Toegankelijkheidsfuncties inschakelen op je Chromebook

Je kunt je Chromebook eenvoudiger in gebruik maken door toegankelijkheidsfuncties in te schakelen die het beste bij je behoeften passen.

Stap 1: Toegankelijkheidsfuncties zoeken

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Klik op Instellingen Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik in het gedeelte 'Toegankelijkheid' op Toegankelijkheidsfuncties beheren.

Stap 2: Een functie inschakelen

Kies de toegankelijkheidsfuncties die je wilt gebruiken:

Tekst invoeren via spraak

Op de meeste plaatsen waar je tekst kunt invoeren, kun je ook tekst invoeren door te spreken. Je kunt zelfs veelvoorkomende leestekens toevoegen door 'komma', 'punt', 'vraagteken' of 'uitroepteken' te zeggen.

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Klik op Instellingen Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik in het gedeelte 'Toegankelijkheid' op Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  5. Schakel Dicteren inschakelen (spreken om te typen) in onder 'Toetsenbord en tekstinvoer'.
  6. Tik of klik waar je tekst wilt invoeren.
  7. Selecteer Spreken Dicteren uit of druk op Zoeken + d.
  8. Zeg wat je wilt typen.
Tikken en slepen met je vinger om objecten te verplaatsen
  1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Klik op Instellingen Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik in het gedeelte 'Toegankelijkheid' op Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  5. Kies bij 'Muis en touchpad' de optie 'Tikken en slepen' inschakelen.
  6. Klik op Muis- en touchpadinstellingen van apparaat openen.
  7. Schakel Tikken-voor-klikken inschakelen in.

Als je tikken-voor-klikken wilt gebruiken, dubbeltik je op het object en houd je het vast. Vervolgens sleep je het object om het te verplaatsen.

Automatisch op objecten klikken
  1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Klik op Instellingen Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik in het gedeelte 'Toegankelijkheid' op Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  5. Schakel Automatisch klikken wanneer de muisaanwijzer stopt onder 'Muis en touchpad' in.
  6. Kies in het dropdownmenu 'Vertragen vóór klikken' hoe lang de Chromebook moet wachten voordat er wordt geklikt.

Als je wilt klikken zonder fysiek op de muisknop of touchpad te drukken, plaats je de muisaanwijzer op het object waarop je wilt klikken.

Sneltoetsen één voor één gebruiken
  1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Klik op Instellingen Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik in het gedeelte 'Toegankelijkheid' op Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  5. Als je sneltoetsen wilt gebruiken door de toetsen een voor een in te voeren, schakel je onder 'Toetsenbord' de optie 'Plaktoetsen inschakelen' in.

Als je plaktoetsen wilt gebruiken, druk je op Zoeken, Shift, Alt of Ctrl (afhankelijk van met welke toets de sneltoets wordt gestart).

• Als je een toets ingedrukt wilt houden totdat je klaar bent met de sneltoets, druk je twee keer op de toets.
  • Als je een toets niet langer wilt indrukken, druk je er een derde keer op.

Meer hulp

Voor meer informatie over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties op je Chromebook bekijk je de videoserie over de toegankelijkheidsfuncties van Chromebook