Tekst hardop voorlezen

Je kunt volledige pagina's hardop laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer van je Chromebook. Je kunt ook delen van een pagina beluisteren, zoals specifieke woorden, die hardop worden voorgelezen met 'Selecteer om uitgesproken te worden'.

Alle tekst beluisteren

Als je wilt dat pagina's hardop worden voorgelezen, schakel je de ingebouwde schermlezer van je Chromebook in.

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.

2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren in het gedeelte 'Toegankelijkheid'.
  5. Kies ChromeVox inschakelen (gesproken feedback) bij 'Tekst naar spraak'.

Tip: Je kunt Chromevox aan- of uitzetten op een pagina door op Ctrl + Alt + z te drukken. Meer informatie over hoe je de ingebouwde schermlezer gebruikt.

Een deel van een pagina beluisteren

Schakel 'Selecteer om uitgesproken te worden' in om specifieke tekst op een pagina te selecteren om hardop te laten voorlezen.

Stap 1: 'Selecteer om uitgesproken te worden' inschakelen

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren in het gedeelte 'Toegankelijkheid'.
  5. Kies 'Selecteer om uitgesproken te worden' aanzetten bij Tekst naar spraak.

Stap 2: Tekst selecteren en horen

Belangrijk: Afhankelijk van je toetsenbord kun je voor sommige sneltoetsen op de zoektoets  of de Launcher-toets  drukken. Beide toetsen werken hetzelfde.

Optie 1

1. Houd de zoektoets  ingedrukt.
  2. Sleep de muisaanwijzer over een tekstgebied.

Optie 2

1. Markeer de tekst die moet worden gelezen.
  2. Druk op de zoektoets  + s.

Optie 3

1. Selecteer rechtsonder bij de tijd de optie Selecteer om uitgesproken te worden .
  2. Sleep de muisaanwijzer over een tekstgebied.

Tip: Als je een touchscreen gebruikt, tik je op een regel tekst of sleep je met je vinger over een gedeelte van het scherm.

Je Chromebook leest het gedeelte hardop voor en elk woord wordt gemarkeerd.

Als je 'Selecteer om uitgesproken te worden' wilt stoppen terwijl de functie bezig is met voorlezen, druk je op Ctrl of de zoektoets . Je kunt ook Stoppen  selecteren.

Tip: Met de navigatieknoppen kun je pauzeren en afspelen, de snelheid aanpassen en tekstregels overslaan.

Achtergrondtekst markeren of vervagen

Als je 'Selecteer om uitgesproken te worden' gebruikt, wordt elk woord gemarkeerd terwijl het wordt uitgesproken. Je kunt markeren uitschakelen, de kleur van de gemarkeerde woorden wijzigen of het scherm achter de geselecteerde tekst vervagen.

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren in het gedeelte 'Toegankelijkheid'.
  5. Kies 'Selecteer om uitgesproken te worden' bij 'Tekst naar spraak'.
  6. Selecteer Instellingen voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' openen. Onder 'Markeren' kun je:
    • Markeer elk woord terwijl het wordt uitgesproken selecteren.
    • Een kleur selecteren naast 'Kleur voor woordmarkeringen'. Tip: Als je het sterkste contrast wilt, raden we je aan groen of roze te gebruiken, vooral als je de modus voor hoog contrast gebruikt.
    • Content op de achtergrond vervagen aanzetten. Hiermee kun je het hele scherm vervagen, behalve de tekst die wordt uitgesproken.

Navigatieopties uitzetten

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren onder Toegankelijkheid.
  5. Selecteer Instellingen voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' openen onder Tekst naar spraak.
  6. Zet onder Markeren de optie Navigatieopties inschakelen uit.

Tip: Als 'Navigatieopties inschakelen' uitstaat, heb je geen snelle toegang tot pauzeren en afspelen, de snelheid aanpassen en tekstregels overslaan.