Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Chromebooks gebruiken voor examens van leerlingen

Als Chromebooks correct zijn ingesteld, voldoen ze aan de toetsnormen in het basis- en middelbaar onderwijs en kunnen leerlingen er veilig examens op maken. Je kunt de toegang van leerlingen tot het internet tijdens een examen uitschakelen. Daarnaast kun je externe opslag, screenshots en de mogelijkheid af te drukken uitschakelen.

De Partnership for Assessment of Readiness for College and Careers (PARCC) en het Smarter Balanced Assessment Consortium hebben beide erkend dat Chromebooks voldoen aan de vereisten voor hardware en besturingssystemen voor online examens.

Voordat je begint

Chromebooks instellen voor examens

Optie 1: De school stelt een Chromebook in als kiosk van enkele app waarin het examen wordt uitgevoerd

Vereiste: Het examen moet beschikbaar zijn als Chrome-kiosk-app. Zie Chrome-kiosk-apps maken en implementeren voor meer informatie.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Apps en extensies.
  4. Selecteer Kiosks.
  5. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  6. Zoek de app die je wilt gebruiken en klik erop. Stel de instellingen in. Zie Apps en extensies bekijken en configureren voor meer informatie.

7. Kies naast App automatisch opstarten de app die je automatisch wilt laten opstarten op Chrome OS-apparaten.

8. Klik op Opslaan.

De instelling 'Automatisch starten' voor een kiosk-app

• Als Kiosk-app automatisch starten niet is ingesteld, ziet de leerling een menu met kiosk-apps in het systeemvak op het inlogscherm. De leerling moet dan de juiste kiosk-app selecteren en deze starten om het examen te kunnen maken. Wanneer het examen klaar is, kan de leerling de kiosk-app sluiten en inloggen bij een normale gebruikerssessie.
  • Als Kiosk-app automatisch starten is geconfigureerd, wordt de kiosk-app meteen geladen wanneer het apparaat de volgende keer wordt opgestart.

Zie Instellingen voor beheerde gastsessies voor hulp bij het instellen van een kiosk.

Optie 2: De examenmaker stelt accounts voor leerlingen in voor het examen

Stappen voor de maker:

1. De examenmaker maakt een apart domein dat eigendom is van de examenmaker.
  2. De examenmaker maakt accounts voor de leerlingen.

Stappen voor de IT-beheerder van de school:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Instellingenen danApparaat.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Selecteer onder Gebruikersgegevens de optie Alle lokale gebruikersgegevens wissen om de gegevens van de leerlingen te wissen van het apparaat wanneer ze uitloggen. Dit wordt aangeraden voor accounts die speciaal zijn gemaakt voor examens.
  6. (Optioneel) Als je wilt dat alleen gebruikers binnen het examendomein kunnen inloggen op een apparaat, selecteer je bij Inlogbeperking de optie Inloggen beperken tot een lijst gebruikers en vul je *@uwdomein.com in.
  7. Blokkeer alle apps, behalve de apps die je wilt toestaan.

1. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
    2. Klik op Apps en extensiesen danGebruikers en browsers.
    3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
    4. Klik rechts op Aanvullende instellingen Instellingen.
    5. Ga naar de modus Toestaan/blokkeren.
    6. Klik op Bewerken.
    7. Selecteer onder Chrome Web Store de optie Alle apps blokkeren, toelatingslijst wordt beheerd door beheerder.
    8. Klik op Opslaan.
  8. Pas beveiligingsmaatregelen toe voor gebruikers en browsers.
    1. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
    2. Klik op Instellingenen danGebruikers en browsers.
    3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
    4. Selecteer bij Incognitomodus de optie Incognitomodus niet toestaan.
    5. Selecteer bij Screenshots de optie Gebruikers niet toestaan screenshots en video-opnamen te maken.
    6. Stel bij URL-blokkering, bij de optie Geblokkeerde URL's, in dat alle URL's met een jokerteken (*) worden geblokkeerd. Stel vervolgens Uitzonderingen op geblokkeerde URL's in voor de URL van het examen en eventuele andere tools waar leerlingen toegang toe mogen hebben. Meer informatie
    7. Selecteer bij Afdrukken de optie Afdrukken uitzetten.
    8. Selecteer bij Externe opslagapparaten de optie Externe opslagapparaten niet toestaan.
      Zie Chrome-beleid instellen voor gebruikers of browsers voor meer informatie over elke instelling.

Stappen voor de leerling:

1. Log in op de Chromebook met de gebruikersnaam en het wachtwoord die je van de examenmaker hebt gekregen.
  2. Maak het examen.
  3. Log uit van de Chromebook als je klaar bent met het examen.

Als een leerling uitlogt, wordt het apparaat gewist.

Meer informatie over beveiliging:

Naast de bovenstaande systeemeigen beheermogelijkheden van Chrome kunnen examenmakers ervoor kiezen hun eigen Chrome-extensies te implementeren om meer functies toe te voegen, zoals tools om te controleren wie is ingelogd op het apparaat en tools voor aanvullende rapportage. Zie Apps en extensies toevoegen voor meer informatie.

Optie 3: De school stelt beheerde gastsessies in op de examenapparaten

Chrome versie 73 en hoger.

Voordat je begint

Voor beheerde Chrome OS-apparaten.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Instellingenen danBeheerde gastsessies.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Selecteer Beheerde gastsessies toestaan naast Beheerde gastsessie.
  6. Vul de naam in van de sessie die je wilt laten weergeven aan gebruikers.
  7. Stel instellingen in voor beheerde gastsessies:
    1. (Optioneel) Als je een specifieke tijdsduur voor het examen wilt instellen, selecteer je Maximale lengte gebruikerssessie en vul je een tijd in.
    2. Stel bij Instellingen bij inactiviteit de tijd inactief in minuten in op minstens 15 minuten.
    3. Selecteer bij Incognitomodus de optie Incognitomodus niet toestaan.
    4. Selecteer bij Screenshots de optie Screenshots uitzetten.
    5. URL-blokkering: Voer bij URL-blokkeringslijst de waarde https://* in om alle URL's te blokkeren. Voer bij URL-blokkeringslijstuitzondering de URL in van het examen en eventuele andere URL's waartoe leerlingen toegang mogen hebben tijdens het examen.
    6. Selecteer bij Afdrukken de optie Afdrukken uitschakelen.
    7. Selecteer bij Externe opslagapparaten de optie Externe opslagapparaten niet toestaan.
  8. Klik op Opslaan.
  9. Kies de apps en extensies die je wilt installeren. Zie Apps en extensies automatisch installeren voor meer informatie.
  10. Voorkom dat leerlingen toegang hebben tot de URL van het examen buiten de beheerde gastsessie:
    1. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
    2. Klik op Instellingenen danGebruikers en browsers.
    3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
    4. Scroll naar URL-blokkering.
    5. Voer bij URL-blokkeringslijst de URL van het examen in.
    6. Klik op Opslaan.

Zorg dat leerlingen de beheerde gastsessie gebruiken om het examen te maken en niet inloggen op hun Google-account. Als leerlingen klaar zijn met het examen en de beheerde gastsessie sluiten, wordt de sessie van het apparaat gewist.