Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Lösa vanliga problem med ChromeOS-enheter

I den här artikeln beskrivs felsökning av administrationsproblem för ChromeOS-enheter. Innehållet är avsett för IT-personal som stöter på problem som är specifika för ChromeOS-enheter i ett företag eller en akademisk organisation. För allmän felsökning av ChromeOS-enheter läser du mer om att använda Chromebook.

Om de här felsökningstipsen inte löser ditt problem kan du rensa eller återställa enheten eller kontakta support. Tänk på att återregistrera enheter som du rensar under felsökningen.

Nätverksanslutningen är långsam eller inte tillgänglig
Följ stegen i felsökaren för internetanslutningar i hjälpcentret för ChromeOS-enheter. Om anslutningsproblemet kvarstår:
  • Aktivera wifi på nytt på ChromeOS-enheten. Om det inte fungerar startar du om enheten och aktiverar sedan om wifi.
  • Om Wi-Fi-signalen är svag inaktiverar du 3G-anslutning på rullgardinsmenyn överst på enhetens skärm. 3G stör svaga Wi-Fi-signaler.
  • Inaktivera Wi-Fi och aktivera mobildata (3G) för att se om 3G-anslutningen går långsammare. Om 3G är snabbare än Wi-Fi ligger problemet i det trådlösa nätverket. 3G-aktivering kan vara avgiftsbelagd.
  • Starta om routern och modemet.
  • Rensa cacheminnet och ta bort cookies.
  • Logga in med ett gästkonto. Om du kan logga in som gäst men inte med ditt användarkonto återställer du ChromeOS-enheten.
  • "Glöm bort" nätverket och lägg sedan till det igen.
  • Skapa ett USB-flashminne för återställning och återställ enheten.
  • Uppdatera den fasta programvaran på den trådlösa routern.
  • Konfigurera routern så att den använder en annan kanal.
  • Kontrollera att ChromeOS-enheterna har stöd för ditt wifi-protokoll. Protokollen som stöds är WEP, WPA, WPA2, EAP-TLS, EAP-TTLS och EAP-PEAP. Tänk på följande:
    • TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) är inte kompatibelt med IEEE 802.11n. Klienten ska automatiskt nedgradera länken till tidigare funktion och du bör se 22 MB/s enligt beskrivningen för andra enheter.
    • ChromeOS-enheter har stöd för nätverk med SSID som inte sänds, men du måste känna till nätverkets namn och lösenord. Chrome meddelar dig inte alltid om du anger ett felaktigt lösenord eller SSID, eller om Chrome inte kan ansluta till ett nätverk av andra skäl.
    • ChromeOS-enheter har inte stöd för ad-hoc-nätverk.
  • Kontrollera att nätverkslösenordet innehåller färre än 24 tecken. Om det är längre, loggar du in på routern, anger ett kortare lösenord för nätverket och ansluter ChromeOS-enheten.
  • Ange nätverksläget för routern till BG-mixat istället för Mixat för att förbättra hastigheten.
  • Åtkomst via en Captive Portal kanske inte fungerar, men du kan kanske logga in på ett gästkonto, ansluta till nätverket och sedan logga in med ditt Google-konto.
Registreringsproblem

Om du stöter på problem när du registrerar en ChromeOS-enhet testar du följande:

• Om någon annan har haft fysisk tillgång till enheten frågar du om de har loggat in på den som någon annan än en gästanvändare. Du kan inte registrera en ChromeOS-enhet efter att någon har loggat in med ett användarkonto även om användaren är en administratör. Om någon har loggat in på enheten som en användare rensar du enheten och testar att registrera den igen.
  • Kontrollera att enheten har en fungerande nätverksanslutning. Kontrollera detta genom att klicka på Wi-Fi-indikatorn nere till höger på skärmen. Du kan även klicka på Använd som gäst och ansluta till en webbplats.
  • Kontrollera att du har tillgängliga Chrome-uppgraderingar i organisationen. Mer information om hur du ser hur många uppgraderingar du har finns i Använda Chrome-uppgraderingar.
Problem med strömförsörjning och batteri för Chromebook

Samsung Series 5 Chromebook

Om batteriet inte laddas eller din Samsung Series 5 Chromebook inte startar ansluter du en annan strömadapter för att säkerställa att det inte är fel på adaptern. Följ de här stegen om problemet kvarstår:

1. Avlägsna nätadaptern och vänd på din Chromebook så att du ser modellnumret.
  2. Stick in ett gem eller en nål i hålet till höger om modellnumret och tryck tills du känner att en knapp trycks in. När du trycker på knappen kopplas batteriet bort.
  3. Anslut nätkabeln på nytt till din Chromebook och till ett eluttag. Detta återansluter batteriet.
  4. Kolla om batteriet laddas genom att kontrollera laddningsindikatorlampan intill nätuttaget.
  5. Starta Chromebook.

Om din Chromebook fortfarande inte startar eller laddas kontaktar du återförsäljaren och anmäler felet. Om du har köpt din Chromebook från Google kontaktar du supporten.

Om du har problem med andra modeller besöker du hjälpcentret för Chromebook.

Felmeddelandet Starta en gästsession för att aktivera nätverket innan du loggar in

Det här felet uppstår när användare har bytt namn på ett konfliktkonto som är kopplat till deras användarnamn. Chromebooks kräver ett fullständigt Google Workspace-konto på den nya infrastrukturen för inloggning på enheten. Om användaren har haft ett befintligt konto under övergången har kontot bytt namn till ett konto @gtempaccount.com.

Exempel: för användaren användare@domän.se är det nya kontonamnet användare%domän.se@gtempaccount.com. Lösenordet ändras inte från det ursprungliga kontot. Användaren löser konflikten genom att logga in på det tillfälliga kontot med nytt namn på en Google-tjänst (eller på google.com/accounts). Efter inloggningen uppmanas användaren att följa instruktionerna för att migrera data som tidigare lagrades på kontot till Google Workspace-kontot samt för att byta namn på kontot.

Om du har glömt lösenordet som är kopplat till ett konfliktkonto klickar du på länken Kan du inte komma åt kontot? på en inloggningssida för att få en återställningslänk till din nuvarande e-postadress för Google Workspace-kontot. Ange användaruppgifterna användare%domän.se@gtempaccount.com som e-postadress och klicka på Skicka.