Inrikta dina annonser

Att inrikta annonserna är ett viktigt led i en effektiv annonskampanj. Du kanske har designat den perfekta annonsen, men för att nå ditt mål måste du visa den för rätt personer vid rätt tidpunkt. I Google Ads finns det olika sätt att inrikta annonserna.

Innan du börjar

För videoannonsgrupper som är inställda på endast placeringsinriktning: Om du enbart inriktar dig på placeringar på YouTube eller i Display-nätverket kan dina annonser visas på båda ställena.
Alla befintliga annonsgrupper utan inriktning pausas automatiskt så att de inte visar annonser du inte vill visa. Detta är en åtgärd som görs en enda gång. Fortsättningsvis måste du manuellt pausa annonsgrupper vars annonser du inte vill visa. Läs mer i Pausa eller återuppta annonsgrupper.

Målgruppsinriktning

• Demografi: Rikta in dina annonser på platser, åldersgrupper, kön och enhetstyper baserat på var det går bra för dina produkter och tjänster.
  • Intressegrupp: Annonsörer med TV-kampanjer kan utöka en kampanj och visa den online och på så sätt nå en målgrupp som använder Google Sök eller Display-nätverket.
  • Med köpavsikt: Visa annonser för användare som har sökt efter produkter och tjänster som liknar dina. Dessa användare kanske vill göra ett köp, eller har gjort ett köp tidigare och kan fortfarande vara tillräckligt intresserade för att interagera med dina annonser.
  • Anpassad målgrupp med köpavsikt: Välj ord eller fraser som är relaterade till de personer som mest sannolikt kommer att interagera med din webbplats och genomföra köp med hjälp av ”anpassad målgrupp med köpavsikt”. Du kan lägga till både sökord och webbadresser till webbplatser, appar och YouTube-innehåll som har koppling till målgruppens intressen.
  • Liknande målgrupper: Utöka din målgrupp genom att rikta in användare med intressen som liknar de intressen användarna på dina remarketinglistor har. Dessa användare söker inte direkt efter dina produkter eller tjänster, men deras relaterade intressen kan leda till att de interagerar med dina annonser.
  • Remarketing: Rikta in användare som redan har interagerat med dina annonser, din webbplats eller app så att de ser dina annonser oftare. Dessa användare kan vara i vilken konverteringsfas som helst, så länge som de redan har besökt din webbplats eller klickat på din annons. De kan till och med komma tillbaka för att slutföra ett köp.

Inriktning på innehåll

• Ämnen: Rikta in en annons på flera sidor om vissa ämnen samtidigt. Med ämnesinriktning kan du nå en mängd olika typer av sidor i Display-nätverket. Google Ads analyserar webbinnehållet och tar hänsyn till faktorer som text, språk, länkstruktur och sidstruktur. Utifrån detta fastställs varje webbsidas centrala tema och annonserna inriktas baserat på dina ämnesval.
  • Placering: Rikta in webbplatser på Display-nätverket som dina kunder besöker. Med den här typen av inriktning utgår Google Ads bara från de webbplatser du har valt (hanterade placeringar) vid sökning efter relevanta webbplatser. Till skillnad från innehållsinriktning (automatiska placeringar) kräver inte placeringsinriktning några sökord. En placering kan utgöras av en hel webbplats eller av en del av en webbplats.
  • Innehållssökord: Välj ord som är relevanta för din produkt eller tjänst för att rikta in användare som gör sökningar med samma termer. Du kan skräddarsy en uppsättning sökord för att manuellt nå vissa demografier eller uppfylla specifika mål. Du kan till exempel ändra dina sökord så att de speglar säsongsbundna intressen eller utnyttjar en försäljningskampanj maximalt.
  • Inkludera Display-nätverket i söknätverket: Låt Google Ads hitta användare för dig med en kombination av automatisk budgivning och smart inriktning. Inkludera Display-nätverket fungerar för både sökkampanjer och display-/videokampanjer, med inriktning på viktiga ögonblick för att nå bästa möjliga resultat.

Enhetsinriktning

• Datorer: Inrikta dig på användare som tittar på innehåll på stationära och bärbara datorer med en minsta skärmstorlek på 7 tum.
  • Mobil: Inrikta dig på användare med smartphones.
  • Surfplatta: Inrikta dig på användare av mobila enheter som inte nödvändigtvis innehåller en telefon.
  • TV-skärmar: Inrikta dig på användare av enheter som streamar TV-innehåll, till exempel Smart-TV-apparater, spelkonsoler och anslutna enheter som Chromecast. Inriktning på TV-skärmar gäller endast videokampanjer.

Exempel

Om du driver ett hunddagis i Stockholm kan du lägga till sökordet ”dagis hundar” och ange ”Stockholm och närliggande orter” som inriktningsplats för Google Ads-kampanjen. När personer i Stockholm skriver ”dagis hundar” på Google kan de se din annons bredvid sökresultaten.

Om ditt företag säljer maskeraddräkter kan du lägga till sökordet ”köpa maskeraddräkt” och ämnet Hobby och fritid > Högtider > Helgdagar och säsongsbetonade evenemang, och inrikta din bildannons på iPhone- och Android-enheter. Då kan personer se din bildannons när de använder sin Android-mobil för att besöka webbplatser i Display-nätverket som handlar om Halloween, karneval eller att köpa maskeraddräkter.

Viktigt att tänka på

När du väljer flera inriktningsmetoder i Display-nätverket är det viktigt att ha rätt nätverksinställningar.

Displayannonser visas enbart i Googles Display-nätverk. De visas inte på sökresultatsidor. I likhet med andra Google-annonser kan displayannonser skapas för kampanjer som baserats på CPC-budgivning, kostnad per tusen exponeringar (CPM), målkostnad per åtgärd (tCPA), målavkastning på annonsutgift (tROAS) och förbättrad kostnad per klick (eCPC).