Een biedstrategie bepalen op basis van uw doelen

Google Ads kent verschillende biedstrategieën die speciaal zijn afgestemd op verschillende typen campagnes. Afhankelijk van de netwerken die uw campagne target en of u klikken, vertoningen, conversies of weergaven wilt genereren, kunt u bepalen welke strategie voor u het meest geschikt is. In dit artikel beschrijven we hoe u uw biedstrategie kunt kiezen aan de hand van uw advertentiedoelen.

Voordat u begint

Lees het gedeelte De manier wijzigen waarop u biedt met instructies over hoe u uw biedstrategie voor een bestaande campagne in het zoeknetwerk kunt wijzigen.

Basisbeginselen van Google Ads
De advertentieveiling: hoe Google bepaalt welke advertenties worden weergegeven en in welke volgorde

Uw doelen overwegen

Elke biedstrategie is geschikt voor andere campagnetypen en advertentiedoelen. Naast uw huidige campagne-instellingen zijn er 5 basistypen doelen die u in het achterhoofd moet houden als u een biedstrategie opzet.

• Als u wilt dat klanten een rechtstreekse actie op uw site uitvoeren en u Conversies bijhouden gebruikt, is het wellicht het best u te richten op conversies. U kunt dit doen met 'Slim bieden'.
  • Als u verkeer naar uw website wilt genereren, wilt u misschien focussen op klikken. De strategie 'Bieden op basis van kosten per klik (CPC)' kan dan de juiste optie zijn voor uw campagne.
  • Als u de merkbekendheid wilt vergroten, kan het voor u de juiste strategie zijn u te richten op vertoningen. U kunt vCPM-biedingen (kosten per duizend zichtbare vertoningen) gebruiken om uw boodschap aan klanten te laten zien.
  • Als u videoadvertenties weergeeft en u het aantal weergaven of het aantal interacties met uw advertenties wilt vergroten, kunt u 'Bieden op basis van kosten per weergave (CPV)' of 'Bieden op basis van kosten per duizend vertoningen (CPM)' gebruiken.
  • Als u videoadvertenties weergeeft en u als doel heeft de product- of merkoverweging te vergroten, kunt u 'Bieden op basis van kosten per weergave (CPV)' gebruiken.

Richten op conversies met 'Slim bieden'

Als u zich wilt richten op conversies, overweeg dan het gebruik van 'Slim bieden' waarmee veel van de werkzaamheden en aannamen die nodig zijn om biedingen in te stellen, u uit handen worden genomen. 'Slim bieden' is een set automatische biedstrategieën waarbij AI van Google wordt toegepast om bij elke veiling het aantal conversies of de conversiewaarde te optimaliseren. Deze functionaliteit staat bekend als 'bieden tijdens de veiling'. Als u 'Slim bieden' gebruikt, wordt er ook rekening gehouden met een groot aantal signalen tijdens de veiling, zoals apparaat, locatie, tijd van de dag, taal en besturingssysteem, om de unieke context van elke zoekopdracht in kaart te brengen.

Hieronder vindt u de vijf strategieën voor 'Slim bieden' die u kunt gebruiken.

• Doelkosten per actie (CPA): Als u wilt optimaliseren voor conversies, kunt u doel-CPA gebruiken om het aantal conversies te verhogen terwijl u specifieke kosten per actie (CPA) target. Meer informatie over doel-CPA-biedingen leest u hier.
  • Doelrendement op advertentie-uitgaven (ROAS): Als u wilt optimaliseren voor conversiewaarde, kunt u doel-ROAS gebruiken om de conversiewaarde te verhogen terwijl u een specifiek rendement op advertentie-uitgaven (ROAS) target. Meer informatie over doel-ROAS-biedingen leest u hier.
  • Conversies maximaliseren: Als u wilt optimaliseren voor conversies, maar gewoon uw hele budget wilt uitgeven in plaats van een specifieke CPA te targeten, kunt u Conversies maximaliseren gebruiken. Meer informatie over bieden op basis van 'Aantal conversies maximaliseren' leest u hier.
  • Conversiewaarde maximaliseren: Als u wilt optimaliseren voor conversiewaarde, maar alleen uw volledige budget wilt besteden in plaats van een specifiek ROAS te targeten, kunt u de strategie 'Conversiewaarde maximaliseren' gebruiken. Meer informatie over bieden op basis van 'Conversiewaarde maximaliseren' leest u hier.
  • ECPC (verbeterde kosten per klik): Als u uw handmatige biedingen automatisch wilt aanpassen om het aantal conversies te maximaliseren, kunt u ECPC overwegen. Dit is een optionele functie die u samen met handmatige CPC-biedingen kunt gebruiken. Meer informatie over ECPC leest u hier.

Richten op klikken met CPC-biedingen

Als u zich richt op het genereren van klikken om verkeer naar uw website te halen, zijn er 2 biedstrategieën voor kosten per klik die u kunt overwegen:

• Klikken maximaliseren: dit is een automatische biedstrategie. Het is de eenvoudigste manier om te bieden voor klikken. Het enige wat u hoeft te doen, is een gemiddeld dagbudget instellen. Het Google Ads-systeem beheert uw biedingen vervolgens automatisch om ervoor te zorgen dat u binnen uw budget zo veel mogelijk klikken genereert. Meer informatie over bieden op basis van 'Klikken maximaliseren'.

• Handmatige CPC-biedingen: hiermee kunt u uw maximum CPC-biedingen zelf beheren. U kunt verschillende biedingen instellen voor elke advertentiegroep in uw campagne of voor afzonderlijke zoekwoorden of plaatsingen. Als u heeft geconstateerd dat bepaalde zoekwoorden of plaatsingen winstgevender zijn, kunt u via handmatig bieden een groter deel van uw advertentiebudget toekennen aan die zoekwoorden of plaatsingen. Meer informatie over handmatige CPC-biedingen leest u hier.
Meer informatie over 'Klikken maximaliseren'

'Klikken maximaliseren' kan een goede optie zijn als het volgende van toepassing is op uw campagne:

• U wilt altijd een bepaald advertentiebudget besteden.
  • U wilt geen tijd kwijt zijn aan het voortdurend controleren en aanpassen van afzonderlijke CPC-biedingen en u vindt het prima als het Google Ads-systeem CPC-biedingen automatisch updatet.
  • U streeft er hoofdzakelijk naar om het aantal bezoekers van uw website te vergroten.
  • U bent een nieuwe Google Ads-gebruiker en weet niet precies hoeveel u voor bepaalde zoekwoorden of plaatsingen moet bieden.

Klikken maximaliseren is geen goede keuze als u een specifieke advertentierangschikking of specifieke kosten per conversie wilt handhaven voor uw advertenties. Het is niet mogelijk afzonderlijke CPC-biedingen in te stellen met Klikken maximaliseren, maar u kunt wel een maximum CPC-bod voor uw gehele campagne instellen.

Voorbeeld

U heeft een website waarop verschillende kunstenaarsbenodigdheden worden verkocht en uw hoofddoel is meer klanten naar uw site halen. U heeft een vast bedrag dat u elke maand aan advertenties wilt besteden en u heeft geen specifiek product dat u extra wilt uitlichten. Met 'Klikken maximaliseren' kunt u het totale bedrag van uw budget opgeven. Vervolgens vinden we op basis daarvan zo veel mogelijk klanten voor u.

Meer informatie over handmatige CPC-biedingen

Met handmatige CPC-biedingen kunt u uw maximale CPC-biedingen aanpassen om het klikvolume en de klikkosten voor uw advertenties te sturen. Handmatige CPC-biedingen kunnen een goede keuze zijn als uw campagne aan de volgende beschrijving voldoet:

• U wilt uw maximum CPC-biedingen sturen voor afzonderlijke advertentiegroepen, zoekwoorden of plaatsingen.
  • U streeft er hoofdzakelijk naar het aantal bezoekers van uw website te vergroten. Merkbekendheid is voor u van ondergeschikt belang.
  • U hoeft niet noodzakelijkerwijs elke maand een bepaald doelbudget te besteden. (Als u wel een doelbudget moet besteden, is 'Klikken maximaliseren' wellicht een betere optie.)
  • Uw campagne target het zoeknetwerk, het Display Netwerk of beide.

Als u niet zeker weet welke zoekwoorden of plaatsingen het meeste opleveren, of als u geen tijd heeft om handmatige biedingen te beheren, past 'Klikken maximaliseren' waarschijnlijk beter bij u.

Voorbeeld

Hoewel u via uw website een breed scala aan kunstenaarsbenodigdheden verkoopt, is de verkoop van penselen voor u het belangrijkst. Zelfs als uw advertentiegroep 15 zoekwoorden bevat, kunt u met handmatige CPC-biedingen ervoor kiezen een hoger bod in te stellen voor alleen het zoekwoord 'penselen'. Dit bod wordt toegepast wanneer dat zoekwoord uw advertentie activeert.

Richten op zichtbaarheid

Als u zich wilt richten op zichtbaarheid, kunt u een van de volgende biedstrategieën proberen om de zichtbaarheid te maximaliseren:

• Met Doelvertoningspercentage worden uw biedingen automatisch ingesteld met het doel uw advertenties op de absolute toppositie van de pagina, bovenaan de pagina of op de eerste pagina met zoekresultaten van Google weer te geven. Meer informatie over Doelvertoningspercentage.
  • CPM: met deze biedstrategie betaalt u op basis van het aantal vertoningen (het aantal keer dat uw advertenties worden weergegeven) dat u genereert op YouTube of in het Google Display Netwerk.
  • dCPM: een biedstrategie waarbij u een gemiddelde instelt voor het bedrag dat u bereid bent te betalen per duizend vertoningen. Biedingen worden geoptimaliseerd om het unieke bereik van uw campagne te maximaliseren. Met dCPM kunt u de gemiddelde CPM van uw campagne lager houden dan of gelijk houden aan het door u ingestelde doel (de kosten van vertoningen kunnen echter variëren).
  • vCPM: dit is een handmatige biedstrategie die u kunt gebruiken als uw advertenties zijn ontworpen om de bekendheid te vergroten, maar niet noodzakelijkerwijs klikken of verkeer genereren. Hiermee kunt u het hoogste bedrag instellen dat u bereid bent te betalen voor elke duizend zichtbare vertoningen van advertenties in het Google Display Netwerk. Meer informatie over vCPM-biedingen.
Meer informatie over vCPM-biedingen

Hier volgen enkele gevallen waarin we handmatige vCPM-biedingen aanbevelen:

• Uw advertenties zijn bedoeld om de merkbekendheid te vergroten, maar niet noodzakelijkerwijs om klikken of verkeer te genereren.
  • U geeft de voorkeur aan traditionele branchestatistieken voor vCPM-campagnes.
  • U target bepaalde plaatsingen en niet alleen zoekwoorden. (Bieden voor vertoningen in combinatie met plaatsingstargeting zorgt ervoor dat uw advertenties worden gezien door specifieke, geïnteresseerde doelgroepen.)
  • U streeft er hoofdzakelijk naar uw merkbekendheid te vergroten. Beeldadvertenties en andere multimedia-indelingen zijn doorgaans het meest geschikt voor dit doel, en deze advertentie-indelingen worden weergegeven in het Display Netwerk.
  • Uw boodschap is de advertentie zelf. Het is dus niet nodig dat mensen doorklikken naar uw website. Dit geldt bijvoorbeeld voor evenementen (zoals de première van een televisieprogramma) of politieke advertenties.

Handmatige vCPM-biedingen zijn wellicht niet geschikt voor u als uw campagnedoel directe reacties van klanten zijn, bijvoorbeeld wanneer u wilt dat ze een product kopen of een formulier invullen.

Voorbeeld

U organiseert een gratis concert in Amsterdam en u wilt zo veel mogelijk muziekliefhebbers aantrekken. U voert een campagne uit met levendige beeldadvertenties waarin de datum, tijd en locatie van het evenement worden weergegeven: alles wat een muziekliefhebber moet weten om erbij te kunnen zijn. Als mensen uw advertentie te zien krijgen, kennen ze uw gehele boodschap. Met vCPM-biedingen kunt u uw advertentie weergeven aan zo veel mogelijk mensen.

Richten op weergaven of interacties (alleen voor videoadvertenties)

Als u videoadvertenties weergeeft, kunt u CPV-biedingen gebruiken. Met CPV-biedingen betaalt u voor videoweergaven en andere video-interacties, zoals klikken op overlays met call-to-actions (CTA's), kaarten en begeleidende banners. Als u uw TrueView-videocampagne instelt, hoeft u alleen de hoogste prijs op te geven die u voor een weergave wilt betalen. Meer informatie over CPV-biedingen leest u hier.