De ingebouwde schermlezer gebruiken

Chromebooks beschikken over de ingebouwde schermlezer ChromeVox, waarmee mensen met een visuele beperking het Chrome-besturingssysteem kunnen gebruiken.

Schermlezer in- of uitschakelen

Je kunt ChromeVox in- of uitschakelen op een pagina door op Ctrl + Alt + z te drukken.

Op een tablet: Houd de knoppen Volume omlaag en Volume omhoog gedurende vijf seconden ingedrukt. Als je de knoppen indrukt, hoor je een geluid dat aangeeft dat het werkt. Als je de knoppen ingedrukt houdt, begint ChromeVox met voorlezen.

Een pagina lezen

Tip: Als je een beschrijving van de huidige positie van de muisaanwijzer op een pagina wilt horen, druk je op Zoeken + k.

Op een pagina navigeren met sneltoetsen

Volgende knop Zoeken + b
Volgende teken Zoeken + Shift + pijl-rechts
Volgend selectievakje Zoeken + x
Volgende keuzelijst met invoervak Zoeken + c
Volgend bewerkbaar tekstgebied Zoeken + e
Volgend focusbaar item Tab
Volgend formulierveld Zoeken + f
Volgende afbeelding Zoeken + g
Volgende groep Zoeken + Ctrl + pijl-omlaag
Volgende kop Zoeken + h
Volgende kop van niveau 1 Zoeken + 1
Volgende kop van niveau 2 Zoeken + 2
Volgende kop van niveau 3 Zoeken + 3
Volgende kop van niveau 4 Zoeken + 4
Volgende kop van niveau 5 Zoeken + 5
Volgende kop van niveau 6 Zoeken + 6
Volgend herkenningspunt Zoeken + ; (puntkomma)
Volgende regel Zoeken + pijl-omlaag
Volgende link Zoeken + L
Volgend object Zoeken + pijl-rechts
Volgende tabel Zoeken + t
Volgende bezochte link Zoeken + v
Volgend woord Zoeken + Ctrl + Shift + pijl-rechts
Vorige knop Zoeken + Shift + b
Vorig teken Zoeken + Shift + pijl-links
Vorig selectievakje Zoeken + Shift + x
Vorige keuzelijst met invoervak Zoeken + Shift + c
Vorig bewerkbaar tekstgebied Zoeken + Shift + e
Vorig focusbaar item Shift + Tab
Vorig formulierveld Zoeken + Shift + f
Vorige afbeelding Zoeken + Shift + g
Vorige groep Zoeken + Ctrl + pijl-omhoog
Vorige kop Zoeken + Shift + h
Vorige kop van niveau 1 Zoeken + Shift + 1
Vorige kop van niveau 2 Zoeken + Shift + 2
Vorige kop van niveau 3 Zoeken + Shift + 3
Vorige kop van niveau 4 Zoeken + Shift + 4
Vorige kop van niveau 5 Zoeken + Shift + 5
Vorige kop van niveau 6 Zoeken + Shift + 6
Vorig herkenningspunt Zoeken + Shift + ; (puntkomma)
Vorige regel Zoeken + pijl-omhoog
Vorige link Zoeken + Shift + L
Vorig object Zoeken + pijl-links
Vorige tabel Zoeken + Shift + t
Vorige bezochte link Zoeken + Shift + v
Vorig woord Zoeken + Ctrl + Shift + pijl-links
Detailniveau vergroten Zoeken + plusteken
Naar onderkant van pagina gaan Zoeken + Ctrl + pijl-rechts
Naar bovenkant van pagina gaan Zoeken + Ctrl + pijl-links

Op een pagina navigeren met je touchscreen

Vorig woord Met twee vingers naar links vegen
Volgend woord Met twee vingers naar rechts vegen
Naar bovenkant van pagina gaan Met twee vingers omhoog vegen
Beginnen met lezen vanaf huidige locatie Met twee vingers omlaag vegen
Op gemarkeerd item klikken Twee keer tikken
Spraak stoppen Met twee vingers tikken
Vorige regel Omhoog vegen
Volgende regel Omlaag vegen
Vorig teken Naar links vegen
Volgende teken Naar rechts vegen
Vorig woord Met twee vingers naar links vegen
Volgend woord Met twee vingers naar rechts vegen
Meest recent bezochte menu openen Met vier vingers tikken
Vorig menu-item Binnen een menu omhoog vegen
Volgend menu-item

Binnen een menu omlaag vegen

Volgende menukop Binnen een menu naar rechts vegen

Naar verschillende cellen in een tabel gaan

Je kunt met sneltoetsen navigeren in tabellen. Je moet er eerst voor zorgen dat de muisaanwijzer zich in de tabel bevindt.

Als je de muisaanwijzer wilt verplaatsen vanaf de huidige locatie in een tabel, druk je op Zoeken + Ctrl + Alt en de pijltoetsen om één cel omhoog, omlaag, naar links of naar rechts te gaan.

Naar verschillende cellen gaan:

• Eerste cel in de tabel: Zoeken + Alt + Shift + pijl-links
  • Eerste cel in de huidige rij: Zoeken + Alt + Shift + Ctrl + pijl-links
  • Eerste cel in de huidige kolom: Zoeken + Alt + Shift + Ctrl + pijl-omhoog
  • Laatste cel in de tabel: Zoeken + Alt + Shift + pijl-rechts
  • Laatste cel in de huidige rij: Zoeken + Alt + Shift + Ctrl + pijl-rechts
  • Laatste cel in de huidige kolom: Zoeken + Alt + Shift + Ctrl + pijl-omlaag
Selecteren en klikken
  • Navigeren door items die kunnen worden geselecteerd (zoals links en tabbladen): Tab
  • Achterwaarts door de selecteerbare items navigeren: Shift + Tab
  • Klikken: Enter of druk op Zoeken + spatiebalk
  • Tekst selecteren: Zoeken + s. Druk aan het einde van je selectie nogmaals op Zoeken + s.
Informatie over een pagina opvragen
  • Titel van de huidige pagina horen: Zoeken + a, dan w
  • URL van de huidige pagina horen: Zoeken + a, dan u
  • Huidige datum en tijd horen: Zoeken + a, dan d

De stem of taal wijzigen

Wanneer je ChromeVox voor het eerst inschakelt, wordt automatisch een stem geselecteerd op basis van de taal die je hebt gekozen voor je Chromebook. Meer informatie over hoe je de taal- en spraakinstellingen kunt wijzigen

Taal wijzigen
  1. Houd Zoeken ingedrukt en druk twee keer op de letter o.
  2. Selecteer Chrome OS in het gedeelte Stemmen. De standaardtaal wordt weergegeven op het knoplabel.
  3. Kies een andere taal in de lijst. Je hoort de nieuwe taal die je hebt geselecteerd.
  4. Als je klaar bent, druk je op Ctrl + w.
Gesproken feedback vertragen, versnellen of onderbreken
  • Vertragen: Zoeken + Shift + [ (vierkante haak links)
  • Versnellen: Zoeken + [ (vierkante haak links)
  • Gesproken feedback onderbreken: Ctrl
De toonhoogte van de ChromeVox-stem wijzigen
  • Hogere frequentie: Zoeken + ] (vierkante haak rechts)
  • Lagere frequentie: Zoeken + Shift + ] (vierkante haak rechts)

De sneltoetsen van ChromeVox gebruiken

Sneltoetsen sneller typen

Druk twee keer op Zoeken om te voorkomen dat je voor elke sneltoets op Zoeken moet drukken. Als je 'Modus voor vastzetten ingeschakeld' hoort, weet je dat deze functie is ingeschakeld. Deze functie blijft ingeschakeld tot je weer twee keer op Zoeken drukt.

Als je Zoeken niet langer wilt indrukken, druk je weer twee keer op Zoeken. ChromeVox zegt 'Modus voor vastzetten uitgeschakeld'.

Lijsten met sneltoetsen bekijken, instellingen wijzigen of meer te weten komen over ChromeVox

Sneltoetsen weergeven of verbergen

Alle mogelijke ChromeVox-sneltoetsen weergeven Zoeken + . (punt)
Sneltoetsen verbergen Esc
Sneltoetsen voor formulieren weergeven Zoeken + Ctrl + f
Sneltoetsen voor koppen weergeven Zoeken + Ctrl + h
Sneltoetsen voor herkenningspunten weergeven Zoeken + Ctrl + ; (puntkomma)
Sneltoetsen voor links weergeven Zoeken + Ctrl + L
Sneltoetsen voor tabellen weergeven Zoeken + Ctrl + t

Instellingen voor gesproken feedback wijzigen

Zoekopties openen Zoeken + o, dan o
Braillebijschriften in-/uitschakelen Zoeken + a, dan b
Zoeken op pagina Zoeken + / (slash)
Beginnen met lezen vanaf huidige locatie Zoeken + r
Earcons in- of uitschakelen Zoeken + a, dan e
Leestekens horen terwijl je ze typt Zoeken + a, dan p
Letters horen terwijl je ze typt Zoeken + a, dan t
De volgende toetsaanslag negeren Zoeken + Shift + Esc

Meer informatie over ChromeVox en je Chromebook

Contextmenu openen Zoeken + m
Zoektraining openen Zoeken + o, dan t
De namen van de toetsen op het toetsenbord horen (leermodus) Zoeken + o, dan k. Het toetsenbord spreekt de naam van elke toets of toetsencombinatie die je indrukt, en legt uit wat de sneltoets doet.
Leermodus uitschakelen Ctrl + w
Update-opmerkingen openen Zoeken + o, dan n

Feedback verzenden of hulp krijgen bij het gebruik van ChromeVox

• Chatten met andere mensen: Word lid van de ChromeVox-Discuss-groep.
  • Feedback over ChromeVox verzenden: Schakel ChromeVox in, houd Zoeken ingedrukt en druk vervolgens op a + i.