Een braille-apparaat gebruiken met je Chromebook

Je kunt de meeste brailleleesregels gebruiken met je Chromebook.

Je braille-apparaat instellen

Je kunt je braille-apparaat instellen door het aan te sluiten of te koppelen met Bluetooth.

• Aansluiten: Sluit je braille-apparaat aan op een USB-poort op je Chromebook. Het apparaat wordt na enkele seconden automatisch gedetecteerd door de Chromebook. Als ChromeVox nog niet is ingeschakeld, wordt deze functie ingeschakeld.

• Koppelen met bluetooth: Als je bluetooth net ChromeVox wilt instellen, druk je op Zoeken  + o + o. Of druk op Launcher  + o + o. Volg de instructies op het scherm. Meer informatie over hoe je je apparaat koppelt aan je Chromebook

Instellingen wijzigen

Schakelen tussen zespuntsbraille (literair) en achtpuntsbraille (computer)

ChromeVox kiest automatisch een type braille op basis van de taalinstelling van je Chromebook, maar je kunt het type wijzigen.

1. Druk op Zoeken  + o + o. Of druk op Launcher  + o + o.
  2. Houd de zoektoets  of de Launcher-toets  ingedrukt.
  3. Druk op de pijl-rechts totdat je 'Overschakelen naar zespuntsbraille' of 'Overschakelen naar achtpuntsbraille' hoort.
  4. Druk op Enter.
  5. Optioneel: Je hoort de brailletaal en soms ook je graad. Als je dit wilt wijzigen, druk je op Enter en scroll je vervolgens met de pijltoetsen door de lijst. Als je de gewenste optie hoort, druk je op Enter.
  6. Druk op Ctrl + w om te sluiten.

Tip: Gebruik in de volgende gevallen achtpuntsbraille om tekst op te geven:

• Je gebruikt het basisbrailleschrift en je cursor staat in een woord.
  • Je geeft tekst (zoals je e-mailadres of telefoonnummer) op in een webformulier.
Bijschriften in- of uitschakelen

Als ChromeVox is ingeschakeld, zijn de bijschriften voor spraak automatisch ingeschakeld. Als je de braillebijschriften wilt inschakelen, druk je op Zoeken + a + b. Of druk op Launcher  + a + b.

Wijzigen hoe bijschriften en braille worden weergegeven
  1. Druk op Zoeken  + o + o. Of druk op Launcher  + o + o.
  2. Houd de zoektoets  of de Launcher-toets  ingedrukt.
  3. Druk op de pijl-rechts totdat je 'De huidige weergavestijl is interleave' of 'Huidige weergavestijl is naast elkaar' hoort.
    • Als je eerst bijschriften en daarna brille wilt weergeven, druk je op de pijl-rechts totdat je 'De weergavestijl wijzigen in naast elkaar' hoort. Druk vervolgens op Enter.
    • Als je bijschriften en braille wilt afwisselen, druk je op de pijl-rechts totdat je 'De weergavestijl wijzigen in interleave' hoort. Druk vervolgens op Enter.
  4. Druk op Ctrl + w om te sluiten.
Het aantal rijen of kolommen in bijschriften wijzigen
  1. Druk op Zoeken  + o + o. Of druk op Launcher  + o + o.
  2. Houd de zoektoets  of de Launcher-toets  ingedrukt.
  3. Druk op de pijl-rechts totdat je 'Virtuele brailleleesregel' hoort.
  4. Geef het aantal rijen en kolommen op dat je wilt weergeven.
  5. Druk op Ctrl + w om te sluiten.
Tekstterugloop in- of uitschakelen

Als een woord niet op de brailleleesregel past, wordt het woord met tekstterugloop naar de volgende regel verplaatst. Tekstterugloop in- of uitschakelen:

1. Druk op Zoeken  + o + o. Of druk op Launcher  + o + o.
  2. Houd de zoektoets  of de Launcher-toets  ingedrukt.
  3. Druk op de pijl-rechts totdat je 'Tekstterugloop inschakelen' hoort.
  4. Vink het selectievakje aan of verwijder het vinkje.
  5. Druk op Ctrl + w om te sluiten.

Opdrachten gebruiken op je brailletoetsenbord

Braille-opdrachten bekijken:

1. Als je braillebijschriften wilt inschakelen, druk je op Zoeken  + a + b. Of druk op Launcher  + a + b.
  2. Druk op Zoeken  + . (punt) om het menu van de schermlezer (ChromeVox) te openen. Of druk op Launcher  + . (punt).
  3. Er worden zowel brailletoetsenbordopdrachten als sneltoetsen en sprongopdrachten voor je fysieke toetsenbord weergegeven.

Navigeren op een pagina
Naar de onderkant van de pagina springen Spatie + punten 4-5-6
Naar de bovenkant van de pagina springen Spatie + punten 1-2-3
Volgende knop Spatie + punten 1-2
Volgende teken Spatie + punt 6
Volgend bewerkbaar tekstgebied Spatie + punten 1-5
Volgend formulierveld Spatie + punten 1-2-4
Volgende groep Spatie + punten 5-6
Volgende kop Spatie + punten 1-2-5
Volgende link Spatie + punten 4-5
Volgend object Spatie + punt 4
Volgende tabel Spatie + punten 2-3-4-5
Volgend woord Spatie + punt 5
Vorige knop Spatie + punten 1-2-7
Vorig teken Spatie + punt 3
Vorig bewerkbaar tekstgebied Spatie + punten 1-5-7
Vorig formulierveld Spatie + punten 1-2-4-7
Vorige groep Spatie + punten 2-3
Vorige kop Spatie + punten 1-2-5-7
Vorige link Spatie + punten 4-5-7
Vorig object Spatie + punt 1
Vorige tabel Spatie + punten 2-3-4-5-7
Vorig woord Spatie + punt 2
Stil/niet stil Spatie + 1-2-3-4-5
Een e-mailadres typen
Als je Amerikaans Engels gebruikt, kun je het @-teken typen door punten 4-7 tegelijkertijd in te drukken.

Opmerking: Als je in een e-mail of URL-tekstveld typt, gebruikt je braille-apparaat automatisch braille met 8 punten (computer).

Traditionele sneltoetsen gebruiken

Je kunt sneltoetsen met je braille-apparaat gebruiken door een reeks punten in te voeren die bepaalde toetsen op je toetsenbord nabootsen.

Ctrl Spatie + punten 2-5
Alt Spatie + punten 3-6
Shift Spatie + punten 3-7
Ctrl + Shift Spatie + punten 2-5-7
Alt + Shift Spatie + punten 3-6-7
Backspace Spatie + punt 7
Tab Spatie+ punten 3-5
Escape Spatie+ punten 1-3-5-6
Enter Spatie+ punten 4-6
Alle overige sneltoetsen
Klikken op huidig item Spatie + punt 8
Contextmenu openen Spatie + punten 1-3-4
Begin/einde selectie Spatie + punten 2-3-4
Zoeken op pagina Spatie + punten 3-4
Volledige beschrijving van huidige positie Spatie + punten 1-4
ChromeVox-menu's openen Spatie + punten 1-4-5-6
Het statusgedeelte openen (waar je accountafbeelding wordt weergegeven) Spatie + punten 3-6-7 en vervolgens punten 2-3-4

Problemen met je braille-apparaat oplossen

Mijn braille-apparaat werkt niet

Probeer deze stappen op het apparaat:

• Zorg dat de USB-ondersteuning is ingeschakeld.
  • Als je een braillenotitietoestel gebruikt, zorg dan dat dit in de terminalmodus staat.
  • Controleer op firmware-updates en pas deze toe.
  • Probeer een andere emulatiemodus of ander emulatieprotocol.
  • Probeer je braille-apparaat te gebruiken met een andere computer en ander besturingssysteem, zoals een Mac of pc. Als het apparaat werkt met de tweede computer maar niet met je Chromebook, probeer je een ander braille-apparaat met je Chromebook.
  • Zet je braille-apparaat terug naar de fabrieksinstellingen.
    Let op: Met deze stap worden alle instellingen op het apparaat gewist. Zorg dus dat je belangrijke informatie eerst opslaat.

Bekijk de handleiding van het apparaat of neem contact op met de fabrikant voor meer informatie.

ChromeVox wordt niet automatisch ingeschakeld

Als je een braille-apparaat aansluit en ChromeVox niet automatisch wordt ingeschakeld:

• Koppel het braille-apparaat los en sluit dit vervolgens opnieuw aan.
  • Schakel ChromeVox in door op Ctrl + Alt + z te drukken.

Bekijk de handleiding van het apparaat of neem contact op met de fabrikant om na te gaan of je braille-apparaat werkt met Chromebooks.