Opprett søkekampanjer

Merk: Etter hvert som Google effektiviserer registreringsprosessen for nye brukere, kan nye Google Ads-brukere registrere seg via en oppdatert arbeidsflyt. Innholdet nedenfor gjelder for Google Ads-brukere som allerede har opprettet og logget på en Google Ads-konto. Denne siden oppdateres med mer informasjon i 2023.

Med søkekampanjer kan du plassere annonser i Googles enorme nettverk av søkeresultater. Du kan vise annonser til folk som aktivt søker etter produktene og tjenestene dine på nettet.

Søkekampanjer er bare én av de mange kampanjetypene du kan velge mellom i Google Ads.

Fordeler

• Nå målene du har satt deg: Med søkekampanjer kan du oppnå flere salg og potensielle salg og økt trafikk til nettstedet.
  • Svært relevant målretting: Målrett annonser mot personer som aktivt søker etter bestemte produkter og tjenester.
  • Enkelt oppsett: Du kan enkelt opprette annonser – uten å måtte bruke avanserte elementer.

Veiledning

1. Opprett nye kampanjer og fastsett kampanjemål

Det første du må gjøre, er å opprette en ny kampanje i kontoen din og sette deg et kampanjemål.

OPPRETT I KONTOEN DIN

Opprett søkekampanjen og fastsett ønsket mål

Merk: Veiledningen nedenfor er en del av den nye Google Ads-brukeropplevelsen. Du kan bruke den forrige utformingen ved å klikke på utseendeikonet og velge Bruk den forrige utgaven. Hvis du fortsatt bruker den forrige versjonen av Google Ads, kan du gjennomgå kartet over kontoen eller bruke søkefeltet øverst i Google Ads-navigasjonspanelet til å finne siden du søker etter.
  1. Klikk på kampanjeikonet Campaigns Icon i Google Ads-kontoen din.
  2. Klikk på Kampanjer-rullegardinmenyen på delmenyen.
  3. Klikk på Kampanjer.
  4. Klikk på plussikonet for å opprette en ny kampanje.
  5. Velg Salg, Potensielle salg eller Nettstedtrafikk som mål.
    • Du kan også velge Opprett en kampanje uten noe spesielt mål.
  6. Velg Søk under «Velg en kampanjetype».
  7. Du kan oppgi tilleggsinformasjon om bedriften under «Velg hvordan du ønsker å nå målet ditt».
  8. Klikk på Fortsett.
  9. Gi kampanjen et navn på den neste siden.
Merk: Når du oppretter kampanjer, lagres endringer automatisk som utkast.
Med kampanjetypene Displaynettverket, Shopping og Video kan du også nå de samme målene om salg, potensielle salg og nettstedtrafikk, men du må også legge til flere elementer, som bilder, videoer og produktfeeder.

Utkast

1. Gå til Kampanjer-siden hvis du vil redigere kampanjeutkast.
  2. Kampanjeutkastene er oppført øverst i kampanjelisten.
  3. Klikk på Gjenoppta på det aktuelle utkastet, og fortsett arbeidet.

2. Velg kampanjeinnstillinger

Du velger selv hvem du skal målrette annonsene mot, hvordan du vil fordele budsjettmidlene, og hvordan du skal finstemme kampanjen med elementer.

Du kan komme til å se meldinger om at visse innstillinger kan medføre at annonsene dine ikke kjører. Du bør følge disse veiledningene og prøve å løse potensielle problemer før du publiserer kampanjen.

Velg ønsket målretting

Når du velger den innledende målrettingen, bør du tenke på hvilke typer personer som kan vurdere å kjøpe produktet ditt, registrere seg for å finne ut mer om bedriften din eller besøke nettstedet ditt. Merk av for Inkluder Google-søkepartnere hvis du vil at annonsene skal vises på søkemotorer også utenfor Google.

1. Hvis du fjerner avmerkingen her, blir annonsene dine vist på Google-søkesider i Søkenettverket, men ikke hos søkepartnere.
  2. Merk av for Displaynettverket for å få en rekkevidde som også omfatter andre nettsteder, ikke bare søkeresultatene.
  3. Du kan velge ulike stedsalternativer for å finstemme målrettingen i tråd med hvilket forhold folk har til de stedene du velger ut.
    • Denne innstillingen kan for eksempel være nyttig hvis du markedsfører et arrangement i Oslo der deltakerne hovedsakelig kommer utenbysfra. I et slikt tilfelle kan du velge Folk som søker etter de målrettede stedene dine.
  4. Velg de geografiske stedene der annonsene dine skal vises, eller stedene du vil ekskludere. Finn ut hvordan du kan målrette annonser mot geografiske steder.
    • Ekskluderinger kan være nyttige hvis du målretter annonsene mot et større område og vil unngå et spesifikt underområde. Du kan for eksempel ønske å målrette annonsene mot USA, med unntak av visse byer eller delstater.
    • Hvis stedsmålrettingen er for begrenset, og du forventer at de anslåtte klikkene er null, får du et varsel om å utvide stedsmålrettingen.
  5. Oppgi språkene du vil målrette annonser mot. Annonsene og søkeordene du skal opprette, må være på språkene du velger her. Finn ut mer om språkmålretting
  6. Du kan legge til målgrupper i målrettingen basert på interesser, remarketing, nettaktivitet og demografisk informasjon. Finn ut mer om målretting.
    • Klikk på Bla gjennom for å se alternativer som kan være relevante for målene dine.
Når du så senere skal utforme annonsene, kan du finstemme målrettingen ved å velge søkeord som de potensielle kundene søker etter.

Konfigurer budgivningen

Det er riktignok målrettingen som avgjør hvem som får se annonsene dine, men det er med budgivningen du legger føringer for hva du vil at disse personene skal gjøre i etterkant.

1. Ha kampanjemålet ditt i bakhodet når du skal velge budgivningstype:
    • Vil du ha salg eller potensielle salg? I så fall bør du fokusere på konverteringer. Finn ut hvordan du kan konfigurere konverteringssporing for nettstedet ditt.
    • Vil du ha økt trafikk til nettstedet? Da kan du fokusere på klikk.
    • Hvis du har konfigurert konverteringer og gitt dem en bestemt verdi, kan du gjøre lurt i å satse på konverteringsverdi. Med dette alternativet kan du sette deg et bestemt mål om avkastning på annonsekostnadene.
    • Velg Visningsandel for å få vist annonsene dine så ofte som mulig. Du kan fokusere på å sikre at annonsene vises til en viss prosentandel av de besøkende på relevante søkeresultatsider.
  2. Hvis du har lang erfaring med budgivning, kan du velge ønsket budstrategi direkte. Finn ut hvordan du kan velge en formålstjenlig budstrategi ut fra målene dine.
  3. Klikk på Vis flere innstillinger for å velge flere alternativer:
    • Konverteringer: Velg hva slags type konvertering du ønsker å by på.
    • Annonseplan: Oppgi bestemte tidspunkter eller ukedager du ønsker at annonsene dine skal bli vist på.
    • Annonserotasjon: Velg hvorvidt de annonsene du oppnår de beste resultatene med, skal vises oftest, eller om alle annonsene skal vises like ofte.

Få bedre annonser med elementer

Med annonseelementer kan folk ha interaksjoner med annonsene dine, for eksempel via telefonnumre, nettstedslinker eller skjemaer for potensielle salg. Med elementer blir dessuten annonsene seende større ut i søkeresultatene.

1. Velg elementer med utgangspunkt i det som kan være nyttig for potensielle kunder:
  2. Du kan opprette nye elementer eller velge elementer du allerede har opprettet.
  3. Som standard brukes info- og anropselementer samt elementer for nettstedslinker. Klikk på Annonseelement for å se alle tilgjengelige elementer.
  4. Klikk på Lagre og fortsett for å lagre kampanjeinnstillingene og konfigurere annonsegrupper.

Optimaliser kampanjen mens du lager den

Når du oppretter kampanjen, kan du få varsler basert på innstillingene du har valgt. Dette kan være varsler om valg som kan føre til dårligere resultater, eller problemer som er såpass store at du ikke får publisert kampanjen.

Navigeringsmenyen for opprettelse av kampanjer, som du ser når du oppretter kampanjen, gir et helhetlig bilde av opprettelsesprosessen og gjør deg oppmerksom på varsler om ting du bør se nærmere på. Gå mellom trinnene i navigasjonsmenyen for å gjennomgå og løse potensielle problemer med målrettingen, budgivningen, budsjettet eller andre kampanjeinnstillinger. Finn ut hvordan du lager effektive kampanjer.

3. Opprett annonsegrupper

Når du har valgt kampanjeinnstillinger, skal du opprette grupper av annonser. Hver gruppe bør være relevant for det som interesserer de som søker etter produktene dine på nettet.

Tenk deg at du eier en møbelbutikk. Du kan opprette en annonsegruppe med navnet «Sofaer» som du målretter mot søkeord som «sofaer», «skinnsofaer» og «små toseters sofaer». Deretter kan du opprette annonser for sofaer, med linker til sofadelen på nettstedet.

Du kan opprette annonsegrupper på to måter:

1. Standard: Du må skrive inn et sett med søkeord relatert til søk og opprette matchende annonser.
  2. Dynamisk: Google bruker innhold på nettstedet ditt som utgangspunkt for å målrette annonser mot søk og opprette annonser.

Opprett standard annonsegrupper

«Standard» er valgt som standard type annonsegruppe. Husk at du bare kan bruke én type annonsegruppe per kampanje.

1. Gi annonsegruppen et navn.
  2. Oppgi søkeordene atskilt på hver sin linje. Det er søkeordene som avgjør i hvilke søkeresultater det er sannsynlig at annonsene dine blir vist.
    • Få forslag til søkeord ved å skrive inn produktet ditt eller tjenesten din under «Få forslag til søkeord». Du kan også bruke Søkeordplanlegger-verktøyet for å få mer hjelp til å velge søkeord.
  3. Velg samsvartyper for søkeord for å kontrollere hvilke søk som kan utløse annonsene. Som standard samsvarer søkeordene dine med et bredt utvalg relaterte søk. Hvis du vil sikte deg inn på spesifikke kundegrupper, kan du legge til tegnene nedenfor i søkeordene for å endre måten det etableres samsvar med søk på:
    • Frasesamsvar: Legg til anførselstegn rundt søkeordet – «søkeord» – for å finne samsvar mellom søkeordet og en frase og nære varianter av den.
    • Eksakt samsvar: Legg til hakeparenteser rundt søkeordet – [søkeord] – for å målrette det mer presist mot eksakte søk.
    • Negative søkeord: Legg til et minustegn foran søkeordet – -søkeord – for å ekskludere søk.
  4. Klikk på Lagre og fortsett.

Opprett dynamiske annonsegrupper

Hvis du ikke har tidligere erfaring med Google Ads, kan du føle deg frem med standard annonsegrupper i kampanjen. Dynamiske søkeannonser innebærer avansert målretting og AI-teknologi som kan være nyttig i større annonseringsprogrammer.

Husk at du bare kan bruke én type annonsegruppe per kampanje.

1. Velg Dynamisk som type annonsegruppe.
  2. Gi annonsegruppen et navn.
  3. Skriv inn domenet for nettstedet ditt. Dette kan være et domene eller et underdomene.
  4. Velg de tilgjengelige kategoriene du vil målrette annonser mot. Finn ut hvordan du kan opprette mål for dynamiske søkeannonser.
  5. Skriv inn nettsider fra domenet eller underdomenet du oppga ovenfor.
    • Velg sider som er tilstrekkelig like hverandre, til at de kan markedsføres via lignende annonser.
  6. Du kan også målrette annonser mot sider med regler.
    • Hvis du for eksempel vil fokusere på markedsføring av sko i annonsegruppen, kan du opprette annonser for sider med «sko» i tittelen, innholdet eller nettadressen. Du kan dessuten opprette annonser basert på en skorelatert kategori som er relevant for nettstedet ditt.
  7. Klikk på Ny annonsegruppe for å legge til flere annonsegrupper.
  8. Klikk på Lagre og fortsett for å fullføre oppsettet til de dynamiske annonsene.

4. Opprett søkeannonser

Når du oppretter søkeannonser, må du sørge for at de er relevante for søkeordene dine. Du bør skrive overskrifter og beskrivelser som samsvarer med søkeordene i annonsegruppen.

Vi anbefaler også at du har minst tre annonser per annonsegruppe. Finn ut hvordan du kan skrive effektive tekstannonser

Opprett søkeannonser

1. Skriv inn den endelige nettadressen. Når noen klikker på annonsen din, kommer de til denne siden.
  2. Som standard vises bare domenet i annonseteksten. Hvis den endelige nettadressen er «www.example.com/sko», vises altså «www.example.com» i annonsen. For at mer av nettadressen skal vises i annonsen, må du fylle ut visningsadressen.
  3. Skriv én til tre overskrifter. Disse overskriftene blir den blå teksten øverst i annonsen. Finn ut mer om tekstannonser
  4. Du kan tilpasse nettadressen som vises i annonsen, ved å endre visningsbanen. Denne visningsadressen har ingen innvirkning på hvilken side folk kommer til når de klikker på annonsen.
  5. Skriv opptil to linjer med beskrivende tekst. Du har opptil 90 tegn til rådighet når du skal beskrive produktet eller tjenesten samt hvordan tilbudet er relevant for kundene.
  6. Du kan legge til sporingsparametere i nettadressen din. Med disse tilleggene kan du spore hvor trafikken din kommer fra, for eksempel mobilenheter.
  7. Klikk på Ferdig for å fullføre denne annonsen.
  8. Klikk på Ny annonse for å legge til flere annonser i annonsegruppen.
  9. Rull mellom annonsegruppene for å påse at du har opprettet annonser i alle.
  10. Klikk på Lagre og fortsett.
  11. På gjennomgangssiden kan du se en liste over problemene som kan ha en negativ innvirkning på kampanjeresultatene.
  12. Du blir varslet om kampanjeproblemene du må løse. Du kan for eksempel ha
    • faktureringsproblemer
    • manglende søkeord eller annonser
    • en endelig nettadresse som er ugyldig
  13. Klikk på Løs problemet for å løse problemene.
  14. Klikk på Publiser-knappen når kampanjen er klar.
    • Du kan endre innstillingene, annonsegruppene og annonsene på Oversikt-siden.

Opprett dynamiske søkeannonser

Med dynamiske søkeannonser genererer Google overskriften, visningsadressen og den endelige nettadressen din. Du må fortsatt tilpasse beskrivelsen av annonsen.

1. Skriv opptil to linjer med beskrivende tekst. Du har opptil 90 tegn til rådighet når du skal beskrive produktet eller tjenesten samt hvordan tilbudet er relevant for kundene.
  2. Du kan legge til sporingsparametere i nettadressen din. Med disse tilleggene kan du spore hvor trafikken din kommer fra, for eksempel mobilenheter.
  3. Klikk på Ferdig for å fullføre denne annonsen.
  4. Klikk på Ny annonse for å legge til flere annonser i annonsegruppen.
  5. Rull mellom annonsegruppene for å påse at du har opprettet annonser i alle.
  6. Klikk på Lagre og fortsett.
  7. På gjennomgangssiden kan du se en liste over problemene som kan ha en negativ innvirkning på kampanjeresultatene.
  8. Klikk på Løs problemet for å løse problemene.
  9. Klikk på Publiser-knappen når kampanjen er klar.
    • Du kan endre innstillingene, annonsegruppene og annonsene på Oversikt-siden.

5. Velg ønsket budsjett

Det er riktignok målrettingen som avgjør hvem som får se annonsene dine, og budgivningen som avgjør hva du vil at disse personene skal gjøre, men hvor mange som blir vist annonsene, er det budsjettet som avgjør.

• Fastsett ønsket dagsbudsjett. Dette er beløpet du i gjennomsnitt er villig til å bruke hver dag.
    • Google anbefaler flere budsjettalternativer ut fra en rekke kampanjer som ligner på den nye kampanjen du oppretter, deriblant lignende annonsører og tidligere kampanjer (hvis det er aktuelt). I tillegg til de anbefalte budsjettalternativene kan du fastsette budsjettbeløpet selv.
    • På dager der det er mer sannsynlig at du får klikk og konverteringer, kan forbruket overskride dette beløpet. I løpet av måneden blir imidlertid budsjettet fordelt på gjennomsnittsbeløpet du skriver inn her. Finn ut mer om dette ved å lese om belastninger og gjennomsnittlige dagsbudsjetter.
Merk: Når du legger til en kampanje i et delt budsjett, blir budsjettet tilordnet den aktuelle kampanjen lagt til i det delte budsjettet, som dermed økes. Hvis du når kampanjemålet du har satt deg, kan du vurdere å øke budsjettet for å maksimere inntektene. I motsatt fall kan du justere målrettingen og budgivningen og finstemme annonsene.

Hva nå?

Når du har fått på plass oppsettet i kampanjen, kan det ta noen dager før annonsene dine vises. Annonser godkjennes som regel innen én virkedag. Det kan ta lengre tid før budgivningen er optimalisert.

På veien fremover kan du sette din lit til veiledningene nedenfor for å sikre gode resultater og løse eventuelle problemer du måtte støte på.

Optimaliser kampanjer

Ta Skillshop-kurset med grunnleggende informasjon om Google-søkeannonser.

TA EN TITT PÅ KURSET
  1. Finn ut hvordan du lager effektive kampanjer
  2. Finn ut hvordan du kan bruke data til å optimalisere søkekampanjer
  3. Spor konverteringer på nettstedet ditt for å se om du når annonseringsmålene du har satt deg.

Løs vanlige problemer

1. Finn ut mulige årsaker til at du ikke ser annonser
  2. Korriger annonser som ikke ble godkjent
  3. Om Google Ads-retningslinjene for kontosperring