Tekst hardop voorlezen

Je kunt volledige pagina's hardop laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer van je Chromebook. Je kunt ook delen van een pagina beluisteren, zoals specifieke woorden, die hardop worden voorgelezen met 'Selecteer om uitgesproken te worden'.

Alle tekst beluisteren

Als je wilt dat pagina's hardop worden voorgelezen, schakel je de ingebouwde schermlezer van je Chromebook in.

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren in het gedeelte 'Toegankelijkheid'.
  5. Kies ChromeVox inschakelen bij 'Tekst naar spraak'.

Opmerking: Je kunt ChromeVox in- of uitschakelen op een pagina door op Ctrl + Alt + z te drukken. Meer informatie over hoe je de ingebouwde schermlezer gebruikt.

Een deel van een pagina beluisteren

Schakel 'Selecteer om uitgesproken te worden' in om een deel van de tekst op een pagina hardop te laten voorlezen.

Stap 1: 'Selecteer om uitgesproken te worden' inschakelen

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren in het gedeelte 'Toegankelijkheid'.
  5. Kies 'Selecteer om uitgesproken te worden' inschakelen bij 'Tekst naar spraak'.

Stap 2: Tekst selecteren en horen

1. Je kunt als volgt selecteren welke tekst je wilt horen:
    • Houd Zoeken Search ingedrukt en selecteer een regel tekst.
    • Houd Zoeken Search ingedrukt en sleep de muisaanwijzer over een gedeelte van het scherm.
    • Markeer de tekst en druk op Zoeken Search + s.
    • Kies Selecteer om uitgesproken te worden Selecteer om uitgesproken te worden. Selecteer vervolgens een tekstregel of sleep de muisaanwijzer over een gedeelte van het scherm.
    • Op een touchscreen: Tik op Selecteer om uitgesproken te worden Selecteer om uitgesproken te worden. Tik vervolgens op een tekstregel of sleep je vinger over een gedeelte van het scherm.
  2. Je Chromebook leest dat gedeelte hardop voor en elk woord wordt gemarkeerd.
  3. Als je 'Selecteer om uitgesproken te worden' wilt stoppen terwijl de functie bezig is met voorlezen, druk je op Ctrl of Zoeken Search. Je kunt ook Stoppen  selecteren.

De stem of taal wijzigen

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren in het gedeelte 'Toegankelijkheid'.
  5. Selecteer Instellingen voor tekst-naar-spraak onder 'Tekst naar spraak'.
  6. Pas je stem voor tekst-naar-spraak aan:
    • Het volume wijzigen: Kies het gewenste volume in het gedeelte 'Spraakeigenschappen'.
    • De taal wijzigen: Kies een taal in het gedeelte 'Voorkeursstemmen'.
  7. Kies het type stem. Chromebooks hebben standaard twee spraakengines met stemmen beschikbaar: Chrome OS TTS en eSpeak. Selecteer Instellingen in het gedeelte 'Spraakengines' en kies een stem.
    • Opmerking: Chrome OS TTS-stemmen klinken menselijker en zijn zeer responsief tijdens het navigeren. eSpeak-stemmen klinken meer als een computer en zijn beschikbaar in een groter aantal talen.

De kleur van gemarkeerde tekst wijzigen

Als je 'Selecteer om uitgesproken te worden' gebruikt, wordt elk woord gemarkeerd terwijl het wordt uitgesproken. Je kunt markeren uitschakelen of de kleur van de gemarkeerde woorden wijzigen.

1. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren in het gedeelte 'Toegankelijkheid'.
  5. Selecteer Instellingen voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' openen onder 'Tekst naar spraak'.
  6. Kies een kleur voor gemarkeerde woorden.
    • Optioneel: Als je het sterkste contrast wilt, raden we je aan groen of roze te gebruiken, vooral als je de modus voor hoog contrast gebruikt.
  7. Optioneel: Selecteer Markeer elk woord terwijl het wordt uitgesproken om markeren uit te schakelen.

Gepersonaliseerde stemmen kopen

Via Acapela kun je stemmen kopen om de stem te personaliseren die tekst op je Chromebook voorleest. Naast de stemmen die standaard beschikbaar zijn, kun je kiezen uit meer dan honderd stemmen en meer dan dertig talen.

1. Ga naar de Chrome Web Store en zoek naar Acapela TTS Engine
  2. Selecteer Toevoegen aan Chrome en dan Extensie toevoegen.
  3. Selecteer rechtsonder de tijd. Of druk op Alt + Shift + s.
  4. Selecteer Instellingen Instellingen.
  5. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  6. Selecteer Toegankelijkheidsfuncties beheren in het gedeelte 'Toegankelijkheid'.
  7. Selecteer Spraakinstellingen voor tekst-naar-spraak.
  8. Selecteer Instellingen naast 'Acapela TTS Engine' onder 'Spraakengines'.
  9. Selecteer de stem(men) die je wilt kopen.
  10. Ga terug naar 'Spraakinstellingen voor tekst-naar-spraak' en kies de gewenste stem onder 'Voorkeursstemmen'.