Tekst hardop voorlezen

Je kunt hele pagina's hardop laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer van je Chromebook. Je kunt ook delen van een pagina beluisteren, zoals specifieke woorden, die hardop worden voorgelezen met Selecteer om uitgesproken te worden.

Alle tekst beluisteren

Als je wilt dat pagina's hardop worden voorgelezen, schakel je de ingebouwde schermlezer van je Chromebook in.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.

• Of druk op Alt + Shift + s.

2. Selecteer Instellingen en dan Toegankelijkheid.
  3. Zet ChromeVox aan bij Tekst naar spraak.

Tip: Als je op Ctrl + Alt + z drukt, kun je ChromeVox aan- of uitzetten op een pagina. Meer informatie over hoe je de ingebouwde schermlezer gebruikt

Een deel van een pagina beluisteren

Schakel 'Selecteer om uitgesproken te worden' in om specifieke tekst op een pagina te selecteren om hardop te laten voorlezen.

Stap 1: 'Selecteer om uitgesproken te worden' inschakelen

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
    • Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen en dan Toegankelijkheid.
  3. Kies 'Selecteer om uitgesproken te worden' bij Tekst naar spraak.

Stap 2: Tekst selecteren en horen

Belangrijk: Afhankelijk van je toetsenbord kun je op de zoektoets of de Launcher-toets drukken voor bepaalde sneltoetsen. Beide toetsen werken hetzelfde.

Optie 1

1. Houd de toets Zoeken ingedrukt.
  2. Sleep de muisaanwijzer over een tekstgebied.

Optie 2

1. Markeer de tekst die moet worden voorgelezen.
  2. Druk op de zoektoets + s.

Optie 3

1. Selecteer rechtsonder bij de tijd de optie Selecteer om uitgesproken te worden .
  2. Sleep de muisaanwijzer over een tekstgebied.

Tip: Als je een touchscreen gebruikt, tik je op een regel tekst of sleep je met je vinger over een gedeelte van het scherm.

Je Chromebook leest het gedeelte hardop voor en elk woord wordt gemarkeerd.

Als je 'Selecteer om uitgesproken te worden' wilt stoppen terwijl de functie bezig is met voorlezen, druk je op Ctrl of de zoektoets Je kunt ook Stoppen selecteren.

Tip: Met de navigatieknoppen kun je pauzeren en afspelen, de snelheid aanpassen en tekstregels overslaan.

Achtergrondtekst markeren of vervagen

Als je 'Selecteer om uitgesproken te worden' gebruikt, wordt elk woord gemarkeerd terwijl het wordt uitgesproken. Je kunt markeren uitschakelen, de kleur van de gemarkeerde woorden wijzigen of het scherm achter de geselecteerde tekst vervagen.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
    • Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen en dan Toegankelijkheid.
  3. Kies Selecteer om uitgesproken te worden bij Tekst naar spraak.
  4. Selecteer Instellingen voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' openen.
  5. Onder Markeren kun je het volgende doen:
    • Markeer elk woord terwijl het wordt uitgesproken selecteren.
    • Selecteer een kleur naast Kleur voor woordmarkeringen.
      • Als je het sterkste contrast wilt, kun je groen of roze gebruiken, vooral als je de modus voor hoog contrast gebruikt.
    • Zet Content op de achtergrond vervagen aan.
      • Zo kun je het hele scherm vervagen, behalve de tekst die wordt uitgesproken.

De navigatiefuncties voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' uitzetten

Tip: Als 'Navigatieopties aanzetten' uitstaat, heb je geen snelle toegang tot pauzeren en afspelen, de snelheid aanpassen en tekstregels overslaan.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
    • Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen en danToegankelijkheid.
  3. Selecteer Instellingen voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' openen onder Tekst naar spraak.
  4. Zet onder Markeren de optie Navigatieopties aanzetten uit.