Konfigurera Meet för distansutbildning

Din skola eller organisation kan använda Google Meet för videomöten i klassen.

• Om du använder Classroom får elever och lärare en särskild länk som de kan använda för att gå med i videomöten.
  • Om du använder Google Workspace for Education Fundamentals eller Google Workspace for Education Plus har varje videomöte en tidsgräns på 300 timmar.

Öppna alla  |  Stäng alla

Konfigurera Meet

Steg 1: Aktivera videosamtal i Meet

När tjänsten Google Meet är aktiverad kan användarna gå med i videomöten i organisationen. Du kan också låta användarna skapa videomöten.

Obs! Du kan fortfarande använda andra tjänster för videokonferenser när Meet är aktiverat.

Tillåt användarna att gå med i videomöten

Om du vill tillåta användare att gå med i videomöten i organisationen aktiverar du tjänsten Google Meet.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGoogle Meet.
  3. Klicka på nedåtpilen "" bredvid Tjänststatus.
  4. Om du vill aktivera eller inaktivera en tjänst för alla inom organisationen klickar du på På för alla eller Av för alla och sedan på Spara.

Obs! Detta aktiverar eller inaktiverar Meet för både personal och elever.
  5. Så här aktiverar eller inaktiverar du en tjänst enbart för användare i en organisationsenhet:

1. Välj organisationsenheten till vänster.
    2. Välj eller Av.
    3. Behåll tjänsten på eller av även om den slås på eller av för den överordnade organisationen genom att klicka på Åsidosätt.
    4. Välj ett alternativ om organisationens status redan är Åsidosatt:
      • Om du väljer Ärv återställs inställningen så att den stämmer överens med den överordnade.
      • Om du väljer Spara sparas din nya inställning (även om den överordnade inställningen ändras).

Läs mer om organisationsstrukturen.

6. Om du vill aktivera en tjänst för en grupp av användare inom en organisationsenhet eller i olika organisationsenheter väljer du en åtkomstgrupp. Mer information finns i Slå på en tjänst för en grupp.
  7. Klicka på Spara.

Tillåt användarna att skapa nya videomöten

Om du vill låta användarna skapa nya videomöten aktiverar du inställningen Videosamtal med inställningarna för Google Meet:

1. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGoogle Meet.
  2. Klicka på Videoinställningar för Meet.

3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj i annat fall en underordnad organisationsenhet eller en konfigurationsgrupp.

• Rekommenderas: Välj bara organisationsenheter som innehåller fakultet och personal. Om du använder Classroom och har verifierade lärare kan du välja gruppen Classroom-lärare.

4. Klicka på Videosamtal..
  5. Markera kryssrutan Låt användarna ringa video- och röstsamtal.
  6. Klicka på Spara.

Du kan även uppdatera annan åtkomst till videomöten, exempelvis genom att gå med i ett möte via telefon. Läs mer

Det tar normalt ett par minuter innan ändringar träder i kraft, men det kan ta upp till 24 timmar. Mer information finns i Så här sprids ändringar i Googles tjänster.
Steg 2: Aktivera livestreaming

Rekommenderas endast för lärare och personal

Du kan placera lärare och elever i separata organisationsenheter och tillämpa separata behörigheter för varje organisation. Om du använder Classroom kan du ge åtkomst till din verifierade grupp i Classroom.

1. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGoogle Meet.
  2. Klicka på Videoinställningar för Meet.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj i annat fall en underordnad organisationsenhet eller en konfigurationsgrupp.
  4. Klicka på Streama.
  5. Markera rutan Låt personer streama sina möten.
  6. Klicka på Spara.

Relaterade ämnen

Steg 3: Starta inspelningen av mötet

Versioner som stöds för den här funktionen: Business Standard och Plus Enterprise; Education Fundamentals* och Education Plus, Essentials.  Jämför utgåvor

* Användare med Education Fundamentals kan förvänta sig fortsatt åtkomst till inspelningar till och med juni 2021. Efter den 1 juli 2021 måste användarna ha antingen Education Plus- eller Teaching and Learning Upgrade för att kunna fortsätta använda den här funktionen.

Rekommenderas endast för lärare och personal

Du kan placera lärare och elever i separata organisationsenheter och tillämpa separata behörigheter för varje organisation. Om du använder Classroom kan du ge åtkomst till din verifierade grupp i Classroom.

1. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGoogle Meet.
  2. Klicka på Videoinställningar för Meet.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj i annat fall en underordnad organisationsenhet eller en konfigurationsgrupp.
  4. Klicka på Inspelning.
  5. Markera rutan Låt personer spela in sina möten.
  6. Klicka på Spara.

Relaterade ämnen

Visa de Meet-funktioner som är tillgängliga för en användare eller grupp
  1. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGoogle Meet.
  2. Klicka på avsnittet Inställningar för Meet-video för att expandera det.
    På sidan Meet-inställningar visas vilka funktioner som är aktiverade eller inaktiverade för användaren, gruppen eller organisationsenheten.
  3. Välj ett alternativ till vänster.
    • Om du vill söka per användarnamn klickar du på Användare och söker efter användarnamnet. Meet-inställningarna kan inte ändras för en enskild användare. I stället lägger du till dem i en organisationsenhet eller en grupp som har rätt Meet-inställningar.
    • Om du vill söka efter grupp klickar du på Grupper och söker efter gruppens namn eller e-postadress. Om du vill aktivera eller inaktivera en Meet-funktion för gruppen klickar du på ett inställningsnamn, ändrar inställningen och klickar på Åsidosätt.
    • Om du vill söka per organisationsenhet klickar du på Organisationsenheter och väljer eller söker efter en organisationsenhet. Om du vill aktivera eller inaktivera en Meet-funktion för organisationsenheten klickar du på ett inställningsnamn, ändrar inställningen och klickar på Åsidosätt.

Obs! Det tar normalt ett par minuter innan ändringar träder i kraft, men det kan ta upp till 24 timmar. Mer information finns i Så här sprids ändringar i Googles tjänster.

Relaterade ämnen

Skydda kvaliteten för videomöten
  • Se till att lärare och elever inte delar konto genom att ge alla användare ett eget konto. Läs mer
  • Om du vill begränsa bandbredden i Meet anger du standardkvaliteten för video i Googles administratörskonsol. ​Läs mer
  • Du kan få information om hur Meet används och felsöka problem med hjälp av kvalitetsverktyget och aktivitetsloggarna i Google Meet. Läs mer
  • Om Meet inte är tillgängligt eller om du upplever prestandaproblem använder du felsökningsguiden för Meet. Läs mer

Nya Meet-funktioner för distansundervisning

Närvarorapporter för moderatorer
Håll koll på närvaron i klassen med närvarorapporterna i Google Meet.
Använda Meet med Google Classroom

Meet måste aktiveras för huvudläraren i klassen.

Lärare kan skapa en unik Meet-länk i Classroom till varje klass. På så sätt är det enkelt för lärare och elever att gå med i videomöten. Endast lärare kan skapa Meet-länken. Alla Meet-länkar som skapas i Classroom har smeknamn så att det blir enkelt för lärare att hantera deltagare.

Relaterade ämnen

Starta och gå med i videomöten i Gmail
Education-användare som använder Meet i Gmail måste aktivera behörigheter för att skapa och gå med i videomöten. Du hittar mer information i Aktivera videosamtal i Meet.
Styra åtkomst till videomöten
Eftersom läraren är mötesarrangör kan han eller hon bestämma om deltagarna måste be om att få gå med i videomötet.
Snabbåtkomst är aktiverat som standard. När läraren har startat ett videomöte kan han eller hon ändra inställningen så ofta det behövs i Meet på datorn.
När Snabbåtkomst är aktiverat: När Snabbåtkomst är inaktiverat:
  • Deltagare från domänen kan automatiskt gå med i mötet via en dator eller mobil enhet.
  • Deltagare som ringer in till mötet via telefon kan gå med i mötet automatiskt.
  • Alla deltagare kan ringa upp från mötet.
  • Alla deltagare inom och utanför domänen måste be om att få gå med i mötet. Detta inbegriper personer som ringer in till mötet via telefon.
  • Deltagare som bjuds in till videomötet via Google Kalender kan gå med utan att fråga.
  • Personer som blir inbjudna under mötet av någon annan än läraren måste be om att få gå med i mötet.
  • Det är bara läraren som kan ringa upp från mötet.

Snabbåtkomst är aktiverad som standard. När du har startat ett videomöte kan du ändra inställningen så ofta du behöver med Meet på en dator.

Tips! Om du aktiverar eller inaktiverar Snabbåtkomst i återkommande möten eller i möten som använder samma möteskod, sparas inställningen för framtida möten. Om du aktiverar eller inaktiverar Snabbåtkomst i ett engångsmöte, ett möte med namn eller i ett direktmöte, aktiveras inställningen igen när mötet avslutas.

Relaterade ämnen

Modereringskontroller för lärare
Eftersom läraren har skapat mötet eller äger möteskalendern är han eller hon den enda som kan göra följande:
  • Stänga av ljudet för eller ta bort deltagare. Om en lärare tar bort deltagare kan de inte begära att gå med i videomötet igen. Läraren måste bjuda in dem till mötet igen.
  • Visa, godkänna och avvisa begäranden från externa användare om att gå med i mötet. Gäster inom eller utanför skolans domän kan inte begära att gå med i ett videomöte om de redan har nekats åtkomst två gånger.
  • Förhindra att deltagarna
    • delar sin skärm under mötet
    • skickar chattmeddelanden under mötet.

Tips! Om du inaktiverar presentationer eller chattar i återkommande möten eller möten med samma möteskod sparas inställningen för nästa schemalagda möte. Om du stänger av presentationer eller chattar i ett engångsmöte, ett möte med mötesnamn eller i ett direktmöte aktiveras inställningen när mötet har avslutats.

Relaterade ämnen:

Avsluta ett möte och hindra elever från att gå med igen
Mötesarrangörer och moderatorer på en dator kan avsluta mötet för alla i ett videosamtal. Avsluta mötet för alla avslutar mötet och tar automatiskt bort alla deltagare från mötet, även mobila användare och du slipper ta bort deltagare manuellt.

Utbilda lärare och elever i användningen av Meet

Visa resurser för support och utbildning
Dela dessa resurser med lärare och elever så att de kan lära sig att använda Meet.
Visa tips för lärare
  • Deltagarna kan förbättra kvaliteten på videomöten genom att stänga av kameran och visa sitt profilfoto i stället.
  • Om ljudkvaliteten är dålig använder du en telefon för ljudet i stället. Läs mer
  • För större klasser skapar du en livestream-händelse i stället för att låta eleverna gå med i ett interaktivt videomöte. Läs mer
  • Spela in en lektion och dela den senare. Läs mer
  • Om du vill engagera elever som tittar på en livestream eller ett inspelat möte kan du ta emot och presentera frågor i Google Presentationer. Läs mer
  • Om du vill hjälpa elever som är döva eller hörselskadade aktiverar du textning i Meet. Läs mer
  • Läs igenom rekommendationerna för distansundervisning med Meet. Läs mer

Vanliga frågor

Hur länge är premiumfunktionerna i Google Meet tillgängliga för kunder med Google Workspace for Education Fundamentals?
Kampanjen för gratis åtkomst till större möten och livestreaming löpte ut den 30 september 2020. Om du vill fortsätta att använda funktionerna som ingick i kampanjen måste du uppgradera Education-utgåvan. Kampanjen för gratis inspelning av möten förlängs tills den nya funktionen för tidsbestämda inspelningar lanseras senare under 2020. Med tidsbestämda inspelningar kan alla mötesvärdar spela in och dela möten inom sin domän i 30 dagar.
Vilka systemkrav gäller för att använda Google Meet? Kan jag aktivera Google Meet men inaktivera chatt i klassiska Hangouts?

Ja. Du kan aktivera Meet, men inaktivera klassiska Hangouts genom att aktivera Meet-tjänsten och ställa in tjänsten Google Chat och klassiska Hangouts på Enbart Chat eller Båda inaktiverade.

Kan jag lägga till Google Meet-videomöten från Outlook?
Ja. Mer information finns i Lägga till Meet-videomöten i Outlook.
Kan personer som använder andra verktyg för videokonferenser gå med i videomöten i Google Meet? Vad gäller om jag har Google Workspace for Education Plus-utgåvan?
Om du har köpt Google Workspace for Education Plus för hela organisationen tilldelar du fakultetslicenser till de användare som du vill ska ha tillgång till funktioner som inspelning eller livestreaming och aktiverar dessa funktioner i Google Administratörskonsol.
Vem kan godkänna externa förfrågningar om att gå med i ett möte?

Det är enbart personen som har skapat mötet eller kalenderns ägare som kan godkänna förfrågningar om att gå med i ett videomöte utanför domänen. Externa gäster kan inte begära att få gå med i ett videomöte om de redan har nekats två gånger.

Om personen som har skapat mötet lämnar det innan det är slut ska han eller hon först godkänna alla förfrågningar som de vill tillåta. Under ett möte kan inga andra deltagare se eller godkänna externa begäranden.

Personen som har skapat mötet kan inte

• tillåta att externa gäster går med i ett pågående möte automatiskt
  • tillåta att andra godkänner förfrågningar från externa deltagare om att gå med i ett möte.
Varför går det inte att gå med i vissa möten?
Om du har ett Education-konto och din skoltyp är grundskola/gymnasium (K-12) får du inte gå med i Google Meet-videosamtal skapade av personliga Google-konton.
Anonyma användare eller användare som inte är inloggade på ett Google-konto får inte gå med i möten som organiseras av Google Workspace for Education-användare. Användare kan dock fortfarande ringa in per telefon. Om du vill tillåta anonyma användare att gå med i möten på domänen kan Google Workspace for Education-domänens administratör kontakta supporten för Google Workspace och begära ett undantag.