezocht op Google-services (zoals Google.com en YouTube). Alleen in campagnes die worden uitgevoerd in Google-services. In andere campagnes worden ze gebruikt als interesses of koopintenties.
Mensen die zoeken op websites vergelijkbaar met URL's

Geef websiteadressen (URL's) op die uw ideale klant mogelijk bezoekt. Uw advertenties bereiken dan mensen die browsen op websites die vergelijkbaar zijn met de URL's die u heeft ingevoerd.

Opmerking: Dit betekent niet dat uw advertenties op die URL's worden weergegeven.

Mensen die apps gebruiken vergelijkbaar met Apps

Geef de namen op van apps waarvan u denkt dat uw ideale klant die mogelijk gebruikt. Uw advertenties bereiken mensen die apps downloaden en gebruiken die vergelijkbaar zijn met de apps die u opgeeft.

Opmerking: Dit betekent niet dat uw advertenties in die apps worden weergegeven.

Aangepaste doelgroepen instellen of bewerken

Stel aangepaste doelgroepen in binnen uw campagnes

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in de navigatiebalk aan de linkerkant op de display-, Discovery-, Gmail- of videocampagne of op de naam van de specifieke campagne waaraan u aangepaste doelgroepen wilt toevoegen.
  3. Klik in het paginamenu rechts van de navigatiebalk op Doelgroepen.
  4. Klik op het potloodicoon Bewerken.
  5. Het gedeelte 'Doelgroepen bewerken' wordt weergegeven. Klik in dat gedeelte op Browsen.
  6. Selecteer Uw aangepaste doelgroepen.
    1. Als u eerder aangepaste doelgroepen heeft gemaakt, worden deze hier weergegeven.
    2. Als u een nieuwe aangepaste doelgroep wilt maken, klikt u op de plusknop .
  7. Geef een naam op voor uw aangepaste doelgroep.
  8. Selecteer vervolgens:
    1. Mensen met een of meer van deze interesses of koopintenties. Voer zoekwoorden in die aangeven wat de interesses zijn van uw ideale klant. U kunt ook producten en services opgeven waarnaar uw ideale klant actief onderzoek doet en die hij mogelijk wil kopen. Uw advertenties bereiken dan mensen met die interesses of koopintenties op basis van uw campagne-instellingen, zoals marketingdoelen of biedstrategie.
    2. Mensen die naar een of meer van deze termen hebben gezocht op Google. Voer zoektermen in die uw ideale klant gebruikt op Google-services (zoals Google.com en YouTube). Uw advertenties bereiken dan mensen die hebben gezocht naar deze en vergelijkbare termen. Dat geldt alleen voor campagnes die worden weergegeven op Google-services. In andere campagnes worden de termen gebruikt als interesse of koopintentie.
  9. Klik op Doelgroep opslaan.

Aangepaste doelgroepen instellen via Doelgroepbeheer

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik rechtsboven op het gereedschapsicoon Google Ads | Gereedschap [icoon].
  3. Selecteer onder Gedeelde bibliotheek Doelgroepbeheer.
  4. Selecteer in het menu bovenaan de pagina Aangepaste doelgroepen.
  5. Als u een nieuwe aangepaste doelgroep wilt maken, klikt u op de plusknop .
  6. Geef een naam op voor uw aangepaste doelgroep.
  7. Selecteer vervolgens:
    • Mensen met een of meer van deze interesses of koopintenties. Dit is de standaardoptie. Voer zoekwoorden in die aangeven wat de interesses zijn van uw ideale klant. U kunt ook producten en services opgeven waarnaar uw ideale klant actief onderzoek doet en die hij mogelijk wil kopen. Uw advertenties bereiken dan mensen met die interesses of koopintenties op basis van uw campagne-instellingen, zoals marketingdoelen of biedstrategie.
    • Mensen die naar een of meer van deze termen hebben gezocht op Google. Geef zoektermen op die uw ideale klant gebruikt op Google-services (zoals Google.com en YouTube). Uw advertenties bereiken dan mensen die zoeken naar deze en vergelijkbare termen (alleen in campagnes die worden uitgevoerd op Google-services). In andere campagnes worden de termen gebruikt als interesse of koopintentie.
  8. Klik op Doelgroep opslaan.

Overzetting van uw bestaande aangepaste intentiedoelgroepen en aangepaste affiniteitsdoelgroepen

Als u eerder aangepaste doelgroepen of aangepaste affiniteitsdoelgroepen heeft ingesteld, hoeft u niets te wijzigen. Alle invoer wordt automatisch overgezet naar het aangepaste doelgroeptype. Als de aangepaste affiniteits- of aangepaste intentiedoelgroep zoekwoorden bevat, geldt het volgende:

• Aangepaste affiniteit voor alle campagnes: Doelgroepen met zoekwoorden worden 'Mensen met een of meer van deze interesses of koopintenties'.
  • Aangepaste intentie in display-campagnes: Doelgroepen met zoekwoorden worden 'Mensen met een van deze interesses of koopintenties'.
  • Aangepaste intentie voor YouTube-, Gmail- en Discovery-campagnes: Doelgroepen worden 'Mensen die naar een of meer van deze termen hebben gezocht op Google-services (zoals Google.com en YouTube)'