Käytännöt

AdSense-käytäntöjen muutosloki

Google ilmoittaa tässä muutoslokissa AdSensen käytäntöjen ja rajoitusten päivityksistä. Julkaisijoiden on noudatettava käytäntöjä ja pysyttävä aina ajan tasalla niiden muutoksista.

Päivityksiä EU-käyttäjäsuostumuskäytäntöön (heinäkuu 2024)

31.7.2024 Google laajentaa EU-käyttäjäsuostumuskäytännön koskemaan myös Sveitsissä olevia käyttäjiä. Googlen mainontatuotteita käyttävien asiakkaiden on pyydettävä Sveitsissä olevilta käyttäjiltä suostumus evästeiden ja muun paikallisen tallennustilan käyttöön, kun laki sitä edellyttää, sekä henkilökohtaisen datan keräämiseen, jakamiseen ja käyttämiseen mainosten personointia varten. Tätä vaatimusta aletaan soveltaa Euroopan talousalueella (ETA) ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleviin käyttäjiin liittyvien vaatimusten lisäksi.

(Julkaistu huhtikuussa 2024)

Päivityksiä AdSense for Search ‐käytäntöihin (maaliskuu 2024)

Google tekee AdSense for Search (AFS) ‐käytäntöihin seuraavat päivitykset 27.3.2024:

1. Selvennetään, että hakujen on perustuttava selkeään hakutarkoitukseen, joka on peräisin jostakin seuraavista lähteistä:
  2. Parannetaan käytäntöjen selkeyttä ja luettavuutta. Nämä toimitukselliset päivitykset eivät vaikuta käytännön soveltamisalaan.

Lisäksi Google julkaisee uusia käytäntöjä, jotka koskevat Google AdSense for Search ‐tuotteeseen integroituja ominaisuuksia. Niissä selvennetään seuraavat asiat:

1. Saatavilla on tällä hetkellä seuraavanlainen AFS-tuotteeseen integroitu ominaisuus: mainosintentit.
  2. AFS-tuotteeseen integroituja ominaisuuksia on käytettävä AdSense for Search (AFS) ‐käytäntöjen mukaisesti
  3. AFS-tuotteeseen integroituja ominaisuuksia ei saa käyttää sellaisen sisällön yhteydessä, jossa ei noudateta Google AdSense ‐ohjelmakäytäntöjä, Googlen julkaisijakäytännöt mukaan luettuina.

(Julkaistu maaliskuussa 2024)

Päivityksiä AdSense-ohjelmakäytäntöihin (helmikuu 2024)

Google lisää 9.2.2024 AdSense-ohjelmakäytäntöihin uuden arkaluontoisia tapahtumia koskevan käytännön.

Arkaluontoinen tapahtuma on odottamaton tapahtuma tai kehityskulku, joka aiheuttaa merkittäviä riskejä Googlen mahdollisuuksille tarjota laadukasta, relevanttia ja totuudellista tietoa sekä vähentää epäsensitiivistä ja hyötymistarkoituksessa luotua sisältöä keskeisistä ja kaupallistetuista ominaisuuksista. Saatamme ryhtyä toimenpiteisiin, jos jokin arkaluontoinen tapahtuma aiheuttaa tällaisia riskejä.

(Julkaistu tammikuussa 2024)

Videojulkaisijoiden käytäntö päivitetään Googlen julkaisijakäytännöksi (huhtikuu 2024)

Google päivittää 1.4.2024 videojulkaisijoiden käytännön, joka koskee tällä hetkellä AdSensea ja Ad Manageria, koskemaan kaikkia videomainospaikkoja – myös AdMobia. Samalla käytäntö sisällytetään Googlen julkaisijakäytäntöihin. Kattavuutta laajentamalla pyritään yhtenäistämään Googlen tuotteita koskevia käytäntöjä ja huomioimaan toimialan tämänhetkiset standardit (esim. IAB OpenRTB).

Lisätietoa uusien videojulkaisijakäytäntöjen taustoista ja tärkeimmistä muutoksista on tässä artikkelissa.

Päivitettyjä käytäntöjä sovelletaan AdSensen, Ad Managerin ja AdMobin videoinventaariin, joka on kaupallistettu Google-mainoskoodin avulla ("videomainospaikat"). Käytännöt ovat luettavissa alta.

Mainosinventaarin kuvaileminen tarkasti

1. Videomainospaikoista on toimitettava ilmoitukset, jotka sisältävät tarkat signaalit (jos käytät Ad Manageria, lue artikkeli VAST ad tag URL parameters):
    • Mainoksen sijoittelun kuuluvuus: Äänet päällä oletuksena tai mykistetty (jos käytät Ad Manageria, tutustu vpmute-parametriin).
    • Mainoksen sijoittelun tyyppi: Jos videomainokset näkyvät videosoittimissa, niiden sijoitteluksi on ilmoitettava joko "In-Stream" tai "lisäsisältö" (jos käytät Ad Manageria, tutustu plcmt-parametriin). Muualla kuin videosoittimissa näkyvät videomainokset eivät edellytä ilmoituksia, ja Google määrittää niiden sijoitteluksi automaattisesti joko "välimainos" tai "erillinen" inventaarimuodon perusteella.
      • In-Stream tarkoittaa video- tai audiomainosta, joka näkyy video‑ tai audiosisältöstriimin aikana, kun kyseinen sisältö on käyttäjän käynnin syy tai käyttäjä on nimenomaisesti pyytänyt sitä.

Esimerkki: Videomainos, joka näkyy ennen käyttäjän pyytämää videosisältöstriimiä, sen aikana tai sen jälkeen.

• Lisäsisältö tarkoittaa videomainosta, joka näkyy pääsisältöä täydentävässä videosisältöstriimissä, kun videosisältö ei ole käyttäjän käynnin syy eikä käyttäjä ole nimenomaisesti pyytänyt sitä. Lisäsisältösijoittelun on latauduttava sivun pääosiossa ja oltava oletuksena mykistetty.

Esimerkki: Videomainos, joka näkyy ennen mykistettyä videosisältöstriimiä, sen aikana tai sen jälkeen, kun striimi vie pienen osan enimmäkseen tekstiä sisältävästä sivusta.

• Välimainos tarkoittaa videomainosta, joka näkyy ilman muuta suoratoistovideosisältöä sisällön siirtymäkohdassa, on sivun keskiössä ja vie suurimman osan näkymästä.

Esimerkki: Videomainos, joka näkyy erikseen muusta suoratoistovideosisällöstä ja täyttää koko näkymän luonnollisessa sisällön siirtymäkohdassa.

• Erillinen tarkoittaa videomainosta, joka näkyy ilman muuta suoratoistovideosisältöä mutta ei ole sivun keskiössä.

Esimerkki: Videomainos, joka näkyy erikseen muusta suoratoistovideosisällöstä ja on sijoitettu artikkelisivun oikeassa reunassa olevaan banneriin.

Tuettujen toteutusten käyttäminen

1. In-Stream- ja lisäsisältösijoitteluissa on käytettävä Googlen interaktiivisten mediamainosten SDK:ta tai Googlen Programmatic Access Librarya tuetuilla alustoilla, ellei käytössä ole Googlen virallinen betaohjelma.
    • Kumppanit ja julkaisijat eivät voi käyttää interaktiivisten mediamainosten tuotteita YouTube-sisällön kaupallistamiseen. Siihen on käytettävä YouTube-kumppaniohjelmaa.
  2. Välimainossijoitteluissa ja erillisissä sijoitteluissa on käytettävä Googlen tarjoamia ratkaisuja: Google Publisher ‐tageja verkkosivustoilla ja Google Mobile Ads SDK:ta sovelluksissa (Ad Manager ‑ohjeet, AdMob ‑ohjeet).
    • Googlen interaktiivisten mediamainosten SDK:ta ei saa käyttää välimainossijoitteluissa ja erillisissä sijoitteluissa muualla kuin peleissä.

Mainostajan arvon suojaaminen

1. Videomainospaikkojen sisältö ja säätimet (esim. toisto, keskeytys, mykistys, ohitus tai hylkäys), mainossisältö ja ‑säätimet mukaan luettuina, eivät saa olla peitettyjä, piilotettuja tai toimimattomia.
  2. Mykistetyissä In-Stream-sijoitteluissa ei saa pyytää tai julkaista audiomainoksia.

Käyttäjän kunnioittaminen

1. Videomainospaikoissa saa käyttää automaattista toistoa seuraavin ehdoin:
    • Sisältöä saa toistaa automaattisesti äänen kanssa vain yhdessä videomainospaikassa kerrallaan (sijoittelutyypistä riippumatta).
      • Lisäksi In-Stream- ja lisäsisältösijoitteluissa saa toistaa automaattisesti vain yhden näkyvissä olevan videosoittimen sisältöä kerrallaan.
    • Mainoksen automaattinen toisto ei saa alkaa, ennen kuin mainosyksiköstä on näkyvissä vähintään 50 %.
  2. Videomainospaikat saavat olla paikallaan pysyviä seuraavin ehdoin:
    • Hylkäysvaihtoehto on näkyvissä videon tai mainossisällön koko keston ajan. Vaihtoehto ei saa olla piilotettu, peitetty tai toimimaton.
    • In-Stream- ja lisäsisältösijoitteluissa videosoittimen täytyy olla aluksi osa pääsisältöä ja muuttua paikallaan pysyväksi vasta, kun käyttäjä vierittää soittimen pois näkyvistä.

Lisäksi Ad Managerin käyttäjien on hyvä huomata, että ohjekeskuksen sivuilla ja tuotteen asetuksissa "In-Stream" viittaa sekä In-Stream- että lisäsisältöön, kuten päivitetyissä käytännöissä on määritelty. Ad Managerin videomainospaikoissa, jotka ovat päivitettyjen käytäntöjen mukaan In-Stream- tai lisäsisältöä, on noudatettava asianmukaisia käytäntövaatimuksia.

Päivitetyt käytännöt tulevat voimaan 1.4.2024. Tutustu niihin ja selvitä, vaikuttavatko ne videomainospaikkoihisi. Jos videomainospaikkojasi on hylätty aiemmin mutta uskot, että niitä ei enää tämän päivityksen jälkeen tulisi hylätä, voit pyytää tarkastusta tai tehdä valituksen 1.4.2024 tai sen jälkeen.

Lisätietoa tarkastuksen pyytämisestä tai valituksen tekemisestä saat seuraavilta sivuilta:

(Julkaistu marraskuussa 2023)

Päivitys Videojulkaisijoiden käytäntöön (marraskuu 2023)

Google päivittää 7.11.2023 Videojulkaisijoiden käytäntöä niin, että muut kuin In-Stream-mainokset voivat pysyä paikallaan, eli ne voidaan sijoittaa kiinteään paikkaan näytöllä.

(Julkaistu lokakuussa 2023)

Päivitys palkkion tarjoavia mainospaikkoja koskevaan käytäntöön (lokakuu 2023)

Google päivittää 31.10.2023 palkkion tarjoavia mainospaikkoja koskevan käytännön nimeksi "Palkkion tarjoavia mainosyksiköitä koskevat käytännöt". Päivityksen myötä Google sallii epäsuorien tai ei-rahallisten palkkioiden tarjoamisen sillä ehdolla, että

1. palkkiona oleva tuote tai palvelu on lunastettavissa ja käytettävissä vain julkaisijan alustalla, sivustolla tai sovelluksessa
  2. palkkio ei ole siirrettävissä
  3. palkkion arvo on enintään 25 % tuotteen kokonaisarvosta, jos palkkio on fyysistä tuotetta koskeva kuponki tai alennus.

Suorat rahalliset palkkiot eivät ole edelleenkään sallittuja missään tilanteissa.

Päivitetyissä käytännöissä käytettyjen termien määritelmät:

• "Suorat rahalliset palkkiot" tarkoittavat kaikentyyppisiä laillisia maksuvälineitä ja muita maksutapoja, joilla voidaan suoraan ostaa tosielämän hyödykkeitä tai palveluja.

Esimerkkejä: Käteinen, kryptovaluutta, lahjakortti

• "Epäsuorat tai ei-rahalliset palkkiot" tarkoittavat mitä tahansa palkkioita, joilla ei ole rahallista arvoa tosielämässä tai joilla on rahallinen arvo mutta jotka eivät ole todellisia maksutapoja.

Esimerkkejä: Alennukset, kanta‑asiakaspalkinnot tai ‑pisteet, tuotteiden maksuton toimitus, tuotteen tai palvelun maksuton kokeilu, pelihahmon lisäelämä tai skini

• "Ei-siirrettävä" viittaa palkkioon, joka on vain kyseisen palkkion saaneen käyttäjän lunastettavissa ja käytettävissä ja jota ei voi muuntaa suoraksi rahalliseksi palkkioksi tai sellaiseksi palkkioksi, jonka voi siirtää kolmannelle osapuolelle.

Esimerkkejä: Alennuskoodi, kanta-asiakaspisteet tai sellainen pelin kohde, jonka voi lunastaa ja käyttää vain tietty sisäänkirjautunut käyttäjä oman tilinsä kautta ja jota ei voi suoraan muuntaa käteiseksi ja jolla ei voi ostaa tuotetta, jonka voi siirtää toiselle henkilölle

Edellä mainittujen päivitysten lisäksi teemme myös selkeys- ja luettavuusparannuksia käytäntöjen kieliasuun. Nämä oikeakielisyyspäivitykset eivät vaikuta käytännön soveltamisalaan.

Tutustu päivitettyihin käytäntöihin ja selvitä, vaikuttavatko ne palkkion tarjoaviin mainosyksiköihisi. Jos palkkion tarjoavia mainosyksiköitäsi on aiemmin hylätty mutta uskot, että niitä ei enää tämän päivityksen jälkeen tulisi hylätä, voit pyytää tarkastusta tai tehdä valituksen 31.10.2023 tai sen jälkeen.

Lue lisää siitä, miten voit pyytää tarkastusta tai tehdä valituksen.

(Julkaistu lokakuussa 2023)

Päivitys Googlen datansiirtoratkaisuihin (syyskuu 2023)

Googlella on EU:n ja Yhdysvaltojen välisen Data Privacy Framework ‑sopimuksen (DPF) mukainen sertifiointi, ja 1.9.2023 Google alkoi noudattaa DPF:ää vaihtoehtoisena henkilötietojen siirtoratkaisuna ETA-alueelta Yhdysvaltoihin.

(Julkaistu syyskuussa 2023)

Päivitys Googlen järkyttävää sisältöä koskeviin julkaisijarajoituksiin (elokuu 2023)

Googlen järkyttävää sisältöä koskevia julkaisijarajoituksia päivitetään 30.8.2023. Niihin lisätään pelikuvamateriaalia koskeva poikkeus. Pelikuvamateriaalin katsotaan "sisältävän julmia, järkyttäviä tai vastenmielisiä kuvauksia tai kuvia" tai "kuvaavan väkivaltaa" vain siinä tapauksessa, että siinä kuvataan kidutusta, seksuaalista väkivaltaa, alaikäisiin kohdistuvaa väkivaltaa, väkivaltaa todellisia julkisuuden henkilöitä kohtaan taikka tiettyyn henkilöön tai ryhmään kohdistuvaa väkivaltaa sellaisen ominaisuuden perusteella, johon liittyy järjestelmällistä syrjintää tai marginalisointia.

Katso päivityksen sisältö ja tarkista, vaikuttaako se sivustoosi tai sovellukseesi. Jos sivustollasi tai sovelluksessasi on aiemmin rajoitettu mainosten näyttöä järkyttävän sisällön vuoksi ja uskot, että mainosten näyttöä ei enää päivityksen jälkeen pitäisi rajoittaa, voit pyytää sivustosi tai sovelluksesi tarkistamista tai tehdä mainosten näytön rajoittamista koskevan valituksen 30.8.2023 alkaen.

Lisätietoja tarkistuksen pyytämisestä tai valituksen tekemisestä on alla:

(Julkaistu heinäkuussa 2023)

Päivityksiä AdSense for Searchia ja Custom Search ‑mainoksia koskeviin käytäntöihin (maaliskuu 2023)

Google päivittää seuraavat käytännöt maaliskuussa 2023 selventääkseen a) kyseisten käytäntöjen soveltamista Googlen tarjoamiin ja muihin kuin Googlen tarjoamiin palveluihin ja b) korjaavia toimenpiteitä, joita tehdään Googlen tarjoamissa palveluissa siinä tapauksessa, että käytäntöjä ei noudateta.

1. AdSense for Search (AFS) ‑käytännöt
  2. Custom Search ‑mainoksia koskevat käytännöt
  3. Googlen Custom Search ‑mainoksia koskeva käytäntö: Vaihtoehtoiset hakulausekkeet

Nämä päivitykset ovat osa jatkuvaa pyrkimystämme selkeyttää käytäntöjämme luettavuuden ja läpinäkyvyyden parantamiseksi. Käytäntöjen soveltamisala tai täytäntöönpanotapa eivät muutu. Julkaisijoiden ei tarvitse tehdä mitään näiden päivitysten johdosta.

(Julkaistu maaliskuussa 2023)

Googlen julkaisijakäytännöt (tammikuu 2023)

Google päivittää tammikuussa 2023 julkaisijakäytäntönsä lisäämällä nykyisen Haittaohjelmat ja ei-toivotut ohjelmistot ‑käytäntönsä osaksi Googlen julkaisijakäytännöt: vaatimukset ja muut standardit ‑käytäntöään. Tämä on osa jatkuvaa pyrkimystämme yksinkertaistaa ja selkeyttää käytäntöjämme.

Viime kuukausina Google on myös tehnyt seuraavat kaksi päivitystä julkaisijakäytäntöihinsä:

(Julkaistu joulukuussa 2022)

Päivitys verkkosisällön katselukehysten teknisiin vaatimuksiin sovelluksissa (toukokuu 2022)

Sovelluksia koskevat verkkosisällön katselukehysten tekniset vaatimukset päivitettiin toukokuussa 2022 (AdSensen käytäntö, Ad Managerin käytäntö). Sovelluskehittäjät, jotka haluavat ansaita rahaa julkaisemalla AdSense- ja Ad Manager ‐palveluissa näkyviä Display-mainoksia, voivat käyttää mitä tahansa jo ennestään käytettävissä olevista ratkaisuvaihtoehdoista tai uutta WebView API for Adsia. Lue lisää Androidia ja iOS:ää koskevasta kehittäjädokumentaatiosta.

(Julkaistu toukokuussa 2022)

Ukrainaa koskeva päivitys (maaliskuu 2022)

Ukrainan sodan vuoksi keskeytämme sellaisen sisällön kaupallistamisen, jossa käytetään sotaa hyväksi, kielletään sodan olemassaolo tai suvaitaan se.

(Julkaistu 23.3.2022)

Venäjän valtiorahoitteisen median kaupallistamista koskeva päivitys (helmikuu 2022)

Ukrainan sodan vuoksi Google keskeyttää Venäjän valtiorahoitteisen median kaupallistamisen.

Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja teemme muutoksia tarvittaessa.

Muutos astuu voimaan välittömästi.

(Julkaistu helmikuussa 2022)

Päivitys Yhdysvaltain Office of Foreign Asset Controlin pakotelistaan (helmikuu 2022)

Googlen julkaisijakäytäntöjen pakotteiden noudattamista koskevaan listaan on lisätty niin sanotut Donetskin kansantasavalta (DNR) ja Luhanskin kansantasavalta (LNR), jotta Google voi noudattaa Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön alaisen Office of Foreign Assets Controlin (OFAC) asettamia pakotteita. Lisäys astuu voimaan välittömästi.

Myös AdMobin, AdSensen ja Ad Managerin maakohtaisia rajoituksia koskevat sivut on päivitetty tämän muutoksen mukaisiksi.

(Julkaistu helmikuussa 2022)

Päivitys harhaanjohtavaa sisältöä koskevan käytännön Epäluotettavat ja haitalliset väitteet ‑osioon (lokakuu 2021)

Harhaanjohtavaa sisältöä koskevan Googlen julkaisijakäytännön Epäluotettavat ja haitalliset väitteet ‑osiota päivitetään marraskuussa 2021. Siihen lisätään uusi kohta, jossa kielletään sellaisten ilmastonmuutosta koskevien väitteiden esittäminen, jotka ovat ristiriidassa yleisesti hyväksytyn tieteellisen konsensuksen kanssa. Päivitettyä käytäntöä aletaan soveltaa 8.11.2021 jälkeen.

(Julkaistu lokakuussa 2021)

Käytäntöjen yksinkertaistaminen ja standardisointi (syyskuu 2021)

Pyrimme jatkuvasti yksinkertaistamaan ja selkeyttämään julkaisijoita koskevia käytäntöjämme. Osana tätä pyrkimystä ja toimintakäytäntöihin syyskuussa 2021 tehtävien muutosten myötä lanseeraamme uuden julkaisijakäytäntöjen ohjekeskuksen. Uudessa ohjekeskuksessa julkaisijat pääsevät tutustumaan käytäntöihimme vaivatta ja saavat helposti käsityksen siitä, miten käytännöt vaikuttavat heihin riippumatta heidän käyttämistään tuotteista.

Googlen julkaisijakäytännöt ja julkaisijarajoitukset ovat edelleen luettavissa AdMob-, AdSense- ja Ad Manager ‑ohjekeskuksissa. Ajan mittaan yhdistämme julkaisijakäytännöt ja ‐rajoitukset ja siirrämme ne uuteen julkaisijakäytäntöjen ohjekeskukseen.

Käytäntöjen ja rajoitusten lisäksi julkaisijakäytäntöjen ohjekeskus sisältää sanaston, jossa määritellään käytännöissä useimmin käytetyt termit. Ohjekeskuksessa on myös kullekin käytännölle ja rajoitukselle oma sivu, jolla on käytäntöä selventävää materiaalia.

(Julkaistu syyskuussa 2021)

Päivitys vakiosopimuslausekkeisiin (lokakuu 2021)

Vakiosopimuslausekkeisiin liittyvä Googlen julkaisijakäytäntö päivitetään lokakuussa 2021, sillä Google ottaa käyttöön Euroopan komission päivitetyt vakiosopimuslausekkeet.

(Julkaistu syyskuussa 2021)

Toimintakäytäntöjen yksinkertaistaminen ja standardisointi (elokuu 2021)

Pyrimme jatkuvasti yksinkertaistamaan ja selkeyttämään julkaisijoita koskevia käytäntöjämme. Osana tätä pyrkimystä Googlen julkaisijakäytäntöihin ja ‑rajoituksiin lisätään syyskuussa 2021 yhdenmukaistettuja versioita joistakin nykyisistä toimintakäytännöistämme (eli käytännöistä tai rajoituksista, jotka koskevat mainosten toteutusta). Näissä yhdenmukaistetuissa versioissa yhdistellään käytäntöversioita, joita on ollut käytössä AdSensessa, AdMobissa ja Ad Managerissa. Kyseiset versiot liittyvät muun muassa häiritseviin mainoksiin, mainosinventaarin arvoon ja toimialan standardeihin (eli joukkoon nykyisiä standardeja, joita edellytämme julkaisijoiden noudattavan).

Syyskuussa 2019 teimme kaikkien julkaisijatuotteidemme sisältökäytäntöihin muutoksia, joiden yhteydessä otimme käyttöön Googlen julkaisijakäytännöt ja Googlen julkaisijarajoitukset. Tämä päivitys on jatkoa pyrkimyksellemme yksinkertaistaa käytäntöjämme.

Osana tätä päivitystä lanseeraamme myös kaksi uutta käytäntöä. Toinen näistä on epärehellisiä ilmoituksia koskeva käytäntö, ja toinen puolestaan liittyy Coalition for Better Adsin Better Ads Standards ‑standardien noudattamiseen.

Haluamme, että julkaisijat pääsevät tutustumaan käytäntöihimme vaivatta ja saavat helposti käsityksen siitä, miten käytännöt vaikuttavat heihin riippumatta heidän käyttämistään tuotteista. Tästä syystä lanseeraamme myös uudistetun version käytäntöjen ohjekeskuksesta.

Huomaa, että näitä käytäntöjä ja rajoituksia sovelletaan kaikkien muiden sellaisten käytäntöjen lisäksi, jotka koskevat Googlen julkaisijatuotteiden käyttöä.

(Julkaistu elokuussa 2021)

Päivitys eläinrääkkäystä koskeviin Googlen julkaisijakäytäntöihin (elokuu 2021)

Uhanalaisia lajeja koskeva Googlen julkaisijakäytäntö päivitetään elokuussa 2021. Päivityksen tarkoituksena on selventää, että eläinten julmaan tai väkivaltaiseen kohteluun yllyttävä sisältö on kiellettyä. Tämän päivityksen myötä uhanalaisia lajeja koskeva käytäntö ja eläinrääkkäystä koskeva käytäntö yhdistyvät ja ne sisällytetään uuteen Eläinrääkkäys-aiheeseen.

(Julkaistu heinäkuussa 2021)

Päivitys harhaanjohtavaa sisältöä koskevaan käytäntöön (toukokuu 2021)

Googlen harhaanjohtavaa sisältöä koskevaa julkaisijakäytäntöä päivitetään toukokuussa 2021 siten, että käytännön sisältämät aiheet järjestellään entistä paremmin. Lisäksi kaksi aiemmin vaarallisen tai loukkaavan sisällön alaisuuteen kuulunutta käytäntöä siirretään harhaanjohtavan sisällön alaisuuteen. Näissä kahdessa käytännössä kielletään 1) sisältö, jossa on haitallisia terveysväittämiä, sekä 2) sisältö, joka liittyy meneillään olevaan merkittävään terveyskriisiin ja joka on ristiriidassa yleisesti hyväksytyn, tieteellisen konsensuksen kanssa. Nämä käytännöt siirretään Vaarallinen tai loukkaava sisältö ‑osiosta harhaanjohtavaa sisältöä koskevan sivun uuteen Epäluotettavat väitteet ‑osioon.

Näiden muutosten tarkoituksena on selkeyttää käytäntöjä ja parantaa niiden luettavuutta, eivätkä muutokset vaikuta siihen, mikä on tällä hetkellä käytäntöjen mukaan kiellettyä tai mitä niissä rajoitetaan.

(Julkaistu huhtikuussa 2021)

Päivitys Yhdysvaltain Office of Foreign Asset Controlin pakoteluetteloon (helmikuu 2021)

AdSensen maakohtaiset rajoitukset ‑sivua päivitetään helmikuussa 2021, koska Sudan on poistettu Yhdysvaltain Office of Foreign Asset Controlin pakoteluettelosta. Tämä käytäntö tulee voimaan 24.2.2021.

Tämän muutoksen myötä Google AdSense tulee Sudanissa olevien julkaisijoiden saataville.

(Julkaistu helmikuussa 2021)

Päivitys Googlen seksuaalista sisältöä koskevaan julkaisijakäytäntöön (helmikuu 2021)

Googlen julkaisijakäytännöt päivitetään helmikuussa 2021. Sisältö, joka voidaan tulkita korvausta vastaan tarjottavien seksuaalisten palveluiden mainostamiseksi, on jatkossa oma kategoriansa nimeltä "Korvausta vastaan tarjottavat seksuaaliset palvelut". Lisäksi päivitämme esimerkkejä (prostituutio, kumppanuus- ja seuralaispalvelut, intiimihieronta, irtosuhteisiin keskittyvät treffisivustot) siten, että niissä selkeästi kielletään seuraavien asioiden mainonta: deittailu rahasta ja sellaiset seksuaaliset järjestelyt, joissa toisen osapuolen odotetaan antavan rahaa, lahjoja, taloudellista tukea, sponsorointia tai muita arvokkaita etuja toiselle osapuolelle (esim. "sokerideittailu").

(Julkaistu joulukuussa 2020)

Päivitys Googlen julkaisijakäytäntöihin (syyskuu 2020)

Googlen julkaisijakäytännöt päivitetään syyskuussa 2020. Päivityksellä kielletään sellaisten verkkosivujen, sivustojen tai sovellusten kaupallistaminen, joiden kielenä ei ensisijaisesti ole mikään tuetuista kielistämme tai jotka eivät sisällä sisältöä. 15.9.2020 alkaen emme salli sellaisten uusien sivustojen kaupallistamista AdSensen, Ad Managerin tai AdMobin avulla, joiden kieltä ei tueta tai jotka eivät sisällä sisältöä.

(Julkaistu elokuussa 2020)

Päivitys vakiosopimuslausekkeisiin (elokuu 2020)

Google käyttää 12.8.2020 alkaen Euroopan komission mallisopimuslausekkeita verkkomainontaan ja mittaamiseen liittyvien henkilötietojen siirtoihin Euroopan talousalueen, Yhdistyneen kuningaskunnan tai Sveitsin ulkopuolelle. Käsittelijäpalvelujen osalta Google lisää Google Adsin datankäsittelyehtoihin mallisopimuslausekkeet henkilötietojen siirroista käsittelijöille kolmansiin maihin. Rekisterinpitäjäpalveluiden osalta Google lisää Google Adsin rekisterinpitäjien välisiin tietosuojaehtoihin mallisopimuslausekkeet henkilötietojen siirroista rekisterinpitäjille kolmansiin maihin. Kumppanin ja Googlen väliseen sopimukseen sisältyviä mallisopimuslausekkeita sovelletaan, kun henkilötietojen siirto on sopimuksen piirissä.

(Julkaistu elokuussa 2020)

Päivitys harhaanjohtavaa sisältöä koskeviin Googlen julkaisijakäytäntöihin (syyskuu 2020)

Google päivittää syyskuussa 2020 harhaanjohtavaa sisältöä koskevat julkaisijakäytäntönsä. Päivityksellä kielletään sellaiset järjestelyt muiden sivustojen tai tilien kanssa, joiden tarkoituksena on oman henkilöllisyyden tai muiden olennaisten itseä koskevien tietojen salaaminen tai väärinesittäminen, mikäli sisältösi liittyy poliittisiin, sosiaalisiin tai muihin yhteiskunnallisesti merkittäviin kysymyksiin. Käytäntöä aletaan soveltaa Yhdysvalloissa 1.9.2020 ja kaikissa muissa maissa 1.10.2020.

Suhtaudumme tämän käytännön rikkomuksiin hyvin vakavasti ja pidämme niitä törkeinä. Käytännön rikkominen johtaa tilin välittömään jäädyttämiseen ilman ennakkovaroitusta.

(Julkaistu heinäkuussa 2020)

Päivitys vaarallista tai loukkaavaa sisältöä koskevaan käytäntöön (elokuu 2020)

Vaarallista tai loukkaavaa sisältöä koskevat Googlen julkaisijakäytännöt päivitetään elokuussa 2020. Päivitetyssä käytännössä kielletään sisältö, joka liittyy tämänhetkiseen merkittävään terveyskriisiin ja joka on ristiriidassa yleisesti hyväksytyn, tieteellisen konsensuksen kanssa.

(Julkaistu heinäkuussa 2020)

Päivitys petollisen toiminnan sallimista koskeviin Googlen julkaisijakäytäntöihin (elokuu 2020)

Petollisen toiminnan sallimista koskevat Googlen julkaisijakäytännöt päivitetään elokuussa 2020. Päivityksillä selkeytetään rajoituksia, jotka koskevat vakoiluohjelmia ja seurantateknologiaa käsittelevän sisällön mainostamista tai kaupallistamista. Päivitetyssä käytännössä kielletään sellaisen sisällön mainostaminen tai kaupallistaminen, jonka avulla käyttäjä voi seurata tai valvoa toista henkilöä tai hänen tekemisiään ilman kyseisen henkilön lupaa taikka jossa mainostetaan tällaisen toiminnan mahdollistavia tuotteita tai palveluita.Tätä käytäntöä sovelletaan maailmanlaajuisesti.

Joitakin esimerkkejä kielletyistä tuotteista ja palveluista

Vakoiluohjelmat ja parisuhdekumppanin valvontaan tarkoitetut teknologiat, kuten vakoiluohjelmat tai haittaohjelmat, joiden avulla voidaan seurata tekstiviestejä, puheluita tai selaushistoriaa; GPS-seurantalaitteet, joita markkinoidaan erityisesti ilman kohdehenkilön suostumusta toteutettavaa vakoilua tai seurantaa varten; vakoilua varten markkinoidut valvontalaitteet (kuten kamerat, ääninauhurit, kojelautakamerat ja lastenhuoneen valvontakamerat).

Tämä ei sisällä (a) yksityisetsiväpalveluita eikä (b) tuotteita tai palveluita, joiden avulla vanhemmat voivat seurata tai valvoa alaikäisiä lapsiaan.

(Julkaistu heinäkuussa 2020)

Päivitys Googlen julkaisijakäytäntöihin (elokuu 2020)

Googlen julkaisijakäytännöt päivitetään elokuussa 2020 yhtenäistämällä eri julkaisijatuotteiden lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevat käytännöt.

Lisäksi käytäntöihin tehdään joitakin kielellisiä muutoksia. Termi "kiinnostuksiin perustuva mainonta" korvataan termillä "personoitu mainonta", ja tietosuojaan liittyvät käytännöt päivitetään vastaamaan Children’s Online Privacy Protection Actin (COPPA) vaatimuksia.

(Julkaistu heinäkuussa 2020)

Päivitys harhaanjohtavaa sisältöä koskevaan Googlen julkaisijakäytäntöön (maaliskuu 2020)

Harhaanjohtavaa sisältöä koskeva Googlen julkaisijakäytäntö päivitetään maaliskuussa 2020. Päivityksen tarkoituksena on selkeyttää sitä, että emme salli sellaisia väitteitä esittävää sisältöä, jotka ovat todistettavasti perättömiä ja jotka voivat merkittävästi laskea vaaliprosessien ja demokraattisten prosessien osallistujamääriä tai heikentää niiden luotettavuutta.

Päivitys selkeyttää lisäksi sitä, että emme salli sisältöä, joka harhauttaa käyttäjiä manipuloidulla poliittisia, sosiaalisia tai muita yhteiskunnallisia aiheita käsittelevällä medialla.

(Julkaistu helmikuussa 2020)

Päivitys Googlen julkaisijakäytäntöihin (huhtikuu 2020)

Googlen julkaisijakäytännöt päivitetään huhtikuussa 2020 nykyisten käytäntöjen standardisoimiseksi eri julkaisijatuotteissamme, jotka liittyvät henkilökohtaisiin tunnistetietoihin, datan keräämiseen, tietojen luovuttamiseen ja käyttäjän suostumukseen. Tämän myötä päivitämme käytäntömme edellyttämään selkeämpiä tiedoksiantotapoja tilanteissa, joissa käyttäjät ovat antamassa lupaa laitteen sijainnin jakamiseen mainostarkoituksiin.

(Julkaistu helmikuussa 2020)

Päivitys Googlen julkaisijarajoituksiin: Online-rahapelit (tammikuu 2020)

Rahapelejä koskeva Googlen julkaisijarajoitus päivitetään tammikuussa 2020. Haluamme selkeyttää tulkintaamme online-rahapeleistä.

(Julkaistu joulukuussa 2019)

Mainosten sijoittelukäytäntöjä koskeva päivitys: Mainokset salasanalla suojatuilla sivuilla (marraskuu 2019)

Salasanalla suojatuilla sivuilla näytettäviä mainoksia koskevat Google AdSense ‑ohjelmasäännöt päivitetään joulukuussa 2019. Haluamme selventää tapaa, jolla käsittelemme kaupallistamispyyntöjä sellaiselle sisällölle, jota emme voi arvioida.

(Julkaistu marraskuussa 2019)

Päivitys Googlen julkaisijakäytäntöihin: Vaarallinen tai loukkaava sisältö (marraskuu 2019)

Googlen vaarallista tai loukkaavaa sisältöä koskevat julkaisijakäytännöt päivitetään joulukuussa 2019.

Tähän kuuluu sisältö, joka on monikansallisten huumekauppaorganisaatioiden luomaa tai jonka tarkoitus on tukea tällaisia organisaatioita.

(Julkaistu marraskuussa 2019)

Sisältökäytäntöjen yksinkertaistaminen ja standardisointi (syyskuu 2019)

Syyskuussa 2019 julkaisemme muutoksia joihinkin sisältökäytäntöihimme, jotka koskevat julkaisijoille tarkoitettuja tuotteitamme (AdSense, AdMob ja Ad Manager).

Jatkossa Google ilmoittaa AdSensen käytäntöjen ja rajoitusten päivityksistä tässä muutoslokissa. Julkaisijoiden on noudatettava käytäntöjä ja pysyttävä aina ajan tasalla niiden muutoksista.

Miksi teemme muutoksia?

Tärkein pyyntö, jonka julkaisijat meille esittävät, on käytäntöjemme yksinkertaistaminen ja virtaviivaistaminen. Tiedämme, että monet käyttävät julkaisijoille tarkoitettuja tuotteitamme, ja haluamme tarjota selkeän ja helpon tavan tutustua käytäntöihimme ja siihen, millainen vaikutus niillä on, riippumatta siitä, mitä tuotetta julkaisijat käyttävät.

Muutosten sisältö:

• Googlen julkaisijakäytännöt, joissa kerrotaan, minkä tyyppistä sisältöä ei kaupallisteta minkään julkaisijoille tarkoitetun tuotteemme kautta. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat: laiton sisältö, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä esittävä ja muu pedofiilinen materiaali, seksuaalinen sisältö, aikuisille tarkoitetut aiheet koko perheen sisällössä, immateriaaliomaisuuden väärinkäyttö, uhanalaiset lajit, vaarallinen tai loukkaava sisältö, epärehellisen toiminnan mahdollistaminen, harhaanjohtava sisältö, haittaohjelmat ja vaimonvälitys​.
  • Googlen julkaisijarajoitukset, joissa kerrotaan, minkä tyyppinen sisältö saa rajoitettuja mainoslähteitä. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat: seksuaalinen sisältö, shokeeraava sisältö, räjähteet, pistoolit, pistooleiden osat ja niihin liittyvät tuotteet, muut aseet, tupakka, viihdekäyttöhuumeet, alkoholin myynti ja väärinkäyttö, verkkorahapelit, reseptilääkkeet ja hyväksymättömät lääkkeet ja lisäravinteet. Google Ads (aiemmalta nimeltään AdWords) ei edelleenkään näytä mitään tällaista rajoitettua sisältöä. Se vastaanottaa mainoksia muista mainostustuotteista tai julkaisijoiden ja mainostajien välisten suorien sopimusten kautta.
  • Julkaisijoille tarkoitettujen Google-tuotteiden yhtenäistäminen, mikä tekee niiden käyttämisestä aiempaa yksikertaisempaa ja johdonmukaisempaa ja auttaa ymmärtämään niiden toimintaa valitusta tuotteesta riippumatta.

Mitä tämä merkitsee AdSense-julkaisijoille

Googlen julkaisijarajoitusten piiriin kuuluvan sisällön kaupallistaminen ei enää ole sääntörikkomus, mutta sen sijaan Google rajoittaa tällaisen sisällön mainostamista tarpeen mukaan kunkin mainostustuotteen ja/tai mainostajan omien asetusten perusteella. Joissakin tapauksissa tämä tarkoittaa sitä, että mitkään mainostajalähteet eivät tee tarjouksia mainosjakaumastasi eikä tämän rajoitetun sisällön mainoksia näytetä. Joten vaikka voit päättää kaupallistaa myös Googlen julkaisijarajoitusten alaista sisältöä, saat siinä tapauksessa luultavasti vähemmän tämän rajoitetun sisällön mainontaa kuin saisit muun, rajoittamattoman sisällön mainontaa.

Sisältöä, joka on Googlen julkaisijakäytäntöjen alaista, ei saa kaupallistaa, etkä saa sijoittaa mainoksia kyseiseen sisältöön. Jos yrität kaupallistaa sääntöjä rikkovaa sisältöä, tilisi voidaan jäädyttää tai lopettaa.

Huomaa, että näitä käytäntöjä ja rajoituksia sovelletaan kaikkien muiden julkaisijoille tarkoitettujen Google-tuotteiden käyttöä koskevien käytäntöjen lisäksi.

Toimi näin

Tällä hetkellä sinun ei tarvitse tehdä mitään. Ohjekeskus ja Käytäntökeskus päivitetään syyskuussa 2019, kun käytännöt ja rajoitukset tulevat kokonaisuudessaan voimaan. Lue silloin päivitetyt käytännöt ja rajoitukset ja varmista, että oma sisältösi on niiden mukaista.

(Julkaistu elokuussa 2019)