[GA4] Om målgruppsverktyget i Google Analytics 4

Google Analytics 4 (GA4) har ersatt Universal Analytics (UA). Från och med den 1 juli 2023 slutade Universal Analytics-standardegendomar att behandla data. 360 Universal Analytics-egendomar med en aktiv beställning får en engångsförlängning för databehandling till den 1 juli 2024. Det är viktigt att du migrerar din Universal Analytics-egendom till Google Analytics 4. Läs om hur du går över till Google Analytics 4.

Med Google Analytics 4 (GA4)-målgruppsverktyget kan du skapa nya Google Analytics-målgrupper direkt i ditt Google Ads-konto. Du kan skapa en GA4-målgrupp i Målgruppshantering och i samband med att du skapar en kampanj.

Animationen visar hur du skapar ett Google Analytics-segment.

Kontoägare, ansvariga och användare kan skapa kampanjspecifika målgrupper utan att behöva växla mellan Google Analytics 4 och Google Ads. Nya GA4-målgrupper som skapas med GA4-målgruppsverktyget i Google Ads delas automatiskt med alla länkade konton där annonsanpassning har aktiverats.

I den här artikeln beskriver vi hur du skapar en Google Analytics-målgrupp med ditt länkade Google Ads-konto.

Innan du börjar

Tänk på att länka ditt Google Analytics 4-konto till ditt Google Ads-konto. Du måste använda ett Google-konto som har följande behörigheter:

• I Google Ads behöver Google-kontot administratörsåtkomst till ett Google Ads-konto (eller ett Google Ads-förvaltarkonto). Ställ också in automatisk taggning i Google Ads-kontot.
  • Google Ads-kontot måste som minst ha behörighetsnivån Marknadsförare i den motsvarande Google Ads-länkningskonfigurationen för Google Analytics-egendomen. Om du inte ser alternativ för att redigera eller skapa Analytics-målgrupper i ditt Google Ads-konto har kontot inte tillräcklig behörighet.

Så fungerar det

För att underlätta ändringarna har vi kopplat motsvarande Google Analytics 4-målgruppssegment till kampanjer och annonsgrupper som för närvarande använder UA-målgrupper.

• Från och med maj 2023 skapade Konfigurationsassistent för GA4 en grundläggande GA4-egendom för alla som fortfarande är beroende av Universal Analytics-målgrupper och inte har valt bort dem.
  • Den nya Google Analytics 4-egendomen är länkad till samma Google Ads-konto som motsvarande UA-egendom. Nya målgrupper exporteras automatiskt från GA4 till Google Ads.
  • Motsvarande GA4-baserade segment har lagts till i respektive kampanjer/annonsgrupper som använder UA-målgrupper. Du kan välja bort det här beteendet.
  • Om du vill välja bort detta måste du ange enskilda Google Ads-konto-id:n i formuläret. Om du anger ett id för ett Google Ads-förvaltarkonto väljs inte enskilda länkade Google Ads-konton bort.
  • Observera att inte alla målgruppstyper konfigureras automatiskt. Vi rekommenderar fortfarande manuell migrering som den bästa metoden för att flytta dina kampanjer från UA- till GA4-målgrupper. Läs mer i [UA -> GA4] Guide för målgruppsmigrering.

Läs mer om hur du migrerar målgrupper till Google Analytics 4.

Obs! Alla målgrupper sparas som segment i Google Ads och som målgrupper i Google Analytics-egendomen.

Skapa Google Analytics-segment för en ny kampanj

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Kampanjer.
  4. Klicka på plusknappen och sedan på + Ny kampanj.
  5. Välj ett mål och en kampanjtyp och klicka på Fortsätt.
  6. Klicka på Lägg till en målgrupp på kortet Målgrupp när du skapar kampanjen.
  7. Klicka på + Ny målgrupp i fönstret som visas.
  8. Klicka på sökfältet i avsnittet Din data och välj + Din data.
  9. Välj Google Analytics-segment under Segmenttyper som drivs av andra produkter.
  10. Scrolla ned och klicka på sökfältet under Välj en Google Analytics-egendom.
  11. Alla Google Analytics-egendomar visas i rullgardinsmenyn.
    • Om den önskade GA4-egendomen inte är länkad:
      1. Klicka på Länka ny egendom i rullgardinsmenyn.
      2. Välj en Google Analytics-egendom som du vill länka och klickar på Nästa.
      3. Slå på reglaget vid all data som du vill dela med Google Ads och klicka på Länka.
      4. Klicka på Klart när den nya egendomen är länkad.
    • Om den önskade egendomen inte är aktiverad:
      1. Klicka på egendomen på listan.
      2. Klicka på Hantera inställningar.
      3. Slå på reglaget vid Importera Google Analytics-målgrupper och klicka på Spara ändringar.
    • Om användaren inte har behörighet att skapa en målgrupp för den önskade egendomen:
      1. Klicka på egendomen på listan.
      2. Klicka på Begär åtkomst för att begära behörighet hos egendomens ägare.
      3. Du får ett e-postmeddelande när din begäran har godkänts.
  12. Välj önskad länkad GA4-egendom och klicka på Fortsätt.
  13. Du får en avisering som bekräftar att du har skapat en ny målgrupp. Klicka på Klart.
  14. Klicka på Spara målgrupp i fönstret Ny målgrupp och gå vidare med att skapa kampanjen.

Läs om hur du skapar en målgrupp.

Obs! Håll muspekaren över den valda målgruppen och klicka på Visa definition för att granska den valda målgruppen.

Skapa en Google Analytics-målgrupp i Målgruppshantering

1. Klicka på verktygsikonen Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Delat bibliotek i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Målgruppshantering.
  4. Klicka på plusknappen på fliken Dina datasegment och sedan på + Google Analytics-segment i rullgardinsmenyn.
  5. Sök efter den länkade GA4-egendomen och klicka på Fortsätt.
  6. Klicka på Skapa en anpassad målgrupp i avsnittet Börja från början i fönstret Skapa ny målgrupp.
  7. Skapa en målgrupp enligt dina önskemål och klicka på Spara och publicera.
  8. Du får en avisering som bekräftar att du har skapat en ny målgrupp. Klicka på Klart.
Obs! Om antalet målgrupper i GA4-egendomen har nått maxgränsen får du ett meddelande om detta och kan inte skapa en ny målgrupp.