[UA] Analyticsin käyttöönotto verkkosivustolla (Universal Analytics)

Universal Analytics on korvattu Google Analytics 4:llä. Jos sinulla ei ole Google Analytics 360 ‑tiliä, joka on linkitetty Google Marketing Platform ‑organisaatioon, jolla on voimassa oleva 360-tilaus, luomasi Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudet eivät jatkossa käsittele dataa.

Jos haluat käyttää Google Analytics 4:ää (eli Analyticsin nykyistä versiota), siirry artikkeliin [GA4] Analyticsin käyttöönotto verkkosivustolla tai sovelluksessa.

Analytics‑tilin luominen

Ensimmäiseksi sinun on luotava Analytics‑tili. Jos sinulla on jo tili etkä halua luoda erillistä tiliä tälle verkkosivustolle, siirry mittauskokonaisuuden luomiseen. Erillisen tilin luominen voi olla paikallaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että tämä verkkosivusto kuuluu toiselle yritykselle.

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja-sivun Tili-sarakkeesta Luo tili.
  2. Lisää tilin nimi. Valitse, mitä dataa haluat jakaa Googlelle, määrittämällä datan jakamisasetukset.
  3. Klikkaa Seuraava, niin voit lisätä tilille ensimmäisen mittauskokonaisuuden.

Mittauskokonaisuuden luominen

1. Jatkoitko tähän edellä olevasta Analytics‑tilin luominen ‑kohdasta? Siirry siinä tapauksessa vaiheeseen 2.  Muussa tapauksessa tee näin:
    • Varmista Järjestelmänvalvoja-sivun Tili-sarakkeesta, että olet valinnut oikean tilin. Klikkaa Omaisuus-sarakkeesta Luo omaisuus.
  2. Nimeä mittauskokonaisuus (esim. "My Business, Inc website") ja valitse raportoinnin aikavyöhyke ja valuutta. Jos kävijä tulee verkkosivustollesi oman aikavyöhykkeensä mukaan tiistaina mutta sinun aikavyöhykkeesi mukaan maanantaina, käynti tallennetaan raportoinnissa maanantaille.
    • Jos valitset aikavyöhykkeen, jolla käytetään kesäaikaa, Analytics mukautuu automaattisesti ajan muutoksiin. Jos et halua Analyticsin mukautuvan kesäaikaan, valitse Greenwich Mean Time ‑aikavyöhyke.
    • Aikavyöhykkeen vaihtaminen vaikuttaa ainoastaan tulevaan dataan. Jos muutat aiemmin luodun mittauskokonaisuuden aikavyöhykettä, datassa saattaa näkyä tasaantumista tai kasvupiikkejä. Tämä johtuu ajan siirtämisestä eteen- tai taaksepäin. Raporttidatassa saattaa näkyä vanha aikavyöhyke hetken aikaa asetusten päivityksen jälkeen, kunnes muutos on käsitelty Analytics-palvelimilla.
  3. Klikkaa Näytä lisäasetukset (mittauskokonaisuuksien asetuskenttien alapuolelta).
  4. Laita Luo Universal Analytics ‑mittauskokonaisuus ‑valitsin päälle.
  5. Lisää verkkosivuston URL-osoite. Valitse protokolla (http tai https).
    Suurin osa verkkotunnuspalveluista sallii vain UTF‑8-merkkien käytön URL-osoitteissa. Käytä verkkotunnuksen nimessä symboleiden ja muiden kuin UTF‑8-merkkien (kuten kyrillisten merkkien) sijasta joko UTF‑8-merkkejä tai punycode-merkkejä. Punycode-muuntajasta voi olla tässä apua.
  6. Valitse tässä vaiheessa, että haluat luoda
    • sekä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden että Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden. Tämä vaihtoehto
      • ottaa käyttöön rinnakkaisen Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden, joka kerää dataa Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden ohella. Kun lisäät sivustolle Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden tagin, data lähetetään molempiin mittauskokonaisuuksiin. Voit siirtyä mittauskokonaisuuksien välillä mittauskokonaisuuden valitsimella tai Järjestelmänvalvoja‑sivulta.
      • muodostaa yhteyden näiden mittauskokonaisuuksien välille, jotta voit myöhemmin siirtää Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden määritysasetukset Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen.
        Mittauskokonaisuuksien tunnistaminen: Jos olet vaiheessa 2 antanut mittauskokonaisuuden nimeksi "Esimerkki", Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden nimeksi tulee "Esimerkki (UA-1234567)" ja Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden nimeksi "Esimerkki – GA4 (98765432)".
    • vain Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden. Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat luoda vain Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden.
      Jos tarvitset UA‑seurantatunnuksen, valitse tämä vaihtoehto.
  7. Klikkaa Seuraava ja lisää yrityksen tiedot.
  8. Klikkaa Luo.

Hyväksy pyydettäessä Analyticsin käyttöehdot ja Datan käsittelyä koskeva muutos ja klikkaa Valmis.

Datankeruun käyttöönotto (eli Google-tagin lisääminen sivustolle)

Google-tagin lisääminen sivustotyökaluun tai sisällönhallintajärjestelmään (esim. WordPress tai Shopify) pohjautuvalle verkkosivustolle

Jos haluat ottaa käyttöön vain Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden (eli et halua ottaa sen lisäksi käyttöön GA4‑mittauskokonaisuutta), liitä UA‑seurantatunnus sivustotyökalussa Google Analyticsin seurantatunnuskenttään.

TAI

Jos haluat ottaa käyttöön molemmat mittauskokonaisuudet eli Google Analytics 4 (GA4)‑ ja Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden, seuraa alla olevia ohjeita ja liitä koko Google-tagisi omavalintaisen HTML-koodin kenttään sivustotyökalussa. Näin voit nähdä dataa sekä GA4‑ että Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa. Jos lisäät sivustotyökaluun vain UA‑tunnuksen, data näkyy vain Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa.

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit > Sivusto.
  2. Klikkaa verkkosivustosi datastriimiä.
  3. Klikkaa Google-tagi-kohdasta Katso tagin ohjeet.
  4. Valitse Asennusohjeet-sivulta Asenna manuaalisesti:
    • Näytölle tulee tilisi Google-tagin JavaScript-koodinpätkä. Google-tagi on koko näkyvissä oleva koodi, joka alkaa merkkijonolla

<!-- Google-tagi (gtag.js) -->

ja päättyy

</script>-elementtiin

Kopioi Google-tagi ja liitä se verkkosivustollesi käyttämällä sisällönhallintajärjestelmäsi HTML-koodin muokkausominaisuutta.

Tarkista reaaliaikaisesta raportista, että vastaanotat dataa.

Verkkosivuston luontityökalu tai sisällönhallintajärjestelmä Oman HTML-ominaisuuden lisäysvaihtoehdot
Blogger Ohjeet
Cart.com Pyydä ohjeet Cart.com-tuelta.
Salesforce (Demandware) Pyydä ohjeet Salesforce-tuelta.
VTEX Pyydä ohjeet VTEX-tuelta.
Weebly Ohjeet

Datankeruu alkaa 30 minuutin kuluessa. Tämän jälkeen voit tarkistaa reaaliaikaisesta raportista, että vastaanotat dataa.

Google-tagin lisääminen suoraan verkkosivuille

Tarvitset pääsyn verkkosivujen HTML‑koodiin. Pyydä web‑kehittäjää tekemään nämä vaiheet, jos et voi tehdä niitä itse.

1. Kirjaudu Analytics-tilillesi.
  2. Klikkaa Järjestelmänvalvoja.
  3. Valitse tili TILI‑sarakkeen valikosta.
  4. Valitse MITTAUSKOKONAISUUS‑sarakkeen valikosta haluamasi mittauskokonaisuus.
  5. Valitse MITTAUSKOKONAISUUS-kohdasta Seurantatiedot > Seurantakoodi.

Seurantatunnus näkyy sivun yläreunassa.

Google-tagi näkyy alempana sivulla Verkkosivuston seuranta > Google-tagi (gtag.js) ‑kohdan alla olevassa tekstikentässä.

Google-tagi

Google-tagi sisältää useita koodirivejä, jotka sinun on liitettävä jokaiselle mitattavalle verkkosivulle:

<!-- Google-tagi (gtag.js) -->

… (useita koodirivejä) …

</script>

Näin voit lisätä Google-tagin verkkosivuillesi:

1. Kopioi koko tekstikentän sisältö.
  2. Liitä se avaavan <head>-tagin perään jokaiselle mitattavalle sivulle.

Datankeruu alkaa 30 minuutin kuluessa. Tämän jälkeen voit tarkistaa reaaliaikaisesta raportista, että vastaanotat dataa.