Tagga din webbplats med Google Ads

Vi har gjort förbättringar i Google Ads för att ge en omfattande och samlad överblick över dina målgrupper och göra det enklare att hantera och ordna dem.

• Ny målgruppsrapportering
    Detaljerade rapporter om målgruppsdemografi, segment och uteslutningar finns nu samlade på ett ställe. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon, gå till fliken Målgrupper, sökord och innehåll och klicka på Målgrupper. Du kan enkelt hantera dina målgrupper från den här rapportsidan. Läs mer om målgruppsrapportering.
  • Nya termer
    Vi använder nya termer i målgruppsrapporten och i Google Ads. Målgruppstyper (som liknande, anpassade, med köpavsikt och inom intressegrupp) kallas nu för målgruppssegment och remarketing får benämningen Din data. Läs mer om uppdateringar av termer och fraser för målgrupper
Obs! Den globala webbplatstaggen (gtag.js) är nu Google-taggen. Med den här ändringen utökas funktionaliteten hos både befintliga och nya gtag.js-installationer så att du kan åstadkomma mer, förbättra datakvaliteten och använda nya funktioner – utan att behöva skriva extra kod. Läs mer om Google-taggen.

Tagga din webbplats med Google-taggen när du vill ställa in en målgruppskälla på din webbplats eller i dina appar. Det hjälper dig att nå personer som har besökt din webbplats eller använt din app. Google-taggen är ett webbtaggningsbibliotek för Googles funktioner för webbplatsmätning, konverteringsspårning och produkter som använder dina datasegment. Den består av kod som lägger till webbplatsbesökarna i dina datasegment så att du kan inrikta dina annonser på dem.

För dynamisk remarketing ska du även använda händelsekodavsnitt. De skickar specifik data till Google Ads om dina webbplatsbesökare och vad de gör på din webbplats.

I den här artikeln beskriver vi hur du ställer in spårning med Google-taggen och använder kodavsnitt för spårning. Du kan gå direkt till ett av följande avsnitt:

Läs också om hur du taggar din webbplats för dynamisk remarketing och ställer in din app för dynamisk remarketing.

Innan du börjar

• Du behöver vara bekant med din webbplatskod. Om du inte är det kan du ta hjälp av en utvecklare eller någon med teknisk bakgrund.
  • Datasegmenten som består av dina webbplatsbesökare och appanvändare måste ha ett lägsta antal besökare för att dina annonser ska visas.
  • När du har taggat din webbplats läggs det automatiskt till webbplatsbesökare i dina datasegment baserat på de regler du har definierat.
Obs! Google Ads tillåter inte implementering av taggar på sidor relaterade till erbjudanden som begränsas av våra policyer. Läs mer om policyn för anpassade annonser

Anvisningar

Använd Google-taggen för att skapa målgruppssegment som består av dina webbplatsbesökare och appanvändare

Innan du kan ställa in spårning i Google Ads för första gången måste du lägga till ett kodavsnitt på din webbplats: Google-taggen och det valfria händelsekodavsnittet.

När du har installerat Google-taggen registrerar den information om sidorna som dina webbplatsbesökare tittar på. Informationen inbegriper sidans webbadress och titel och används för att skapa datasegment som består av dina webbplatsbesökare och appanvändare.

Du måste installera Google-taggen på varje sida på webbplatsen, men du behöver bara en Google-tagg för varje Google Ads-konto.

Ställa in händelsekodavsnitt

Händelsekodavsnittet kan användas för att skicka specifik data till Google Ads om dina webbplatsbesökare och vad de gör på din webbplats, som att titta på en produkt, slutföra ett köp, fylla i ett formulär eller registrera sig. Data som skickas till händelsekodavsnittet kan även användas för att skapa dynamiska remarketinglistor.

Du kan också använda händelsekodavsnittet för att mäta ytterligare åtgärder som ska räknas som dynamiska remarketinghändelser. Infoga det här kodavsnittet på webbsidor där händelsen som du vill mäta sker. Exempel på sådana händelser kan vara att en kund köper något i en e-butik eller söker efter flygbiljetter på en resesida. Läs mer om händelseparametrar för olika verksamhetstyper

Tänk på att ge användarna tydlig och omfattande information om uppgifterna du samlar in och att inhämta samtycke när det är nödvändigt av juridiska skäl.

Skapa eller redigera Google-taggen och händelsekodavsnittet

1. Logga in på Google Ads.
  2. Klicka på verktygsikonen Google Ads | verktyg [ikon] högst upp till höger och klicka på Målgruppshantering under avsnittet Delat bibliotek.
  3. Klicka på Dina datakällor till vänster. Då öppnas en grupp källor där du kan skapa dina data- och målgruppssegment.
  4. Klicka på Ställ in tagg på kortet Google Ads-tagg.
    • Om du redan har skapat en tagg väljer du Redigera källa via ikonen med tre punkter 3 dot icon högst upp till höger på kortet Google Ads-tagg. Om du bara får koden ska du fortsätta med steg 6.
  5. Välj vilken typ av data taggen ska samla in: segment som innehåller dina webbplatsbesökare eller appanvändare, eller dynamisk remarketingdata, vilket inkluderar specifika attribut eller parametrar.
    • Du kan också välja att ta med parametern user ID i taggen. Om du infogar user ID-parametern kan du skicka med ett användar-id till taggen för varje webbplatsbesökare, vilket gör det möjligt att använda funktioner som länkning över flera enheter.
    • Om du väljer specifika attribut eller parametrar kan du välja den verksamhetstyp som bäst motsvarar dina produkter och tjänster.
  6. Klicka på Skapa och fortsätt.
    • Om taggen redan finns står det Spara och fortsätt på knappen.
  7. När installationsskärmen visas är Google-taggen och händelsekodavsnittet klara att användas. Du kan kopiera koden, använda Google Taggstyrning, ladda ned taggen eller skicka den till en webbutvecklare via e-post.
    • Om du vill använda remarketing på din webbplats kopierar du koden och klistrar in den mellan taggarna <head> och </head> på webbplatsen.
      Händelsekodavsnittet ska inte kopieras och klistras in i befintligt skick på din webbplats. Det innehåller platshållarvärden som webbutvecklaren måste fylla i dynamiskt när han eller hon infogar kodavsnittet på webbservern. Läs om hur du använder händelseparametrar för din verksamhetstyp
    • Google-taggen måste läggas till på samtliga sidor på din webbplats. Händelsekodavsnittet behöver däremot bara läggas till på de specifika sidor där du vill spåra dynamiska remarketinghändelser.
      Obs! Om du redan har konfigurerat Google-taggen med Display & Video 360, Search Ads 360, Campaign Manager 360, Google Analytics eller ett annat Google Ads-konto behöver du inte lägga till den på din webbplats igen. För att både konverteringsspårning och dina datasegment ska fungera måste du dock lägga till config-kommandot (ett kodavsnitt som innehåller ditt konverterings-id) i varje instans av Google-taggen omedelbart före sluttaggen </script>. I följande exempel motsvarar TAG_ID ditt kontos konverterings-id:

gtag('config', 'TAG_ID');

Om du har implementerat Google-taggen från andra produkter än de på listan ovan måste du anpassa den för att kunna aktivera mätning med Google Ads. Om du använder det gamla händelsekodavsnittet kan du bli uppmanad att byta till det nya, vilket rekommenderas.

8. Klicka på Klart.
  9. Klicka på Klart på bekräftelseskärmen Nästa steg.
    • Valfritt: Om du redan har lagt till Google-taggen från en annan Google-produkt, som Google Analytics, ska du lägga till 'config'-kommandot från den globala webbplatstaggen (gulmarkerat nedan) i alla instanser av taggen. Observera att ”AW-123456789” bara är ett exempel-id. Du måste ersätta den delen av 'config'-kommandot med ditt kontos konverterings-id i rutan för Google-taggen.
      <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG-ID"> </script>
      <script>
      window.dataLayer = window.dataLayer | | [ ] ;
      function gtag ( ) {dataLayer.push (arguments ) ; }
      gtag ('js' , new Date ( ) ) ;
      gtag ('config', 'TAG-ID') ;
      </script>

Avancerade alternativ

Inaktivera insamling av data

Du kan välja att inaktivera insamlingen av anpassad annonsdata för användare som inte vill se anpassade annonser eller på grund av dina egna efterlevnadsskäl. Du kan ändra den globala webbplatstaggen och inaktivera insamlingen av anpassad annonsdata för vissa användare på din webbplats. Du kan också välja att utesluta alla användare från Kalifornien i avsnittet Målgruppshantering i ditt Google Ads-konto.

Inaktivera placering av förstapartscookies

För att säkerställa att Google Ads kan mäta alla dina konverteringar oavsett vilken webbläsare dina webbplatsbesökare använder, placerar Google-taggen nya cookies på din domän som lagrar information om det annonsklick som ledde personer till din webbplats.

Om du inte vill att datataggen ska placera förstapartscookies på din webbplatsdomän kan du lägga till följande rad i taggkonfigurationen innan du laddar upp skripttaggen:

var google_conversion_linker = false;

Om du använder conversion_async.js ska du lägga till den markerade delen nedan i google_trackConversion-anropet:

window.google_trackConversion( { google_conversion_linker : false } );

Vi rekommenderar dock inte detta eftersom mätningen av konverteringarna blir mindre exakt.