Automatisch op objecten klikken op je Chromebook

Je kunt de cursor zo instellen dat er automatisch actie wordt ondernomen wanneer de cursor een bepaalde tijd niet beweegt. Deze functie kan handig zijn voor gebruikers met een motorische beperking.

Automatische klikken inschakelen

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op het toetsenbord op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen Instellingenen dan Geavanceerd.
  3. Selecteer onder 'Toegankelijkheid' Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  4. Schakel Automatisch klikken wanneer de muisaanwijzer stopt onder 'Muis en touchpad' in.
  5. (Optioneel) Pas je instellingen voor automatische klikken aan:
    • Vertraging vóór klik: kies hoe lang je Chromebook wacht voordat er automatisch wordt geklikt.
    • Kliklocatie stabiliseren: houd de ring op één plaats totdat je muisaanwijzer buiten de ring beweegt.
    • Terugkeren naar klikken met linkermuisknop na actie: keer na andere acties (zoals een klik met de rechtermuisknop of dubbelklik) automatisch terug naar klikken met de linkermuisknop.
    • Bewegingsdrempel: als je binnen een bepaald bereik op items wilt klikken, pas je het formaat van de ring aan.

Als je wilt klikken zonder fysiek op de muisknop of touchpad te drukken, plaats je de muisaanwijzer op het object waarop je wilt klikken.

Verschillende typen klikken gebruiken

Nadat je automatische klikken hebt ingeschakeld, kun je de acties aanpassen die door je klikken worden uitgevoerd.

1. Kies rechtsboven een actie in het menu:
    • Klikken met linkermuisknop Klikken met linkermuisknop
    • Klikken met rechtermuisknop Right-click
    • Dubbelklikken Dubbelklikken
    • Klikken en slepen Click and drag
    • Scrollen Scroll
    • Menupositie wijzigen Menupositie
  2. Wijs aan waar je de actie wilt uitvoeren.

Als je automatische klikken wilt stoppen, selecteer je Geen actie (onderbreken) No action (pause).

Scrollen terwijl je de muisaanwijzer plaatst

1. Selecteer Scrollen Scroll in het menu voor automatisch klikken. Er verschijnt een ander menu met scrollopties.
  2. Wijs de scrollactie aan die je wilt uitvoeren:
    • Links Naar links scrollen
    • Rechts Naar rechts scrollen
    • Omhoog Omhoog scrollen
    • Omlaag Omlaag scrollen
    • Sluiten Close

Tip: Als je wilt wijzigen waar je scrollt, plaats je de muisaanwijzer over een nieuwe scrollbalk of pagina totdat het scrollmenu naar dat gebied wordt verplaatst.