Het schermtoetsenbord gebruiken

Als je tekst wilt typen of met de hand wilt schrijven, of als je afbeeldingen aan bestanden, documenten en e-mails wilt toevoegen, kun je het schermtoetsenbord van je Chromebook gebruiken.

Het toetsenbord openen

Het toetsenbord openen via Instellingen
  1. Log in op je Chromebook.
  2. Selecteer rechtsonder de tijd.
  3. Tik op Instellingen Instellingen.
  4. Tik of klik onderaan op Geavanceerd.
  5. Tik onder 'Toegankelijkheid' op Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  6. Tik onder 'Toetsenbord' op Schermtoetsenbord inschakelen.
Het toetsenbord openen via de tabletmodus

Als je Chromebook als tablet kan worden gebruikt, wordt het schermtoetsenbord automatisch geopend wanneer je het scherm van je Chromebook over de scharnieren vouwt.

Het toetsenbord gebruiken

Letters met diakritische tekens gebruiken

Als je standaardschermtoetsenbord het Amerikaanse toetsenbord is, moet je overschakelen naar een ander toetsenbord als je letters met diakritische tekens wilt typen:

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Tik linksonder op Meer Meer.
  3. Selecteer een ander toetsenbord dan het Amerikaanse toetsenbord.
    Opmerking: Als alleen het Amerikaanse toetsenbord wordt weergegeven, moet je een andere toetsenbordtaal toevoegen voordat je doorgaat naar de volgende stap.
  4. Tik op de onderste rij van het schermtoetsenbord op alt gr.
  5. Tik op de letters met diakritische tekens die je wilt typen.
Tekst typen door te spreken

Op de meeste plaatsen waar je tekst kunt invoeren, kun je ook tekst invoeren door te spreken. Je kunt zelfs veelvoorkomende leestekens toevoegen door 'komma', 'punt', 'vraagteken' of 'uitroepteken' te zeggen.

Tekst invoeren via spraak

1. Tik op de plaats waar je wilt typen.
  2. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  3. Tik rechtsboven op het schermtoetsenbord op Spreken Spreken.
  4. De eerste keer dat je dit doet, wordt een bericht weergegeven waarin wordt uitgelegd hoe de functie werkt. Als je je microfoon wilt inschakelen, tik je op OK.
  5. Wanneer het microfoonpictogram blauw wordt, zeg je wat je wilt typen.
  6. Optioneel: Tik op Verwijderen om de tekst te verwijderen die je als laatste hebt gesproken.

Problemen met gesproken tekstinvoer oplossen

Als je spreekt maar er geen tekst op de pagina wordt weergegeven, kun je de volgende stappen volgen:

• Als je gebruikmaakt van een externe microfoon, zorg je ervoor dat deze correct is aangesloten, niet is gedempt en de recentste software gebruikt.
  • Als er andere programma's zijn geopend op je Chromebook, zorg je ervoor dat geen van deze programma's je microfoon gebruikt.
  • Selecteer rechtsonder de tijd. Klik vervolgens op het pictogram naast de volumeregelaar. Als er meer dan één invoer voor je microfoon is opgegeven, zorg je ervoor dat het selectievakje bij de juiste invoer is aangevinkt.
Emoji's of andere afbeeldingen invoegen

Emoji's invoegen in documenten, e-mails en chatsessies:

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Tik linksonder op Meer Meer.
  3. Tik op Emoji Emoji.
  4. Tik op de emoji of afbeelding die je wilt invoegen.
Tekst met de hand schrijven
  1. Tik op een willekeurig tekstvak om het schermtoetsenbord weer te geven.
  2. Tik op Schrijven Schrijven.
  3. Je kunt met je vingertop of de touchscreen-stylus tekst schrijven in het vak dat wordt weergegeven.
Typen door middel van vegen

Je kunt woorden invoeren door met je vinger van letter naar letter te vegen.

Opmerking: Deze functie werkt alleen op apparaten die tabletmodus ondersteunen en alleen voor het Amerikaanse toetsenbord. De functie werkt niet als je het toetsenbord hebt ingeschakeld in de toegankelijkheidsinstellingen.

1. Open het schermtoetsenbord door het scherm van je Chromebook over de scharnieren te vouwen.
  2. Tik op de locatie waar je wilt typen.
  3. Veeg met je vinger over de letters van het woord dat je wilt typen.
  4. Til je vinger op wanneer het woord af is.
    Je hoeft niet op de spatietoets te tikken. Wanneer je je vinger optilt, wordt er automatisch een spatie toegevoegd.
  5. Optioneel: Als je een woord wilt wijzigen, tik je op het woord om andere keuzes weer te geven.

Invoer met bewegingen wordt automatisch ingeschakeld. Als je deze functie wilt uitschakelen, ga je als volgt te werk:

1. Tik op het schermtoetsenbord op Meer Meer
  2. Tik op Instellingen Instellingen.
  3. Tik naast 'Invoermethode' op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  4. Tik naast 'Amerikaans toetsenbord' op Nieuw tabblad Openen.
  5. Verwijder het vinkje uit het selectievakje Invoer met bewegingen inschakelen.

Het toetsenbord aanpassen of uitschakelen

Toetsenbordinstellingen aanpassen
  1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Tik of klik linksonder op Meer Meer.
  3. Tik op Instellingen Instellingen.
  4. Tik onder 'Invoermethode' op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  5. Tik naast 'Amerikaans toetsenbord' op Nieuw tabblad Openen .
  6. Bepaal welke instellingen je wilt wijzigen:
    • Schakel het geluid voor toetsaanslagen in of uit.
    • Stel het gewenste niveau voor automatische correctie in.
    • Wis alle wijzigingen die je hebt aangebracht in je woordenboek.
    • Schakel automatisch hoofdlettergebruik in of uit.
    • Kies of er automatisch een punt moet worden ingevoegd als je twee spaties typt.
Het schermtoetsenbord uitschakelen
  1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Tik op Instellingen Instellingen.
  3. Tik onderaan op Geavanceerd.
  4. Tik onder 'Toegankelijkheid' op Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  5. Schakel bij Toetsenbord Schermtoetsenbord inschakelen uit.

Meer hulp

Chromebook Mobility-Assistive Features and Functionality