Een biedstrategie bepalen op basis van uw doelen

Google Ads kent verschillende biedstrategieën die speciaal zijn afgestemd op verschillende typen campagnes. Afhankelijk van de netwerken die uw campagne target en of u zich wilt richten op het genereren van klikken, vertoningen, conversies of weergaven, kunt u bepalen welke strategie het beste is voor u. In dit artikel beschrijven we hoe u uw biedstrategie kunt kiezen aan de hand van uw advertentiedoelen.

Voordat u begint

Lees het gedeelte De manier wijzigen waarop u biedt met instructies voor het wijzigen van uw biedstrategie voor een bestaande campagne in het zoeknetwerk.

Basisbeginselen van Google Ads
De advertentieveiling: hoe Google bepaalt welke advertenties worden weergegeven en in welke volgorde

Uw doelen overwegen

Elke biedstrategie is weer geschikt voor andere campagnetypen en advertentiedoelen. Naast uw huidige campagne-instellingen zijn er vier basistypen doelen die u bij het bepalen van uw biedstrategie in het achterhoofd moet houden.

• Als u wilt dat klanten een directe actie op uw site uitvoeren en u Conversies bijhouden gebruikt, kan richten op conversies het beste zijn. U kunt dit doen met 'Slim bieden met Google Ads'.
  • Als u verkeer naar uw website wilt genereren, kan richten op klikken ideaal zijn voor u. CPC-biedingen (biedingen op basis van kosten per klik) kunnen dan de juiste optie zijn voor uw campagne.
  • Als u de merkbekendheid wilt vergroten (en niet zozeer verkeer naar uw site wilt halen), kan richten op vertoningen de juiste strategie zijn. U kunt vCPM-biedingen (kosten per duizend zichtbare vertoningen) gebruiken om uw boodschap aan klanten te laten zien. U kunt ook een strategie gebruiken op basis van 'Zoekpaginalocatie targeten' of 'Beoogde overtreffingspercentage' om de zichtbaarheid te maximaliseren.
  • Als u videoadvertenties weergeeft en u het aantal weergaven of het aantal interacties met uw advertenties wilt vergroten, kunt u bieden op basis van CPV (kosten per weergave) of CPM (kosten per duizend vertoningen) gebruiken.
  • Als u videoadvertenties weergeeft en u als doel heeft de product- of merkoverweging te vergroten, kunt u bieden op basis van CPV (kosten per weergave) gebruiken.

Richten op conversies met 'Slim bieden'

Als u zich wilt richten op conversies, overweeg dan het gebruik van 'Slim bieden met Google Ads' waarmee veel van de werkzaamheden en aannames die voor het instellen van biedingen nodig zijn, u uit handen worden genomen. 'Slim bieden met Google Ads' is een set geautomatiseerde biedstrategieën waarbij machine learning wordt toegepast om bij elke veiling het aantal conversies of de conversiewaarde te optimaliseren. Dit is een functie die bekendstaat als 'bieden tijdens de veiling'. Er wordt tijdens de veiling ook met een groot aantal signalen rekening gehouden, zoals apparaat, locatie, tijdstip, taal en besturingssysteem, om de unieke context van elke zoekopdracht vast te leggen.

Hieronder vindt u de vier strategieën voor 'Slim bieden met Google Ads' die u kunt gebruiken.

• Doel-CPA (kosten per acquisitie): als u wilt optimaliseren voor conversies, kunt u Doel-CPA gebruiken om meer conversies te krijgen terwijl u een specifieke CPA target. Meer informatie over Doel-CPA-biedingen.
  • Doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven): als u wilt optimaliseren voor conversiewaarde, kunt u Doel-ROAS gebruiken om de conversiewaarde te verhogen, terwijl u een specifieke ROAS-opbrengst target. Meer informatie over Doel-ROAS-biedingen.
  • Conversies maximaliseren: als u wilt optimaliseren voor conversies, maar gewoon uw hele budget wilt uitgeven in plaats van een specifieke CPA te targeten, kunt u 'Conversies maximaliseren' gebruiken. Meer informatie over bieden voor 'Conversies maximaliseren'.
  • ECPC (verbeterde kosten per klik): als u uw handmatige biedingen automatisch wilt aanpassen om conversies te maximaliseren, kunt u ECPC gebruiken. Dit is een optionele functie dat u kunt gebruiken bij handmatige CPC-biedingen. Meer informatie over ECPC.

Richten op klikken met CPC-biedingen

Als u zich richt op het genereren van klikken om verkeer naar uw website te halen, zijn er twee biedstrategieën voor kosten per klik die u kunt overwegen:

• Klikken maximaliseren: Dit is een automatische biedstrategie. Het is de eenvoudigste manier om te bieden voor klikken. Het enige wat u hoeft te doen, is een dagbudget instellen. Het Google Ads-systeem beheert uw biedingen automatisch om ervoor te zorgen dat u binnen uw budget zo veel mogelijk klikken ontvangt. Meer informatie over bieden op basis van 'Klikken maximaliseren'.

• Handmatige CPC-biedingen: hiermee kunt u uw maximale CPC-biedingen zelf beheren. U kunt verschillende biedingen instellen voor elke advertentiegroep in uw campagne of voor afzonderlijke zoekwoorden of plaatsingen. Als u heeft gemerkt dat bepaalde zoekwoorden of plaatsingen winstgevender zijn, kunt u via handmatig bieden een groter deel van uw advertentiebudget toekennen aan die zoekwoorden of plaatsingen. Meer informatie over handmatige CPC-biedingen.
Meer informatie over 'Klikken maximaliseren'

'Klikken maximaliseren' kan een goede optie zijn als het volgende van toepassing is op uw campagne:

• U wilt altijd een bepaald advertentiebudget bereiken.
  • U wilt geen tijd kwijt zijn aan het voortdurend controleren en aanpassen van afzonderlijke CPC-biedingen (kosten per klik) en u vindt het prima als het Google Ads-systeem uw CPC-biedingen automatisch verhoogt.
  • U streeft er hoofdzakelijk naar om het aantal bezoekers van uw website te vergroten.
  • U bent een nieuwe Google Ads-gebruiker en u weet niet precies hoeveel u voor bepaalde zoekwoorden of plaatsingen moet bieden.

'Klikken maximaliseren' is geen goede keuze als u een specifieke advertentiepositie of specifieke kosten per conversie wilt handhaven voor uw advertenties. Het is niet mogelijk afzonderlijke CPC-biedingen in te stellen met 'Klikken maximaliseren', maar u kunt wel een maximum CPC-bod voor uw gehele campagne instellen.

Voorbeeld

U heeft een website waarop verschillende kunstenaarsbenodigdheden worden verkocht en uw hoofddoel is meer klanten naar uw site halen. U heeft een vast bedrag dat u elk maand aan advertenties wilt besteden en u heeft geen specifiek product dat u extra wilt uitlichten. Met 'Klikken maximaliseren' kunt u het totale bedrag van uw budget bepalen. Vervolgens vinden we op basis daarvan zo veel mogelijk klanten voor u.

Meer informatie over handmatige CPC-biedingen

Met handmatige CPC-biedingen kunt u uw maximale CPC-biedingen aanpassen om het klikvolume en de klikkosten voor uw advertenties te beheersen. Handmatige CPC-biedingen kunnen een goede keuze zijn als uw campagne aan de volgende beschrijving voldoet:

• U wilt uw maximum CPC-biedingen beheren voor afzonderlijke advertentiegroepen, zoekwoorden of plaatsingen.
  • U streeft er hoofdzakelijk naar het aantal bezoekers van uw website te vergroten. Merkbekendheid is voor u van ondergeschikt belang.
  • U hoeft niet noodzakelijkerwijs elke maand een bepaald doelbudget te bereiken. (Als u een doelbudget moet bereiken, is 'Klikken maximaliseren' wellicht een betere optie.)
  • Uw campagne target het zoeknetwerk, het Display Netwerk of beide.

Als u niet zeker weet welke zoekwoorden of plaatsingen het meeste opleveren, of als u geen tijd heeft om handmatige biedingen te beheren, past 'Klikken maximaliseren' waarschijnlijk beter bij u.

Voorbeeld

Hoewel uw website een breed scala aan kunstenaarsbenodigdheden verkoopt, bent u het meest geïnteresseerd in het verkopen van penselen. Zelfs als uw advertentiegroep vijftien zoekwoorden bevat, kunt u met handmatige CPC-biedingen ervoor kiezen een hoger bod in te stellen voor alleen het zoekwoord 'penselen'. Dit bod wordt toegepast wanneer dat zoekwoord uw advertentie activeert.

Richten op vertoningen

Als u zich wilt concentreren op vertoningen, kunt u een van de volgende biedstrategieën proberen om de zichtbaarheid te maximaliseren.

• Zoekpaginalocatie targeten: dit is een biedstrategie waarmee uw biedingen automatisch worden ingesteld om de kans te vergroten dat uw advertenties boven aan de pagina of op de eerste pagina met zoekresultaten worden weergegeven. Meer informatie over bieden met 'Zoekpaginalocatie targeten'.
  • Beoogde overtreffingspercentage: dit is een geautomatiseerde biedstrategie waarbij u een domein kunt kiezen dat u wilt overtreffen zodat uw advertentie wordt weergegeven boven de advertenties van dat domein of wordt weergegeven wanneer de advertentie van dat domein niet wordt weergegeven. U kunt instellen hoe vaak u dat domein wilt overtreffen en Google Ads stelt automatisch uw zoekbiedingen in om te helpen dat doel te bereiken. Meer informatie over bieden met 'Beoogde overtreffingspercentage'.
  • Kosten per duizend vertoningen (CPM): Bij deze biedstrategie betaalt u op basis van het aantal vertoningen (het aantal keren dat uw advertenties zijn weergegeven) dat u ontvangt op YouTube of in het Google Display Netwerk.
  • vCPM (kosten per duizend zichtbare vertoningen): Dit is een handmatige biedstrategie die u kunt gebruiken als uw advertenties zijn ontworpen om de bekendheid te vergroten, maar niet noodzakelijkerwijs om klikken of verkeer te genereren. Hiermee kunt u het hoogste bedrag instellen dat u wilt betalen voor elke duizend zichtbare advertentievertoningen in het Google Display Netwerk. vCPM-biedingen is waarschijnlijk niet geschikt als het doel van uw campagne is een directe respons te krijgen van klanten, zoals het kopen van een product of het invullen van een formulier. Meer informatie over vCPM-biedingen

Meer informatie over vCPM-biedingen

Hier volgen enkele gevallen waarin we handmatige vCPM-biedingen aanbevelen:

• Uw advertenties zijn bedoeld om de merkbekendheid te vergroten, maar niet noodzakelijkerwijs om klikken of verkeer te genereren.
  • U geeft de voorkeur aan traditionele branchestatistieken voor vCPM-campagnes (kosten per duizend zichtbare vertoningen).
  • U target bepaalde plaatsingen en niet alleen zoekwoorden. (Bieden voor vertoningen in combinatie met plaatsingstargeting zorgt ervoor dat uw advertenties worden gezien door specifieke, geïnteresseerde doelgroepen.)
  • U streeft er hoofdzakelijk naar uw merkbekendheid te vergroten. Beeldadvertenties en andere multimedia-indelingen zijn doorgaans het meest geschikt voor dit doel, en deze advertentie-indelingen worden weergegeven in het Display Netwerk.
  • Uw boodschap is de advertentie zelf. Het is dus niet nodig dat mensen doorklikken naar uw website. Dit geldt bijvoorbeeld voor evenementen (zoals de première van een televisieprogramma) of politieke advertenties.

Handmatige vCPM-biedingen zijn wellicht niet geschikt voor u als uw campagnedoel directe reacties van klanten zijn, bijvoorbeeld wanneer u wilt dat ze een product kopen of een formulier invullen.

Voorbeeld

U organiseert een gratis concert in Amsterdam en u wilt zo veel mogelijk muziekliefhebbers aantrekken. U voert een campagne uit met levendige beeldadvertenties waarin de datum, tijd en locatie van het evenement worden weergegeven, alles wat een muziekliefhebber moet weten om erbij te zijn. Als mensen uw advertentie te zien krijgen, kennen ze uw gehele boodschap. Met vCPM-biedingen kunt u uw advertentie weergeven aan zo veel mogelijk mensen.

Richten op weergaven of interacties (alleen voor videoadvertenties)

Als u videoadvertenties uitvoert, kunt u gebruik maken van CPV-biedingen (kosten per weergave). Met CPV-biedingen betaalt u voor videoweergaven en andere video-interacties, zoals klikken op overlays met call-to-actions (CTA's), kaarten en begeleidende banners. U geeft tijdens het instellen van uw TrueView-videocampagne gewoon de hoogste prijs op die u voor een weergave wilt betalen. Meer informatie over CPV-biedingen.